Μήτε χαίρειν σε αιρετικούς; Πως ερμηνεύεται;

Εδώ τίθενται Πνευματικά Ερωτήματα.

Συντονιστής: Συντονιστές

GeorgiosM
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1071
Εγγραφή: Τρί Μαρ 13, 2012 11:19 am

Μήτε χαίρειν σε αιρετικούς; Πως ερμηνεύεται;

Δημοσίευση από GeorgiosM »

αγαπητοί αδελφοί χαίρετε εν Κυρίω.
ως γνωστόν στο Ευαγγέλιο αναφέρεται ότι (κανω περιπου μια μεταφραση καπως ελεθερα)
"αν κάποιος έρθει προς το μέρος σας για να σας πλησιάσει και έχει πίστη ενάντια με την αληθινή, ούτε "χαίρετε" να του
πείτε διότι ακόμη και αυτό θεωρείται συμμετοχή στα πονηρά του εργα"
παιρνω το θαρρος να ρωτησω τη δικη σας γνωμη πανω σε αυτο και να πω και 2-3 σκεψεις πανω σε αυτο και αν θελετε
διορθωστε με η διαφωτιστε με.
διοτι το βρισκω καπως συνθετο αυτο το θεμα. να με συγχωρει η καλοσύνη σας αν σας ταλαιπωρω.

νομιζω ότι ο Απόστολος Ιάκωβος με αυτό το χωρίο αναφέρεται περισσοτερο ουσιαστικά και συμβολικά και γενικά,
θέλοντας να δειξει οτι πρεπει να παιρνουμε πολυ σοβαρά τις αλλοδοξες πίστεις και να μην εχουμε πολλες πολλες επικινδυνες
αδελφοσυνες, αλλά...
απο την άλλη μεριά νομιζω ότι δεν μιλάει απόλυτα και εντελώς πρακτικά.
δηλαδή εννοώ το εξής.

είσαι φούρναρης. αφου η δουλεια σου ειναι να πουλας ψωμι, αν μπουν αλλοδοξοι να ψωνισουν νομίζω οφειλεις να τους
εξυπηρετησεις ανθρωπινα και με ευγενεια. αυτο το θεωρω χριστιανικο και ανθρωπινο.
δηλαδη νομιζω για μια η ανθρωπινη συναναστροφή ΜΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ δεν εφαρμόζεται το παραπάνω χωρίο,
αλλά το παραπάνω χωρίο εφαρμοζεται όταν υπαρχει ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ.

αλλιως θα επρεπε να φυγουμε απο τις πολεις, να παμε στις ερημιες , να αποκοπουμε απο τον κόσμο
όπως ο αγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος. ομως οι εκκλησίες ήταν πάντοτε μέσα στον κόσμο, με επισκόπους.
και οι επισκοποι, ακομη και οι αγιοι νομιζω ότι ειχαν επαφες με αλλοδοξους, σε πνευμα ευγενειας, σεβασμου κ αγαπης.
βέβαια, δεν εννοώ ότι ο καθε αρχιερεας δεν πειραζει αν εχει αδελφοτητες με τον καθε αιρεσιαρχη,
διότι νομίζω ότι κοινωνικες σχεσεις-πάρε δώσε- μπορει να εχει, αλλα οχι συμπορευση σε θρησκευτικά πεδία.
συν ότι αν ειναι ολο φιλικός με τους αιρετικους μπορει να μπερδευτουν καποιοι χονδροκεφαλοι πιστοι και να πουν
ε,να λοιπον το ιδιο ειμαστε..
τι λετε για τα παραπανω?
GeorgiosM
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1071
Εγγραφή: Τρί Μαρ 13, 2012 11:19 am

Re: μητε χαίρειν σε αιρετικους?πως ερμηνευεται?

Δημοσίευση από GeorgiosM »

τωρα θα μου πεις και γιατι το έγραψε ο απόστολος , αφου σαφως αναφέρεται σε ΜΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ!!
πως εσύ λες ότι εννοεί ΓΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ!!?? τον Απόστολο ερμηνεύεις?

να με συγχωρειτε, έτσι σκεπτομαι διότι.
1.παρατηρώ όλη την εικονα σε μοναστηρια και σε εκκλησια και μου καταληγω σε αυτο το συμπερασμα,
2.βλεπω ότι το πνεύμα του Ευαγγελίου είναι σε πάρα πολλα σημεία "πιο συγκαταβατικό" (ή τουλαχιστον ετσι μου φαινεται)
με τα ζητήματα των αλλοπιστων, ή τα εν γενει κοσμικά πχ ευλογούμε εκεινους που μας καταρωνται κλπ.
οπότε γιαυτό αναρωτιεμαι και εγω ότι δηλαδή ο Απόστολος μιλάει συμβολικά και ουσιαστικά , και όχι κατα γράμμα.

ελπιζω να μη σας σκανδαλίζω,θυμωνετε κλπ, σας βαζω σε οργη κλπ, η απορια και δυσκολια κλπ
διοτι τοτε πειτε...μη μου τους κυκλους ταρατε.
καποτε σε μια συζητηση καποιος μου ειπε "συγχίζομαι κλπ", οπότε λεω και εγω...πάμε για άλλα... :mrgreen: "σόρι"
Άβαταρ μέλους
ΜΙΧΣ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 5035
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 23, 2012 9:24 am

Re: μητε χαίρειν σε αιρετικους?πως ερμηνευεται?

Δημοσίευση από ΜΙΧΣ »

Γιώργη αδελφέ μου, Χριστός Ανέστη! όχι δε θύμωσα ούτε με οργίζεις που ρωτάς.... Δυστυχώς είμαι περιτριγυρισμένη από αιρετικούς και αλλόδοξους... μέχρι και τοίχο τοίχο... στις φιλίες μου που τις έχω περιορίσει σε προσευχή γι αυτές και διακοπή αλληλογραφίας, διακοπή μετά από 10 χρόνια που χτυπούσα το κεφάλι μου στο τοίχο με τη σκληρότητα της καρδιάς των... τεσπα... που λέτε κι εσεις οι μοντέρνοι και όσο για άτομα στην ευρύτερη οικογένειά μου που δε με αναπαύουν... μια φορά το χρόνο και πολύ είναι... θα δεις ότι μερικά πράγματα έρχονται μόνα τους. Δεν είναι ότι τους μισείς και θές το κακό τους... ίσα ίσα... λές και μια προσευχή γι αυτούς αλλά είναι όπως οι τωρινοί πολιτικοί που μολύνουν παρώντες... οι αιρετικοί μολύνουν τις ψυχές μας γι αυτό καλύτερα από μακριά.

Απλά γνώριζε ότι εμείς οι Ορθόδοξοι δίνουμε μόνο τις ερμηνείες των φωτισμένων Πατέρων και Αγίων της πίστεώς μας στα πάντα. Πίστη είναι η Ορθοδοξία που μας έχει δωθεί εξ ουρανών από τον ίδιο το Θεό. Οι άλλοι έχουν θρησκείες...

Σου παραθέτω τα παρακάτω... και για ερμηνεία που θα βρεις... και για δυο λόγια παραπάνω :wink: το χαμόγελο είναι για τα δυο λόγια μιας και έχουμε θησαυρό από τους Αγίους μας...
Αν μελετήσουμε την Παλαιά Διαθήκη, που γράφτηκε προ Χριστού, θα δούμε ότι όλες οι προφητείες για την έλευση και το έργο του Χριστού επαληθεύονται στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού και στην Καινή Του Διαθήκη. "Η ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ" ΜΕΤΑ ΣΥΝΤΟΜΟΥ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Ν. ΤΡΕΜΠΕΛΑ είναι μια εξαιρετική εργασία γιατί όχι μόνο προσφέρει μια αξιόλογη θεολογική ερμηνεία του λόγου του Θεού αλλά και γιατί επισημαίνει πολλές προφητείες των Προφητών της Παλαιάς Διαθήκης για τον Χριστό, τη ζωή, την έλευση, ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΝΟΝ ΑΛΗΘΙΝΟ ΑΓΙΟ ΘΕΟ ΤΟΥ ΥΙΟΥ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΑΣ, την Σταύρωση και Ανάστασή Του που επαληθεύονται στο πρόσωπο του Χριστού στην Καινή Διαθήκη ώστε να αποδεικνύεται η Αλήθεια της θεόπνευστης Αγίας Γραφής.
Σωτηρία της αιώνιας ψυχής μας μόνο δια μέσου της Μίας, Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας του Ιησού Χριστού και των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας που καθόρισαν δια του Αγίου Πνεύματος την Αγία Γραφή, επιτυγχάνεται γιατί ο Χριστός, ως η ενσάρκωση του προαιώνιου Λόγου του Θεού, Σταυρώθηκε και αναστήθηκε για την Σωτηρία μας και είναι ή μόνη Οδός και η Αλήθεια για την Σωτηρία του Ανθρώπου. Μακριά λοιπόν από αιρετικούς που δεν έχουν αποστολική διαδοχή και διαστρεβλώνουν τον άγιο Λόγο του Χριστού γιατί δεν δέχονται τα πάμπολλα θαύματα της ορθοδοξίας και τους αγίους Πατέρες της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας μας και τις 9 Οικουμενικές Συνόδους που καθόρισαν δια του Αγίου Πνεύματος τα βιβλία της Αγία Γραφής και το ορθόδοξο δόγμα μας αλλά και μαρτύρησαν ως ομολογητές της πίστεώς μας από αντίχριστες εξουσίες.
Όπως του Νέρωνα που έδινε ως τροφή για τα θηρία τους χριστιανούς στις αρένες αλλά με θαυματουργικό τρόπο οι ομολογητές της πίστεως μας λάμβαναν δύναμη από τον Θεό και δεν πρόδιδαν την πίστη τους, ούτε έριχναν λίγο λιβάνι στον Νέρωνα, προτιμώντας να χάσουν την πρόσκαιρη ζωή τους, αλλά να μην χάσουν την αιώνια ψυχή τους και να μην προδώσουν τον Χριστό.
Δυστυχώς είναι πολλές οι αιρέσεις του Διεθνούς Σιωνισμού που εντάσσονται πλέον στην Πανθρησκεία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών του Αντίχριστου, Παπικοί, προτεστάντες, μονοφυσίτες ακόμη και αλλόπιστοι, διάφορες παραθρησκείες και ψευδοπροφήτες, μασόνοι και μια από τις πιο επικίνδυνες είναι οι Ψευδομάρτυρες του Ιεχωβά που δεν δέχονται ως μοναδικό Σωτήρα της αθάνατης ψυχής μας τον Μονογενή Υιό του Θεού Ιησού Χριστό, ο οποίος είναι Ομοούσιος και Αχώριστος του Πατρός Θεού και μιλάνε για τον Γιαχβέ=παραφρασμένο Ιεχωβά, που στα εβραϊκά λέγανε τον Θεό όπως λέμε Κύριος και Σαβαώθ...
ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ, ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΗΤΕΣ ΤΗΣ ΜΙΑΣ, ΑΓΙΑΣ, ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ, ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, Ο ΑΓΙΟΣ ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΑΡΣΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΤΥΦΛΩΣΗ ΕΠΕΙΔΗ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΠΟΥ ΤΗΝ ΒΙΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΥΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΟΠΩΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΑΤΤΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΛΕΝΕ ΜΕ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟ ΜΙΣΟΣ ΟΤΙ "ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ"...
ΑΣ ΔΙΔΑΣΚΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΘΑΝΑΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΠΡΟΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΙΑ ΑΓΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΘΑΝΑΤΗ ΨΥΧΗ ΜΑΣ.
Η ΜΙΑ ΑΓΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΞΑΓΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΑΘΗΤΟ ΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΠΑ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ.
ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΑΛΑΘΗΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Ο ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΤΟΜΕΙ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ "Η ΜΙΑ, ΑΓΙΑ, ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ", ΩΣ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΕ ΚΕΦΑΛΗ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ, ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΟΡΙΣΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΔΟΓΜΑ ΜΑΣ, ΟΠΩΣ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΜΑΣ, ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΟΔΟΥΣ... ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟ ΜΙΣΟΣ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΙΚΩΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΑ, ΑΓΙΑ, ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, ΤΟΥΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ ΜΑΣ, ΔΕΝ ΣΩΖΕΙ ΤΗΝ ΑΘΑΝΑΤΗ ΨΥΧΗ ΤΟΥΣ.

