Περί σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος ( ξανά)

Διάφορα Θέματα που δεν μπορούν να είναι σε άλλη κατηγορία

Συντονιστής: Συντονιστές

Άβαταρ μέλους
Μ.Δ.Κ.
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Περί σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος ( ξανά)

Δημοσίευση από Μ.Δ.Κ. »

Ι
Χθές άκουσα στο σταθμό κάποια εκπομπή που εκεί γίνεται και αφορά ιεροψάλτες και την ιεροψαλτική. Απογοητεύτηκα. Καλεσμένος ήταν κάποιος ιεροψάλτης ο οποίος αποποιείτο μεν (τον τίτλο που εμμέσως του απέδιδαν, ως στα μέσα και στα έξω εκπρόσωπο συνδικαλιστικού οργάνου των ιεροψαλτών) αποποιείτο δηλαδή τον όρο συνδικαλισμός, μέσα στο χώρο της Εκκλησίας, αλλά καθόλου δε την ουσία, και έψαχνε να βρεί κάποια λέξη η οποία ως όρος θα αντικαθιστούσε τη λέξη συνδικαλισμός για να μην ακούγεται άσχημα.
Μιλούσε για ……θεσμικούς ρόλους που πρέπει νεοφανώς να εδραιωθούν και να λάβουν υπόσταση μέσα στην Εκκλησία, ατούς των συνασπισμένων….ιεροψαλτών, τα συμφέροντα των οποίων αυτός επάξια εκπροσωπούσε ( μισθολογικά και συνταξιοδοτικά και διάφορα άλλα υποθέτω).
Έφτασαν στο σημείο να αναρωτιούνται, πως και με ποιο δικαίωμα ( ικανότητος και….πιστοποιήσεως υποθέτω) ανεβαίνει ο καθείς στο ψαλτήρι, ενώ μας έδωσαν να καταλάβουμε ότι θα επιθυμούσαν σφόδρα να έχουν τα δικαιώματα και τον έλεγχο επι τούτου.
Δεν θα αναφερθώ στα υπόλοιπα, παρα μόνο ότι όποιος σέβεται τις γνώσεις του και θέλει να τις μεταλαμπαδεύσει, το κάνει σε ένα ωδείο ή σε κάποια σχολή, και εκεί είναι ο χώρος όπου μπορεί να κάνει ότι θέλει, και να αμείβεται και να συνταξιοδοτείται από εκεί αν το αξίζει, και δεν είναι ο χώρος της Εκκλησίας.

ΙΙ

Πριν αρκετό καιρό έγινε μια εκπομπή όπου είχαν καλέσει μια Πανεπιστημιακό ‘’θεολόγο΄΄ η οποία ήθελε να μας μεταδώσει τις γνώσεις της και τα συμπεράσματα των μακροχρόνιων μελετών της, που αφορούσαν τους αγίους της Εκκλησίας μας των πρώτων Βυζαντινών χρόνων κυρίως, Ο τρόπος που αναφερόταν σε αυτούς τουλάχιστον σε εμένα φάνηκε προκλητικός και ασεβής. Απαύγασμα των σκέψεών της και των συμπερασμάτων της, περί του ότι οι άγιοι εκείνης της εποχής είχαν ταξικό κοινωνικό έρεισμα, δηλαδή άλλοι ήταν οι πλέον αποδεκτοί άγιοι των κατώτερων λαϊκών τάξεων και άλλοι των ανώτερων, ιδιαίτερα με ενόχλησε ο λεπτός πλήν ειρωνικός τρόπος, με τον οποίο αναφερόταν στις πρακτικές τους, αναφερόμενη σε περιστατικά, ιδιαίτερα για τους σαλούς και στυλίτες αγίους. Κατάλαβα ότι η όλη προσπάθειά της ήταν με ένα ύπουλο τρόπο, αναφερόμενη αποσπασματικά και μόνο στις συμπεριφορές τους προς τον γύρω κόσμο, να κλονίσει την πίστη και τον σεβασμό για τους αγίους αυτούς διακωμωδόντας τους και τίποτα άλλο.
Αληθές είναι το πραγματικό, και Αλήθεια ο ίδιος ο Κύριος, μόνο Αυτός μπορεί να μας ελευθερώσει.
Άβαταρ μέλους
Captain Yiannis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Περί σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος ( ξανά)

Δημοσίευση από Captain Yiannis »

Κύριε ελέησον

Όσον αφορά το πρώτο θέμα ,... δεν είναι καινούριο,
που ο Θεός να τους ελεήσει και να τους φωτίσει,
διότι ( άποψη μου βέβαια ) όταν λέμε διακόνημα ας εννοούμε διακόνημα.....

Τώρα αν είσαι, .. στην Τήνο παραδείγματος χάριν ,
σωστό και δίκαιο είναι να αμείβεσαι, ..διότι εκεί δεν μπορείς να κάνεις καμία άλλη δουλειά δεδομένου ότι εκεί ψέλνουν συνέχεια και όλη την ημέρα,
Όταν όμως είσαι σε μία ενορία όπου κάνει μία λειτουργία την εβδομάδα και γιά ένα τρίωρο μόνον ,
ε.. τότε τι πάει να πεί αμοιβή, και συνδικαλισμός και όλα τα συμπαραμαρτούντα;

Κύριε ελέησον.

Όσον αφορά το δεύτερο , ας με συγχωρήση ο σεβαστός konstantinoupolitis αλλά έχουμε θεολόγους και Θεολόγους,

Κύριε ελέησον, :smile:
Κανείς δεν είναι τέλειος και κανείς δεν θα πρέπει να απαιτεί από τους άλλους τελειότητα.
Όλοι ως ατελείς πορευόμαστε και με ατέλειες συμπορευόμαστε.
Η τελειότητα δεν ανήκει στους ανθρώπους παρά μονάχα στον Θεό.
Άβαταρ μέλους
Μ.Δ.Κ.
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Μ.Δ.Κ. »

Για μεν τους ''θεολόγους'' πολλοί εξ' αυτών είναι άξιοι και ικανοί επιστήμονες κανείς δεν το αμφισβητεί.
Για δε τους ιεροψάλτες αναλογούν τα ίδια. Χθές όμως άκουσα απίθανα πράγματα...ότι είναι οι 10000 - έτσι είπαν- ιεροψάλτες των εκκλησιών ανα την επικράτεια είναι και θα είναι....θεματοφύλακες της μουσικής Εκκλησιαστικής παραδόσεως ( αν δε συνδικαλιστούν, ή όπως αλλιώς μπορεί να λέγεται αυτό, πολλώ μαλλον θα κρατάνε τα μπόσικα)
Αληθές είναι το πραγματικό, και Αλήθεια ο ίδιος ο Κύριος, μόνο Αυτός μπορεί να μας ελευθερώσει.
Άβαταρ μέλους
Captain Yiannis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Captain Yiannis »

Στους 10000 ιεροψάλτες , πιθανώς έχουν συμπεριλάβει και εμένα, εε λοιπόν άμα θέλουνε οι "θεματοφύλακες" εδώ είμαι και ας έλθουν να με καταργήσουνε, που δεν έχω βγάλει σχολή, ...αλλά είμαι χειροθετημένος και αυστηρά ανάργυρος.

Τα αργύρια σταυρώσανε τον Κύριο, κι εδώ κάτι τέτοιο μου μυρίζει... και να πείς πως είναι κάποιοι Ιεροψάλτες ενδεείς ε..ε ας είναι ευλογημένο , αλλά οι περισσότεροι κάνουν κομπόδεμα.
Η δικαιολογία ότι ξυπνάναι πρωί , ... είναι ολίγη.

Θέμου συγχώρεσε.
Κανείς δεν είναι τέλειος και κανείς δεν θα πρέπει να απαιτεί από τους άλλους τελειότητα.
Όλοι ως ατελείς πορευόμαστε και με ατέλειες συμπορευόμαστε.
Η τελειότητα δεν ανήκει στους ανθρώπους παρά μονάχα στον Θεό.
pan
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από pan »

Να υπενθυμίσω αδελφοί ότι ψαλτική δεν είναι επιστήμη.

Είναι Θείο χάρισμα.
Άβαταρ μέλους
Dimitris39
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Dimitris39 »

η κατανοηση ΤΗΣ ψαλτικης τεχνης είναι Χάρισμα και επιστιμη
η φωνή είναι Χάρισμα
ΑΛΛΆ απεδειχθη ότι η μη καληφωνοι ψέλνουν πιο κατανυκτικα και αφιλοκερδώς

Γενικά η ψαλτικη είναι Επιστήμη
ειναι τέχνη προς δόξαν Θεού
ένας μόνο Ψαλτης έψαλε για τον θεό ο Άγιος Ιωάννης κουκουζελης

αυτά. ....
Κύριε,Θεέ μου,Νύμφιε της ψυχής μου, λυτρωτή μου.
Μνήσθητί μου εν τη βασιλεία σου

«Χαίροις μετά Θεόν ή Θεός, τα δευτερεία της Τριάδος ή έχουσα»

ἳνα ὦσιν ἓν, καθώς ἡμεῖς

Θεέ μου σ'αγαπώ
pan
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από pan »

Dimitris39 έγραψε:η κατανοηση ΤΗΣ ψαλτικης τεχνης είναι Χάρισμα και επιστιμη
η φωνή είναι Χάρισμα

αυτά. ....
Δημήτρη, τη εστι επιστίμη στην ψαλτική;

Όσο για το: ''ένας μόνο Ψαλτης έψαλε για τον θεό ο Άγιος Ιωάννης κουκουζελης''
κάνεις μεγάλο λάθος.
(το Θεό με κεφαλαίο)
theodosis79
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από theodosis79 »

Εϊναι επιστήμη όπως και η κλασσική ευρωπαϊκή μουσική. Πρόσφατα δημιουργήθικε αντίστοιχο τμήμα και στο ΑΠΘ.
Για όσους έχουν ασχοληθεί έστω και λίγο καταλαβαίνουν ότι η εκμάθηση της δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Ακόμη και ένας απλός ψάλτης που γνωρίζει απλά τα στοιχειώδη , έχει ρίξει πολλές ώρες μελέτης για να φτάσει σε αυτό το σημείο.
Για να φτάσει κάποιος δε να λέει αξιοπρεπώς ένα δοξαστικό ή ένα χερουβικό χρειάζεται περίπου 4 χρόνια μελέτης για να είναι στο κατάλληλο επίπεδο. Υπάρχουν δε και ύμνοι παλαιοί του Αγίου Ιωάννου του Κουκουζέλους ή του Ιωάννου του Δαμασκηνού που αν ψάλλονταν σήμερα οι ακολουθίες θα είχαν την διπλάσια διάρκεια.
Είναι επιστήμη και μάλιστα επινοήθηκε από αγίους (ο Αγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός συνέθεσε την "Οκτάηχο") και πολύ δυσκολότερη από ότι μπορούμε να φαντασθούμε.
Και αν κάποιοι επικαλεστούν του μοναχούς του Αγίου Ορους , να ξέρετε ότι οι μοναχοί εκείνοι τα μουσικά κείμενα που έχουν μελετήσει και οι γνώσεις που έχουν δεν υστερούν σε τίποτε από έναν πτυχιούχο ωδείου.
Τώρα αν υπάρχουν ανάξιοι και άξιοι ψάλτες αυτό είναι άλλο θέμα όπως και αν υπάρχουν άξιοι ή ανάξιοι ιερείς , δάσκαλοι , γιατροί δικηγόροι και πάει λέγοντας. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι επιστήμονες κιόλας.
Άβαταρ μέλους
Dimitris39
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

αδελφέ παν από κινητό γράφω θελεις και το θ κεφαλαίο
σκοπος είναι να τον αγαπούμε σωστά και οχι το πως Θα Γράφουμε το ονονα του

όσο Για Την ψαλτικη ασε δεν σε παιρνει

ἳνα ὦσιν ἓν, καθώς ἡμεῖς

Θεέ μου σ'αγαπώ
Άβαταρ μέλους
Dimitris39
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

pan έγραψε:
Dimitris39 έγραψε:η κατανοηση ΤΗΣ ψαλτικης τεχνης είναι Χάρισμα και επιστιμη
η φωνή είναι Χάρισμα

αυτά. ....
ξ
το τι με γιωτα οχι με ήτα :mrgreen:
όσο Για τον Άγιο Κουκουζελι αλλο εννοούσα αλλα δυσκολεύομαι απο υο κινητο να απαντήσω

Δημήτρη, τη εστι επιστίμη στην ψαλτική;

Όσο για το: ''ένας μόνο Ψαλτης έψαλε για τον θεό ο Άγιος Ιωάννης κουκουζελης''
κάνεις μεγάλο λάθος.
(το Θεό με κεφαλαίο)

ἳνα ὦσιν ἓν, καθώς ἡμεῖς

Θεέ μου σ'αγαπώ
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διάφορα Θέματα”