Για τον πνευματικό μας
Συντονιστές: pAntonios, Συντονιστές
Για τον πνευματικό μας
Θα ηθελα να θεσω κι εγω ενα ερωτημα στον π. Αντωνιο. Επειδη ειμαι προσφατα ερχομενη στο χωρο της εκκλησιας θα ηθελα να μου πειτε με ποια κρητηρια να επιλεξω τον πνευματικο μου, κι αν μεχρι να βρω τον καταλληλο για μενα ειναι θεμιτο να αλλαζω πνευματικο. Επισης θα ηθελα να μου πειτε τι πρεπει να λεμε στην εξομολογηση αν θα ειναι δηλ. μια εθεση απλη για τα οσα εχουμε μετανοησει η μπορει [ και πρεπει] να μοιαζει με μια συζητηση, οπως περιπου θα καναμε μ ενα καλο μας φιλο? Σας ευχαριστω.
-
andreastsa
- Κορυφαίος Αποστολέας

Re: για τον πνευματικο μας
Γεια σου και πάλι Irida, εγώ χαρακτήριζα με λίγα λόγια την περίπτωσή μου ότι από παθητικό μέλος προσπαθώ να γίνω ενεργό μέλος της Εκκλησίας μας, δλδ από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου πίστευα στον ΘΕΟ αλλα το ενεργός κολλάει στο ότι θα πρέπει να συμμετέχουμε στα Θεία Μυστήρια για τη σωτηρία μας, αναφορικά με την εξομολόγηση ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο έκφρασης, να είσαι ο ευαυτός σου..irida έγραψε:Θα ηθελα να θεσω κι εγω ενα ερωτημα στον π. Αντωνιο. Επειδη ειμαι προσφατα ερχομενη στο χωρο της εκκλησιας θα ηθελα να μου πειτε με ποια κρητηρια να επιλεξω τον πνευματικο μου, κι αν μεχρι να βρω τον καταλληλο για μενα ειναι θεμιτο να αλλαζω πνευματικο. Επισης θα ηθελα να μου πειτε τι πρεπει να λεμε στην εξομολογηση αν θα ειναι δηλ. μια εθεση απλη για τα οσα εχουμε μετανοησει η μπορει [ και πρεπει] να μοιαζει με μια συζητηση, οπως περιπου θα καναμε μ ενα καλο μας φιλο? Σας ευχαριστω.
Re: Για τον πνευματικό μας
ευχαριστω για την απαντηση. Και για τον πνευματικο, τι κρητηρια να εχουμε, αν μπορουμε να αλλαζουμε ωσπου να βρουμε τον καταλληλο?
-
aposal
- Κορυφαίος Αποστολέας

Ας με συγχωρέσει ο π. Αντώνιος που επεμβαίνω. Έχω την άποψη πως, όπως και όταν ψάχνεις για γιατρό (όπου επίσης δεν γνωρίζεις) ρωτάς να μάθεις ποιος θεωρείται καλός, έτσι πρέπει να κάνεις, ρωτώντας τους ανθρώπους της ενορίας σου, ή όμορων ενοριών, ώστε η πρόσβασή σου στον πνευματικό να είναι εύκολη!
Από τη στιγμή όμως που θα επιλέξεις πνευματικό, θα πρέπει να κάνεις απόλυτη υπακοή σ' αυτά που λέει, αν θέλεις να έχεις πρόοδο. Δεν θεωρώ ότι η αλλαγή πνευματικού είναι σωστή πνευματικά, εκτός και αν έχεις την ευλογία του τέως, για να πας σε κάποιον άλλον.
Από τη στιγμή όμως που θα επιλέξεις πνευματικό, θα πρέπει να κάνεις απόλυτη υπακοή σ' αυτά που λέει, αν θέλεις να έχεις πρόοδο. Δεν θεωρώ ότι η αλλαγή πνευματικού είναι σωστή πνευματικά, εκτός και αν έχεις την ευλογία του τέως, για να πας σε κάποιον άλλον.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Ευχαριστω για την απαντηση. Ηταν αρκετα διαφωτιστικη. Θα περιμενω και την συμβουλη του π. Αντωνιου και θα πραξω αναλογα.
- christmas08
- Έμπειρος Αποστολέας