Β΄ ΙΩΑΝΝΟΥ στιχ. 9 "πᾶς ὁ παραβαίνων καὶ μὴ μένων ἐν τῇ διδαχῇ τοῦ Χριστοῦ Θεὸν οὐκ ἔχει· ὁ μένων ἐν τῇ διδαχῇ τοῦ Χριστοῦ, οὗτος καὶ τὸν πατέρα καὶ τὸν υἱὸν ἔχει. 10 εἴ τις ἔρχεται πρὸς ὑμᾶς καὶ ταύτην τὴν διδαχὴν οὐ φέρει, μὴ λαμβάνετε αὐτὸν εἰς οἰκίαν, καὶ χαίρειν αὐτῷ μὴ λέγετε· 11 ὁ γὰρ λέγων αὐτῷ χαίρειν κοινωνεῖ τοῖς ἔργοις αὐτοῦ τοῖς πονηροῖς".
ΠΗΓΗ: "Η ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ" ΜΕΤΑ ΣΥΝΤΟΜΟΥ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Ν. ΤΡΕΜΠΕΛΑ (ΕΚΔΟΣΙΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΟΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ "Ο ΣΩΤΗΡ" - ΙΣΑΥΡΩΝ 42 11472 ΑΘΗΝΑΙ).
ΕΡΜΗΝΕΙΑ των στίχων: 9 "Καθένας που βγαίνει έξω και δεν μένει μέσα εις την διδαχή του Χριστού δια της Ακριβούς τηρήσεως αυτής , αυτός δεν έχει τον Θεό, αλλά είναι χωρισμένος από αυτόν. Εκείνος, που μένει εις την διδαχή του Χριστού, αυτός και τον Πατέρα και τον Υιό έχει, διότι ούτος έγινε ναός του Θεού. 10 Εάν κανείς σας επισκέπτεται και δεν φέρει την διδαχή αυτήν, μη δέχεσθε αυτόν προς φιλοξενία εις την οικία σας και ούτε χαιρετισμό να απευθύνετε προς αυτόν. 11 Διότι εκείνος που χαιρετά αυτόν, γίνεται συγκοινωνός προς τα πονηρά του έργα, επειδή με την σχέση του και τον χαιρετισμό του τον ενθαρρύνει εις εξακολούθηση αυτών".

Ο Μέγας Αθανάσιος
«ων το φρόνημα αποστρεφόμεθα, τούτους από της κοινωνίας προσήκει φεύγειν» ( βλ. Μ. Αθανασίου, Τοις τον μονήρη βίον ασκούσι P.G. 26, 1188ΒC)

Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός
“Εμείς δι’ ουδέν άλλο απεσχίσθημεν των Λατίνων, αλλά διότι είναι όχι μόνον Σχισματικοί, αλλά και Αιρετικοί. Δια τούτο σας παρακαλώ αποφεύγετε τους Παπικούς όπως φεύγει κάποιος από φιδιού και από προσώπου πυρός, αλλά και τους «Ορθοδόξους» που σχετίζονται με παπικούς. Όσο πιο μακριά φεύγει κανείς απ’ αυτούς τους «Ορθοδόξους», τόσο πιο κοντά έρχεται εις τους Αγίους Πατέρες. Ενώ όσο πιο κοντά τους έρχεται, τόσο πιο πολύ απομακρύνεται από τους Αγίους μας. Δεν χωρεί καμμία συγκατάβασις σε ό,τι έχει σχέση με την Ορθόδοξη Πίστη μας”.

Άγιος Λαυρέντιος
"Βλέπετε, πόσο πανούργα και ύπουλα προετοιμάζεται όλο αυτό το κακό; Όλοι οι Καθεδρικοί ναοί τότε θα είναι υπερβολικά θαυμάσιοι, όπως ποτέ πριν τα περασμένα χρόνια, αλλά δεν πρέπει εσείς τότε, να μπαίνετε στους ναούς αυτούς, για την αναίμακτη θυσία τού Ιησού Χριστού.
Προσέξτε και θυμηθείτε !
Θα υπάρχουν τότε Εκκλησίες, αλλά οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί δεν πρέπει να παρευρεθούν μέσα σ΄ αυτές.
Όσοι θα μπαίνουν εκεί, θα συναθροίζονται ως πλήρη "Σατανική συναγωγή
Επαναλαμβάνω για μία ακόμη φορά, προσέξτε, γιατί κανείς δεν πρέπει να παρευρεθεί σ΄ εκείνους τούς Καθεδρικούς ναούς. Δεν θα υπάρξει καμία επιείκεια από τον Χριστό, σ΄ αυτούς πού θα πάνε τότε, εκεί μέσα..."

Άγιος Γερμανός Β΄ Κωνσταντινουπόλεως
"Εξορκίζω όλους τους λαϊκούς, όσοι είστε γνήσια τέκνα της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας, να φεύγετε ολοταχώς από τους ιερείς που υπέπεσαν στην υποταγή στους Λατίνους, και μήτε σε εκκλησία να συγκεντρώνεστε μαζί τους, μήτε να παίρνετε οποιαδήποτε ευλογία από τα χέρια τους. Είναι καλύτερα να προσεύχεσθε στο Θεό στα σπίτια σας μόνοι, παρά να συγκεντρώνεστε στην εκκλησία μαζί με τους Λατινόφρονες. Ει’ δ’ άλλως, θα υποστήτε την ίδια κόλασι μ’ αυτούς". Άγιος Γερμανός Β΄ Κωνσταντινουπόλεως (1222-1240).

Η ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΑΓΙΑΖΕΙ ΟΣΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΡΘΑ-ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΚΑΙ Η ΧΑΡΗ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΥΛΙΚΟ ΜΕΣΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ.
ΑΓΙΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΗΤΑΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΠΡΩΗΝ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΕΣ ΑΒΑΠΤΙΣΤΟΙ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΜΕ ΠΙΣΤΗ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΗΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΝ, ΣΕ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ, ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΗΤΕΣ ΠΟΥ "ΒΑΠΤΙΖΟΝΤΑΝ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΗΣ ΘΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ" ΚΑΙ ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΛΑΜΒΑΝΑΝ ΤΗΝ ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΑΦΟΥ ΜΑΡΤΥΡΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΕΣΩΖΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΑΘΑΝΑΤΗ ΨΥΧΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ, ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΗ, ΠΡΑΞΗ ΠΙΣΤΕΩΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ.

Ο Απόστολος Παύλος
Καινή Διαθήκη, Προς Τίτον Κεφ. 3, στίχοι 10 "αἱρετικὸν ἄνθρωπον μετὰ μίαν καὶ δευτέραν νουθεσίαν παραιτοῦ, 11 εἰδὼς ὅτι ἐξέστραπται ὁ τοιοῦτος καὶ ἁμαρτάνει ὢν αὐτοκατάκριτος".

Ο άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής
«Ο Θεός εκλεξάμενος, εξήγειρεν Αποστόλους, και Προφήτας, και Διδασκάλους, προς τον καταρτισμόν των αγίων. Ο δε διάβολος, ψευδαποστόλους και ψευδοπροφήτας, και ψευδοδιδασκάλους κατά της ευσεβείας εκλεξάμενος εξήγειρεν, ώστε τον παλαιόν πολεμηθήναι νόμον και τον ευαγγελικόν. Ψευδαποστόλους δε, και ψευδοπροφήτας και ψευδοδιδασκάλους μόνους νοώ τους αιρετικούς. ων οι λόγοι και οι λογισμοί διεστραμμένοι εισίν. Ώσπερ ουν ο τους αληθείς Αποστόλους και Προφήτας, και Διδασκάλους δεχόμενος, Θεόν δέχεται. ούτως και ο τους ψευδαποστόλους, και ψευδοπροφήτας, και ψευδοδιδασκάλους δεχόμενος, τον διάβολον δέχεται» (βλ. Μαξίμου Ομολογητού, Περί των πραχθέντων εν τη πρώτη αυτού εξορία, ήτοι εν Βιζύη, παρ.Ι΄, P.G. 90, 144D – 145A.)

Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος
1. «Ει τις δόγμα έχει διεστραμμένον, φεύγε αυτόν και παραιτήσαι, μη πειθού, μη μόνον άνθρωπος αν η, αλλά καν άνθρωπος εξ ουρανού κατιών (=κατεβή). Είπου (=οπουδήποτε) την ευσέβειαν παραβλεπτόμενην ιδοίς, μη προτίμα την ομόνοιαν της αληθείας, αλλ’ ίστατο γενναίος έως θανάτου, την αλήθεια μηδαμού προδιδούς, προσέχετε, ίνα μηδέν νόμον δόγμα το της αγάπης προσχήματι παραδέχεσθε Δέος (φόβος) μη τις παραφθαρή υπό της των αιρετικών αγάπης».
2. «Ουδέν ωφελεί βίος ορθός δογμάτων διεστραμμένων». Ε.Π.Ε.Τ.,29, 460-464
3. «Καιρός αθυμίας, ουχ όταν πάσχωμεν κακώς, αλλ’όταν δρώμεν κακώς».

Μέγας Αθανάσιος
«Εάν ο επίσκοπος ή ο πρεσβύτερος οι όντες οφθαλμοί της Εκκλησίας, κακώς αναστρέφονται και σκανδαλίζουν τον λαόν είναι συμφερότερο να τους εκβάλουμε από τους ευκτήριους οίκους παρά να βρεθούμε μετ’ αυτών ως μετά Άννα και Καϊάφα εις την γέενναν του πυρός» (P.G. 35,33-ΒΕΠΕΣ 33, 199)
«Όποιος έχει εκπέσει απ’ την αλήθεια της πίστεως δεν είναι δυνατόν να καλείται Χριστιανός» P.G 26, 596A.
«Όστις αν βούληται σωθήναι προ πάντων δει κρατείν την καθολικήν πίστιν ην ειμη είς έκαστος σώαν και αμώμητον τηρήσει άνευ δισταγμού εις τον αιώνα απολείται». (Σύμβολο Μέγα Αθανασίου 321)

Ο άγιος Υπάτιος
Ο άγιος Υπάτιος (+17.6.446) Ηγούμενος της Μονής των Ρουφιανών στην Χαλκηδόνα, διέγραψε αμέσως το όνομα του Νεστορίου από τα δίπτυχα της Εκκλησίας, για να μη μνημονεύεται. ΄Όταν ο επίσκοπος Ευλάλιος τον παρετήρησε για την πράξιν του αυτήν, ο ζηλωτής Όσιος απάντησε, ότι δεν θεωρεί πλέον τον Νεστόριο ως επίσκοπο:
Εγώ από τότε που έμαθα, ότι μιλά άσχημα για τον Κύριό μου, παύω την επικοινωνία μαζί του και ούτε αναφέρω το όνομά του, δεν είναι πια επίσκοπος.
Και όταν πάλιν ο επίσκοπος Ευλάλιος τον απείλησε, ο άγιος Υπάτιος του αποκρίθηκε με σταθερότητα και διάθεση μαρτυρίου: ΄Ο,τι θέλεις κάνε, διότι εγώ αποφάσισα τα πάντα να πάθω. Και μ’ αυτή την απόφαση το έκαμα αυτό» ( βλ. Καλλινίκου, Βίος Αγίου Υπατίου, σ. 93-94. Σειρά Άνθη της ερήμου τ. 6. μτφρ. Άννας Αρβανίτη, Αθήναι 1973. βλ. επίσης Αντωνίου Παπαδοπούλου, Ο μοναχισμός έναντι της αιρέσεως εις την αρχαίαν Εκκλησίαν, σελ. 92-93, Θεσ/κη 1980, Θεοδωρήτου μοναχού, Αγιορείτου, Μοναχισμός και αίρεσις, σ. 39-42 Αθήναι 1977).


Η Παράδοση της Εκκλησίας

Ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος
Το 379 ο άγιος Γρηγόριος με απόφαση της συνόδου της Αντιόχειας πήγε στη Κωνσταντινούπολη να στηρίξει τους Ορθοδόξους που κινδύνευσαν από την αίρεση του αρειανισμού. Πατριάρχης τότε ήταν ο Δημόφιλος, ο οποίος ήταν οπαδός του αρειανισμού. Δεν είχε όμως ο ίδιος καταδικασθεί μέχρι τότε από καμιά σύνοδο, όπως τώρα ο Αθηναγόρας, ο Δημήτριος κ’ ο Βαρθολομαίος.
Ο άγιος Γρηγόριος στη Κωνσταντινούπολη δεν είχε καμιά σχέση και «κοινωνία» με τον Πατριάρχη Δημόφιλο. Δεν «μνημόνευε» το όνομά του όταν λειτουργούσε στο ταπεινό και περιφρονημένο εκκλησάκι της αγίας Αναστασίας, γιατί όλους τους άλλους ναούς της Πόλης τους κατείχαν οι αρειανοί. Τότε μάλιστα είπε ο άγιος Γρηγόριος την ιστορική φράση: « Αυτοί έχουν τους οίκους, εμείς τον ΄Ενοικον»!
Μετά από δύο χρόνια, το (381) συνήλθε η Β΄ Οικουμενική Σύνοδος, η οποία όχι μόνο δεν τιμώρησε ως σχισματικό τον άγιο Γρηγόριο, αλλά τον εξέλεξε και Πρόεδρο της.

Ο άγιος Κύριλλος
Το 428 Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ήταν ο Νεστόριος, ο οποίος δεν έπαυσε την «κοινωνία» με τον Ευτυχή, όταν κήρυξε από τον άμβωνα της αγίας Σοφίας ότι η Παναγία πρέπει να ονομάζεται «Χριστοτόκος» και όχι Θεοτόκος»!
Την αντικανονική αυτή στάση του Νεστορίου οι πιστοί θεώρησαν ως συμφωνία του με τις κακοδοξίες του Ευτυχή, όπως και πράγματι ήταν. Οι πιστοί αμέσως έφυγαν απ’ το ναό και δεν εκκλησιάζονταν σε καμιά εκκλησία, επειδή μνημονεύονταν ο Νεστόριος. Ακόμα δεν είχε συνέλθει καμιά Σύνοδος να καταδικάσει τον Ευτυχή και το Νεστόριο, με τους οπαδούς τους, που κοινωνούσαν μαζί τους.
Ο άγιος Κύριλλος, Πατριάρχης Αλεξανδρείας, με επιστολές του, προς τον κλήρο και το λαό της Πόλης, τους παρότρυνε προς τούτο. Ύστερα από τρία χρόνια, το έτος 431 μ.Χ. συνήλθε η Γ΄ Οικουμενική Σύνοδος, η οποία δικαίωσε τον άγιο Κύριλλο, όσους είχαν πάψει το «μνημόσυνο» του Νεστόριου και καταδίκασε το Νεστόριο!

Ο άγιος Μάξιμος
Τον έβδομο αιώνα ταλάνιζε την Εκκλησία η αίρεση του Μονοθελητισμού. ΄Όλοι, οι τότε Πατριάρχες είχαν υποκύψει στην αίρεση αυτή. Ο μόνος, που έμεινε ακλόνητος στην Ορθοδοξία ήταν ο μοναχός άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής, με τους δύο μοναχούς μαθητές του. Οι τρεις αυτοί μοναχοί έπαψαν την «κοινωνία» με όλους τους Πατριάρχες. Διώχτηκαν φοβερά. ΄Έκοψαν το χέρι του αγίου Μαξίμου, για να μη γράφει, και τη γλώσσα, για να μη ομιλεί. Τον αναθεμάτισαν και τον εξόρισαν στον Καύκασο, σε ηλικία 80 ετών.
΄Όλα αυτά συνέβησαν είκοσι χρόνια προτού συνέλθει το 680 μ.Χ. η Στ΄ Οικουμενική Σύνοδος, η οποία καταδίκασε την αίρεση, αναθεμάτισε όλους τους τότε Πατριάρχες Ανατολής και Δύσεως, και δικαίωσε τον άγιο Μάξιμο με τους δύο μαθητές του μοναχούς!

Ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός
Την εποχή της εικονομαχίας (754 – 842 ) άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός πολεμά την αίρεση αυτή. Δεν έχει καμία «κοινωνία» με εικονομάχους επισκόπους. Συνέρχεται το 754 Οικουμενική Σύνοδος στην Ιέρεια η οποία τον αναθεμάτισε. Μετά τριάντα τρία χρόνια, συνήλθε ή Ορθόδοξη Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδος, η οποία αποκήρυξε την Σύνοδο της Ιέρειας, ως αιρετική, καταδίκασε τους εικονομάχους και δικαίωσε τον μοναχό Ιωάννη Δαμασκηνό!

Ο άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης
Την ίδια εποχή της Εικονομαχίας ο μοναχός άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης διέκοψε το «μνημόσυνο» του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Κακοποιήθηκε, καθαιρέθηκε και αναθεματίστηκε. Και όλα αυτά μετά από δύο εικονομαχικές Συνόδους των ετών 754 και 815 μ.Χ. Η αναστήλωση των αγίων εικόνων τον δικαίωσε και μέχρι σήμερα μακαρίζεται στους ναούς της Ορθοδοξίας.

Ο άγιος Γερμανός
Την εποχή της Φραγκοκρατίας στην Κύπρο, οι Λατίνοι επίσκοποι είχαν διώξει τους Ορθόδοξους επισκόπους και επέβαλαν με τη βία το «μνημόσυνό» τους στις Ορθόδοξες Εκκλησίες και τα μοναστήρια.. Οι Ορθόδοξοι δεν εκκλησιάζονταν στους ναούς τους, επειδή μνημονεύονταν οι Λατίνοι επίσκοποι. Τότε μάλιστα μαρτύρησαν με φρικτά βασανιστήρια από τους Λατίνους οι δεκατρείς οσιομάρτυρες μοναχοί της Καντάρας. Ο άγιος Γερμανός, που τότε ήταν ΠατριάρχηςΚωνσταντινουπόλεως, σε γράμμα του στους Ορθοδόξους της Κύπρου, απαγορεύει κάθε «οικονομία» στο θέμα του «μνημοσύνου», έναντι οιουδήποτε τιμήματος. «Όσοι της καθολικής (= της Ορθόδοξης) εκκλησίας εστέ τέκνα γνήσια, φεύγειν όλω ποδί τη Λατινική υποταγή, και μηδέ ευλογίαν εκ των χειρών αυτών λαμβάνειν την τυχούσαν. Κρείσσον γαρ εστί εν τοις οίκοις υμών προσεύξασθαι κατά μόνας, ή επ’ εκκλησίαις συνάγεσθε μετά Λατινοφρόνων» (βλ. Κ. Σάθα, Μεσαιωνική βιβλιοθήκη, Αθήνα 1972, σ. 18

Οι αγιορείτες οσιομάρτυρες επί Βέκκου
Μετά τη ψευδοσύνοδο της Λυώνος (1274), την οποία υπέγραψε ο αυτοκράτορας Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος και δέχθηκε ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ιωάννης Βέκκος, οι αγιορείτες έπαυσαν το «μνημόσυνό» του. Το 1280 πήγαν στο άγιο Όρος ο αυτοκράτορας με τον Πατριάρχη Ιωάννη Βέκκο, αποφασισμένοι να επιβάλλουν το «μνημόσυνο» του Λατινόφρονα Πατριάρχη. Οι μοναχοί αντέδρασαν. Πολλοί μαρτύρησαν. Άλλοι καρατομήθηκαν. Άλλοι απαγχονίστηκαν. Άλλοι πυρπολήθηκαν, Άλλοι καταποντίστηκαν στη θάλασσα.

