Ψυχοφελή μηνύματα...
Συντονιστής: Συντονιστές
-
toula
- Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Ψυχοφελή μηνύματα...
Το να παλεύεις με τον Σατανά,
να χτυπιέσαι μαζί του, να τον δέρνεις,
είναι δική σου υπόθεση.
Αλλά η νίκη σου εναντίον του
είναι υπόθεση της θείας χάριτος.
Άγιος Μακάριος
να χτυπιέσαι μαζί του, να τον δέρνεις,
είναι δική σου υπόθεση.
Αλλά η νίκη σου εναντίον του
είναι υπόθεση της θείας χάριτος.
Άγιος Μακάριος
-
toula
- Κορυφαίος Αποστολέας

8/3 Κυριακή της Ορθοδοξίας [Ι.Μ. Μεσογαίας]
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ (Ἰωαν. α΄ 44-52) [Από Αρχείο]
Ἡ σημερινὴ Κυριακή, ἀγαπητοὶ ἀδελφοί, εἶναι ἡ πρώτη Κυριακὴ τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς καὶ εἶναι ἀφιερωμένη στὴν Ὀρθοδοξία, στὴ νίκη δηλαδὴ τῆς ὀρθόδοξης πίστης ἐναντίον τῶν ποκίλων αἱρέσεων. Ἡ αἵρεση εἶναι ὁ ἐσωτερικὸς ἐχθρός της Ἐκκλησίας, ἀφοῦ κάνει ζημιὰ καὶ διασπᾶ τὴν ἑνότητα τῆς πίστεώς της.
Μία αἵρεση ἐδῶ καὶ χίλια τριακόσια περίπου χρόνια, ἡ ὁποία ταλαιπώρησε τὴν Ἐκκλησία πάνω ἀπὸ ἕναν αἰῶνα, ἀπὸ τὸ 727 μέχρι τὸ 843, ἦταν ἡ Εἰκονομαχία· ὁ πόλεμος δηλαδὴ ἐναντίον τῶν ἱερῶν εἰκόνων. Οἱ ὑποστηρικτὲς αὐτῆς τῆς αἵρεσης ἔλεγαν πὼς δὲν πρέπει νὰ ἔχουμε στὴν Ἐκκλησία εἰκόνες καὶ νὰ τὶς προσκυνοῦμε, ἐπειδὴ αὐτὸ εἶναι τάχα εἰδωλολατρεία.
Αὐτὴ ἡ κακοδιδασκαλία ἔφερε μεγάλη ἀναταραχὴ στὴν Ἐκκλησία κι ἔγινε αἰτία νὰ διωχθοῦν, νὰ βασανισθοῦν καὶ νὰ πεθάνουν πολλοὶ ἅγιοι, ὑπερασπίζοντας τὴν ὀρθὴ πίστη. Αὐτοὺς ἡ Ἐκκλησία τοὺς ὀνομάζει Ὁμολογητές, καὶ κάποιοι ἐξ αὐτῶν εἶναι ὁ ἅγιος Ἰωάννης ὁ Δαμασκηνός, ὁ ἅγιος Θεόδωρος ὁ Στουδίτης κι ἄλλοι πολλοί. Αὐτοὶ μὲ ἔνθεο ζῆλο καὶ μὲ ἀτρόμητη γνώμη ὑπερασπίσθηκαν τὴν ὀρθὴ πίστη τῆς Ἐκκλησίας καὶ στὸ τέλος ἡ Ὀρθοδοξία νίκησε. Οἱ ἱερὲς εἰκόνες ξαναπῆραν τὴ θέση τους μέσα στὸν Ναὸ κι ὁ πιστὸς λαός, ὅλοι ἐμεῖς, τὶς προσκυνοῦμε μέχρι σήμερα. Τὶς προσκυνοῦμε τιμητικά. Τὶς ἱερὲς εἰκόνες δὲν τὶς λατρεύουμε γι’ αὐτὸ ποὺ εἶναι οἱ ἴδιες, ἀλλὰ διότι τὰ εἰκονιζόμενα πρόσωπα ἢ γεγονότα μᾶς παραπέμπουν στὴν προσκύνηση καὶ λατρεία τοῦ μόνου ἀληθινοῦ Θεοῦ καὶ Δεσπότου τῆς ζωῆς.
