Επιλογή σωστού παιδικού βιβλίου

Διάφορα Θέματα που δεν μπορούν να είναι σε άλλη κατηγορία

Συντονιστής: Συντονιστές

Άβαταρ μέλους
stathis73
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Επιλογή σωστού παιδικού βιβλίου

Δημοσίευση από stathis73 »

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, DVD, ΚΤΛ, ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΒΛΕΠΕΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΤΕ ΔΥΙΛΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΝΩΠΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΜΗΛΟ.
Τις θεός Μέγας ως ο Θεός ημών.
Άβαταρ μέλους
ψυχουλα
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από ψυχουλα »

O Ρομπεν των Δασων ειναι μια ωραια ιστοριουλα δρασης αλλα οσο αφορα τη χριστιανικη λογικη καμια σχεση δεν εχει μαζι της αφου περναει το μηνυμα οτι η κλοπη επιτρεπεται εφοσον γινεται εις βαρος των "κακων" πλουσιων και τα κλοπιμαια δινονται στους "καημενους τους φτωχους". Ας πουμε οτι υπουλα εκμεταλλευεται την αγαπη των παιδιων για τους βασανισμενους ωστε να τους παρουσιασει μια λαθος πραξη ως σωστη. Μπορει να σου φαινεται υπερβολικο αλλα αν σκεφτεις ποσο αγαπητος ειναι ο...Παλαιοκωστας που εχει χαρακτηριστει κι εκεινος Ρομπεν των Δασων καταλαβαινεις οτι σε πολλους εχει περασει αυτη η λογικη λογω αυτης της ιστοριας!!!
Οι μυθοι του αισωπου ειναι ωραιοι και διδακτικοι! και επειδη ειναι μικρες ιστοριες δεν ειναι κουραστικοι και διαβαζονται ευκολα. Σε περιπετεια δε μουρχεται κατι προς το παρον....
«Όπου έρως θείος ήψατο καρδίας, εκεί φόβος ρημάτων ουκ ίσχυσε».
Άβαταρ μέλους
panagiotisspy
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από panagiotisspy »

melos έγραψε:Επίσης και κάτι άλλο που θα ήθελα να καταθέσω.

Συμμετέχω σε πολλά φόρουμς, όχι μόνο στο agiooros.net. Φόρουμς ενημερωτικά, επιστημονικά, τεχνολογικά.

Σε ΚΑΝΕΝΑ φόρουμ δεν με έχουν αντιμετωπίσει έτσι.

Για να είμαι βέβαια ειλικρινής είχα παρεξηγηθεί σε κάποιο ιατρικό φόρουμ αλλά και πάλι τα πράγματα πολύ γρήγορα εξομαλύνθηκαν.

Δεν μπορώ να καταλάβω πως σε ένα χώρο αγκαλιάς, όπως τα της Εκκλησίας, δεν μπορώ να κάνω κανονική κουβέντα.

Δεν μπορώ να καταλάβω τι γίνεται εδώ πέρα.

Ρώτησα τη γνώμη σας για ένα παιδικό βιβλίο και έβαλα ένα υστερόγραμμα.

Ο αδελφός που απάντησε κόλλησε στο υστερόγραμμα..

Μην ανησυχείς καλέ μου αδελφέ.

Μπορεί να έγινε αυτό που λες σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά δεν είναι ο κανόνας.

Απλά εμείς οι άνθρωποι, έχουμε μιά τάση να ξεχωρίζουμε στη μνήμη μας αυτά που μας φαίνονται υπερβολικά, και να ξεχνάμε τα υπόλοιπα. Σού το λέω αυτό, γιατί ισχύει και για μένα.

Ο Ανδρέας, απλά δεν κατάλαβε τι ήθελες να πεις, δεν εννοούσε τίποτα παραπάνω.

Ενα άλλο που θάθελα να σου πω, είναι ότι η ιδιαιτερότητα αυτού του φόρουμ, είναι ότι αν παρατηρηθεί κάτι που δεν έπρεπε να γίνει, ακολουθείται από σαφείς επεξηγήσεις, συγγνώμες, αδελφικότητα. Πράγματα που είναι δυσεύρετα έως ανύπαρκτα, στα άλλα φόρουμ.

Επί του θέματος της ερώτησής σου, συμφωνώ κατά βάσιν με την Ψυχούλα.

Ο Ρομπέν των δασών, είναι κατά τη γνώμη μου, κάπως "ταξικό" παραμύθι, αν μπορώ να χρησιμοποιήσω τον όρο.

