Κώδικας Delehaye

Αρχείο Ερωτημάτων προς π. Αντώνιο

Συντονιστές: pAntonios, Συντονιστές

ix8ys
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 370
Εγγραφή: Τρί Μάιος 30, 2006 5:00 am

Re: Λαυριωτικός κώδικας

Δημοσίευση από ix8ys »

eortologio_gr έγραψε:πήγα στην Μονή Βλατάδων στην περιοχη του Επταπυργίου Θεσσαλονίκης όπου υπάρχει το Πατριαρχικό Ιδρυμα Πατερικών Μελετών (τηλ.2310-202301) όπου και γνώριζα οτι υπάρχει μια εκτενής βιβλιοθήκη.
Όσο και να έψαξα δεν μπόρεσα να βρω αρκετές πληροφορίες στο διαδίκτυο για την Μονή Βλατάδων ή το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών (εκτός από παρουσίαση της μονής και ιστορικά στοιχειά της). Ξέρεις αν υπάρχει κάποια επίσημη σελίδα της Μονής ή του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών;
eortologio_gr έγραψε:τα χειρόγραφα όλων των μονών του Αγίου Ορους έχουν καταγραφεί, λεξικογραφηθεί και φωτογραφηθεί σε μικροφίλμ και βρίσκονται στην διάθεση του κάθε ένα απο εμάς να τα δούμε και να τα διαβάσουμε (ασπρόμαυρα).
Μακάρι να υπήρχαν και στο internet! :-(
eortologio_gr έγραψε:Οι Ιησουίτες (Χριστιανοί και αυτοί)
Ναι, αλλά σε ποιόν Χριστό πιστεύουν; :-)

Και επαναλαμβάνω, δεν αμφισβητώ την έρευνα του Delehaye (αλήθεια ποιος είμαι εγώ που θα το κάνω; ) απλά θα προτιμούσα να διάβαζα βίους Αγίους γραμμένους από Ορθόδοξους….
KIXEM
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 42
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 09, 2006 6:00 am
Τοποθεσία: Φλώρινα-Θεσσαλονίκη

Δημοσίευση από KIXEM »

14 Φεβρουαρίου, αναφέρεται την εορτή του Αγίου Βαλεντίνου (στις παγκόσμιες ημέρες).
Δεν ξέρω αν έχει κάποια σημασία, αλλά όντως στις 14 Φεφρουαρίου γιορτάζει κάποιος Άγιος Βαλεντίνος. Όχι βέβαια όπως τον παρουσιάζουν. Καμία σχέση
Η εμπιστοσύνη στο Θεό για ό,τι δεν γίνεται ανθρωπίνως είναι μια μυστική συνεχής προσευχή με θετικά αποτελέσματα.
Misha
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 3872
Εγγραφή: Δευ Δεκ 26, 2005 6:00 am
Τοποθεσία: http://clubs.pathfinder.gr/seraphim
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Misha »

Tην ημερα αυτη (14/2) γιορταζαν οι εθνικοι καποια παγανιστικη εορτη σχετιζομενη με την γονιμοτητα.

Ο αγιος Βαλεντινος σχετιστηκε με τον ερωτα,επειδη η μερα της μνημης του συμπιπτει με την εορτη αυτη.


Οπως καποια παγανιστικα εθιμα επεζησαν εντασσομενα στο χριστιανικο ημερολογιο (πχ τριώδιο-καρναβαλια) το ιδιο συμβαινει και με τη γιορτη του Αγίου Βαλεντίνου.
ix8ys
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 370
Εγγραφή: Τρί Μάιος 30, 2006 5:00 am

Δημοσίευση από ix8ys »

KIXEM έγραψε:Δεν ξέρω αν έχει κάποια σημασία, αλλά όντως στις 14 Φεφρουαρίου γιορτάζει κάποιος Άγιος Βαλεντίνος. Όχι βέβαια όπως τον παρουσιάζουν. Καμία σχέση
Σύμφωνα με το site www.pigizois.gr, το οποίο και θεωρώ αρκετά ολοκληρωμένο, στις 14 Φεβρουαρίου, εκτός των άλλων λέει ότι γιορτάζουν και οι: ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΔΥΟ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΙ Ιερομάρτυρες και Η ΑΓΙΑ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ, μάρτυς. Παραθέτω και τις βιογραφίες τους….

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΔΥΟ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΙ Ιερομάρτυρες
Ή διάκριση αυτών των Αγίων δεν είναι σαφής. Ό πρώτος ήταν κληρικός της Ρώμης και μαρτύρησε κατά τους διωγμούς του Κλαυδίου Β'. Ό δεύτερος ήταν επίσκοπος Τέρνι και μαρτύρησε στη Ρώμη. Τα δε λείψανα του ανακομίστηκαν στην Τέρνι. Στη Δύση, καθώς και σε πολλούς άλλους μη Ορθόδοξους λαούς, ή εορτή του Αγ. Βαλεντίνου θεωρείται εορτή των ερωτευμένων, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος από τη ζωή των συγκεκριμένων αγίων. Πιθανότατα ή επιλογή αυτή συνδέεται ή με την εποχή πού ζευγαρώνουν τα πουλιά ή και με τη γιορτή της γονιμότητας πού εορταζόταν από τους Ρωμαίους στις 15 Φεβρουαρίου (Λουπερκάλια).

Η ΑΓΙΑ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ, μάρτυς
Σε κάποιο αγιολόγιο αναφέρεται αυτή τη μέρα και ή μνήμη της πιο πάνω αγίας. Πιθανότατα είναι ανύπαρκτη και προφανώς συγχέεται με την μνήμη των πιο πάνω δύο Αγίων Βαλεντίνων.

Τα συμπεράσματα δικά σας για το αν πρόκειται για την «εορτή των ερωτευμένων» :) Εγώ πάντως γιορτάζω την «εορτή των ερωτευμένων» κάθε μέρα :)
Κλειδωμένο

Επιστροφή στο “Αρχείο Ερωτημάτων προς π. Αντώνιο”