Ο άγιος Γρηγόριος Παλαμάς
Το 14ο αιώνα ο τότε μοναχός ( και μετέπειτα μητροπολίτης Θεσσαλονίκης) άγιος Γρηγόριος Παλαμάς έπαυσε το μνημόσυνο του Λατινόφρονα Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ιωάννη Καλέκα, επειδή συμφωνούσε με τις κακοδοξίες του Βαρλαάμ του Καλαβρού. Ο άγιος Γρηγόριος αναθεματίστηκε από σύνοδο και φυλακίστηκε τέσσερα χρόνια. Η Θ΄ Οικουμενική Σύνοδος των ετών 1341-1351, τον δικαίωσε.

Ο άγιος Μάρκος ο Ευγενικός
Την ψευδοσύνοδο της Φλωρεντίας (1439) δεν υπόγραψε ο άγιος Μάρκος ο Ευγενικός, ο οποίος δεν δέχτηκε να μνημονεύει το νέο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μητροφάνη, που ήταν Λατινόφρονας. Δεν δέχτηκε «κοινωνία» ούτε με κανένα άλλο επίσκοπο, που είχε «κοινωνία» με το Μητροφάνη. Η σύνοδος της Φλωρεντίας συγκλήθηκε ως Οικουμενική» Σύνοδος και οι αποφάσεις της ήταν νόμος του κράτους. Τις αποφάσεις της ακύρωσε και καταδίκασε η Πανορθόδοξη Σύνοδος Κωνσταντινουπόλεως του έτους 1484 μ.Χ.
Η τελευταία του υποθήκη, προτού πεθάνει ήταν: «Εκφεύγειν άπασι τρόποις την κοινωνίαν αυτού (του πατριάρχου) και μήτε συλλειτουργείν αυτού, μήτε αρχιερέα τούτον, αλλά λύκον και μισθωτόν ηγείσθε» ( βl. 160, 1097).

Ο Γεννάδίος Σχολάριος
Ο Γεννάδιος Σχολάριος υπήρξε μαθητής του αγίου Μάρκου Ευγενικού και πρώτος Πατριάρχης μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως. Σχετικά με το «μνημόσυνο» του επισκόπου από τους πιστούς γράφει ο Γεννάδιος: «Η πνευματική κοινωνία των ομοδόξων, και η τελεία υποταγή προς τους γνησίους ποιμένας εκφράζεται με το μνημόσυνο. Οι Σύνοδοι και οι άλλοι Πατέρες ορίζουν, ότι αυτών που αποστρεφόμεθα το φρόνημα, (αυτών) πρέπει να αποφεύγουμε και την κοινωνία» ( βλ. Γενναδίου Σχολαρίου, Γράμμα προς τους εκκλησιαστικούς... περιοδικό Ο όσιος Γρηγόριος Αγίου Όρους, αριθμ.21, σελ.23 ).

Ο Σέρβος κανονολόγος Νικόδημος Μίλας
Τέλος παραθέτουμε και μιά γνώμη του Κανονολόγου Νικοδήμου Μίλα, που έζησε τον προηγούμενο αιώνα στη Σερβία. Λέγει:
«Εάν Επίσκοπός τις ή Μητροπολίτης ή Πατριάρχης άρξηται να διακηρύττη δημοσία επ’ εκκλησίας αιρετικήν τινά διδαχήν, αντικειμένην προς την Ορθοδοξίαν, τότε οι προαναφερθέντες κέκτηνται δικαίωμα άμα και χρέος ν’ αποσχοινισθώσι πάραυτα του επισκόπου, Μητροπολίτου και Πατριάρχου εκείνου, διό ου μόνον εις ουδεμίαν θέλουσιν υποβληθή κανονικήν ποινήν, αλλά θέλουσι και επαινεθή εισέτι, καθ΄ όσον δια τούτου δεν κατέκριναν και δεν επανεστάτησαν εναντίον των νομίμων επισκόπων, αλλ’ εναντίον ψευδεπισκόπων και ψευδοδιδασκάλων, ούτε και εγκατέστησαν τοιουτοτρόπως σχίσμα εν τη Εκκλησία, αλλ’ αντιθέτως απήλλαξαν την Εκκλησίαν, εν όσω ηδυνήθησαν, του σχίσματος της διαιρέσεως» ( βλ. Επισκόπου Νικοδήμου Μίλας, Οι Κανόνες της Ορθοδόξου Εκκλησίας μεθ’ ερμηνείας, Ι Ι, Novi Sad, σ. 290 – 291, μτφρ. εκ της Σερβικής υπό Ιερομ. – νυν επισκόπου- Ειρηναίου Μπούλοβιτς).

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΙΡΕΣΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ, ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΙΣ ΑΡΕΝΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ ΝΕΡΩΝΑ ΜΑΡΤΥΡΗΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΦΑΓΑΝ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΘΗΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΡΙΞΟΥΝ ΟΥΤΕ ΛΙΓΟ ΘΥΜΙΑΜΑ, ΛΙΒΑΝΙ, ΣΤΟΝ ΘΕΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΝΕΡΩΝΑ. ΜΑΡΤΥΡΗΣΑΝ ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΔΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΑ ΨΥΧΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΠΙΣΤΟΥΣ ΜΕ ΚΟΙΝΕΣ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΘΕΟ;
Η ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΑΝΑΣΤΑΣΙΜΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΒΡΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΠΟΡΝΕΥΟΥΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΕΝΤΑΓΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑΠΕΙΝΟΙ ΟΣΟΙ ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ ΤΗΝ ΜΙΑ ΑΓΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ ΣΙΩΠΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΦΟΒΟ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ ΟΣΟΙ ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ ΤΗΝ ΜΙΑ ΑΓΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΠΙΣΤΟΥΣ ΕΧΟΝΤΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΡΝΕΥΟΝΤΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ «Οι θεοί των εθνών δαιμόνια» (Ψαλμ. 95,5). ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ, ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗΝ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14, ΣΤΙΧΟΙ: 5 "Λέγει αὐτῷ Θωμᾶς· Κύριε, οὐκ οἴδαμεν ποῦ ὑπάγεις· καὶ πῶς δυνάμεθα τὴν ὁδὸν εἰδέναι; 6 λέγει αὐτῷ ὁ Ἰησοῦς· Ἐγώ εἰμι ἡ ὁδὸς καὶ ἡ ἀλήθεια καὶ ἡ ζωή· οὐδεὶς ἔρχεται πρὸς τὸν πατέρα εἰ μὴ δι' ἐμοῦ. 7 εἰ ἐγνώκειτέ με, καὶ τὸν πατέρα μου ἐγνώκειτε ἄν· καὶ ἀπ' ἄρτι γινώσκετε αὐτὸν καὶ ἑωράκατε αὐτόν. 8 Λέγει αὐτῷ Φίλιππος· Κύριε, δεῖξον ἡμῖν τὸν πατέρα καὶ ἀρκεῖ ἡμῖν. 9 λέγει αὐτῷ ὁ Ἰησοῦς· Τοσούτον χρόνον μεθ' ὑμῶν εἰμι, καὶ οὐκ ἔγνωκάς με, Φίλιππε; ὁ ἑωρακὼς ἐμὲ ἑώρακε τὸν πατέρα· καὶ πῶς σὺ λέγεις, δεῖξον ἡμῖν τὸν πατέρα; 10 οὐ πιστεύεις ὅτι ἐγὼ ἐν τῷ πατρὶ καὶ ὁ πατὴρ ἐν ἐμοί ἐστι; τὰ ῥήματα ἃ ἐγὼ λαλῶ ὑμῖν, ἀπ' ἐμαυτοῦ οὐ λαλῶ· ὁ δὲ πατὴρ ὁ ἐν ἐμοὶ μένων αὐτὸς ποιεῖ τὰ ἔργα. 11 πιστεύετέ μοι ὅτι ἐγὼ ἐν τῷ πατρὶ καὶ ὁ πατὴρ ἐν ἐμοί· εἰ δὲ μή, διὰ τὰ ἔργα αὐτὰ πιστεύετέ μοι. 12 ἀμὴν ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ὁ πιστεύων εἰς ἐμὲ, τὰ ἔργα ἃ ἐγὼ ποιῶ κἀκεῖνος ποιήσει, καὶ μείζονα τούτων ποιήσει, ὅτι ἐγὼ πρὸς τὸν πατέρα μου πορεύομαι, 13 καὶ ὅ,τι ἂν αἰτήσητε ἐν τῷ ὀνόματί μου, τοῦτο ποιήσω, ἵνα δοξασθῇ ὁ πατὴρ ἐν τῷ υἱῷ. 14 ἐάν τι αἰτήσητέ με ἐν τῷ ὀνόματί μου, ἐγὼ ποιήσω. 15 Ἐὰν ἀγαπᾶτέ με, τὰς ἐντολὰς τὰς ἐμὰς τηρήσατε, 16 καὶ ἐγὼ ἐρωτήσω τὸν πατέρα καὶ ἄλλον παράκλητον δώσει ὑμῖν, ἵνα μένει μεθ' ὑμῶν εἰς τὸν αἰῶνα, 17 τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὃ ὁ κόσμος οὐ δύναται λαβεῖν, ὅτι οὐ θεωρεῖ αὐτὸ οὐδὲ γινώσκει αὐτὸ· ὑμεῖς δὲ γινώσκετε αὐτό, ὅτι παρ' ὑμῖν μένει καὶ ἐν ὑμῖν ἔσται. 18 Οὐκ ἀφήσω ὑμᾶς ὀρφανούς· ἔρχομαι πρὸς ὑμᾶς. 19 ἔτι μικρὸν καὶ ὁ κόσμος με οὐκέτι θεωρεῖ, ὑμεῖς δὲ θεωρεῖτέ με, ὅτι ἐγὼ ζῶ καὶ ὑμεῖς ζήσεσθε. 20 ἐν ἐκείνῃ τῇ ἡμέρᾳ γνώσεσθε ὑμεῖς ὅτι ἐγὼ ἐν τῷ πατρί μου καὶ ὑμεῖς ἐν ἐμοὶ κἀγὼ ἐν ὑμῖν. 21 ὁ ἔχων τὰς ἐντολάς μου καὶ τηρῶν αὐτὰς, ἐκεῖνός ἐστιν ὁ ἀγαπῶν με· ὁ δὲ ἀγαπῶν με ἀγαπηθήσεται ὑπὸ τοῦ πατρός μου, καὶ ἐγὼ ἀγαπήσω αὐτὸν καὶ ἐμφανίσω αὐτῷ ἐμαυτόν".
ΕΠΙΣΗΣ, ΟΣΟΙ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΑ ΔΙΑΓΟΥΝ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΡΝΙΚΟ ΣΟΔΟΜΙΚΟ ΒΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΣΩΘΟΥΝ, ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ ΠΡΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6, ΣΤΙΧΟΙ: 9 ἢ οὐκ οἴδατε ὅτι ἄδικοι βασιλείαν Θεοῦ οὐ κληρονομήσουσι; μὴ πλανᾶσθε· οὔτε πόρνοι οὔτε εἰδωλολάτραι οὔτε μοιχοὶ οὔτε μαλακοὶ οὔτε ἀρσενοκοῖται 10 οὔτε πλεονέκται οὔτε κλέπται οὔτε μέθυσοι, οὐ λοίδοροι, οὐχ ἅρπαγες βασιλείαν Θεοῦ οὐ κληρονομήσουσι".
Η ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ.

"ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΝ. ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΤΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ. ΔΩΣΤΕ ΤΑ ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ. ΜΟΝΟ ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΨΥΧΗ ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ. ΑΥΤΑ ΜΗΝ ΤΑ ΔΩΣΕΤΕ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΕΠΑΝΩ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΙ ΜΗΝ ΤΑ ΔΩΣΕΤΕ, ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ ΣΑΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΑΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ."
ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ
Ο Άγιος Κοσμάς έχει πει επίσης, "Τον Πάπα να καταράσθε, διότι αυτός θα είναι η αιτία του κακού".

ΑΣ ΜΗΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΜΗΠΩΣ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΛΛΑ ΜΗΠΩΣ ΠΡΟΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΑΣ.

ΔΕΙΤΕ:
Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΑΝΑΙΡΕΤΙΚΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ. κλπκλπκλπ

ΔΕΣ: http://www.freevolition.gr/apoteixisi+trikaminas.htm
+Η ελπίς μου ο Πατήρ, καταφυγή μου ο Υιός, σκέπη μου το Πνεύμα το Άγιον, Τριάς Αγία, δόξα σοι.
Άβαταρ μέλους
Captain Yiannis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 3182
Εγγραφή: Τρί Νοέμ 18, 2008 9:34 pm

Re: μητε χαίρειν σε αιρετικους?πως ερμηνευεται?

Δημοσίευση από Captain Yiannis »

Β΄ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΙΩΑΝΝΟΥ



Β Ιω. 1,1 Ὁ πρεσβύτερος ἐκλεκτῇ κυρίᾳ καὶ τοῖς τέκνοις αὐτῆς, οὓς ἐγὼ ἀγαπῶ ἐν ἀληθείᾳ, καὶ οὐκ ἐγὼ μόνος, ἀλλὰ καὶ πάντες οἱ ἐγνωκότες τὴν ἀλήθειαν,

Β Ιω. 1,1 Εγώ, ο μεγαλύτερος κατά την ηλικίαν και κατά το αξίωμα, το οποίον μου έχει δώσει ο Θεός, γράφω προς την ακλεκτήν κυρίαν και τα τέκνα της, προς την Εκκλησίαν δηλαδή του Θεού και τα πιστά αυτής μέλη, που εγώ τους αγαπώ με την αληθινήν και ειλικρινή αγάπην. Και όχι μόνον εγώ τους αγαπώ, αλλά και όλοι όσοι έχουν γνωρίσει και δεχθή την αλήθειαν του Χριστού.

Β Ιω. 1,2 διὰ τὴν ἀλήθειαν τὴν μένουσαν ἐν ἡμῖν, καὶ μεθ᾿ ἡμῶν ἔσται εἰς τὸν αἰῶνα·

Β Ιω. 1,2 Και ακριβώς δια την αλήθειαν αυτήν, η οποία μένει και βασιλεύει εις τας καρδίας σας και κατευθύνει την ζωήν σας, σας αγαπώμεν. Και η αλήθεια αυτή θα είναι μαζή σας πάντοτε, αιώνιος και αναφαίρετος θησαυρός.

Β Ιω. 1,3 ἔσται μεθ᾿ ὑμῶν χάρις, ἔλεος, εἰρήνη παρὰ Θεοῦ πατρὸς καὶ παρὰ Κυρίου Ἰησοῦ Χριστοῦ τοῦ υἱοῦ τοῦ πατρός, ἐν ἀληθείᾳ καὶ ἀγάπῃ.

Β Ιω. 1,3 Είναι και θα είναι πάντοτε μαζή σας η χάρις, το έλεος, η ειρήνη από τον Θεόν Πατέρα και από τον Κυριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού και Πατρός. Αυταί δε αι δωρεαί του Θεού ας υπάρχουν μέσα σας συνυφασμέναι με την αλήθειαν και με την ενεργόν αγάπην.

Β Ιω. 1,4 Ἐχάρην λίαν ὅτι εὕρηκα ἐκ τῶν τέκνων σου περιπατοῦντας ἐν ἀληθείᾳ, καθὼς ἐντολὴν ἐλάβομεν παρὰ τοῦ πατρός.

Β Ιω. 1,4 Εχάρηκα πάρα πολύ, διότι προσωπικώς εγνώρισα μερικά από τα τέκνα σου και τα ευρήκα να πορεύωνται και να ζουν κατά την αλήθειαν του Ευαγγελίου, σύμφωνα με την εντολήν που ελάβαμεν από τον Θεόν Πατέρα δια μέσου του Ιησού Χριστού.

Β Ιω. 1,5 καὶ νῦν ἐρωτῶ σε, κυρία, οὐχ ὡς ἐντολὴν γράφων σοι καινήν, ἀλλὰ ἣν εἴχομεν ἀπ᾿ ἀρχῆς, ἵνα ἀγαπῶμεν ἀλλήλους.

Β Ιω. 1,5 Και τώρα σε παρακαλώ, κυρία, όχι σαν να σου γράφω κάποια νέα εντολήν, αλλά την εντολήν που είχαμεν λάβει ευθύς εξ αρχής, να αγαπώμεν ο ένας τον άλλον.

Β Ιω. 1,6 καὶ αὕτη ἐστὶν ἡ ἀγάπη, ἵνα περιπατῶμεν κατὰ τὰς ἐντολὰς αὐτοῦ. αὕτη ἐστὶν ἡ ἐντολή, καθὼς ἠκούσατε ἀπ᾿ ἀρχῆς, ἵνα ἐν αὐτῇ περιπατῆτε.

Β Ιω. 1,6 Αυτή δε είναι και στούτο συνίσταται η αγάπη, να ζώμεν και να συμπεριφερώμεθα σύμφωνα με τας εντολάς του Θεού. Η αγάπη αυτή είναι η μεγάλη και βασική εντολή, όπως έχετε ακούσει ευθύς εξ αρχής, από τότε που εδιδάχθητε το Ευαγγέλιον, δια να πορεύεσθε και να ζήτε μέσα εις την αγάπην.

Β Ιω. 1,7 ὅτι πολλοὶ πλάνοι εἰσῆλθον εἰς τὸν κόσμον, οἱ μὴ ὁμολογοῦντες Ἰησοῦν Χριστὸν ἐρχόμενον ἐν σαρκί· οὗτός ἐστιν ὁ πλάνος καὶ ὁ ἀντίχριστος.

Β Ιω. 1,7 Αγωνίζεσθε να κρατήτε την αλήθειαν και την αγάπην, διότι πολλοί πλανεμένοι εισήλθαν μέσα στον κόσμον, οι οποίοι δεν παραδέχονται και δεν ομολογούν, ότι ο Ιησούς Χριστός, ο Σωτήρ ημών, θα έλθη πάλιν ως Θεός και άνθρωπος να κρίνη τον κόσμον. Αυτός που δεν παραδέχεται την αλήθειαν αυτήν είναι ο αντίχριστος, ο πλανεμένος, που προσπαθεί να εξαπατήση τους ανθρώπους.

Β Ιω. 1,8 βλέπετε ἑαυτούς, ἵνα μὴ ἀπολέσωμεν ἃ εἰργασάμεθα, ἀλλὰ μισθὸν πλήρη ἀπολάβωμεν.

Β Ιω. 1,8 Παρακολουθείτε και προσέχετε πολύ τους εαυτούς σας, δια να μη χάσωμεν όσα έως τώρα έχομεν εργασθή, αλλά να παρώμεν πλήρη και ολόκληρον τον μισθόν μας.

Β Ιω. 1,9 πᾶς ὁ παραβαίνων καὶ μὴ μένων ἐν τῇ διδαχῇ τοῦ Χριστοῦ Θεὸν οὐκ ἔχει· ὁ μένων ἐν τῇ διδαχῇ τοῦ Χριστοῦ, οὗτος καὶ τὸν πατέρα καὶ τὸν υἱὸν ἔχει.

Β Ιω. 1,9 Καθένας που παραβαίνει το θέλημα του Θεού και δεν μένει μέσα εις την διδασκαλίαν του Χριστού, δεν έχει τον Θεόν μαζή του. Εξ αντιθέτου, εκείνος που μένει πιστός εις την διδασκαλίαν του Χριστού, αυτός έχει μέσα του κατοικούντας τον Πατέρα και τον Υιόν.