Ἡ φράση τοῦ Μεγάλου Βασιλείου «ἡ τιμὴ τῆς εἰκόνος ἐπὶ τὸ πρωτότυπον διαβαίνει» εἶναι ἡ ὀρθόδοξη πίστη καὶ ἡ ἀκριβὴς θέση ποὺ ἐπικράτησε πιὰ ὡς κανόνας στὸ θέμα τῆς ἀπόδοσης τιμῆς στὶς ἅγιες εἰκόνες. Ἔκτοτε, οἱ εἰκόνες εἶναι ἱερὲς καὶ ἅγιες ὄχι γιὰ τὰ ὑλικὰ ἀπὸ τὰ ὁποῖα κατασκευάζονται, ἀλλὰ γιὰ τὰ ἱερὰ καὶ ἅγια πρόσωπα ποὺ εἰκονίζουν. Οἱ εἰκόνες δὲν εἶναι στὴ συνείδησή μας ζωγραφιὲς καὶ φωτογραφίες ἀλλὰ ὁρατὰ παράθυρα τοῦ ἀόρατου κόσμου, καθιερωμένα πλέον ὡς ἀντικείμενα τῆς θείας λατρείας· αὐτὲς στολίζουν τὴν Ἐκκλησία καὶ τὴ δείχνουν ὡς ἐπίγειο οὐρανό, αὐτὲς ἀνιστοροῦν τὸν βίο καὶ τὰ θαύματα τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ, αὐτὲς μᾶς ζωντανεύουν τὴν ἄθληση καὶ τὴν ἄσκηση τῶν ἁγίων, αὐτὲς εἶναι τὸ ἀνοιχτὸ πάντοτε βιβλίο τῆς πίστης στὰ μάτια τῶν ἀγραμμάτων ἀλλὰ καὶ στὴ λογικὴ τῶν γραμματισμένων.
Αὐτὴ εἶναι μὲ λίγα λόγια, ἀγαπητοὶ ἀδελφοί, ἡ πίστη τῆς Ἐκκλη-σίας γιὰ τὶς ἱερὲς εἰκόνες, κι αὐτῆς τῆς πίστεως τὴ νίκη γιορτάζουμε σήμερα, ὄχι μόνο ἐναντίον τῆς Εἰκονομαχίας ἀλλὰ καὶ ὅλων μαζὶ τῶν αἱρέσεων, καὶ γι’ αὐτὴν τὴν αἰτία ἡ σημερινὴ Κυριακὴ εὔστοχα χαρακτηρίστηκε ὡς Ἡμέρα τῆς Ὀρθοδοξίας, ἐπειδὴ εἶναι ἑορτὴ τῆς Ἐκκλησίας ἐναντίον κάθε πλάνης, κάθε κακοδιδασκαλίας, ποὺ στοχεύει τὴ σύγχυση τῆς ὀρθῆς πίστεως καὶ τὴν ἀναίρεση τῆς σωτηρίας τῶν ἀνθρώπων.
Τέτοιες πλάνες καὶ τέτοια ψεύδη εἶναι καὶ στὶς μέρες μας πολλά. Ἡ Ἐκκλησία καὶ σήμερα ἀναστατώνεται, ταλαιπωρεῖται καὶ δοκιμάζεται μὲ σύγχρονες αἱρέσεις, σχίσματα καὶ ὁμολογίες. Ἀλλὰ δὲν χάνεται κι οὔτε θὰ χαθεῖ, διότι δὲν εἶναι ἀνθρώπινο κατασκεύασμα ἢ ὀργανισμὸς ἀλλὰ εἶναι τὸ ζωντανό, παρατεινόμενο καὶ ἀναστημένο Σῶμα τοῦ Χριστοῦ στὴν ἱστορία.