Να είσαι πάντα καλά αδελφέ μου melos.
Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων,Αγάπην δε μη έχω,γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν και έχω πάσαν την πίστιν,ώστε όρη μεθιστάνειν,Αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.
Άβαταρ μέλους
Evi_J
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Evi_J »

Διάβασα των Ρομπέν των Δασών όταν ήμουν περίπου 10 χρονών. Δεν μπορώ να πω ότι με επιρρέασε σε αρνητικό βαθμό. Απλά, έχοντας αγάπη για το δάσος (άσχετο!) έβλεπα την ζωή με ρομαντικά δεδομένα για την ζωή μέσα στην φύση. Και αυτό με εμπόδισε να δω παραπέρα. Κυρίως δε όταν εγώ σιχαίνομαι το ψέμμα και την κλοπή. Όμως πολλά χρόνια αργότερα κατάλαβα ότι δεν με επιρρέασε από καθαρή σύμπτωση. Θα μπορούσε να το είχε κάνει όπως με τόσα άλλα που διάβαζα εκείνη την εποχή, τα οποία ήταν πάρα πολλά και με επιρρέασαν βαθύτατα (πρις από λίγες μέρες μιλούσαμε γι'αυτο σε άλλο θέμα που αναγκάστηκα να το αφήσω στην μέση... όμως θα το συνεχίσω ψυχούλα είς πρώτη ευκαρία, να το ξέρεις).
Τώρα που έθεσες αυτό το ερώτημα γι 'αυτό το βιβλίο αγαπητέ melos, δεν μπόρεσα να μην σκεφτώ, πως οτιδήποτε παλιό και κλασσικό έχει "μεταφραστεί" σε τέρατα και δράκους. Πάει το μυαλό μου σε σκηνές της δεύτερης ταινίας Νάρνια που έδειξε σκηνή, που όχι μόνο που δίδασκε το βουντού, αλλά ο συγγραφέας ΔΕΝ είχε πει τίποτα γι'αυτό. (Ούτε καν νύξη δεν είχε κάνει.) Ή στην νέα ταινία της Ντίσνευ που το άρθρο που δίνω λέει άλλες 10 ταινίες με ακατάλληλο περιεχόμενο...
Έτσι σκέφτηκα ότι δεν έχει σημασία τι έργο έχει γράψει ο συγγραφέας, αλλά ΠΟΙΟΣ έχει κάνει την επεξεργασία του κειμένου, και ΠΟΤΕ. Η Νάρνια ήταν ένα βιβλίο ή του 50' ή του 80', δεν θυμάμαι καλά. Όποιο από τα δύο ήταν πάντως, το θέμα είναι ότι τότε δεν είχε ιδέες βουντού. Άρα καλό είναι η έκδοση να είναι από τότε. Όμως επειδή δεν μπορείς να το έχεις σίγουρο, βρίσκω ποιο λογικό να αγοράσεις κάποιο χριστιανικό βιβλίο παρά ένα άσχετο. Ή αν όχι χριστιανικό τουλάχιστον ουδέτερο. Κοίτα να βρεις τον "θησαυρό της Βαγίας" της Ζωρζ Σαρρή, που είναι ένα καταπληκτικό βιβλίο κατά την γνώμη μου. Η υπόθεση μιλάει για κάτι παιδιά που ψάχνουν να βρουν έναν θησαυρό που τον είχαν κρύψει επί κατοχής. Η Ζώρζ Σαρρή έχει ορθόδοξο γραπτό λόγο, έτσι ξέρεις τι θα διαβάσει το παιδί. Και αφού έχει μυστήριο πιστεύω πως είναι ότι πρέπει.

Ένα άλλο βιβλίο είναι "Ο κήπος με τα αγάλματα" του Σαράντη Παναγιώτου που είναι επίσης καταπληκτικό βιβλίο. Και τα δύο είχαν γίνει σειρά στην τηλεόραση γύρω στο 1980 και ήταν δυο από τις δύ ελληνικές σειρές για παιδιά που έγραψαν ιστορία στην ελληνική Tv. Στα συνιστώ ανεπιφύλακατα. Δυστυχώς δεν ξέρω αν κυκλοφορεί ακόμα το βιβλίο του κ. Παναγιώτου, αλλά αν το βρεις μην διστάσεις να το πάρεις. Και αν το βρεις κάνε τον κόπο σε παρακαλώ να μας πεις και εμάς που το βρήκες, γιατί εμένα προσωπικά με ενδιαφέρει πολύ...

