Ανέγερση Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κατάρ μετά από 14 αιώνες!

Θέματα που αφορούν το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
angieholi
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 3227
Εγγραφή: Τρί Μάιος 05, 2009 8:25 pm
Τοποθεσία: Αγγελική@Αθήνα

Ανέγερση Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κατάρ μετά από 14 αιώνες!

Δημοσίευση από angieholi »

map qatar.jpg
Το κράτος του Κατάρ είναι ένα ανεξάρτητο Εμιράτο, αρκετά πλούσιο λόγω των πετρελαιοπηγών, που βρίσκεται στη Μέση Ανατολή. Επίσημη θρησκεία του κράτους είναι ο Ισλαμισμός.

Σύμφωνα με τα συναξάρια και κάποια αρχαιολογικα ευρήματα, ο Χριστιανισμός υπήρχε στα μέρη αυτά μέχρι τον 7ο αιώνα. Μάλιστα στην έρημο του Κατάρ, ασκήτευσε, ο γνωστός σε όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, Άγιος Ισαάκ ο Σύρος. Από την στιγμή της δημιουργίας όμως του Ισλαμισμού ως θρησκεία στα μέρη εκείνα, αμφισβητείται η ύπαρξη του Χριστιανισμού, πριν από το Ισλάμ.

Μέχρι το 1997, όσοι Χριστιανοί ζούσαν εκεί (λόγω των δουλειών τους), αναγκάζονταν με αεροπλάνο να πάνε σε άλλες πόλεις, σε απόσταση τουλάχιστον 2,5 - 3 ωρών, ώστε να μπορέσουν να εκκλησιαστούν, να κοινωνήσουν ή να τελέσουν τους γάμους τους και τις βαπτίσεις των παιδιών τους.

Το Πάσχα του 1997, ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός πρέσβης, Πατρίκιος Θέρος, έχοντας την άδεια του Εμίρη Sheikh Hamad Bin Khalifa Al-Thani, κάλεσε τον Αρχιμανδρίτη Θεόφιλο και νυν Πατριάρχη Ιεροσολύμων, ο οποίος έμεινε για 3 μέρες (ήταν περίοδος Μεγάλης Εβδομάδας) στην πρωτεύουσα Ντόχα και τέλεσε όλες τις ακολουθίες στο σπίτι του Πρέσβη αφού δεν υπήρχε κάποιος άλλος κατάλληλος χώρος.

Στα επόμενα χρόνια, οι Χριστιανοί της περιοχής έπλεαν σε πελάγη ευτυχίας, αφού ο Εμίρης είχε δώσει την άδεια να έρχεται Ιερέας στις 2 μεγάλες Χριστιανικές Γιορτές του Πάσχα και των Χριστουγέννων.
Arx-Makarios.JPG
Από τον Οκτώβριο του 2004 εγκαθίσταται πλέον μόνιμα ο Αρχιμανδρίτης Μακάριος στην Ντόχα και ξεκινάει ένας μεγάλος αγώνας. Η εκκλησία ως σύνολο πιστών, αρχίζει να μαζεύεται σε σπίτια, όμως λόγω του μεγάλου αριθμού του πλήθους, αυτό δεν ήταν πάντα εφικτό. Έτσι συγκεντρώνονται σε αίθουσες ξενοδοχείων ή σχολείων, με πολύ ακριβά ενοίκια όμως, τα οποία κάθε φορά διαμορφώνονται κατάλληλα, ώστε να τελείται η Θεία Λειτουργία.
DSC01105.JPG
Τον Μάϊο του 2005 ο Εμίρης παραχωρεί δωρεάν οικόπεδο για την ανέγερση Ιερού Ναού των Ορθοδόξων. Παράλληλα όμως ζήτησαν και τα άλλα δόγματα (Παπικοί, Αγγλικανοί, Ινδοί Χριστιανοί, Κόπτες και Σύριοι) χώρο για να χτίσουν τους δικούς τους Ναούς. Έτσι σε οικόπεδο έξω από την πόλη, χτίζονται οι 6 Εκκλησίες. Ανάλογα με το μέγεθος του ποίμνιου, δόθηκαν και σε αναλογία τα αντίστοιχα στρέμματα για την ανέγερση των Ναών. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί περίπου με 3000 πιστούς πήραν 5 στρέμματα, ενώ οι Παπικοί πήραν κατα πολύ, μεγαλύτερο αριθμό στρεμμάτων.
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Φώς στους μοναχούς είναι οι Άγγελοι... και φώς στους κοσμικούς οι Μοναχοί...

Άβαταρ μέλους
angieholi
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 3227
Εγγραφή: Τρί Μάιος 05, 2009 8:25 pm
Τοποθεσία: Αγγελική@Αθήνα

Re: Ανέγερση Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κατάρ μετά από 14 αιώνε

Δημοσίευση από angieholi »

Το πλέον συγκλονιστικό και συγκινητικό είναι ότι μετά από 14 αιώνες
χτίζεται Ορθόδοξος Ιερός Ναός προς Δόξαν Θεού,
και οι πιστοί θα έχουν πλέον το δικό τους χώρο.

Ο Ιερός Ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ισαάκ τον Σύρο και τον Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο.

Η κατάθεση του θεμέλιου λίθου της Εκκλησίας έγινε από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο, στις 16 Απριλίου 2010.
themelios lithos.jpg
Παρακάτω είναι τα σχέδια για το πως θα φαίνεται η Εκκλησία μετά την αποπεράτωση:
church01.jpg
church02.jpg
church03.jpg
Στα σχέδια που είχαν σταλεί στην πολεοδομία, έκαναν περίπου 2 χρόνια για να εγκριθούν και αυτές οι φωτογραφίες δείχνουν την Εκκλησία στην τελική της μορφή.

Οι δύο σαν πύργοι που είναι αριστερά και δεξιά στην είσοδο, ήταν αρχικά τα καμπαναριά, τα οποία όμως αφαιρέθηκαν διότι απαγόρευονται οι καμπάνες και οι Σταυροί, ως Χριστιανικά Σύμβολα να φαίνονται σε Ισλαμικές χώρες. Γι αυτό το λόγο λοιπόν δεν υπάρχει ούτε Σταυρός στον Ιερό Ναό.

Από την απέναντι πλευρά του Ιερού Ναού χτίζεται Πνευματικό κέντρο και κατοικία των Ιερέων, ενω κάτω από τον Ναό έχει διαμορφωθεί αίθουσα που θα χρησιμεύει και σαν Αρχονταρίκι.

Προς το παρόν και επειδή οι εργασίες αποπεράτωσης μόλις ξεκίνησαν για τον Ιερό Ναό, οι ακολουθίες τελούνται στο Αρχονταρίκι που είναι τελειωμένο.
arxontariki.jpg
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Φώς στους μοναχούς είναι οι Άγγελοι... και φώς στους κοσμικούς οι Μοναχοί...

Απάντηση

Επιστροφή στο “Πατριαρχείον Ιεροσολύμων”