Ὅλοι ἐμεῖς, ὁ λαὸς τοῦ Θεοῦ δηλαδή, ποὺ εἴμαστε ἡ Ἐκκλησία, μέσα σ’ αὐτὴν βρίσκουμε τὴν πίστη μας, ποὺ εἶναι ἡ ἀλήθεια, τὸ φῶς καὶ ἡ ζωὴ ποὺ χρειαζόμαστε, γι’ αὐτὸ καὶ «ἑπόμενοι τοῖς ἁγίοις πατράσιν», «...οὕτω φρονοῦμεν, οὕτω λαλοῦμεν, οὕτω κηρύσσομεν Χριστὸν τὸν ἀληθινὸν Θεὸν ἡμῶν….».
«...Αὕτη ἡ πίστις τῶν Ἀποστόλων, αὕτη ἡ πίστις τῶν Πατέρων, αὕτη ἡ πίστις τῶν ὀρθοδόξων, αὕτη ἡ πίστις τὴν οἰκουμένην ἐστήριξεν...».
www.imml.gr
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ (Ἰωαν. α΄ 44-52) [Από Αρχείο]
Ἡ σημερινὴ Κυριακή, ἀγαπητοὶ ἀδελφοί, εἶναι ἡ πρώτη Κυριακὴ τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς καὶ εἶναι ἀφιερωμένη στὴν Ὀρθοδοξία, στὴ νίκη δηλαδὴ τῆς ὀρθόδοξης πίστης ἐναντίον τῶν ποκίλων αἱρέσεων. Ἡ αἵρεση εἶναι ὁ ἐσωτερικὸς ἐχθρός της Ἐκκλησίας, ἀφοῦ κάνει ζημιὰ καὶ διασπᾶ τὴν ἑνότητα τῆς πίστεώς της.
Μία αἵρεση ἐδῶ καὶ χίλια τριακόσια περίπου χρόνια, ἡ ὁποία ταλαιπώρησε τὴν Ἐκκλησία πάνω ἀπὸ ἕναν αἰῶνα, ἀπὸ τὸ 727 μέχρι τὸ 843, ἦταν ἡ Εἰκονομαχία· ὁ πόλεμος δηλαδὴ ἐναντίον τῶν ἱερῶν εἰκόνων. Οἱ ὑποστηρικτὲς αὐτῆς τῆς αἵρεσης ἔλεγαν πὼς δὲν πρέπει νὰ ἔχουμε στὴν Ἐκκλησία εἰκόνες καὶ νὰ τὶς προσκυνοῦμε, ἐπειδὴ αὐτὸ εἶναι τάχα εἰδωλολατρεία.
Αὐτὴ ἡ κακοδιδασκαλία ἔφερε μεγάλη ἀναταραχὴ στὴν Ἐκκλησία κι ἔγινε αἰτία νὰ διωχθοῦν, νὰ βασανισθοῦν καὶ νὰ πεθάνουν πολλοὶ ἅγιοι, ὑπερασπίζοντας τὴν ὀρθὴ πίστη. Αὐτοὺς ἡ Ἐκκλησία τοὺς ὀνομάζει Ὁμολογητές, καὶ κάποιοι ἐξ αὐτῶν εἶναι ὁ ἅγιος Ἰωάννης ὁ Δαμασκηνός, ὁ ἅγιος Θεόδωρος ὁ Στουδίτης κι ἄλλοι πολλοί. Αὐτοὶ μὲ ἔνθεο ζῆλο καὶ μὲ ἀτρόμητη γνώμη ὑπερασπίσθηκαν τὴν ὀρθὴ πίστη τῆς Ἐκκλησίας καὶ στὸ τέλος ἡ Ὀρθοδοξία νίκησε. Οἱ ἱερὲς εἰκόνες ξαναπῆραν τὴ θέση τους μέσα στὸν Ναὸ κι ὁ πιστὸς λαός, ὅλοι ἐμεῖς, τὶς προσκυνοῦμε μέχρι σήμερα. Τὶς προσκυνοῦμε τιμητικά. Τὶς ἱερὲς εἰκόνες δὲν τὶς λατρεύουμε γι’ αὐτὸ ποὺ εἶναι οἱ ἴδιες, ἀλλὰ διότι τὰ εἰκονιζόμενα πρόσωπα ἢ γεγονότα μᾶς παραπέμπουν στὴν προσκύνηση καὶ λατρεία τοῦ μόνου ἀληθινοῦ Θεοῦ καὶ Δεσπότου τῆς ζωῆς.
