Ψυχοφελή μηνύματα...
Συντονιστής: Συντονιστές
-
toula
- Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Ψυχοφελή μηνύματα...
Όταν σε επαινούν οι άλλοι, για κάποιο καλό που σου έδωσε ο Θεός, στάσου καλά συγκεντρωμένος στον εαυτόν σου και μην μετακινηθείς καθόλου από την αληθινή γνώση της μηδαμινότητάς σου και στρέψου στον Θεό, λέγοντάς προς Αυτόν, με όλη σου την καρδιά: Ας μη γίνει ποτέ Κύριέ μου, να γίνω κλέφτης της δική Σου Τιμής και Χάριτος. Σε Σένα ανήκει η Τιμή και η Δόξα. Σε μένα η ντροπή...
(Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης)
(Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης)
-
toula
- Κορυφαίος Αποστολέας

Ό φυσικός φόβος είναι φρένο
- Γέροντα, φοβάµαι πολύ καί σκέφτοµαι σέ µιά δύσκολη περίσταση τί θά κάνω. Πού οφείλεται ό φόβος;
- Μπορεί κανείς καί άπό µικρός νά έχη πάθει κάτι καί γι' αυτό νά φοβάται. Πολλές φορές µπορεί νά είναι καί φυσικός ό φόβος, αλλά µπορεί νά εΐναι καί από έλλειψη πίστεως, άπό έλλειψη εµπιστοσύνης στον Θεό. Ό φόβος όµως είναι καί φρένο, γιατί βοηθάει νά καταφυγή ό άνθρωπος στον Θεό. Φοβάται ό άνθρωπος καί ζητάει άπό κάπου να πιασθή και αναγκάζεται νά πιασθή άπό τον Θεό.
Βλέπεις, στα θερµά µέρη πού είναι άγριοι άνθρωποι, εκεί υπάρχουν τά άγρια ζώα, τά µεγάλα θηρία, οί βόες κ.λπ., γιά νά αναγκασθούν οί άνθρωποι νά ζητήσουν βοήθεια άπό τον Θεό, νά καταφύγουν στον Θεό, και νά βρουν τον προσανατολισµό τους. Αλλιώς, τί µπορούσε νά τους φρενάρη αυτούς τους ανθρώπους;
Όλα όσα έχει κάνει ό Θεός έχουν κάποιο νόηµα...
- Αυτοί πού δέν γνωρίζουν τόν αληθινό Θεό και άπό φόβο ζητούν βοήθεια, δέχονται βοήθεια;
- Κοίταξε, σηκώνουν το κεφάλι τους προς τά πάνω, και αυτό κάτι είναι. Και γιά τά µικρά παιδιά είναι φρένο ό φόβος. Μερικά παιδιά, αν δέν τά φοβερίσης και λίγο, δέν ακούν κανέναν, ούτε την µάνα ούτε τόν πατέρα. Και εµένα, όταν ήµουν µικρός, µού έλεγαν «ό µπούµπουλος». Ό µικρός στην ηλικία είναι φυσικό νά φοβάται. 'Αλλά όσο µεγαλώνει το παιδάκι, ωριµάζει το µυαλό και υποχωρεί ό φόβος. Ό φυσικός φόβος βοηθάει µόνο στην παιδική ηλικία. Όταν µεγαλώση ό άνθρωπος και φοβάται άπό το τίποτε, τότε είναι νά τόν λυπάσαι! Έρχονται πνευµατικοί άνθρωποι στο Καλύβι και µού λένε «νά, πέθανε κάποιος δίπλα µας και άπό τότε φοβόµαστε συνέχεια», και µε παρακαλούν νά κάνω προσευχή νά τους φύγη ό φόβος. «Έδώ άλλοι προσπαθούν νά έχουν µνήµη θανάτου, τους λέω, και εσύ, πέθανε ό άλλος δίπλα σου, και θέλεις νά δίωξης τόν φόβο!». Φυσικός φόβος υπάρχει λίγο παραπάνω και στις γυναίκες. Λίγες είναι οί γυναίκες πού δέν φοβούνται.
Γέροντας Παΐσιος
- Γέροντα, φοβάµαι πολύ καί σκέφτοµαι σέ µιά δύσκολη περίσταση τί θά κάνω. Πού οφείλεται ό φόβος;
- Μπορεί κανείς καί άπό µικρός νά έχη πάθει κάτι καί γι' αυτό νά φοβάται. Πολλές φορές µπορεί νά είναι καί φυσικός ό φόβος, αλλά µπορεί νά εΐναι καί από έλλειψη πίστεως, άπό έλλειψη εµπιστοσύνης στον Θεό. Ό φόβος όµως είναι καί φρένο, γιατί βοηθάει νά καταφυγή ό άνθρωπος στον Θεό. Φοβάται ό άνθρωπος καί ζητάει άπό κάπου να πιασθή και αναγκάζεται νά πιασθή άπό τον Θεό.
Βλέπεις, στα θερµά µέρη πού είναι άγριοι άνθρωποι, εκεί υπάρχουν τά άγρια ζώα, τά µεγάλα θηρία, οί βόες κ.λπ., γιά νά αναγκασθούν οί άνθρωποι νά ζητήσουν βοήθεια άπό τον Θεό, νά καταφύγουν στον Θεό, και νά βρουν τον προσανατολισµό τους. Αλλιώς, τί µπορούσε νά τους φρενάρη αυτούς τους ανθρώπους;
Όλα όσα έχει κάνει ό Θεός έχουν κάποιο νόηµα...
- Αυτοί πού δέν γνωρίζουν τόν αληθινό Θεό και άπό φόβο ζητούν βοήθεια, δέχονται βοήθεια;
- Κοίταξε, σηκώνουν το κεφάλι τους προς τά πάνω, και αυτό κάτι είναι. Και γιά τά µικρά παιδιά είναι φρένο ό φόβος. Μερικά παιδιά, αν δέν τά φοβερίσης και λίγο, δέν ακούν κανέναν, ούτε την µάνα ούτε τόν πατέρα. Και εµένα, όταν ήµουν µικρός, µού έλεγαν «ό µπούµπουλος». Ό µικρός στην ηλικία είναι φυσικό νά φοβάται. 'Αλλά όσο µεγαλώνει το παιδάκι, ωριµάζει το µυαλό και υποχωρεί ό φόβος. Ό φυσικός φόβος βοηθάει µόνο στην παιδική ηλικία. Όταν µεγαλώση ό άνθρωπος και φοβάται άπό το τίποτε, τότε είναι νά τόν λυπάσαι! Έρχονται πνευµατικοί άνθρωποι στο Καλύβι και µού λένε «νά, πέθανε κάποιος δίπλα µας και άπό τότε φοβόµαστε συνέχεια», και µε παρακαλούν νά κάνω προσευχή νά τους φύγη ό φόβος. «Έδώ άλλοι προσπαθούν νά έχουν µνήµη θανάτου, τους λέω, και εσύ, πέθανε ό άλλος δίπλα σου, και θέλεις νά δίωξης τόν φόβο!». Φυσικός φόβος υπάρχει λίγο παραπάνω και στις γυναίκες. Λίγες είναι οί γυναίκες πού δέν φοβούνται.
Γέροντας Παΐσιος
-
toula
- Κορυφαίος Αποστολέας

