Τα σαλιγκάρια είναι νηστίσιμο φαγητό;;;

Αρχείο Ερωτημάτων προς π. Αντώνιο

Συντονιστές: pAntonios, Συντονιστές

eortologio_gr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1644
Εγγραφή: Τρί Ιουν 13, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: Χρήστος@Thessaloniki
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από eortologio_gr »

vfilip έγραψε: ... Τους βάζουμε, λοιπόν, μέσα σε νερό και τους αφήνουμε για λίγο. Αμέσως θα αρχίσουν να ζωντανεύουν από την νάρκη. Ενας-ένας βγαίνουν πλέον από το κέλυφός τους και εμείς μπορούμε να ξεχωρίσουμε τους ζωντανούς από τους τυχόν ψοφισμένους, αν υπάρχουν. Αν υπάρχουν μερικοί που δεν βγαίνουν, παίρνουμε μια καρφίτσα και τους δοκιμάζουμε με ένα ελαφρύ τσίμπημα. ...
Μιλάμε για τυραννία δηλαδή που μονο που το σκέφτομαι δεν το αντέχω...

Η μανα μου εκ Βερροίας τους λάτρευε. Εγώ έφαγα μια φορά μόνο έναν και τέλος. Α και μια άλλη που ειχα πάρει απο ΑΒ έτοιμους για ψησιμο.

Δεν με έλεκει η ιδέα των σαλιγκαριών με τίποτε. Μπορεί να είναι η γλοιωδία τους ή μπορεί να είναι το γεγονός οτι τα βλέπω πολύ συμπαθητικά και απροστάτευτα έτσι που δεν μπορούν τρέξουν και να ξεφύγουν..

Ο miskin προηγουμένως έθεσε το θέμα της νηστείας σε γερή βάση και μ' άρεσε πάρα πολυ η τοποθέτησή του.
στα εύκολα ξέρω τι να κάνω - στα δύσκολα σε θέλω ...
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Evi_J
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1086
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 17, 2006 6:00 am

Δημοσίευση από Evi_J »

vfilip έγραψε:
Evi_J έγραψε:Τα σαλιγκάρια είναι νηστήσιμο φαγητό από όσο ξέρω εγώ. Τα τρώγαμε στις νηστείες σαν ήμουν παιδί.

Ξέρω όμως και κάτι άλλο. Ότι θεωρείται εκλεκτό φαγητό ως έδεσμα π.χ, στα αντίστοιχα Hilton και IDEAL της Γαλλίας. Πώς εδώ τρώμε σαμπάνια και χαβιάρι ή αστακό; Έτσι εκεί τρώνε σαλιγκάρια.
Αυτά είναι άλλου είδους σαλιγκάρια , πολύ μεγαλύτερα και σερβίρονται με διαφορετικούς τρόπους , και είναι όντως είδος πολυτελείας .

Εδώ στη Κρήτη είναι καθιερωμένο φαγητό νηστείας, πουλιούνται στις λαϊκές και στα χωριά με το τσουβάλι και όλος ο κόσμος τα τρώει νηστεύοντες και μη , η δε εποχή τους συμπίπτει με την Τεσσαρακοστή .

Είπα ότι είναι ωραίος μεζές ,ε όχι ότι είναι και αστακομακαρονάδα !!!
Ε, καλά εσύ είσαι ο ειδικός σαλιγκαρογνώστης. :lol: Εγώ έχω να φάω τουλάχιστον 20 - 25 χρόνια και φυσικά η οποιαδήποτε γνώση που μπορεί να είχα, χάθηκε με το πέρασμα του χρόνου... Πάντως τι μεζές λες βρε; Εμένα ποτέ δεν μου άρεσαν. Τα σιχαινόμουνα για την ακρίβεια.... :-&
ilaros
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 83
Εγγραφή: Κυρ Μαρ 25, 2007 5:00 am

Δημοσίευση από ilaros »