Ἡ φράση τοῦ Μεγάλου Βασιλείου «ἡ τιμὴ τῆς εἰκόνος ἐπὶ τὸ πρωτότυπον διαβαίνει» εἶναι ἡ ὀρθόδοξη πίστη καὶ ἡ ἀκριβὴς θέση ποὺ ἐπικράτησε πιὰ ὡς κανόνας στὸ θέμα τῆς ἀπόδοσης τιμῆς στὶς ἅγιες εἰκόνες. Ἔκτοτε, οἱ εἰκόνες εἶναι ἱερὲς καὶ ἅγιες ὄχι γιὰ τὰ ὑλικὰ ἀπὸ τὰ ὁποῖα κατασκευάζονται, ἀλλὰ γιὰ τὰ ἱερὰ καὶ ἅγια πρόσωπα ποὺ εἰκονίζουν. Οἱ εἰκόνες δὲν εἶναι στὴ συνείδησή μας ζωγραφιὲς καὶ φωτογραφίες ἀλλὰ ὁρατὰ παράθυρα τοῦ ἀόρατου κόσμου, καθιερωμένα πλέον ὡς ἀντικείμενα τῆς θείας λατρείας· αὐτὲς στολίζουν τὴν Ἐκκλησία καὶ τὴ δείχνουν ὡς ἐπίγειο οὐρανό, αὐτὲς ἀνιστοροῦν τὸν βίο καὶ τὰ θαύματα τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ, αὐτὲς μᾶς ζωντανεύουν τὴν ἄθληση καὶ τὴν ἄσκηση τῶν ἁγίων, αὐτὲς εἶναι τὸ ἀνοιχτὸ πάντοτε βιβλίο τῆς πίστης στὰ μάτια τῶν ἀγραμμάτων ἀλλὰ καὶ στὴ λογικὴ τῶν γραμματισμένων.
Αὐτὴ εἶναι μὲ λίγα λόγια, ἀγαπητοὶ ἀδελφοί, ἡ πίστη τῆς Ἐκκλη-σίας γιὰ τὶς ἱερὲς εἰκόνες, κι αὐτῆς τῆς πίστεως τὴ νίκη γιορτάζουμε σήμερα, ὄχι μόνο ἐναντίον τῆς Εἰκονομαχίας ἀλλὰ καὶ ὅλων μαζὶ τῶν αἱρέσεων, καὶ γι’ αὐτὴν τὴν αἰτία ἡ σημερινὴ Κυριακὴ εὔστοχα χαρακτηρίστηκε ὡς Ἡμέρα τῆς Ὀρθοδοξίας, ἐπειδὴ εἶναι ἑορτὴ τῆς Ἐκκλησίας ἐναντίον κάθε πλάνης, κάθε κακοδιδασκαλίας, ποὺ στοχεύει τὴ σύγχυση τῆς ὀρθῆς πίστεως καὶ τὴν ἀναίρεση τῆς σωτηρίας τῶν ἀνθρώπων.
Τέτοιες πλάνες καὶ τέτοια ψεύδη εἶναι καὶ στὶς μέρες μας πολλά. Ἡ Ἐκκλησία καὶ σήμερα ἀναστατώνεται, ταλαιπωρεῖται καὶ δοκιμάζεται μὲ σύγχρονες αἱρέσεις, σχίσματα καὶ ὁμολογίες. Ἀλλὰ δὲν χάνεται κι οὔτε θὰ χαθεῖ, διότι δὲν εἶναι ἀνθρώπινο κατασκεύασμα ἢ ὀργανισμὸς ἀλλὰ εἶναι τὸ ζωντανό, παρατεινόμενο καὶ ἀναστημένο Σῶμα τοῦ Χριστοῦ στὴν ἱστορία.