O Αββάς Παμβώ, η παρθένος και η νηστεία (Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεϊτης)
«Μια παρθένος πήγε στον Αββά Παμβώ και του λέγει: «Αββά, εγώ νηστεύω πολύ και τρώω ανά επτά ημέρες. Κάνω και διάφορες άλλες ασκήσεις. Έχω αποστηθίσει τη Πάλαια και Καινή Διαθήκη. Τί μου υπολείπεται ακόμη να πράξω, ώστε να φθάσω στην τελειότητα;»
Ο σοφός γέροντας της λέει:
-Παιδί μου, όταν κανείς σε βρίσει, σε χλευάσει, σου φαίνεται μέσα σου σαν να σε επαινεί;
-Όχι.
-Όταν σε επαινεί κάποιος, σου φαίνεται μέσα σου σαν να σε βρίζει;
-Όχι Αββά.
-Άντε παιδάκι μου πήγαινε, λέει, και τίποτα δεν έχεις κάνει μέχρι τώρα.»
Αββάς Παμβώ
https://simeiakairwn.wordpress.com/
«Μια παρθένος πήγε στον Αββά Παμβώ και του λέγει: «Αββά, εγώ νηστεύω πολύ και τρώω ανά επτά ημέρες. Κάνω και διάφορες άλλες ασκήσεις. Έχω αποστηθίσει τη Πάλαια και Καινή Διαθήκη. Τί μου υπολείπεται ακόμη να πράξω, ώστε να φθάσω στην τελειότητα;»
Ο σοφός γέροντας της λέει:
-Παιδί μου, όταν κανείς σε βρίσει, σε χλευάσει, σου φαίνεται μέσα σου σαν να σε επαινεί;
-Όχι.
-Όταν σε επαινεί κάποιος, σου φαίνεται μέσα σου σαν να σε βρίζει;
-Όχι Αββά.
-Άντε παιδάκι μου πήγαινε, λέει, και τίποτα δεν έχεις κάνει μέχρι τώρα.»
Αββάς Παμβώ
https://simeiakairwn.wordpress.com/
-
toula
- Κορυφαίος Αποστολέας