Με αφορμή αυτό το θέμα θα ήθελα να Θέσω ένα ερώτημα. Όταν εξομολογούμαστε πρέπει να αναφέρουμε όλες μας τις αμαρτίες από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας και να τις αναφέρουμε όλες χωρίς ντροπη.
Τι γίνεται όμως με αμαρτίες που τις έχουμε διαπράξει πολύ παλιά και τις έχουμε ξεχάσει?
Αρκεί ένα "έχω πει ψέμματα" για παράδειγμα το οποίο θα καλυψει και όλες τις φορές που έχουμε ξεχάσει?
Τι γίνεται όμως με αμαρτίες που τις έχουμε διαπράξει πολύ παλιά και τις έχουμε ξεχάσει?
Αρκεί ένα "έχω πει ψέμματα" για παράδειγμα το οποίο θα καλυψει και όλες τις φορές που έχουμε ξεχάσει?
ΣΑΛΩ ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΠΙΠΤΟΝΤΕΣ ΦΑΥΛΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΥ ΖΟΦΕΡΕΣ ΤΡΙΚΥΜΙΕΣ, ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΜΕΝ ΕΙΣ ΤΟ ΣΕΠΤΟΝ ΕΚΤΥΠΟΝ ΣΟΥ ΜΗΤΕΡ ΚΑΙ ΘΕΡΜΩΣ ΚΡΑΖΟΜΕΝ.
ΓΕΝΟΥ ΓΟΡΓΟΥΠΗΚΟΕ ΗΜΙΝ ΠΡΟΣΤΑΤΙΣ ΤΟΙΣ ΑΕΙ ΦΩΝΟΥΣΙΝ.
ΓΕΝΟΥ ΓΟΡΓΟΥΠΗΚΟΕ ΗΜΙΝ ΠΡΟΣΤΑΤΙΣ ΤΟΙΣ ΑΕΙ ΦΩΝΟΥΣΙΝ.
- Dimitris39
- Κορυφαίος Αποστολέας

απο οτι εγω γνωριζω πρεπει να δωσεις στον Πνευματικο σου με λιγα λογια και χωρις πολλες λεπτομεριες
να καταλαβη το τι αμαρτια εχεις πραξη
η ουσια εινε εκει
να αποφυγει κανεις το αισθημα ντροπης
να ταπεινωθη και να παει εκει να απολογηθη
και αν ο πνευματικος δεν καταλαβει καλα
περι τινος προκειτε θα ερωτηθεις στο να γινεις πιο σαφεις
να καταλαβη το τι αμαρτια εχεις πραξη
η ουσια εινε εκει
να αποφυγει κανεις το αισθημα ντροπης
να ταπεινωθη και να παει εκει να απολογηθη
και αν ο πνευματικος δεν καταλαβει καλα
περι τινος προκειτε θα ερωτηθεις στο να γινεις πιο σαφεις
Κύριε,Θεέ μου,Νύμφιε της ψυχής μου, λυτρωτή μου.
Μνήσθητί μου εν τη βασιλεία σου
«Χαίροις μετά Θεόν ή Θεός, τα δευτερεία της Τριάδος ή έχουσα»
ἳνα ὦσιν ἓν, καθώς ἡμεῖς
Θεέ μου σ'αγαπώ
Μνήσθητί μου εν τη βασιλεία σου
«Χαίροις μετά Θεόν ή Θεός, τα δευτερεία της Τριάδος ή έχουσα»
ἳνα ὦσιν ἓν, καθώς ἡμεῖς
Θεέ μου σ'αγαπώ
-
aposal
- Κορυφαίος Αποστολέας

Αν τις έχεις ξεχάσει πραγματικά, δεν τις αναφέρεις δηλαδή επειδή δεν τις θυμάσαι και όχι σκόπιμα, μεριμνά ο Θεός να συγχωρεθούν, βλέποντας την καλή (ταπεινή) σου διάθεση.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
- alexios_christian
- Νέο Μέλος

Συγνώμη που γράφω εδώ αλλά δεν έκρινα σκόπιμα να ανοίξω καινούργιο θέμα,θα ήθελα να μου προτείνεται κάποιον Πνευματικό διότι προερχόμενος από μη ιδιαίτερα Χριστιανική οικογένεια αντιμετωπίζοντας ένα είδος "ενδοοικογενειακού ρατσισμού" δεν έχω κάποιον γνωστό να με συστήσει.Διαμένω στα περίχωρα του Πειραιά αλλά δεν με απασχολεί η απόσταση,ευχαριστώ εκ των προτέρων. 

- dionysisgr
- Κορυφαίος Αποστολέας

Αδελφε αγαπητε, Χριστος Ανεστη,
καλως ηλθες στο φορουμ, ο Κυριος μαζι σου παντοτε.
Στην ενορια σου ρωτησες;
Aπο εκει ξεκιναμε πρωτα.
Ο Επισκοπος μας, γιαυτο χειροθετησε εναν η παραπανω πνευματικους, στην ενορια μας, για να μην τρεχουμε απο εδω και απο κει.
Αποκλειεται να μην εχει πνευματικο διπλα σου, ασε που ειναι και το καλυτερο να πας εκει, οπου εκκλησιαζεσαι, για να τον εχεις και να σε εχει απο κοντα.
Εχει σημασια αυτο, και θα το δεις στην πορεια.
Ρωτα, και εαν δεν βγαλεις ακρη, τα ξαναλεμε.
καλως ηλθες στο φορουμ, ο Κυριος μαζι σου παντοτε.
Στην ενορια σου ρωτησες;
Aπο εκει ξεκιναμε πρωτα.
Ο Επισκοπος μας, γιαυτο χειροθετησε εναν η παραπανω πνευματικους, στην ενορια μας, για να μην τρεχουμε απο εδω και απο κει.
Αποκλειεται να μην εχει πνευματικο διπλα σου, ασε που ειναι και το καλυτερο να πας εκει, οπου εκκλησιαζεσαι, για να τον εχεις και να σε εχει απο κοντα.
Εχει σημασια αυτο, και θα το δεις στην πορεια.
Ρωτα, και εαν δεν βγαλεις ακρη, τα ξαναλεμε.
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."