Ελπίζω να βοήθησα.
Άβαταρ μέλους
ψυχουλα
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από ψυχουλα »

Μπραβο Εvi μου θυμισες κατι που ξεχασα να γραψω πριν ενω το ειχα κατα νου.
Οταν βλεπετε ενα κλασικο τιτλο, πχ Ρομπεν των δασων, Σταχτοπουτα κτλ και σκεφτεστε να τον αγορασετε μην τον παρετε αν δεν ξεφυλλισετε λιγο το βιβλιο και διαβασετε οσο μπορειτε τι λεει μεσα.
ο ιδιος τιτλος βγαινει απο διαφορους εκδοτες, πατακης, παπαδοπουλος, susaeta, μοντερνοι καιροι, ψυχογιος, και καθε εκδοση φυσικα εχει παραλλαγες. Ετσι λοιπον εσεις μπορει να νομισετε οτι αγορασατε την κλασικη κοκκινοσκουφιτσα και τελικα να εχει τυχει να ειναι εμπλουτισμενο το κειμενο για να ταιριαζει στο...πνευμα της νεας εποχης με αποτελεσμα ειτε να ειναι κακης αισθητικης, ειτε να περνα μηνυματα περιεργα, ειτε απλως να ξενερωνει γιατι τιποτα δεν ειναι σαν το πρωτοτυπο ασφαλως!
επισης απο εκδοτη σε εκδοτη αλλη ειναι η εικονογραφηση.
τελος πολυ σημαντικο ειναι να χειριζεται σωστα την ελληνικη γλωσσα, συνταξη, γραμματικη, ορθογραφια. Γιατι εσυ παιρνεις ενα βιβλιο για να προωθησεις το διαβασμα, να εμπλουτισεις το λεξιλογιο, να κεντρισεις τη φαντασια κτλ και τελικα υπαρχει κινδυνος το παιδι αντι να μορφωθει να.....παραμορφωθει!!!!!!!!!

υ.γ. ο, τι πιο υπουλο και σιχαμερο ειναι να πατας στην καλη προαιρεση που εχει καποιος μεσα του για να περασεις μια λαθος αντιληψη και πρακτικη. Και αυτο γινεται παντου οχι μονο στα βιβλια βεβαια!
Άβαταρ μέλους
LOCKHEART
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από LOCKHEART »

Ξεχνάτε κατι πολυ σημαντικό τα παιδιά δεν ειναι μοναχοπουλα ζούνε σε κοινωνιά μην πηγαινουμε στα άκρα.

Κατα την προσωπική μου άποψη το παιδι έχει ανάγκη ενα 70% χριστιανικά βιβλία και ένα 30% υπόλοιπα (δεν θα παθει και τίποτα) απλά για να μπορεί να εναρμονιστεί στην δική του κοινωνία και φυσικά με την ανάλογη παιδεία και πληροφόρηση που θα του κάνουμε εμείς.

Για φανταστείτε να μιλάνε τα παιδάκια στο διάλλειμα και να του λένε "διάβασες το ρομπεν το δασών";
ΟΧΙ γιατι ο μπαμπας είπε οτι δεν ειναι χριστιανικό . Φανταστείτα γιουχαρισμα που θα φαει το παιδι.
Ας το διαβάσει απλά να του δείξουμε την κατάλληλη πληροφόρηση.

Τα παιδιά ζούνε στην δική τους κοινωνία που παιζουν , τρέχουν , γελούν κλπ είτε μας αρέσει ειτε οχι αυτη ειναι η κοινωνία των παιδιών. Εαν απο μικρά τους δείξουμε χριστιανικό φανατισμό και αρχίζουμε να λέμε "ΟΧΙ ΜΗΝ ΔΕΙΣ ΜΙΚΙ ΜΑΟΥΣ ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΤΑΝΙΚΟ".. ΕΑΝ το παιδί σας στα εφηβικά χρόνια ξεσπάσει σε αντιδράσεις ποιο θα φταέι;

ΤΟ ΠΑΙΔΙ χρειαζεται κοινωνική-χριστιανική παιδεία αλλά δε αυτά που εντάσσεται να το κάνει για κοινωνικους λόγους ας το κανει απλά θα το ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΑΓΑΠΗ.

Δηλαδή αν το παιδι θελει να κατέβει στην πλατεια να παιξει ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΟΥΣ με τα αλλα παιδακια τι θα του πειτε; ΜΗΝ ΠΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΤΑΝΙΚΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ; φανταστειτε πως θα νιώσει το παιδι.

ΗΡΕΜΑ ΑΔΕΡΦΙΑ .....

AGAPHTE MELOS = Ας διαβάσει το παιδι το ΡΟΜΠΕΝ το δασών απλα ας το ρωτήσεις μετα τις απόψεις του κλπ να δεις τις σκέψεις του και πληροφορησε το για καποια πραγματα και φυσικα και χριστιανικα βιβλια .