Φαντάζομαι ότι ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τα θαλασσινά. Σημειωτέον όμως, ότι τα θαλασσινά τρώγονται μόνο όταν τρώμε και λάδι. (Μάλιστα, είχα διαβάσει μία άσχετη με το θέμα της νηστείας ιατρική θέση που έλεγε ότι τα θαλασσινά πρέπει να τα τρώμε οπωσδήποτε μαζί με λάδι γιατί αλλιώς είναι βλαβερά λόγω κάποιων τοξικών ουσιών).
Misha
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 3872
Εγγραφή: Δευ Δεκ 26, 2005 6:00 am
Τοποθεσία: http://clubs.pathfinder.gr/seraphim
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Misha »

ΕικόναΕικόνα
<div><img width="158" height="171" border="0" src="whiteangelap0.jpg" /></div><br />
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 6135
Εγγραφή: Τετ Οκτ 04, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: Αθηνα

Δημοσίευση από NIKOSZ »

eortologio_gr έγραψε:μπορεί να είναι το γεγονός οτι τα βλέπω πολύ συμπαθητικά και απροστάτευτα έτσι που δεν μπορούν τρέξουν και να ξεφύγουν..
Εικόνα
klimaka
Απλό Μέλος
Απλό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 11
Εγγραφή: Πέμ Απρ 05, 2007 5:00 am
Τοποθεσία: kyklades

Δημοσίευση από klimaka »

θα ηθελα να πω οτι στις νηστειες ας ειμαστε οσο πιο εγκρατεις γινεται ,ιδιως σε ο,τι μας αρεσει... ειναι δυνατον να νηστευουμε και να πινουμε αλοκοολ?? η να νηστευουμε και να εχουμε ταραξει τα γλυκα?!!
δηλαδη ας προσπαθουμε να στερηθουμε κατι που επιθυμουμε...,ετσι νομιζω...
eortologio_gr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1644
Εγγραφή: Τρί Ιουν 13, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: Χρήστος@Thessaloniki
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από eortologio_gr »

Εχοντας μολις επιστρέψει απο ισχυρή βοτκοποσία και όλα τα ... παρεπόμενα δεν αντέχω να μην σχολιασω την ερώτηση "τα σαλιγκάρια είναι νηστήσιμα ?" σαν την πλέον κουφή ερώτηση που έχω ακούσει στα πλαίσια του προβληματισμού του παρόντος φόρουμ "υπάρχει θεός ?" ή "πως θα τον προσεγγίσω ?" ή "ο Βαρθολομαίος είναι αιρετικος τώρα που μίλησε με τον πάπα ?" κλπ

Με αγάπη εν Χριστώ ...δηλώνω οτι δεν νήστευσα αλλά ότι κοινώνησα την βραδυά της Ανάστασης γιατι λέει τότε όλα συγχωρούνται...

Πήρα την Αγια Κοινωνία απο τον Δεπότη Χίου αυτοπροσώπως ...

Και αναρρωτιώμουν την στιγμή εκείνη αν "τα σαλιγκάρια είναι νηστιστιμα" !!!!

Σας αγαπώ και ας είμαι πλανεμένος !!!!

Καλή μέρα ναχουμε γιατι ειναι βαρειά (για μένα)

ΥΓ. πάντα με χιούμορ ε ?
στα εύκολα ξέρω τι να κάνω - στα δύσκολα σε θέλω ...
Εικόνα
michail
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 567
Εγγραφή: Τετ Απρ 13, 2005 5:00 am

Δημοσίευση από michail »

Εξελιγμένη μορφή ζωής τά σαλιγγάρια,ζούν έως καί τρία χρόνια,είναι αμφίφυλλα,έχουν τάσεις φυγής (δυσανασχετούν μέ τό μάντρωμα),καί ενώ πρακτικά δέν τό έχουν ανάγκη γία αναπαραγωγή,κάνουν έρωτα μία φορά στήν ζωή τους γία πολλή ώρα οπού καί δίνουν ρεσιτάλ πάθους.Ο Ιπποκράτης τά χρησιμοποιούσε γία θεραπείες στομάχου,μίας καί τό σάλιο τούς προλανβάνη καί θεραπευη έλκος στομάχου καί δωδεκαδακτύλου.
cghera
Απλό Μέλος
Απλό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 18
Εγγραφή: Τετ Σεπ 20, 2006 5:00 am

Δημοσίευση από cghera »

eortologio_gr έγραψε: Με αγάπη εν Χριστώ ...δηλώνω οτι δεν νήστευσα αλλά ότι κοινώνησα την βραδυά της Ανάστασης γιατι λέει τότε όλα συγχωρούνται...