Ὅλοι ἐμεῖς, ὁ λαὸς τοῦ Θεοῦ δηλαδή, ποὺ εἴμαστε ἡ Ἐκκλησία, μέσα σ’ αὐτὴν βρίσκουμε τὴν πίστη μας, ποὺ εἶναι ἡ ἀλήθεια, τὸ φῶς καὶ ἡ ζωὴ ποὺ χρειαζόμαστε, γι’ αὐτὸ καὶ «ἑπόμενοι τοῖς ἁγίοις πατράσιν», «...οὕτω φρονοῦμεν, οὕτω λαλοῦμεν, οὕτω κηρύσσομεν Χριστὸν τὸν ἀληθινὸν Θεὸν ἡμῶν….».
«...Αὕτη ἡ πίστις τῶν Ἀποστόλων, αὕτη ἡ πίστις τῶν Πατέρων, αὕτη ἡ πίστις τῶν ὀρθοδόξων, αὕτη ἡ πίστις τὴν οἰκουμένην ἐστήριξεν...».
www.imml.gr
-
toula
- Κορυφαίος Αποστολέας

Κατά τον Απόστολο, "η αγάπη καλύπτει πλήθος αμαρτιών". Πραγματικά, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι όλη μας η πνευματική πορεία στηρίζεται ακριβώς σε αυτό. Στο κατά πόσο μπορούμε να δείξουμε αγάπη στον κάθε αδελφό που είναι εικόνα Χριστού. "Είδες τον αδελφόν σου; Είδες Κύριον τον Θεόν σου", θα μας πουν οι άγιοι πατέρες μας. Όλη μας η προσπάθεια λοιπόν έγκειται ακριβώς σε αυτό. Ακόμη και οι νηστείες και οι προσευχές και ασκήσεις και όλα τα άλλα, συντελούν στην κάθαρση της καρδίας, στην κένωση από τα πάθη και τον εγωισμό, ούτως ώστε ο άνθρωπος πλέον να γίνει δεκτικός της προς τον Θεό κατά πρώτον και έπειτα και προς κάθε αδελφό αγάπης.
Αυτό θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι και το μέτρο της πνευματικής μας προκόπης. Δηλαδή, αν θέλουμε να δούμε που ακριβώς βρισκόμαστε, από αυτό θα το καταλάβουμε. Να φτάσουμε στο σημείο να μη μπορούμε να βγάλουμε πικρό λόγο από τα χείλη μας, για να μη πληγώσουμε τον αδελφό. Το κάθε τι να το λέμε με αγάπη και κατανόηση πάνω από όλα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται.
Έτσι πραγματικά θα ομοιάσουμε στον Ουράνιο Πατέρα μας ο οποίος είναι οικτίρμων και πολυέλεος. Μακροθυμεί και ανέχεται όλους μας.
Αρχιμ. Σεραφείμ Λεβέντης
Αυτό θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι και το μέτρο της πνευματικής μας προκόπης. Δηλαδή, αν θέλουμε να δούμε που ακριβώς βρισκόμαστε, από αυτό θα το καταλάβουμε. Να φτάσουμε στο σημείο να μη μπορούμε να βγάλουμε πικρό λόγο από τα χείλη μας, για να μη πληγώσουμε τον αδελφό. Το κάθε τι να το λέμε με αγάπη και κατανόηση πάνω από όλα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται.
Έτσι πραγματικά θα ομοιάσουμε στον Ουράνιο Πατέρα μας ο οποίος είναι οικτίρμων και πολυέλεος. Μακροθυμεί και ανέχεται όλους μας.