Β Ιω. 1,10 εἴ τις ἔρχεται πρὸς ὑμᾶς καὶ ταύτην τὴν διδαχὴν οὐ φέρει, μὴ λαμβάνετε αὐτὸν εἰς οἰκίαν, καὶ χαίρειν αὐτῷ μὴ λέγετε·

Β Ιω. 1,10 Εάν κανείς έρχεται προς σας και δεν έχη μαζή του ως ακλόνητον πίστιν του αυτήν την διδασκαλίαν, μη τον παίρνετε στο σπίτι σας και ούτε χαιρετισμόν να του απυθύνετε.

Β Ιω. 1,11 ὁ γὰρ λέγων αὐτῷ χαίρειν κοινωνεῖ τοῖς ἔργοις αὐτοῦ τοῖς πονηροῖς.

Β Ιω. 1,11 Διότι εκείνος που τον χαιρετά και τον συναναστρέφεται με οικειότητα, είναι σαν να τον αμνηστεύη και να τον εθαρρύνη εις τα πονηρά έργα και να γίνεται συμμέτοχος εις αυτά.

Β Ιω. 1,12 Πολλὰ ἔχων ὑμῖν γράφειν, οὐκ ἠβουλήθην διὰ χάρτου καὶ μέλανος, ἀλλὰ ἐλπίζω ἐλθεῖν πρὸς ὑμᾶς καὶ στόμα πρὸς στόμα λαλῆσαι, ἵνα ἡ χαρὰ ἡμῶν ᾖ πεπληρωμένη.

Β Ιω. 1,12 Μολονότι έχω πολλά να σας γράψω, δεν ηθέλησα με χαρτί και μελάνη να τα εκθέσω, αλλ' ελπίζω να σας επισκευθώ και να ομιλήσω μαζή σας από κοντά, στόμα με στόμα, δια να είναι η χαρά μας πλήρης και τελεία.

Β Ιω. 1,13 ἀσπάζεταί σε τὰ τέκνα τῆς ἀδελφῆς σου τῆς ἐκλεκτῆς· ἀμήν.

Β Ιω. 1,13 Σε χαιρετούν τα παιδιά της εκλεκτής αδελφής σου, της Εκκλησίας δηλαδή που είναι εδώ. Αμήν.


Γεώργιε, καλά είναι και της Μαρίας
Τον Αντίχριστο εννοεί να μην δεχόμεθα μέσα στην εκκλησία μας,
διότι αυτός δεν έχει ούτε αγάπη ούτε αλήθεια ,
και εν τέλει ο μιαρός -αν του δώσουμε τόπο να εγκατασταθεί- θα μας καταβροχθίσει ,
Αγάπη χωρίς αλήθεια είναι κάτι που δεν υπάρχει στην ορθόδοξη και αποστολική παράδοση της Εκκλησίας μας.
Όπου μπαίνει η αγάπη χωρίς την αλήθεια Του .... αλλοίμονο μας.

Τώρα όπου αντίχριστος βάλε ότι θέλεις...
Κανείς δεν είναι τέλειος και κανείς δεν θα πρέπει να απαιτεί από τους άλλους τελειότητα.
Όλοι ως ατελείς πορευόμαστε και με ατέλειες συμπορευόμαστε.
Η τελειότητα δεν ανήκει στους ανθρώπους παρά μονάχα στον Θεό.
GeorgiosM
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1071
Εγγραφή: Τρί Μαρ 13, 2012 11:19 am

Re: μητε χαίρειν σε αιρετικους?πως ερμηνευεται?

Δημοσίευση από GeorgiosM »

ΜΙΧΣ έγραψε:Γιώργη αδελφέ μου, Χριστός Ανέστη! όχι δε θύμωσα ούτε με οργίζεις που ρωτάς.... Δυστυχώς είμαι περιτριγυρισμένη από αιρετικούς και αλλόδοξους... μέχρι και τοίχο τοίχο... στις φιλίες μου που τις έχω περιορίσει σε προσευχή γι αυτές και διακοπή αλληλογραφίας, διακοπή μετά από 10 χρόνια που χτυπούσα το κεφάλι μου στο τοίχο με τη σκληρότητα της καρδιάς των... τεσπα... που λέτε κι εσεις οι μοντέρνοι και όσο για άτομα στην ευρύτερη οικογένειά μου που δε με αναπαύουν... μια φορά το χρόνο και πολύ είναι... θα δεις ότι μερικά πράγματα έρχονται μόνα τους. Δεν είναι ότι τους μισείς και θές το κακό τους... ίσα ίσα... λές και μια προσευχή γι αυτούς αλλά είναι όπως οι τωρινοί πολιτικοί που μολύνουν παρώντες... οι αιρετικοί μολύνουν τις ψυχές μας γι αυτό καλύτερα από μακριά.

Απλά γνώριζε ότι εμείς οι Ορθόδοξοι δίνουμε μόνο τις ερμηνείες των φωτισμένων Πατέρων και Αγίων της πίστεώς μας στα πάντα. Πίστη είναι η Ορθοδοξία που μας έχει δωθεί εξ ουρανών από τον ίδιο το Θεό. Οι άλλοι έχουν θρησκείες...


ΔΕΣ: http://www.freevolition.gr/apoteixisi+trikaminas.htm
πωπω!κατεβατό! αυτό ειναι! δωσε 1-2 μερες να το μελετησω...
πολυ προχειρα σου απαντώ σε ορισμένο ¨αντιλογο" με επιχειρηματα.
1.αν οι φιλες σου ηταν αλλοδοξες, και δεν σε επηρεαζαν και σεβονταν ολα τα θρησκευτικά σου ζητηματα πιστεως,
ίσως να μην ηταν αναγκαιο να τις ξεκοψεις. διοτι και οι αγιοι συναναστρεφονται οχι αγιους και δεν σταματουν να ειναι αγιοι.
βεβαια εμεις δεν ειμαστε αγιοι αλλα μπορουμε να μη χασουμε και εμεις τη ορθοδοξη μας ιδιοτητα, παρολες τις προσεκτικες συναναστροφες.
2.Β΄ ΙΩΑΝΝΟΥ στιχ. 9 "πᾶς ὁ παραβαίνων καὶ μὴ μένων ἐν τῇ διδαχῇ τοῦ Χριστοῦ Θεὸν οὐκ ἔχει· ὁ μένων ἐν τῇ διδαχῇ τοῦ Χριστοῦ, οὗτος καὶ τὸν πατέρα καὶ τὸν υἱὸν ἔχει. 10 εἴ τις ἔρχεται πρὸς ὑμᾶς καὶ ταύτην τὴν διδαχὴν οὐ φέρει, μὴ λαμβάνετε αὐτὸν εἰς οἰκίαν, καὶ χαίρειν αὐτῷ μὴ λέγετε· 11 ὁ γὰρ λέγων αὐτῷ χαίρειν κοινωνεῖ τοῖς ἔργοις αὐτοῦ τοῖς πονηροῖς".
ΠΗΓΗ: "Η ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ" ΜΕΤΑ ΣΥΝΤΟΜΟΥ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Ν. ΤΡΕΜΠΕΛΑ (ΕΚΔΟΣΙΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΟΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ "Ο ΣΩΤΗΡ" - ΙΣΑΥΡΩΝ 42 11472 ΑΘΗΝΑΙ).
ΕΡΜΗΝΕΙΑ των στίχων: 9 "Καθένας που βγαίνει έξω και δεν μένει μέσα εις την διδαχή του Χριστού δια της Ακριβούς τηρήσεως αυτής , αυτός δεν έχει τον Θεό, αλλά είναι χωρισμένος από αυτόν. Εκείνος, που μένει εις την διδαχή του Χριστού, αυτός και τον Πατέρα και τον Υιό έχει, διότι ούτος έγινε ναός του Θεού. 10 Εάν κανείς σας επισκέπτεται και δεν φέρει την διδαχή αυτήν, μη δέχεσθε αυτόν προς φιλοξενία εις την οικία σας και ούτε χαιρετισμό να απευθύνετε προς αυτόν. 11 Διότι εκείνος που χαιρετά αυτόν, γίνεται συγκοινωνός προς τα πονηρά του έργα, επειδή με την σχέση του και τον χαιρετισμό του τον ενθαρρύνει εις εξακολούθηση αυτών".
εδώ τωρα σε θέλω..πολυ δυσκολο θεμα.αυτο εννοουσα. ψαχνω να μιλησω να μαθω διοτι δεν αναπαυομαι με την κατα
γραμμα ερμηνεια. διοτι ολοι οι μητροπολιτες,και οι αγιοι αν εκαναν κατα γραμμα ερμηνεια πώς διατηρούσαν επαφές και
πολλές σχεσεις με όλην την κοινωνία???? τωρα δεν μιλαμε για ενα δυο παραδειγματα αλλα για παραδοση αιώνων...
ακόμη και οι ιερεις όλην την ώρα συναναστρεφονται με άθεους πολιτικούς, αλλοπιστους κλπ χωρίς βεβαια να ειναι αμαρτία.
(δεν λέω για ορισμένα κάπως πιο χοντρα που σημειωνονται ποτε ποτε...αλλά μιλαω για μικρα καθημερινά ζητηματα).
κλασικά , ένας ορθοδοξος ξενοδόχος θα επρεπε να φιλοξενει μονο ορθοδοξους?
γιαυτο δεν μπορω να κατανοήσω την κατα γραμμα ερμηνεια. τελοσπαντων, τα σκεπτομαι...
αν δεν κανω λάθος και σε αλλες φορες το Ευγγελιο μιλαει συμβολικα οχι κατα γραμμα...
Ο Κύριος είπε αν σε χτυπησουν απο τη μια μερια γυρνα και την αλλη, αλλά όταν πήγαν να τον ριξουν κατω απο τον γκρεμό οι
ιουδαιοι σηκώθηκε και εφυγε, διοτι δεν ηταν το καταλληλο μερος και ωρα..(θέλει τρόπο,διακριση).( μου φαινεται.)