Διατροφικές και πρωινές συμβουλές (Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής)
Στο δεύτερο μισό του βιβλίου του αείμνηστου γέροντα Ιωσήφ του Βατοπεδινού "Ο γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής", υπάρχουν οι συμβουλές του Αγίου από τη Συλλογή του "Η δεκάφωνος σάλπιγξ". Σας αντιγράφω δύο παραγράφους από το τμήμα που ονομάζεται "Τάξις σωματικής ευταξίας": «Αφού λοιπόν σηκωθείς, πίνεις ένα ζεστό με ολίγο ψωμί ή παξιμάδι και αρχίζεις την εργασίαν σου λέγων και την ευχήν, με τον νουν ή με το στόμα αδιαλείπτως, καθώς μας παρέδωσαν οι πατέρες εις τα θεία Πατέρες: "Εργάζου σώμα μου δια να τραφείς, συ δε ψυχή μου νήφε, όπως γίνεις κληρονόμος αιώνιου ζωής". Ει δε και είναι εορτή, αναγιγνώσκεις βίους κατανυκτικούς των Αγίων με σιωπήν. Μαγείρεψον το φαγητό σου εν μέτρω και άκου να μάθεις ότι οι άγιοι Πατέρες μας λέγουν ότι η κοιλία του ανθρώπου ομοιάζει με την κοιλίαν του χοίρου, όπου όσον μεν πολύ τρώγει, τόσον ανοίγει και κόρον δεν έχει ποτέ. Εάν πάλιν σφίγγεις την ζώνην και την πιέζεις εις την εγκράτεια, αντιθέτως συσταλείσα μαζεύεται. Πονεί μεν και πάσχει, δια το σύνηθες, ολίγας ημέρας, πλην, αφού συσταλθεί, ησυχάζει και μανθάνει άλλην συνήθειαν».
Φίλοι μου, όσες φορές κι αν διαβάσω ξανά αυτό το βιβλίο, τόσες φορές ανακαλύπτω και νέα πράγματα. Είναι πλούτος που δεν εξαντλείται. Η Θεία Χάρη συμπυκνωμένη σε λέξεις και φράσεις. Μακάρι ο Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής να πρεσβεύει για όλους μας.
https://aoratigonia.blogspot.com
https://synaxipalaiochoriou.blogspot.com
Στο δεύτερο μισό του βιβλίου του αείμνηστου γέροντα Ιωσήφ του Βατοπεδινού "Ο γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής", υπάρχουν οι συμβουλές του Αγίου από τη Συλλογή του "Η δεκάφωνος σάλπιγξ". Σας αντιγράφω δύο παραγράφους από το τμήμα που ονομάζεται "Τάξις σωματικής ευταξίας": «Αφού λοιπόν σηκωθείς, πίνεις ένα ζεστό με ολίγο ψωμί ή παξιμάδι και αρχίζεις την εργασίαν σου λέγων και την ευχήν, με τον νουν ή με το στόμα αδιαλείπτως, καθώς μας παρέδωσαν οι πατέρες εις τα θεία Πατέρες: "Εργάζου σώμα μου δια να τραφείς, συ δε ψυχή μου νήφε, όπως γίνεις κληρονόμος αιώνιου ζωής". Ει δε και είναι εορτή, αναγιγνώσκεις βίους κατανυκτικούς των Αγίων με σιωπήν. Μαγείρεψον το φαγητό σου εν μέτρω και άκου να μάθεις ότι οι άγιοι Πατέρες μας λέγουν ότι η κοιλία του ανθρώπου ομοιάζει με την κοιλίαν του χοίρου, όπου όσον μεν πολύ τρώγει, τόσον ανοίγει και κόρον δεν έχει ποτέ. Εάν πάλιν σφίγγεις την ζώνην και την πιέζεις εις την εγκράτεια, αντιθέτως συσταλείσα μαζεύεται. Πονεί μεν και πάσχει, δια το σύνηθες, ολίγας ημέρας, πλην, αφού συσταλθεί, ησυχάζει και μανθάνει άλλην συνήθειαν».
Φίλοι μου, όσες φορές κι αν διαβάσω ξανά αυτό το βιβλίο, τόσες φορές ανακαλύπτω και νέα πράγματα. Είναι πλούτος που δεν εξαντλείται. Η Θεία Χάρη συμπυκνωμένη σε λέξεις και φράσεις. Μακάρι ο Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής να πρεσβεύει για όλους μας.
https://aoratigonia.blogspot.com
https://synaxipalaiochoriou.blogspot.com
-
toula
- Κορυφαίος Αποστολέας

