Κατήχηση, Ιεραποστολή & πλύση εγκεφάλου: ποια η διαφορά;

Πνευματικά θέματα

Συντονιστές: pAntonios, Συντονιστές

Απάντηση
theodosis79
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Κατήχηση, Ιεραποστολή & πλύση εγκεφάλου: ποια η διαφορά;

Δημοσίευση από theodosis79 »

Καλησπέρα σας! Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι και θα με βοηθήσετε πάρα πολύ αν μου καταθέσετε την άποψη σας και όχι μόνο εμένα γιατί πιστεύω πως το θέμα αυτό απασχολεί πολύ κόσμο. Θα ήθελα να ρωτήσω ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην ΚΑΤΗΧΗΣΗ και την ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ και στην πλύση εγκεφάλου. Πάρα πολλοί άνθρωποι είτε πολέμιοι της πίστεως άλλα και χριστιανοί ακόμη με μεγάλη πνευματική άγνοια καταφέρονται ελεφρά τη καρδία στην διαπίστωση ότι πχ ο τάδε πνευματικός κάνει πλύση εγκεφάλού ή στο τάδε κατηχιτικό κάνουν πλύση εγκεφάλου ή οτι τα νεαρά παιδιά τα κάνουν πλύση εγκεφάλου και πάνε και γίνονται μοναχοί και καλόγριες. Πιστεύω πως θα έπρεπε όλοι μας λίγο ή πολύ να ξέρουμε πως να αντιμετοπίσουμε μια τέτοια κατάσταση. Σας παρακαλώ καταθέστε κάτι.
cloaca
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Ποια η διαφορά?

Δημοσίευση από cloaca »

Εγώ νομίζω ότι κατήχηση είναι να πεις σε κάποιον για την θρησκεία μας και τον Χριστό ,ιεραποστολή είναι νομίζω ότι γίνεται έξω από την χώρα μας και πλύση εγκεφάλου είναι καταναγκαστικά να πιστέψει κάποιος κάτι ,χωρίς να θέλει πραγματικά.Ο Κύριος απλά μας είπε ποια είναι η αλήθεια αλλά δεν μας αναγκάζει να την δεχτούμε.
ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΑΡΤΩΛΟΝ
Άβαταρ μέλους
panagiotisspy
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Ποια η διαφορά?

Δημοσίευση από panagiotisspy »

Νομίζω ότι η κατήχηση μιας θρησκείας, που οι βασικές της αρχές, στηρίζονται στην μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου, στην ισότητα όλων των ανθρώπων, στην απόλυτη ελευθερία των επιλογών του καθενός και στην ειλικρινή αγάπη όλων μεταξύ τους, δεν θα μπορούσε επ'ουδενί λόγω να θεωρηθεί πλύση εγκεφάλου.

Χρειάζεται βέβαια και ο κατηχητής να είναι πάντοτε εντός του ανωτέρω πνεύματος και να μην παρεκτρέπεται.
Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων,Αγάπην δε μη έχω,γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν και έχω πάσαν την πίστιν,ώστε όρη μεθιστάνειν,Αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Κατήχηση, Ιεραποστολή & πλύση εγκεφάλου: ποια η διαφορά;

Δημοσίευση από aposal »

Έχω την άποψη πως ο στόχος της κατήχησης είναι ο εμπλουτισμός των γνώσεών μας, ενώ της πλύσης εγκεφάλου η διαμόρφωση συγκεκριμένης άποψης.
Στην πρώτη περίπτωση είσαι ελεύθερος να κρίνεις, ενώ στην δεύτερη, όχι.
Ο πνευματικός ΔΕΝ μπορεί να αναπτύξει την αγάπη προς τον μοναχισμό. Αυτό είναι δωρό Θεού. Όποιος δεν είναι ικανός να μονάσει, αλλά ρέπει προς τον μοναχισμό επειδή έχει επηραστεί από μη πνευματικούς παράγοντες δεν μπορέι να αντέξει τη μοναστική ζωή και φεύγει. Αυτό άλλωστε το νόημα έχει η δόκιμη περίοδος που συνήθως είναι τρία χρόνια.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
pr28
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από pr28 »

στην κατηχηση γνωριζεις τις αληθειες της πιστεως.
Τον τριαδικο θεο μεσα απο κειμενα ,διηγησεις φωτισμενον γεροντων (πχ Γεροντικο)και διδασκεσαι εναν τροπο συμπεριφορας συμφωνο με την θρησκεια μας ( συμπονοια στους μεγαλυτερους , η αγαπη ως αγαθο κινητρο κλπ)

Στην ιεραποστολη εχοντας ηδη εμπεδωσει (και αρμοδιος να το κρινει νοιζω οτι ειναι ο πνευματικος σου)
διαδασκεις τις χριστιανικες αληθειες σε αλλους (συνηθως αλλες ηπειρους ) και ειναι ιδιαιτερα δυσκολο εργο γιατι υπαρχει το χασμα (οχι το ψευτοχασμα γενεων που διδασκαν στο σχολειο ) της γλωσσας της νοοτροπιας -αγγλιστί κουλτουρας- ακομα δεν και της μαγειας σε ορισμενες χωρες.Και ποιος ειπε οτι πρεπει να γινονται ιεραποστολες ; Πορευθεντες μαθητευσατε παντα τα εθνη ελεγε ο αποστολος παυλος αρα η ιεραποστολη ειναι πραξη πιστεως και οχι χειραγωγησης κλπ κλπ

η πλυση εγκεφαλου* χρησιμοποιει τον καταναγκασμο. Κρυα ντους βασανιστηρια που προφανως δεν μπορουν να γινουν με την θεληση του ατομου.Ο δε σκοπος της πλυσης εγκεφαλου ειναι πολεμικος , να καταρακωσει την ψυχολογια ενος ατομου .

*Επειδη ορισμενοι εχουν την κακη (η μηπως αντιγραμμενη ;) συνηθεια να διαστρεφουν τα νοηματα της γλωσσας , ξεκαθαριζω οτι εχουν αλλο νοημα και περιεχομενο η πλυση εγκεφαλου και αλλο η προπαγανδα.
Άβαταρ μέλους
vivika
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από vivika »

κατήχηση :
1α. κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, προφορική διδασκαλία των δογμάτων της χριστιανικής θρησκείας, που προετοίμαζε αυτούς που ήθελαν να ασπαστούν το χριστιανισμό και να δεχτούν το βάπτισμα. β. διδακτικό βιβλίο που περιέχει τα δόγματα της χριστιανικής θρησκείας.
2. συνεχής και επίμονη προσπάθεια να προσηλυτιστεί κάποιος σε μια ιδεολογία ή να υιοθετήσει κάποιες απόψεις, να ακολουθήσει κάποιο συγκεκριμένο τρόπο ζωής ή συμπεριφοράς κτλ.

ιεραποστολή :
οργανωμένη ομάδα από κληρικούς ή καλόγερους που πηγαίνουν σε μια χώρα για να διδάξουν και να διαδώσουν μια θρησκεία ή ένα θρησκευτικό δόγμα.

πλύση εγκεφάλου :
Είναι η ανορθόδοξη επέμβαση στην προσωπικότητα ενός ατόμου, που γίνεται με στόχο τη μείωση της κριτικής του ικανότητας, τον επηρεασμό και τη μεταβολή της σκέψης και της (πολιτικής, ιδεολογικής κτλ.) στάσης του, μέσο της άσκησης ισχυρών φυσικών και ψυχοδιανοητικών πιέσεων.

προπαγάνδα :
1. η (έντυπη ή προφορική) συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια διάδοσης πολιτικών, θρησκευτικών κτλ. ιδεών και απόψεων με σκοπό τον επηρεασμό της συνείδησης της κοινής γνώμης προς συγκεκριμένη κατεύθυνση και με συγκεκριμένους στόχους,
2. μονομερής, στρεβλή, μεροληπτική μετάδοση πληροφοριών με ιδιοτελείς στόχους

προσηλυτίζω :
πείθω κπ. να ακολουθήσει τη θρησκεία, το δόγμα που πρεσβεύω
κατ' επέκταση: προσελκύω κπ., τον πείθω να γίνει οπαδός ιδίως των ιδεολογικών, των φιλοσοφικών, των πολιτικών μου απόψεων.

Πηγή: Λεξικό Τριανταφυλλίδη
«Γρηγορεῖτε καί προσεύχεσθε, ἵνα μή εἰσέλθητε εἰς πειρασμόν» Ματθ. κστ' 41
Ω Θεέ μου, δώσε μου τη δύναμη να αλλάξω αυτά που μπορώ, την υπομονή να αντέξω αυτά που δεν μπορώ,
και τη σοφία για να γνωρίζω τη διαφορά μεταξύ τους.
avvas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από avvas »

ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

- Στην απαγόρευση του προσηλυτισμού (Σύνταγμα άρ. 13 παρ. 2)

Προσηλυτισμός = η προσπάθεια για απόκτηση οπαδών, ομοϊδεατών,
Λεξικό Τεγόπουλου-Φυτράκη, 1992, σελ. 645).

ετυμολογία: εκ του προς + ήλυθον = ήλθον του έρχομαι, προσηλυτίζω = πείθω κάποιον να αποδεχθεί το θρησκευτικό δόγμα που πιστεύω ή γενικά τις ιδέες μου,

Ο ορισμός του ποινικού αδικήματος του προσηλυτισμού δίδεται, κατ’ αρχήν, στην (ακόμη και σήμερον ισχύουσα και προπαρατεθείσα) διάταξη των άρθρων 4 και 5 του ΑΝ 1363/1938 όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 2 του ΑΝ1672/1939 (βλ. ανωτέρω) (όπου η απαρίθμηση των αθέμιτων μέσων είναι ενδεικτική όπως προαναφέρομεν -οι προσηλυτιστές μηχανεύονται και άλλους τρόπους).

Έτσι έληξε (;!) και αυτή η σύγχυση-διχογνωμία και όλοι πλέον συμφωνούν ότι οι ως άνω Ειδικοί Ποινικοί Νόμοι (ΑΝ. 1363/38, ΑΝ 1672/39) ισχύουν μέχρι σήμερον! (Και απειλούν φυλάκιση μέχρι 5 έτη, χρηματική ποινή, αστυνομική επιτήρηση ή και σε συνδυασμό με άλλες διατάξεις -για τους αλλοδαπούς- απέλαση ,ακόμη δε και άρνηση χορήγησης άδειας λειτουργίας τόπου λατρείας ,σε όσους διενήργησαν προσηλυτισμό. Ιδιαίτερα επιβαρυντική αιτία είναι η διενέργεια προσηλυτισμού σε σχολείο και σε μορφωτικό ή φιλανθρωπικό ίδρυμα.

Ο προσηλυτισμός είναι έγκλημα τυπικό, δεν έχει σημασία αν επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος σκοπός ή αν ήταν πρόσφορα τα χρησιμοποιούμενα μέσα, επίσης και η ιδιότητα των προσώπων -μεταξύ των οποίων τελούνται προσηλυτιστικές ενέργειες- καθώς και η σχέση που τυχόν τα συνδέει. Έχει νομολογηθεί ότι μπορεί να διαπραχθεί προσηλυτισμός από γονέα σε βάρος του ανηλίκου τέκνου του ή και μεταξύ συζύγων, οπότε στοιχειοθετείται λόγος διαζυγίου εξ αιτίας ισχυρού κλονισμού της έγγαμης σχέσης.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΟΜΟΛΟΓΙΑΣ ΠΙΣΤΕΩΣ (ΜΑΡΤΥΡΙΑΣ) ΚΑΙ ΑΘΕΜΙΤΟΥ ΠΡΟΣΗΛΥΤΙΣΜΟΥ

Κατ’ αρχήν, θα πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ χριστιανικής μαρτυρίας και αθέμιτου προσηλυτισμού. Η χριστιανική μαρτυρία αντιστοιχεί στον γνήσιο ευαγγελισμό, ο οποίος αποτελεί, σύμφωνα με έκθεση που συντάχθηκε το 1956 υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Συμβουλίου των Εκκλησιών, ουσιαστική αποστολή και ευθύνη κάθε χριστιανού και κάθε Εκκλησίας. Ο αθέμιτος προσηλυτισμός αποτελεί διαστροφή ή παραμόρφωση του γνήσιου ευαγγελισμού.

Μπορεί να λάβει, σύμφωνα με την έκθεση, τη μορφή προσφοράς υλικών ή κοινωνικών πλεονεκτημάτων με σκοπό την προσέλκυση νέων μελών σε κάποια Εκκλησία ή άσκησης αθέμιτης πιέσεως σε άτομα που βρίσκονται σε δυσκολία ή ανάγκη, μπορεί ακόμη να συμπεριλαμβάνει χρήση βίας ή πλύση εγκεφάλου, γενικότερα, δεν συμβιβάζεται με το σεβασμό της ελευθερίας της σκέψεως, της συνειδήσεως και της θρησκείας των άλλων.

ΤΕΛΙΚΟΝ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η χριστιανική ομολογία πίστεως (ή μαρτυρία) αποτελεί νόμιμη ενάσκηση ατομικού δικαιώματος στη διάδοση του Ευαγγελίου, ενώ ο αθέμιτος προσηλυτισμός αποτελεί διαστροφή ή παραμόρφωση του γνησίου ευαγγελισμού και οπωσδήποτε ευθεία παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας του άλλου ανθρώπου, που προβλέπεται και τιμωρείται υπό του Ποινικού Νόμου.-

Απ την παρακάτω παραπομπή.. έχει περισσότερες λεπτομέρειες.

http://www.oodegr.com/oode/thriskies/ge ... nomoi1.htm
Η οποιαδήποτε μορφή άσκησης κάθε είδους βίας (ψυχολογικής, σωματικής, διανοητικής, συναισθηματικής), πιέσεως, εξαναγκασμού, απειλής, μεταχείρισης ανθρώπων, πλύση εγκεφάλου, και ότι δεν συμβιβάζεται με τον σεβασμό της ελευθερίας της σκέψεως και της συνειδήσεως όπως και κάθε προσπάθεια παραβίασης της ελεύθερης βούλησης του οποιουδήποτε ανθρώπου ορίζεται σαν προσηλυτισμός και αποτελεί ποινικό αδίκημα που τιμωρείται αυστηρά απ τον νόμο.

Σημειωτέον δέ πως αυτό δεν αφορά μόνον παραθρησκευτικές οργανώσεις, σέχτες, πολιτικές ομάδες, αλλά και κάθε άνθρωπο που ανήκει σε επίσημη και αναγνωρισμένη θρησκεία μηδέ των Ορθοδόξων εξαιρουμένων.

Ο προσηλυτισμός χαρακτηρίζεται απ τη μεθόδευση, απ τις διαδικασίες, απ τον τρόπο και όχι απ το σε ποιά θρησκεία ή οργάνωση ή πολιτική ιδεολογία ή σέχτα ανήκει αυτός που προσπαθεί να προσηλυτίσει τον άλλον άνθρωπο.

Μπορώ να πώ στον φίλο μου δυό λόγια για τον Χριστό σαφώς
Αν όμως μου πεί «μην με ζαλίζεις» και γώ αρχίσω να του λέω ότι θα πάει στην κόλαση αν δεν με ακούσει, μπορεί κάλιστα να με μηνύσει για προσηλυτισμό και να τρέχω και να μην φτάνω. Όπως βέβαια και γώ αν ο γείτονας χιλιαστής προσπαθήσει να μου πεί κάτι και του πώ να μην με ξαναενοχλήσει και αυτός συνεχίζει να προσπαθεί να με πείσει μπορώ να τον μηνύσω για προσηλυτισμό και να τιμωρηθεί με φυλάκιση.

Γι αυτό το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα λεπτό και πρέπει να προσέχω.
Και σε ποιόν μιλάω, και τι λέω, και κυρίως πώς μιλάω για την πίστη μου.
Για να μην νομίζω πως ευαγγελίζομαι Χριστό ενώ διαπράττω ποινικό αδίκημα.

«Εί τις θέλει οπίσω μου ελθείν...» λέει ο Χριστός.
Ο Θεός σέβεται το αυτεξούσιο του κάθε ανθρώπου και οφείλω να το σέβομαι και εγώ.

...«σύ ούν κακοπάθησον ως καλός στρατιώτης του Χριστού.»

Διαβάζω μόνον τις παραθέσεις που επιλέγω να διαβάσω και αγνοώ τις υπόλοιπες
Μην θεωρείς λοιπόν ως δεδομένο πως ότι γράφεις εσύ το διαβάζω και εγώ..
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά θέματα”