Ο Μέγας Αθανάσιος
«ων το φρόνημα αποστρεφόμεθα, τούτους από της κοινωνίας προσήκει φεύγειν» ( βλ. Μ. Αθανασίου, Τοις τον μονήρη βίον ασκούσι P.G. 26, 1188ΒC)
Απ όσο παρατηρώ μου φαίνεται ότι μιλαει για ΦΡΟΝΗΜΑ όχι για συναναστροφή. Επισης μιλάει για ΚΟΙΝΩΝΙΑ οποτε μπορεις να μου πεις
παλι οτι εννοει συναναστροφη, αλλά νομιζω θελει να πει ο άγιος για ΕΝΤΟΝΗ-επιφοβη συναναστροφή, οχι πχ να πουλησεις ενα νερό...
οπότε νομίζω αυτή δεν συνιστά κινδυνο, (αρκει να μην παραγίνει...)

Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός
“Εμείς δι’ ουδέν άλλο απεσχίσθημεν των Λατίνων, αλλά διότι είναι όχι μόνον Σχισματικοί, αλλά και Αιρετικοί. Δια τούτο σας παρακαλώ αποφεύγετε τους Παπικούς όπως φεύγει κάποιος από φιδιού και από προσώπου πυρός, αλλά και τους «Ορθοδόξους» που σχετίζονται με παπικούς. Όσο πιο μακριά φεύγει κανείς απ’ αυτούς τους «Ορθοδόξους», τόσο πιο κοντά έρχεται εις τους Αγίους Πατέρες. Ενώ όσο πιο κοντά τους έρχεται, τόσο πιο πολύ απομακρύνεται από τους Αγίους μας. Δεν χωρεί καμμία συγκατάβασις σε ό,τι έχει σχέση με την Ορθόδοξη Πίστη μας”.
Μου φαίνεται και παλι ο άγιος μιλάει Για ΔΟΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ζητήματα,δηλαδή θεμελιώδη ζητήματα όπως πχ αδελφότητες,
πολλές και εκτεταμενες συναναστροφές . και παλι μου φαινεται υπερβολικό ότι βασει αυτων θα επρεπε οι περιπτεραδες
να ελεγχουν σε ποιον θα πουλησουν σοκολάτες και τσιγάρα (αλήθεια, υπαρχει ευθυνη αν πουλας τσιγαρα?)
μπορει και ναι μπορει και οχι...(αλλο θέμα).πχ αν πουλας τσιγαρα και τα κονομησεις γερα χωρις καθολου τυψεις...ειναι κρίμα ,
ενώ αν πουλας τσιγαρα σαν περιπτερας οποτε θα χασεις τη δουλεια σου , νομιζω αλλαζει το θέμα..
δηλαδή.αφου δεν εχεις δυνατοτητα επιλογης...εχεις τεραστιο ελαφρυντικο..

αυτα...θα σκεφτω πιο πολυ αυτα που λες και θα μελετησω πιο πολυ τα λεγομενα σας. ευχαριστω Μαρία!
καπταν Γιάννη ευχαριστώ πολύ και εσένα!
επίσης συζητάω και αυτά τα θεματα με τον πνευματικό μου αλλά απο λίγο κάθε φορά.
διότι ειναι εξειδικευμενα τα θεματα αυτα και τον ρωταω για αλλα πιο γενικα κλπ. καλο σας βραδι
Άβαταρ μέλους
ΜΙΧΣ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 5035
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 23, 2012 9:24 am

Re: μητε χαίρειν σε αιρετικους?πως ερμηνευεται?

Δημοσίευση από ΜΙΧΣ »

ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΓΙΩΡΓΗ ΓΙΑΤΙ ΒΡΗΚΑ ΛΑΘΑΚΙ ΚΑΙ Η ΒΛΑΧΑΡΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ ΄ΠΡΙΝ ΜΕ ΤΣΑΚΙΣΕΙΣ... :mrgreen:
+Η ελπίς μου ο Πατήρ, καταφυγή μου ο Υιός, σκέπη μου το Πνεύμα το Άγιον, Τριάς Αγία, δόξα σοι.
Άβαταρ μέλους
ΜΙΧΣ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 5035
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 23, 2012 9:24 am

Re: μητε χαίρειν σε αιρετικους?πως ερμηνευεται?

Δημοσίευση από ΜΙΧΣ »

πωπω!κατεβατό! αυτό ειναι! δωσε 1-2 μερες να το μελετησω...
πολυ προχειρα σου απαντώ σε ορισμένο ¨αντιλογο" με επιχειρηματα.
1.αν οι φιλες σου ηταν αλλοδοξες, και δεν σε επηρεαζαν και σεβονταν ολα τα θρησκευτικά σου ζητηματα πιστεως, ΔΕΝ ΣΕΒΟΝΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ... ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑΝ ΝΑ ΜΕ ΤΡΑΒΗΞΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΚΟΔΟΞΙΑ ΤΟΥΣ.... ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠ' ΟΛΑ..... ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΜΙΑΡΗ... Σ Υ Ν Π Ρ Ο Σ Ε Υ Χ Η!!! Να προσευχηθούμε μαζί γι αυτό... για το άλλο κλπ... τι δουλειά έχει ο Ορθόδοξος να συνπροσεύχεται! Εμείς κατεβάζουμε Πνεύμα Αγιο στην Θεία Λειτουργία... αυτοί χύνουν το κρασί στο νεροχύτη και τα ψωμιά στο σκουπιδοτενεκέ...
ίσως να μην ηταν αναγκαιο να τις ξεκοψεις. διοτι και οι αγιοι συναναστρεφονται οχι αγιους και δεν σταματουν να ειναι αγιοι. ΑΣΕ ΓΙΩΡΓΗ... ΕΙΧΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙ ΘΕΟΛΟΓΟΥΣ / ΙΕΡΕΙΣ... μου είχαν πει δύσκολα αυτέ να αλλάξουν... ξέκοψα και ηρέμησα
βεβαια εμεις δεν ειμαστε αγιοι αλλα μπορουμε να μη χασουμε και εμεις τη ορθοδοξη μας ιδιοτητα, παρολες τις προσεκτικες συναναστροφες.
2.Β΄ ΙΩΑΝΝΟΥ στιχ. 9 "πᾶς ὁ παραβαίνων καὶ μὴ μένων ἐν τῇ διδαχῇ τοῦ Χριστοῦ Θεὸν οὐκ ἔχει· ὁ μένων ἐν τῇ διδαχῇ τοῦ Χριστοῦ, οὗτος καὶ τὸν πατέρα καὶ τὸν υἱὸν ἔχει. 10 εἴ τις ἔρχεται πρὸς ὑμᾶς καὶ ταύτην τὴν διδαχὴν οὐ φέρει, μὴ λαμβάνετε αὐτὸν εἰς οἰκίαν, καὶ χαίρειν αὐτῷ μὴ λέγετε· 11 ὁ γὰρ λέγων αὐτῷ χαίρειν κοινωνεῖ τοῖς ἔργοις αὐτοῦ τοῖς πονηροῖς".
ΠΗΓΗ: "Η ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ" ΜΕΤΑ ΣΥΝΤΟΜΟΥ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Ν. ΤΡΕΜΠΕΛΑ (ΕΚΔΟΣΙΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΟΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ "Ο ΣΩΤΗΡ" - ΙΣΑΥΡΩΝ 42 11472 ΑΘΗΝΑΙ).
ΕΡΜΗΝΕΙΑ των στίχων: 9 "Καθένας που βγαίνει έξω και δεν μένει μέσα εις την διδαχή του Χριστού δια της Ακριβούς τηρήσεως αυτής , αυτός δεν έχει τον Θεό, αλλά είναι χωρισμένος από αυτόν. Εκείνος, που μένει εις την διδαχή του Χριστού, αυτός και τον Πατέρα και τον Υιό έχει, διότι ούτος έγινε ναός του Θεού. 10 Εάν κανείς σας επισκέπτεται και δεν φέρει την διδαχή αυτήν, μη δέχεσθε αυτόν προς φιλοξενία εις την οικία σας και ούτε χαιρετισμό να απευθύνετε προς αυτόν. 11 Διότι εκείνος που χαιρετά αυτόν, γίνεται συγκοινωνός προς τα πονηρά του έργα, επειδή με την σχέση του και τον χαιρετισμό του τον ενθαρρύνει εις εξακολούθηση αυτών".
εδώ τωρα σε θέλω..πολυ δυσκολο θεμα.αυτο εννοουσα. ψαχνω να μιλησω να μαθω διοτι δεν αναπαυομαι ΑΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΕΙΣ ΝΗΣΤΕΨΕΙΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΘΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΣΕΙΣ... ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΕΣΑΙ ΤΑΚΤΙΚΑ ΙΣΩΣ ΑΝΑΠΑΥΘΕΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ... ΟΠΩΣ Η ΜΑΝΑ ... ΑΥΤΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙ ΜΕ ΣΑΣ... με την κατα γραμμα ερμηνεια. διοτι ολοι οι μητροπολιτες,και οι αγιοι αν εκαναν κατα γραμμα ερμηνεια πώς διατηρούσαν επαφές και
πολλές σχεσεις με όλην την κοινωνία???? τωρα δεν μιλαμε για ενα δυο παραδειγματα αλλα για παραδοση αιώνων...
ακόμη και οι ιερεις όλην την ώρα συναναστρεφονται με άθεους πολιτικούς, αλλοπιστους κλπ χωρίς βεβαια να ειναι αμαρτία. ΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΙΑ... ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ... ΚΑΛΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΤΡΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΠΡΟΣΕΥΧΕΣΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ "ΚΟΥΜΠΑΡΙΕΣ" ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΙΑ...
(δεν λέω για ορισμένα κάπως πιο χοντρα που σημειωνονται ποτε ποτε...αλλά μιλαω για μικρα καθημερινά ζητηματα).
κλασικά , ένας ορθοδοξος ξενοδόχος θα επρεπε να φιλοξενει μονο ορθοδοξους? ΜΗ ΔΙΥΛΙΖΕΙΣ ΤΟ ΚΩΝΩΠΑ ΓΙΩΡΓΗ ΜΟΥ![/color]
γιαυτο δεν μπορω να κατανοήσω την κατα γραμμα ερμηνεια. τελοσπαντων, τα σκεπτομαι...
αν δεν κανω λάθος και σε αλλες φορες το Ευγγελιο μιλαει συμβολικα οχι κατα γραμμα...
Ο Κύριος είπε αν σε χτυπησουν απο τη μια μερια γυρνα και την αλλη, αλλά όταν πήγαν να τον ριξουν κατω απο τον γκρεμό οι
ιουδαιοι σηκώθηκε και εφυγε, διοτι δεν ηταν το καταλληλο μερος και ωρα..(θέλει τρόπο,διακριση ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΚΡΙΣΙΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑΛΑΝΤΟΝ... ΘΕΪΚΟ ΔΩΡΟ... ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ...).( μου φαινεται.) ΣΚΕΨΙΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΗ ΟΜΩΣ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ... ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΕΛΠΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΦΩΤΙΣΗ!!!

Ο Μέγας Αθανάσιος
«ων το φρόνημα αποστρεφόμεθα, τούτους από της κοινωνίας προσήκει φεύγειν» ( βλ. Μ. Αθανασίου, Τοις τον μονήρη βίον ασκούσι P.G. 26, 1188ΒC)
Απ όσο παρατηρώ μου φαίνεται ότι μιλαει για ΦΡΟΝΗΜΑ όχι για συναναστροφή. Επισης μιλάει για ΚΟΙΝΩΝΙΑ οποτε μπορεις να μου πεις
παλι οτι εννοει συναναστροφη, αλλά νομιζω θελει να πει ο άγιος για ΕΝΤΟΝΗ-επιφοβη συναναστροφή, οχι πχ να πουλησεις ενα νερό...
οπότε νομίζω αυτή δεν συνιστά κινδυνο, (αρκει να μην παραγίνει...)

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΗΣΑΥΡΟ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΚΟΔΟΞΟΥΣ... Η ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΜΑΣ.... αλλά οι Θεολόγοι μας θα ξέρουν να σου πουν καλύτερα γι αυτό το συγκεκριμένο... εγώ δε τα ξέρω καλά.

Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός
“Εμείς δι’ ουδέν άλλο απεσχίσθημεν των Λατίνων, αλλά διότι είναι όχι μόνον Σχισματικοί, αλλά και Αιρετικοί. Δια τούτο σας παρακαλώ αποφεύγετε τους Παπικούς όπως φεύγει κάποιος από φιδιού και από προσώπου πυρός, αλλά και τους «Ορθοδόξους» που σχετίζονται με παπικούς. Όσο πιο μακριά φεύγει κανείς απ’ αυτούς τους «Ορθοδόξους», τόσο πιο κοντά έρχεται εις τους Αγίους Πατέρες. Ενώ όσο πιο κοντά τους έρχεται, τόσο πιο πολύ απομακρύνεται από τους Αγίους μας. Δεν χωρεί καμμία συγκατάβασις σε ό,τι έχει σχέση με την Ορθόδοξη Πίστη μας”.
Μου φαίνεται και παλι ο άγιος μιλάει Για ΔΟΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ζητήματα,δηλαδή θεμελιώδη ζητήματα όπως πχ αδελφότητες,
πολλές και εκτεταμενες συναναστροφές . και παλι μου φαινεται υπερβολικό ότι βασει αυτων θα επρεπε οι περιπτεραδες
να ελεγχουν σε ποιον θα πουλησουν σοκολάτες και τσιγάρα (αλήθεια, υπαρχει ευθυνη αν πουλας τσιγαρα?)
μπορει και ναι μπορει και οχι...(αλλο θέμα).πχ αν πουλας τσιγαρα και τα κονομησεις γερα χωρις καθολου τυψεις...ειναι κρίμα ,
ενώ αν πουλας τσιγαρα σαν περιπτερας οποτε θα χασεις τη δουλεια σου , νομιζω αλλαζει το θέμα..
δηλαδή.αφου δεν εχεις δυνατοτητα επιλογης...εχεις τεραστιο ελαφρυντικο..

αυτα...θα σκεφτω πιο πολυ αυτα που λες και θα μελετησω πιο πολυ τα λεγομενα σας. ευχαριστω Μαρία! ΝΑ 'ΣΑΙ ΚΑΛΑ! ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!......... Μαρία
καπταν Γιάννη ευχαριστώ πολύ και εσένα!
επίσης συζητάω και αυτά τα θεματα με τον πνευματικό μου αλλά απο λίγο κάθε φορά.
διότι ειναι εξειδικευμενα τα θεματα αυτα και τον ρωταω για αλλα πιο γενικα κλπ. καλο σας βραδι
+Η ελπίς μου ο Πατήρ, καταφυγή μου ο Υιός, σκέπη μου το Πνεύμα το Άγιον, Τριάς Αγία, δόξα σοι.
Άβαταρ μέλους
ΜΙΧΣ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 5035
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 23, 2012 9:24 am

Re: μητε χαίρειν σε αιρετικους?πως ερμηνευεται?

Δημοσίευση από ΜΙΧΣ »

εεεεε δε τη γλιτώνω... πάλι έχω λάθη... Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ... ήθελα να γράψω... και καναδυό άλλα... τεσπα... πες τη μου... :mrgreen:
+Η ελπίς μου ο Πατήρ, καταφυγή μου ο Υιός, σκέπη μου το Πνεύμα το Άγιον, Τριάς Αγία, δόξα σοι.
GeorgiosM
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1071
Εγγραφή: Τρί Μαρ 13, 2012 11:19 am

Re: μητε χαίρειν σε αιρετικους?πως ερμηνευεται?

Δημοσίευση από GeorgiosM »

1.Ευχαριστώ πολύ!
2.μην αγχωνεσαι, με τοσα που εγραψες τετοια ώρα τα ορθογραφικά κλπ λάθη δεν μετράνε!
3.εσένα σου ελεγαν για χοντρα ζητηματα,συμπροσευχη κλπ...εκει δεν μπορεις να κανεις πολλά..
βεβαια θα μου πεις "συμβολικά γιατι δεν μπορω να το παρω και αυτο?"
ε,ειπαμε, το λιγο ίσως διορθωνεται, το πολυ όχι κλπ, όχι τα παντα όλα συμβολικά...
4.τετοια ωρα ειμαι καπως κουρασμενος,καλη νύχτα σας! αυριο πάλι!
να και μια προβλεψη...
τετοια ωρα αυριο θα μας λενε ότι την αλλη Κυριακή θα ξαναγίνουν εκλογες λογω ελλειψης αυτοδυναμίας.
επισης θα βγει πρωτο κομμα το μπλε..
αναρωτιεμαι ποσα μικρα κομματα θα σηκωσουν αναστημα...
πχ 15?!! :mrgreen: :20
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 5014
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 09, 2006 6:00 am

Re: μητε χαίρειν σε αιρετικους?πως ερμηνευεται?

Δημοσίευση από lovethink »

ΜΙΧΣ έγραψε: Δυστυχώς είμαι περιτριγυρισμένη από αιρετικούς και αλλόδοξους... μέχρι και τοίχο τοίχο... στις φιλίες μου που τις έχω περιορίσει σε προσευχή γι αυτές και διακοπή αλληλογραφίας, διακοπή μετά από 10 χρόνια που χτυπούσα το κεφάλι μου στο τοίχο με τη σκληρότητα της καρδιάς των...
Ας το δούμε λίγο πιο σφαιρικά αγαπητή ΜΙΧΣ.
Ο κάθε άνθρωπος έχει τα πιστεύω του.Γνωρίζεις μια κοπέλα πχ που είναι χρυσή κοπέλα που λένε ,με απίστευτη καλή καρδιά,κάνει πάντα το καλό,πιστεύει πολύ στο Θεό αλλά είναι Γαλλίδα ή Ιταλίδα ή Ισπανίδα.
Σταματάς να κάνεις παρέα ; δεν μιλάς ; δεν αλληλογραφείς ; δεν πίνεις μαζί ένα καφέ να πείτε τα νέα σας ; Σε χαιρετά και κάνεις ότι δεν την βλέπεις ;
Μα δεν είναι πιο μεγάλη αμαρτία να στεναχωρήσεις έναν άνθρωπο επειδή δεν θέλει να γίνει Ορθόδοξος όπως είμαστε εμείς ;
Ο Θεός που έφτιαξε τα όρατα και τα αόρατα ,το σύμπαν ,οτι υπάρχει και ότι ακόμα δεν έχουμε ανακαλύψει.Ο Θεός που έβαλε τόση άπειρη σοφία στο πιο μικρό μόριο της ύλης λες να έχει έξω από το σωτήριο έργο Του τον κάθε άνθρωπο που έτυχε να γεννηθεί Γαλλία Ιταλία Ουγγαρία Αυστραλία ;
Εγώ είμαι της άποψης (ίσως κάνω και λάθος δεν ξέρω) πως με όλους μπορούμε να κάνουμε παρέα ΑΡΚΕΙ να μην προσπαθούν να μας παρασύρουν σε πνευματικά θέματα έξω από την πίστη μας.
Βέβαια εγώ μιλάω για την περίπτωση φιλίας με άτομα που ανήκουν σε άλλο δόγμα.Διότι θα μου πεις οι αιρέσεις είναι άλλο πράγμα και άλλη κατάσταση.
Οντως έχει κι αυτό κάποιες σχετικές διαφορές.
Πιστεύω ότι πρέπει να προσέχουμε ,να αγαπάμε ,να συμβουλεύουμε όταν μπορούμε και να αποφεύγουμε να ανοίγουμε συζητήσεις δογματικού περιεχομένου αν δεν έχουμε πολύ καλή κατάρτιση ώστε να μπορούμε να "αντικρούσουμε" τις όποιες απόψεις και τοποθετήσεις.
Συνήθως όσοι ανήκουν σε ομάδες αιρετικές είναι "διαβασμένοι" σε συγκεκριμένα πράγματα και αυτά λένε.Εμείς οι Ορθόδοξοι δεν μπαίνουμε στην διαδικασία γενικά νομίζω μέσα στις παρέες να κάνουμε "προσυλητισμό".
Νομίζω όμως πως για το πότε μιλάμε πότε όχι και πως αντιμετωπίζουμε τις όποιες καταστάσεις είναι καλό να ρωτάμε τον πνευματικό μας.
Μια ερώτηση έχω μόνο MIXΣ.
Υπήρχε έστω και μια περίπτωση στο εκατομμύριο θεωρείς να είχες γεννηθεί σε μια άλλη χώρα και να άνηκες σε άλλο δόγμα ;
Αν ναι ,τι γνώμη θα σχημάτιζες αν γνώριζες μια Ορθόδοξη κοπέλα η οποία θα σου έκοβε την καλημέρα γιατί δεν θα άνηκες στο δικό της δόγμα ;
Καλή Σαρακοστή
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Ερωτήματα”