Πήρα την Αγια Κοινωνία απο τον Δεπότη Χίου αυτοπροσώπως ...

[/size]
Με αγαπη Χριστού κι εγώ θα σου πω αγαπητέ οτι το να κοινωνάς την Κυριακή του Πάσχα χωρίς νηστεία (έστω το Μ.Σάββατο) είναι λάθος, και θα πρέπει να το εξομολογηθείς. Οι άνθρωποι που είναι έξω από την εκκλησία βρίσκουν ως δικαιολογία το "νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες" του αγίου Ιωάννου για να πουν οτι μπορείς να κοινωνήσεις χωρίς νηστεία το Πάσχα. Ο άγιος όμως αναφέρει το συμπόσιο της πίστεως και φυσικά δεν λέει για την νηστεία για την Θεία κοινωνία αλλά για την μεγάλη Σαρακοστή. Το άλλο μέγα ατόπημα που συνηθίζεται είναι να κοινωνούν χωρίς εξομολόγηση, παρερμηνεύοντας το ίδιο κείμενο, λαθεμένα. Το περίεργο βέβαια είναι οτι ο κόσμος αυτός επιμένει να κοινωνήσει χωρίς προετοιμασία και του κακοφαίνεται όταν του πεις οτι κάνει λάθος, θεωρώντας οτι μονο με το Χ.Ο. στην ταυτότητα αποκτά αναφαίρετο δικαίωμα στην Θεία Κοινωνία.Από την άλλη βέβαια ούτε συζήτηση για αυστηρή νηστεία έστω και για μερικές ώρες του Μ.Σαββάτου ή της Μ Τετάρτης γιατι "θα πέσω κάτω", "δεν αντέχω", "αυτά είναι για τα μοναστήρια και τους παπάδες" κλπ. Πέρα από αυτούς που συνοστίζονται την Μεγάλη Πέμπτη και κοινωνούν "για το καλό" (λες και άλλες μέρες δεν υπάρχει Θεία Κοινωνία) νομίζω οτι οι χριστιανοί που γνωρίζουν και προσπαθούν έστω για το λίγο, καταλαβαίνουν οτι απαιτείται έστω μια ελάχιστη προετοιμασία για να δεχθούν το Χριστό, πάντα με οδηγίες ενός πνευματικού για το ποια θα είναι αυτή. Το οτι σε κοινώνησε ο ίδιος ο Δεσπότης δεν σου περιορίζει τις ευθύνες καθώς δεν είναι δυνατό να κάνουμε ανάκριση σε όσους πάνε να κοινωνήσουν για το αν προετοιμάστηκαν. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του.
Και για να μην βγω εκτός θέματος τα σαλιγκάρια είναι νηστίσημα, όπως και τα καλαμάρια και όστρακα διότι δεν περιέχουν αίμα απ'όσο γνωρίζω. Προσωπικά εγώ τα απολαμβάνω ως φαγητό αλλά περι ορέξεως κολοκυθόπιτα (ενίοτε και νηστίσημη!)
pAntonios
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 545
Εγγραφή: Δευ Μαρ 27, 2006 6:00 am
Τοποθεσία: p.Antonios @otenet.gr
Επικοινωνία:

Κρίμα δεν πρόλαβα να απαντήσω!!!

Δημοσίευση από pAntonios »

Κρίμα δεν πρόλαβα να απαντήσω!!!

Απαντήθηκαν όλα!

Εξαντλήθηκε το θέμα "σαλιγκάρια" από πάσης απόψεως, διαιτολογικής, ποιητικής, πνευματικής κλπ...

Το βραβείο πάντως παίρνει εκείνο το σαλιγκαράκι που βιαζόταν να περάσει από τα αριστερά προς τα δεξιά της οθόνης μας...

Χριστός Ανέστη!
ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ
ΠΑΝΤΩΝ ΕΝΕΚΕΝ!
Απάντηση

Επιστροφή στο “Αρχείο Ερωτημάτων προς π. Αντώνιο”