Περί ευτυχίας ο λόγος...
Ευτυχία είναι, να μην φοβάσαι τις σκέψεις σου.
Ευτυχία είναι, να μην φοβάσαι να περιμένεις.
Ευτυχία είναι, να πιστεύεις ότι οι καλύτερες μέρες δεν έχουν έρθει ακόμα.
Ευτυχία είναι, να φοβάσαι την αμαρτία και όχι τον αμαρτωλό.
Ευτυχία είναι, να κοιτάς την οικογένεια σου και να δοξάζεις τον Θεό.
Ευτυχία είναι, να μην φοβάσαι να ψάξουν την ζωή σου.
Ευτυχία είναι, να κοιμάσαι με προβλήματα και να ξυπνάς μ' ελπίδα.
Ευτυχία είναι, να σου δώσουν αυτό που αγαπάς, πριν το ζητήσεις.
Ευτυχία είναι, να εξαρτάσαι μόνο από τον Θεό.
Ευτυχία είναι, να μην έχεις συνδέσει το πορτοφόλι με την καρδιά.
π.Σπ.Ρ.
https://www.inagiounikolaoutouneou.gr/
Ευτυχία είναι, να μην φοβάσαι τις σκέψεις σου.
Ευτυχία είναι, να μην φοβάσαι να περιμένεις.
Ευτυχία είναι, να πιστεύεις ότι οι καλύτερες μέρες δεν έχουν έρθει ακόμα.
Ευτυχία είναι, να φοβάσαι την αμαρτία και όχι τον αμαρτωλό.
Ευτυχία είναι, να κοιτάς την οικογένεια σου και να δοξάζεις τον Θεό.
Ευτυχία είναι, να μην φοβάσαι να ψάξουν την ζωή σου.
Ευτυχία είναι, να κοιμάσαι με προβλήματα και να ξυπνάς μ' ελπίδα.
Ευτυχία είναι, να σου δώσουν αυτό που αγαπάς, πριν το ζητήσεις.
Ευτυχία είναι, να εξαρτάσαι μόνο από τον Θεό.
Ευτυχία είναι, να μην έχεις συνδέσει το πορτοφόλι με την καρδιά.
π.Σπ.Ρ.
https://www.inagiounikolaoutouneou.gr/
-
toula
- Κορυφαίος Αποστολέας

Μήν προσεύχεσαι να γίνουν τα δικά σου θελήματα, αλλά προσευχήσου να γίνεται το Θέλημα του Κυρίου σε σένα.
Άγιος Ισαάκ ο Σύρος (✞ 28 Σεπτεμβρίου)
Άγιος Ισαάκ ο Σύρος (✞ 28 Σεπτεμβρίου)
-
toula
- Κορυφαίος Αποστολέας

Όποιος ζει για τον Θεό, έχει ένα πνεύμα Θείου φόβου και ευλάβειας. Όποιος ζει για τον εαυτό του, έχει ένα πνεύμα αυτάρεσκο, εγωϊστικό, φίλαυτο, σαρκικό. Όποιος ζει για τον κόσμο, έχει ένα πνεύμα φιλόκοσμο και μάταιο. Κρίνοντας από αυτά, βρες τί πνεύμα υπάρχει μέσα σου.
Όσιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος.
Όσιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος.
-
toula
- Κορυφαίος Αποστολέας

Ήλθαμε από το μηδέν στην ύπαρξη. Δημιουργηθήκαμε σύμφωνα με την εικόνα του Κτίστη μας. Έχουμε προικισθεί με νου και γνώση, που μας δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίσουμε τον Θεό. Και μπορούμε με αυτά τα χαρίσματα, που πήραμε από τον Θεό κατά τη δημιουργία μας, να ατενίζουμε το κάλλος της δημιουργίας και να διαβάζουμε σαν να ήταν γράμματα, το βιβλίο της κτίσης. Μπορούμε έτσι να κατανοούμε την Πανσοφία και την Πρόνοια του Θεού για όλα Του τα κτίσματα.
Μέγας Βασίλειος.
Μέγας Βασίλειος.
-
toula
- Κορυφαίος Αποστολέας

Αν δεν βράσει η χύτρα με δυνατό βρασμό, το φαγητό δεν γίνεται νόστιμο. Το ίδιο και εμείς οι αμαρτωλοί. Αν δεν ψηθούμε πολύ με πειρασμούς και θλίψεις, δεν θα κληρονομήσουμε την Ουράνια Βασιλεία .
Όσιος Ανδρέας ο δια Χριστόν Σαλός.
Όσιος Ανδρέας ο δια Χριστόν Σαλός.
-
toula
- Κορυφαίος Αποστολέας

Το παρόν να σε ενδιαφέρει, το παρόν και το μέλλον. Το παρελθόν ήδη έχει περάσει, δεν μπορείς να το διορθώσεις, αλλά να σε ενδιαφέρει το παρόν. Χτίσε το παρόν με τον Χριστό και το μέλλον θα γίνει καλύτερο με τον Χριστό.
Όσιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης.
Όσιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης.