Αποκηρύσσουν την Ορθόδοξον Θεολογίαν

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Re: Νεοπατερική, μεταπατερική και συναφειακή «θεολογία»

Δημοσίευση από filotas »

orthodox_grnet έγραψε:Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος: "Νεοπατερική, μεταπατερική και συναφειακή «θεολογία»
Κωνσταντίνε αυτό το δημοσίευσα προχτές:

viewtopic.php?f=46&t=13504

Δώρα, αν παίρνεις τα λόγια μου έτσι λυπάμαι, έχουμε πει πολλές φορές, άλλο κρίση κι άλλο κατάκριση. Όποιος ζει, μιλά, ενεργεί κρίνεται. Δεν σε καταδικάζει κανένας, απλά επισημαίνουμε το εσφαλμένο όσων γράφεις. Έχουμε συζητήσει πολλές φορές και νομίζω ότι καταλαβαίνω από που προέρχονται οι θέσεις σου. Έχεις αριστερές καταβολές όπως κι εγώ. Μου πήρε αρκετό χρόνο να μάθω να βλέπω τον άνθρωπο από την πλευρά της Βασιλείας των Ουρανών, αντί από την πλευρά αυτής της προσωρινής και πεπερασμένης ζωής.

Η Εκκλησία βλέπει τον άνθρωπο σαν πολίτη της Βασιλείας των Ουρανών, ο ανθρωπισμός κι οι διάφορες κοσμοθεωρίες βλέπουν τον άνθρωπο σαν πολίτη αυτής της γης. Πχ. για κάποιον που βλέπει το θάνατο από ανθρωπιστική πλευρά, είναι ένα τραγικό γεγονός, ενώ για κάποιον που το βλέπει από την πλευρά της Βασιλείας των Ουρανών δεν είναι παρά μια πόρτα για την αιωνιότητα. Για κάποιον που βλέπει την υπακοή στο θέλημα του Θεού από την ανθρωπιστική πλευρά αυτή μπορεί να θεωρηθεί καταπίεση, ενώ γι αυτό που το βλέπει σαν πολίτης της Βασιλείας των Ουρανών είναι απελευθέρωση.

Δεν ξέρω αν έγινα κατανοητός; Υπάρχει αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στους δυο τρόπους σκέψεις. Όποιος προσπαθεί να τα συμβιβάσει μπερδεύεται.
Άβαταρ μέλους
panosgreece
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Αποκηρύσσουν την Ορθόδοξον Θεολογίαν

Δημοσίευση από panosgreece »

ΜΑΚΑΡΙΟΣ ἀνήρ, ὃς οὐκ ἐπορεύθη ἐν βουλῇ ἀσεβῶν καὶ ἐν ὁδῷ ἁμαρτωλῶν οὐκ ἔστη καὶ ἐπὶ καθέδρᾳ λοιμῶν οὐκ ἐκάθισεν.

τα ολα ο ψαλμωδος ,,,,,,,,,

«Άγιοι της ημέρας, πρεσβεύσατε υπέρ ημών»
dora gian
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από dora gian »

den θελησα να γινω ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΕΧΕΙς ΠΟΛΥ απο το να εχεις μεσα σου χαρα χριστου ,ολο νευρα εισαι αντι να τα βαζεις με εμενα βαλτα με πολυ ψηλα ισταμενους αντιπροσωπους και οχι με μια απλη γυναικα .....οσο για το τη διαβαζω ειναι δικαιωμα μου ,παρεθεσα αυτο το κομματι επειδη μου αρεσε η παρομοιωση της ανθρωπινης μοναξιας και δεν με ενδιεφερε αν ειναι αθεος η οχι ,ομως του γεροντα να του το ελεγα που του ελεγα αλλα ποιο βαρια δεν αντιδρουσε οπως εσυ και παντα με εκανε να πεθαινω απο τα γελοια ...σου γυριζω λοιπον και το αλλο μαγουλο για να χαστουκισεις ...Μαθημα πρωτο που πηρα ...και μου ελεγε εσυ να κανεις παντα αυτο και θα δεις ...........
dora gian
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

μιλαω για τον ΔΙΟΝΥΣΗ ΚΑΙ οχι για τον filotas
Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από dionysisgr »

Γιατι αμα σε χαστουκισω dora gian δηλαδη εγω, τι σε πειραζει μετα,
αμα σε χαστουκισει μετα και ο Νικολαος..