ΠΡΟΣΟΧΗ μην δινουμε και μεταδιδουμε ΦΑΝΑΤΙΣΜΟ στις παιδικες ΨΥΧΕΣ ..ΚΑΗΚΑΜΕ.
I prefer nothing than something bad
Μακάριοι οι καθαροί τη καρδία, ότι αυτοί τον Θεόν όψονται
Άβαταρ μέλους
panagiotisspy
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από panagiotisspy »

Οχι βέβαια φανατισμούς και τέτοια πράγματα.
Ούτε "δογματική αποστείρωση" (ίσως νάναι λάθος ο τρόπος που έβαλα τις λέξεις), γιατί υπάρχει φόβος το παιδί να απομακρυνθεί από την αλήθεια, σαν φυσιολογική παιδική αντίδραση - αμφισβήτηση, πράγμα το οποίο είναι έμφυτο.

Χρειάζεται όμως ΤΕΡΑΣΤΙΑ προσοχή και διάκριση.

Οι καιροί έχουν αλλάξει, δεν μοιάζουν καθόλου με τις δικές μας παιδικές παραστάσεις.

Εμείς τότε διαβάζαμε Ποπάϋ και Μίκυ Μάους, ενώ τώρα τα παιδικά κόμικς είναι γεμάτα τρομερά τέρατα και φρικώδεις χαρακτήρες.
Εμείς στην τηλεόραση, το πολύ πολύ να βλέπαμε ένα μπαμ πυροβολισμού, ενώ τώρα το αίμα ρέει ποτάμι σε ανείπωτες ρεαλιστικές σκηνές.

Για να μην μιλήσουμε για το ίντερνετ.
Και για τα "κρυφά νοήματα" σε βιβλία, ταινίες κλπ, τα οποία προσπαθούν να εισαγάγουν δολίως και τόσο καλά κρυμμένα, ώστε να "χτυπάνε" κατ' ευθείαν στο υποσυνείδητο, χωρίς να φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού.
Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων,Αγάπην δε μη έχω,γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν και έχω πάσαν την πίστιν,ώστε όρη μεθιστάνειν,Αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.
Άβαταρ μέλους
ψυχουλα
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από ψυχουλα »

Eχεις δικιο Σπυρο, δεν ηθελα να πω να μη το διαβασει αλλα να επισημανω οτι καμια σχεση με χριστιανικη λογικη δεν εχει γιατι αυτο ρωτησε ουσιαστικα. Πιστευω κι εγω οτι πρεπει να διαβαζουν λιγο απολα αναλογα με την κλιση τους (αλλα θελουν περιπετειες αλλα φαντασιας κτλ) απλως μετα πρεπει εμεις σα γονεις να διερευνουμε τι τους αφησε, τι μηνυμα δεχτηκαν ωστε αν δουμε καποια παρεξηγηση να βοηθησουμε να βρει την εξηγηση.
τι να πουμε κι εμεις που διαβαζαμε τα παντα και κανεις δεν ερχοταν να δει μηπως παρεξηγησαμε τιποτα!!!!

οταν λεω λιγο απολα εννοειται με ενα οριο. Βεβαια δεν εννοω να φτασεις στο σημειο να τσακωνεσαι με το παιδι.
πολλες φορες ο καλυτερος τροπος να δειξεις ενα σωστο δρομο ειναι να το παιξεις ανετος.
εχω μια φιλη που ο πατερας της την πιεζε απο τα 15 να καπνισει τσιγαρο. Ετσι εξασφαλισε να μη θελει ουτε να το δοκιμασει! Ευρηματικος ο Σαμιώτης!!!
Άβαταρ μέλους
stathis73
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από stathis73 »

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΡΙΚΟΣ ΠΑΙΔΙΑ. Α) ΟΛΟΙ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΙΣΤΗ ΤΩΝ ΑΡΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΛΙΓΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.
Β) ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΕΡΧΕΤΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΝ ΒΛΕΠΕΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΒΛΕΠΕΙ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΨΑΧΝΕΙΣ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ ΑΔΙΑΚΡΙΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.
ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ " ΘΕΕ ΜΟΥ ΚΑΝΕ ΜΕ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ" ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΦΟΡΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΟΤΕ ΚΑΝΤΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΚΤΕΝΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΤΙ ΒΙΒΛΙΟ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΣ.
Τις θεός Μέγας ως ο Θεός ημών.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διάφορα Θέματα”