nickzark έγραψε:Λύσε μου μια απορία. Τα σκόπια οταν ήταν Γιουγκοσλαβία τι συμπεριφορά είχαν???θρησκευτικά και γενικά
Κοίτα, Ελληνικά μου δεν είναι τόσο καλά να σου απαντήσω όπος πρέπει.
Αλλά, θα απαντήσω απλοποιημένο, προσωπικό μου γνώμη.
Λοιπόν, έχουμε περίοδο πριν Τούρκους. Σε αυτό το τόπο έχουμε Έλληνες, Σέρβους και Βούλγαρους.
Οι τρεις είναι γείτονες. Τέταρτο δεν ύπαρχι.
Δεν υπάρχουν Σλάβοι που λένε, εμείς δεν είμαστε ούτε Σέρβους, ούτε Βούλγαρους, είμαστε κάτι τρίτο.
Υπάρχει για παράδιγμα Σκοπιανικό μοναστήρι στο Άγιο Όρος; Δεν ύπαρχι.
Ήρθε Τουρκοκρατία. Το ίδιο έγινε.
Έγινε Πρώτο βαλκανικό πόλεμο. Έλληνες, Σέρβοι και Βόυλγαροι πολέμισαν εναντίον Τούρκους.
Υπήρχαν τέταρτι; Οχι
Σαν νικητή οι Ελληνες, Σέρβοι και Βούλγαροι μοίρασαν αυτο το τοπό σε τρι και ξαναέγιναν γείτονες.
Τοσο αίμα χύθηκαν οι Σέρβοι να αποελευτερούν αυτό το τόπο.
Από 1913 μέχρι 1941 ήθαν το τόπο κανονικά Σερβία.
Στην 1945 οι κομμουνιστές πήραν την εξουσία στη Σερβία. Και ο δικτάτορας ήταν ο Τίτο, Κροάτος και Ρωμαιοκαθολικός. Η Κροατία ήταν μικρή και η Σερβία μεγάλι. Αυτός ήθελε να κάνει μια ισοροπία μεταξύ Κροατία και Σερβία και αποφάσισε να κόψει Σερβία σε μικρότερες μερίδες. Φτιάχτηκαν έτσι σαν κρατίδιες Βοσνία, Βοϊβοδίνα, Κόσοβο, Μαυροβούνιο... και... τη "Μακεδονία".
Οι Κομμουνιστές απαγόρευσαν σερβικό έθνη, ὀλλι οι Σέρβοι έγιναν 1945 Γιουγκοσλάβοι, αλλά από άλλη πλευρά υποστήριξαν εθνικισμός των μικρών, μεταξύ άλλων και τους "Μακεδόνες". Απαγόρευσε εκεί σερβική γλώσσα, και έκαναν γλώσσικες αλλαγές, να μιλούν περισότερα αρχικά, μονό να ακούγετε λιγό διαφορετικό.
Οι Κομμουνιστές άλλαξαν επόνιμα σε όλλους, να μιν τελιόνουν σε "ιτς". Έκδιοξσαν δεσποτάδες, μοναχισμό και ιερευς απο αυτό το τόπο στην "βόρια (Σερβία)". Ο τελευτέος κανονικός Μητροπολίτης Σκόπια Ιωσήφ πέθανε στην Βελιγράδι 1957 και δεν μπόρεσε να γιρίσι πίσο, ο Άγιος Νικολάος Βελιμίροβιτς μητροπολίτης Αχρίδος ήταν έξοριασμενος, και όλλοι όλλοι άλλοι. Με λίγα λόγια άρχιζε πλύση εγκεφάλου. Λέξη Σέρβος, Σερβία ήταν απογορευμένει στην Βαρντάρσκα. Οι Κομμουνιστές άρχιζαν να φτιάξουν ένα τεχνητό έθνος.
Πέρασαν δεκαετίες... και τώρα έχουμε ότι έχουμε.
Οι λίγοι κράτισαν και έμιναν Σέρβοι μέχρι σημερα.
90% πρώην Σέρβους νομίζουν τώρα ότι είναι "Μακεδόνες".
Δικές μας εκκλησιές απο μεσαίωνα έμιναν εκέι και δεν μπορούμε να πάμε εκεί να λιτουργούμε. Τόσο αίμα χυθήκαμε έκει στι Τουρκοκρατία, και 1913, 1941, και τώρα μας λένε οτι ήμασταν κατακτητές...
Έμεις τους βλέπουμε σαν Σέρβους πιοί λόγο κομμουνισμού άλλαξαν εθνική ταυτότιτα.
Και σήμερα, όταν μιλάνε οι Σκοπιανή με αυτό το γελίο σερβικό διάλεκτο εγώ καταλαβένω 99 %, αλλά τώρα αυτοί λένε οτι αυτό το γλώσσα που εγώ καταλαβένω 99% δεν είναι Σερβικά αλλα "Μακεδονικά".
Να τελιόνω, με ρωτάς, "τι συμπεριφορά είχαν στην Γιουγκοσλαβια". Λοιπόν, να έχεις στο νου σου ότι αυτό ήταν μια δικτατορία, και αυτοί ήταν τα παιδιά του δικτάτορα. Και κτίστικαν έναν τοίχο εναντίον τους Σέρβους. Και αν πεί κάπιος, ας πούμε, οτι είμαστε ένα έθνος, η ότι έχουμε ίδια γλώσσα, και τα λιπά, πάει φιλακί.
Χρησιμοποίησαν αυτό το χρόνο 1945-1987 να φτιάξουν κράτος, κυβέρνηση, κτίσιτισαν μεγάρο για βουλή, άνοιξαν πανεπιστήμια, έγραψαν νεα ιστορία... και βεβαίος, σαν όλοι οι προδότοι, μισούν αυτό που έγιναν πριν, δηλαδή Σερβία και Σερβούς.
Σαν στην Τουρκοκράτια, αν ήθελε κάπιος δουλιά, τα χρίματα, κλπ έπρεπε να γίνει Μουσουλμάνος, έτσι και στιν Τίτο δικτατορία, αν ήθελε κάπιος δούλιά, τα χρίματα, θέσι στην κοινονία,... έπρεπε να γίνει "Μακεδόνας" σε αυτό το τόπο.
Έτσι βλέπω τα πράγματα.