Η θα κανεις σωστα υπακοη, η θα τα κανεις μισα..

Παντως πλακα πλακα, μερικα χαστουκια σου χρειαζονται με αυτα που διαβαζεις,
και μαλλον σε εχει παραχαιδεψει ο γεροντας σου..

Μηπως πας και του λες τα καλα, και ερχεσαι σε εμας και λες τα κακα;

Σε πειραζω.

Νευρα δεν εχω, αλλα εαν ερχοσουν για λιγο στην θεση μας, και εβλεπες αυτα που γραφεις ωρες ωρες,
θα γινοσουνα πιο "επιθετικη", απο οτι ειμαστε εμεις.

Και δεν σε προσβαλουμε, αλλα προσπαθουμε να σου δειξουμε οτι πας να "παντρεψεις" εννοιες και νοηματα που δεν παντρευονται με κανενα τροπο.

Αυτο ειναι ολο. Μην μας κακολογεις.

Και το χαλασμενο δοντι με δυναμη βγαινει και με την ταναλια, δεν βγαινει μονο με την αναισθησια..
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
dora gian
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

dionysisgr έγραψε:Γιατι αμα σε χαστουκισω dora gian δηλαδη εγω, τι σε πειραζει μετα,
αμα σε χαστουκισει μετα και ο Νικολαος..
για αυτο ειμαι στο σπιτι μου και οχι στο μοναστηρι δεν εχω ταπεινωση εχω ομως καλη καρδια εστι μου ελεγε και αυτοι που εχουν ταπεινη καρδια οψονται το θεο ...........και να κανεις χιουμορ να γελας πολυ ειναι φαρμακο .παιδια μου εχει λειψει πολυ να γελαω .......αλλη εξομολογηση σημερα δεν παω καλα
Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Γιαυτο σου λεω dora gian. Ελα να σε αρχισουμε στα χαστουκια, μεχρι να συνελθεις.. :20

Κοιταξε, κανεις δεν παει καλα. Οποιος το νομιζει αυταπαταται. Ειδικα στα πνευματικα. Για τα κοσμικα ο καθενας ξερει μονος του.

Εαν λοιπον αποσυρει την χαρι του ο Θεος ενα δευτερολεπτο,
θα πεσουμε στον πλησιεστερο γκρεμο,
σαν τα δαιμονισμενα τρελλο-γουρουνια στην χωρα των Γαδαρηνων..

Το θεμα ειναι να εχουμε την αυτογνωσια οτι δεν παμε καλα, και να εκζητουμε την χαρι και το ελεος του Κυριου.

Και να μην αφηνουμε μπερδεμενους ανθρωπους, να μας μπερδευουν περισσοτερο απο οτι ειμαστε.

Δεν μπορει καποιος που δεν επικαλειται Χριστον, και δεν Τον ομολογει, να σε οδηγησει σε Αυτον. Απλα δεν γινεται.
Θα σε παει αλλου, που μπορει να ειναι μεν, προσωρινα καλα, αλλα το κενο θα φανει αργα η γρηγορα. Και τοτε; Τι γινεται;

Μονον ο Χριστος και η Εκκλησια Του, μας οδηγει εκει οπου δεν υπαρχει κενο. Στην πληροτητα της υπαρξεως. Μονον Αυτος.

Κανεις αλλος, οσο σοφος και εαν ειναι, οσες επιστημες και εαν εχει σπουδασει, οσο διανοια και εαν θεωρειται.

Ας μενουμε λοιπον εν προσευχη και ταπεινωσει και υπομονετικα μεσα στην Εκκλησια και την αγιοπατερικη παραδοση, και δεν προκειται ουτε να πλανεθουμε, ουτε να χαθουμε.

Οι αλλοι, ας λυσουν τα προβληματα, που δημιουργησαν στον εαυτο τους, μονοι τους, με την φιλοσοφια, και την επιστημη τους..

ἐάν τε γὰρ ζῶμεν, τῷ κυρίῳ ζῶμεν, ἐάν τε ἀποθνῄσκωμεν, τῷ κυρίῳ ἀποθνῄσκομεν. ἐάν τε οὖν ζῶμεν ἐάν τε ἀποθνῄσκωμεν, τοῦ κυρίου ἐσμέν. ...
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
Thomas15n
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Thomas15n »

dora gian έγραψε:ειχα την ευλογια να διδαχτω και να ΒΙΩΣΩ την ορθοδοξια 1 μεσα απο ΦΩΤΗΣΜΕΝΟ ΓΕΡΟΝΤΑ 2 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ανθρωπους της επιστημης αλλα με τετοιο θεολογικο λογο που ομιλουν στο καναλι ΛΥΧΝΟΣ και 3 και τελευταιο .....κανενας μα κανενας δεν με προσεβαλε τοσο οσο εσεις ......ο γεροντας ηθελε να με κανει ΗΓΟΥΜΕΝΗ....αν ειχα τοσο ανρθοδοξες αντηλιψεις θαπρεπει να ηταν ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ .ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΑΤΑΚΡΙΘΗΚΑ ΤΟΣΟ ΑΔΙΚΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ . καλημερα σας.
Αγαπητή Δώρα, αυτά που γράφεις εδώ είναι περίεργα όντως, και θα σου το εξηγήσω όσο πιό απλά μπορώ, καταρχήν γράφεις "να βιώσω την ορθοδοξία" μεγάλη κουβέντα είπες το να βιώσεις την ορθοδοξία όπως λες είναι δρόμος μέγας που ίσως πάρει και όλη την ζωή μας γιά να γίνει. Μετά ποιός είναι αυτός ο "φωτισμένος" γέροντας! γιατί έχουμε γεμίσει από "φωτισμένους γέροντες" που το μόνο που επιδιώκουν είναι να καλύψουν προσωπικές ανεπάρκειες και φιλοδοξίες καλυμένες πίσω από τον Χριστό, και το συμπεραίνω από το ότι ήθελε να σε κάνει μάλιστα και ηγουμένη!!!
Και τέλος αναφέρεις "ανθρώπους της επιστήμης", η ορθοδοξία η πίστη και ο Θεός δεν μπαίνουν στο εργαστήριο γιά πειράματα και αποδείξεις, η ορθοδοξία είναι όντως βίωμα και δεν ιδεολογικοποιείται απλά βιώνεται, και δεν σε προσβάλει οποιοσδήποτε σου παρουσιάσει μία "λάθος" πορεία αν γίνεται με κριτήριο την βοήθειά σου.
Έγραψες σε άλλο άρθρο ότι η Εκκλησία μετά το διάταγμα των Μεδιολάνων ψιλοχάλασε και έγινε εξουσιά, αυτές είναι καθαρά προτεσταντικές θέσεις που δεν έχουν καμμία σχέση με την Ορθοδοξία, όντως είναι όχι "ανορθόδοξες" αντιλήψεις αλλά αντορθόδοξες αυτή είναι η σωστή λέξη.
Γιατί αν αυτό ήταν αλήθεια τότε η Εκκλησία θα είχε τερματίσει την ζωή της τότε οπότε ο Χριστός θα είχε βγεί ψεύτης όταν είπε γιά την Εκκλησία του ότι ούτε οι πύλες του Άδη δεν θα κατισχύσουν της Εκκλησίας, και αυτό το αποδεικνύουν οι Άγιοι όλων των αιώνων μέχρι τις ημέρες μας, χωρίς Εκκλησία και χάριτι Θεού Άγιοι δεν υπάρχουν ούτε σώζεται κανείς.
Να είσαι λοιπόν λιγάκι πιό προσεκτική, αυτά να είσαι καλά.
Άβαταρ μέλους
ψυχουλα
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από ψυχουλα »

Απόσπασμα σχετικά με το θέμα, από το άρθρο: Πολιτική ήπιων τόνων ή συντηρητισμός; Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Ιεραρχία με αντίρροπες δυνάμεις για το εύρος παρεμβάσεων της Εκκλησίας στα δημόσια πράγματα

Πήγη: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - του Νικου Παπαχρηστου

Είναι χαρακτηριστικό ότι τους τελευταίους μήνες ζητήθηκε εμμέσως ή αμέσως από αρχιερείς, εκκλησιαστικές εφημερίδες και ιστολόγια η αποπομπή τουλάχιστον δύο μητροπολιτών, του Μεσσηνίας Χρυσοστόμου, που εκπροσωπεί την Ελλαδική Εκκλησία στον διάλογο Ορθοδοξίας - Ρωμαιοκαθολικισμού, και του Δημητριάδος Ιγνατίου, για τα συνέδρια που διοργανώνει η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών που δημιούργησε στον Βόλο. «Είναι ένα εργαστήριο θεολογίας και όχι άμβωνας της Εκκλησίας. Επιζητεί τον ελεύθερο, ανοικτό διάλογο και οι αντιδράσεις δείχνουν ότι γίνεται κάτι σωστό», τονίζει στην «Κ» ο μητροπολίτης Δημητριάδος αναφερόμενος στην Ακαδημία, που έχει προκαλέσει ενόχληση συντηρητικών εκκλησιαστικών κύκλων. Ωστόσο, ο κ. Ιγνάτιος εκτιμά πως «το συντηρητικό ρεύμα εκφράζεται κυρίως από λαϊκούς, ενώ οι Ιεράρχες σε κάθε σύνοδο τοποθετούμαστε ελεύθερα και διατηρούμε την ενότητά μας».

http://www.amen.gr/index.php?mod=news&o ... e&aid=3687
«Όπου έρως θείος ήψατο καρδίας, εκεί φόβος ρημάτων ουκ ίσχυσε».
Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Ειναι απλα με εναν λογο: προκλητικοι.

Επιδιωκουν συνειδητα τον σκανδαλισμο και την ενασχοληση των πιστων μαζι τους.

Δεν εξηγειται αλλιως. Mε κανεναν τροπο.

Κατα την ισοπεδωτικη των παντων, νοοτροπια τους,
και ο Αρειος και ο Νεστοριος,
ισως και να κανανε.. "τομες" και βηματα κατα του.. "συντηρητισμου".

Ειναι ναρκισσισμος, ειναι παθος αλαζονικο και κενοδοξο,
το να προσπαθεις να αλλαξεις τα παραδεδομενα απο τους Αγιους Πατερες
την ουσια και την παρακαταθηκη της Ορθοδοξου Πιστεως,
με το στανιο και το: ετσι θελω, και το: ετσι γουσταρω.

Τωρα τελευταια ειναι της μοδας, να τα ακουνε και απο πανω οι ταλαιπωροι οι λαϊκοι,
οταν αντιδρουν για το καταντημα ορισμενων.

Δεν μιλανε οι λαϊκοι, η "πλεμπα" δηλαδη γιατι ετσι μας θεωρουν καποιοι, τα ακουνε.
Μιλανε οι λαϊκοι, και αντιδρουν παλι τα ακουνε.

Οποτε εμεις πρεπει ουτε να μιλαμε, αλλα με καποιο τροπο να αντιδρουμε κιολας. Με νοηματα μηπως; Καλα ειναι ετσι;

Προσεξτε "νεωτερισμους" απο τα.. θεολογικα εργαστηρια:

1. Συναφειακη θεολογια
2. Μετα-πατερικη θεολογια
3. Ποικιλια εν τη ενοτητι
4. Θεωρια των κλαδων
5. Εκσυγχρονισμος-αποδομηση των αγιων Πατερων
6. Βαπτισματικη θεολογια
7. Δια-κοινωνια με ετεροδοξους
(επανω απο δογματα, και αποφασεις Οικ.Συνοδων).
8..
και επεται συνεχεια στις πατεντες του "εργαστηριου".

Εαν δεν σοβαρευτουν καποιοι, θα φτασει το πραγμα,
μεχρι του δικαιου παροργισμου του Θεου,
και θα παρει καμμια "βαριοπουλα", ο Κυριος,
ο Οποιος ου μυκτηριζεται, μακροθυμει τα μεγιστα μεν,
αλλα δεν εμπαιζεται και απο κανεναν,
και θα γινει το εργαστηριο,
και τα υπολοιπα παραπηγματα των "νεωτεριστων",
γης μαδιαμ..
Απάντηση

Επιστροφή στο “Εκκλησιαστική Επικαιρότητα”