Αρχιμ. Σεραφείμ Λεβέντης
- Αναστάσιος
- Κορυφαίος Αποστολέας

«Για να μας συγχωρήσει ο Θεός, ας συγχωρούμε κι εμείς τούς ανθρώπους. Είμαστε όλοι σ’ αυτή τη γη προσωρινοί, ως φιλοξενούμενοι. Η παρατεταμένη νηστεία και η βαττολογία στην προσευχή είναι ματαιοπονία, χωρίς τη συγχωρητικότητα και το αληθινό έλεος. Ο Θεός είναι ο αληθινός Ιατρός οι αμαρτίες είναι η λέπρα. Όποιον ο Θεός καθαρίζει, επίσης και τον δοξάζει. Κάθε ελεήμονα πράξη των ανθρώπων ο Θεός με έλεος την ανταμείβει. Εκείνος πού ανταποδίδει την αμαρτία με αμαρτία, χωρίς έλεος απόλλυται. Το πύον δεν καθαρίζεται με πύον από μολυσμένες πληγές. Ούτε το σκοτάδι της υπόγειας φυλακής διαλύεται με σκοτάδι. Το αγνό βάλσαμο επουλώνει τα έλκη των πληγών και το φως διαλύει το σκοτάδι της υπόγειας φυλακής. Στους βαριά τραυματισμένους το έλεος είναι σαν βάλσαμο. Με το έλεος όλοι αγάλλονται, όπως με το φως στο σκοτάδι. Ο τρελός λέει: «Δεν έχω ανάγκη από έλεος!». Όταν όμως συγκλονίζεται από τη δυστυχία, τότε κραυγάζει για έλεος! Οι άνθρωποι κολυμπούν μέσα στο έλεος του Θεού- αυτό, το έλεος του Θεού, μάς ξυπνάει στη ζωή! Για να μάς συγχωρήσει ο Θεός, ας συγχωρούμε κι εμείς τούς ανθρώπους, είμαστε όλοι σ’ αυτή τη γη προσωρινοί, ως φιλοξενούμενοι».
Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς
Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς
«Εγώ ειμί το φως του κόσμου ο ακολουθών εμοί ου μη περιπατήση εν τη σκοτία αλλ΄ έξει το φως της ζωής...»
-
toula
- Κορυφαίος Αποστολέας

Η αγιότητα συνίσταται στην ένωσή μας με τον Θεό
δια της εκτελέσως του θείου θελήματος
στο στίβο που μας όρισε ο Ίδιος.
π.Άγγελος Νησιώτης (1890 - 1970)
δια της εκτελέσως του θείου θελήματος
στο στίβο που μας όρισε ο Ίδιος.
π.Άγγελος Νησιώτης (1890 - 1970)
-
toula
- Κορυφαίος Αποστολέας

Πως μπορείς να είσαι χαρούμενος;
Όταν αισθανθείς ότι για να είσαι ευτυχισμένος δεν χρειάζεται να έχεις λύσει όλα τα προβλήματα σου.
Όταν μάθεις να γελάς με τον "σοβαρό" εαυτό σου.
Όταν αποδεχτείς ότι δεν είσαι τέλειος και ότι η αποτυχία είναι ανθρώπινη συνθήκη.
Όταν νιώσεις ότι ο Θεός σε αγαπάει και στην πιο φρικτή σου κόλαση.
Όταν βιώσεις μέσα στην καρδιά σου ότι τίποτα κανένα λάθος, καμία αμαρτία ή αρετή σου δεν είναι μεγαλύτερη απ' την αγάπη του Θεού.
Κι όταν ο Θεός αγαπά σημαίνει ότι ονειρεύεται μέσα σου εκείνα που σήμερα σου φαίνονται απίστευτα να συμβούν αύριο.
Άφησε το Θεό να κάνει όνειρα για σένα ακόμη κι όταν εσύ βλέπεις εφιάλτες, το ξημέρωμα θα σε εκπλήξει.
π. Χαρ. λίβυος Παπαδόπουλος
Όταν αισθανθείς ότι για να είσαι ευτυχισμένος δεν χρειάζεται να έχεις λύσει όλα τα προβλήματα σου.
Όταν μάθεις να γελάς με τον "σοβαρό" εαυτό σου.
Όταν αποδεχτείς ότι δεν είσαι τέλειος και ότι η αποτυχία είναι ανθρώπινη συνθήκη.
Όταν νιώσεις ότι ο Θεός σε αγαπάει και στην πιο φρικτή σου κόλαση.
Όταν βιώσεις μέσα στην καρδιά σου ότι τίποτα κανένα λάθος, καμία αμαρτία ή αρετή σου δεν είναι μεγαλύτερη απ' την αγάπη του Θεού.
Κι όταν ο Θεός αγαπά σημαίνει ότι ονειρεύεται μέσα σου εκείνα που σήμερα σου φαίνονται απίστευτα να συμβούν αύριο.
Άφησε το Θεό να κάνει όνειρα για σένα ακόμη κι όταν εσύ βλέπεις εφιάλτες, το ξημέρωμα θα σε εκπλήξει.
π. Χαρ. λίβυος Παπαδόπουλος
- Αναστάσιος
- Κορυφαίος Αποστολέας

«Αν οι θλίψεις μας φαίνονται υπερβολικές, αυτό σημαίνει πως δεν έχομε παραδοθεί στο θέλημα του Θεού».
Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης
Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης
«Εγώ ειμί το φως του κόσμου ο ακολουθών εμοί ου μη περιπατήση εν τη σκοτία αλλ΄ έξει το φως της ζωής...»
-
toula
- Κορυφαίος Αποστολέας

Αχ βρε ψυχούλα μου...
Σαν όνειρο σου φαίνεται η ζωή.
Σαν κύμα που ποτέ δεν θα σπάσει.
Σαν παιδί που ποτέ δεν θα χάσει την αθωότητά του.
Σαν πουλί που ποτέ δεν θα πατήσει γη.
Αχ βρε καρδούλα μου...
Δεν είναι όνειρο η ζωή.
Καθε κύμα κάποτε σπάει στην ακτή.
Καμία αθωότητα δεν βάστα στα χρόνια.
Όλα τα πουλιά κάποτε πατούν και στη γη.
Αχ βρε ματάκια μου...
Ούτε στο ένα, ούτε στο άλλο να μένεις.
Και το ένα υπάρχει και το άλλο...
Και φως και σκοτάδι.
Και θάλασσα και στεριά.
Και ουρανός και γη.
Και αγάπη και μίσος.
Και λουλούδια και κοπριά.
Μέσα στη ζωή είναι όλα.
Μα αυτό να θυμάσαι,
όλα θα περάσουν
και τα καλά και τα κακά.
Και τότε ένα θα κυριαρχεί
στην ψυχούλα σου,
στην καρδούλα σου,
στα ματάκια σου,
ο Χριστός.
Αρχιμ. Παύλος Παπαδόπουλος
Σαν όνειρο σου φαίνεται η ζωή.
Σαν κύμα που ποτέ δεν θα σπάσει.
Σαν παιδί που ποτέ δεν θα χάσει την αθωότητά του.
Σαν πουλί που ποτέ δεν θα πατήσει γη.
Αχ βρε καρδούλα μου...
Δεν είναι όνειρο η ζωή.
Καθε κύμα κάποτε σπάει στην ακτή.
Καμία αθωότητα δεν βάστα στα χρόνια.
Όλα τα πουλιά κάποτε πατούν και στη γη.
Αχ βρε ματάκια μου...
Ούτε στο ένα, ούτε στο άλλο να μένεις.
Και το ένα υπάρχει και το άλλο...
Και φως και σκοτάδι.
Και θάλασσα και στεριά.
Και ουρανός και γη.
Και αγάπη και μίσος.
Και λουλούδια και κοπριά.
Μέσα στη ζωή είναι όλα.
Μα αυτό να θυμάσαι,
όλα θα περάσουν
και τα καλά και τα κακά.
Και τότε ένα θα κυριαρχεί
στην ψυχούλα σου,
στην καρδούλα σου,
στα ματάκια σου,
ο Χριστός.
-
toula
- Κορυφαίος Αποστολέας

Όσο κι αν τα σωθικά μου
τα κατασπαράζουν οι δαίμονές μου,
όσο κι αν οι πληγές του εγωισμού
λιτανεύουν την καρδιά μου,
όσο κι αν οι πειρασμοί
γυροφέρνουν την ζωή μου,
πάντα θα ελπίζω,
πάντα θα αγωνίζομαι,
πάντα θα Σε κρατώ
στα χέρια, στην ψυχή, στο νου, στην καρδιά μου.
Όσο κι αν όλα δείχνουν
σκοτεινά και απαισιόδοξα,
τίποτα δεν μπορεί να με κάνει να απελπιστώ,
τίποτα δεν μπορεί να με σπάσει,
τίποτα δεν μπορεί να με παραιτήσει από την ζωή,
γιατί Εσύ είσαι πάντα εδώ για μένα και για τον καθένα.
Γιατί Εσύ Χριστέ μου, Φως μου, με αγαπάς
παρά τις ελλείψεις μου,
παρά τα πάθη μου,
παρά την απιστία μου,
παρά την ανοησία μου,
παρά το σκοτάδι μου.
Με αγαπάς Χριστέ μου
κι αυτό είναι ότι πιο μεγάλο και σπουδαίο
ότι πιο αξιοθαύμαστο θα μπορούσε να μου συμβεί.
Γι' αυτό αν και πέφτω πολλές φορές
και Σε προδίδω...η καρδιά μου Εσένα ποθεί.
Γι' αυτό κι αν Σε απατώ
με κάθε τι πρόσκαιρο και μάταιο
τελικά γυρίζω πίσω σε Σένα με μετάνοια.
Γυρίζω σε Σένα,
γιατί όσα κι αν η ζωή
μπορεί να μου προσφέρει,
τελικά μόνο Εσύ μπορείς να προσφέρεις
Ζωή στην ζωή μου.
Πάντα θα γυρίζω σε Σένα, Χριστέ μου,
μέχρι τότε που δεν θα χρειάζεται,
γιατί πλέον δεν θα φεύγω από κοντά Σου.
Τότε που θα είμαστε για πάντα Ένα,
εκεί στην αιώνια νιότη της Βασιλείας Σου.
Μέχρι τότε...καλή μου επιστροφή.
Μέχρι τότε...καλή μας επιστροφή.
τα κατασπαράζουν οι δαίμονές μου,
όσο κι αν οι πληγές του εγωισμού
λιτανεύουν την καρδιά μου,
όσο κι αν οι πειρασμοί
γυροφέρνουν την ζωή μου,
πάντα θα ελπίζω,
πάντα θα αγωνίζομαι,
πάντα θα Σε κρατώ
στα χέρια, στην ψυχή, στο νου, στην καρδιά μου.
Όσο κι αν όλα δείχνουν
σκοτεινά και απαισιόδοξα,
τίποτα δεν μπορεί να με κάνει να απελπιστώ,
τίποτα δεν μπορεί να με σπάσει,
τίποτα δεν μπορεί να με παραιτήσει από την ζωή,
γιατί Εσύ είσαι πάντα εδώ για μένα και για τον καθένα.
Γιατί Εσύ Χριστέ μου, Φως μου, με αγαπάς
παρά τις ελλείψεις μου,
παρά τα πάθη μου,
παρά την απιστία μου,
παρά την ανοησία μου,
παρά το σκοτάδι μου.
Με αγαπάς Χριστέ μου
κι αυτό είναι ότι πιο μεγάλο και σπουδαίο
ότι πιο αξιοθαύμαστο θα μπορούσε να μου συμβεί.
Γι' αυτό αν και πέφτω πολλές φορές
και Σε προδίδω...η καρδιά μου Εσένα ποθεί.
Γι' αυτό κι αν Σε απατώ
με κάθε τι πρόσκαιρο και μάταιο
τελικά γυρίζω πίσω σε Σένα με μετάνοια.
Γυρίζω σε Σένα,
γιατί όσα κι αν η ζωή
μπορεί να μου προσφέρει,
τελικά μόνο Εσύ μπορείς να προσφέρεις
Ζωή στην ζωή μου.
Πάντα θα γυρίζω σε Σένα, Χριστέ μου,
μέχρι τότε που δεν θα χρειάζεται,
γιατί πλέον δεν θα φεύγω από κοντά Σου.
Τότε που θα είμαστε για πάντα Ένα,
εκεί στην αιώνια νιότη της Βασιλείας Σου.
Μέχρι τότε...καλή μου επιστροφή.
Μέχρι τότε...καλή μας επιστροφή.
-
aposal
- Κορυφαίος Αποστολέας

«Όλα τα καταστρέφουμε με την υπερβολή».
Αγ. Ιω. Χρυσόστομος
Αγ. Ιω. Χρυσόστομος
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.