Απορία για τη συμβίωση πριν το γάμο

Ψυχολογικά Θέματα

Συντονιστές: pAntonios, Συντονιστές

Απάντηση
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 25022
Εγγραφή: Παρ Απρ 13, 2007 5:00 am
Τοποθεσία: Απόστολος @ Άγιος Δημήτριος (Μπραχάμι)

Δημοσίευση από aposal »

Συμφωνώ σε όλα με τον nkope.
Ναι, κι εγώ ακολούθησα την «μοντέρνα» διαδρομή, δηλαδή να έχω πλήρεις σχέσεις με την υποψήφια γυναίκα μου (ήμουν τυχερός που ήταν μόνο μία, αυτή που παντρεύτηκα) πριν τον γάμο. Τότε ήμουν νέος και μου φαινόταν φυσιολογικό, γιατί όλοι το ίδιο έκαναν. Είχα βέβαια μαύρα μεσάνυχτα σχετικά με τον Χριστιανισμό και του τι πρεσβεύει. Νόμιζα ότι ήμουν Χριστιανός, αλλά ήμουν σαν αυτούς του χλιαρούς για τους οποίους ο Κύριος είπε ότι θα κάνει εμετό επάνω τους!
Τώρα, αρκετά χρόνια μετά, γνωρίζοντας κάποια επιπλέον πράγματα για την ορθοδοξία ξέρω πόσο λάθος ήμουνα! Γιατί οι προγαμιαίες σχέσεις είναι αμαρτία και μάλιστα μεγάλη! Για το λόγο αυτό πρέπει να παντρευόμαστε νωρίς.
Ο κύρος λόγος που παντρευόμαστε, είναι κατά τον Απόστολος Παύλο είναι η αποφυγή της πορνείας (και μετά η τεκνοποιία) :
«Για τις σαρκικές ανάγκες, ας έχει ο καθένας την γυναίκα του» (Α΄ Κορ 7,2) και δεν είπε ας έχει τη γυναίκα του για την τεκνοποιία. Και παραγγέλλει : «να έχετε συζυγικές σχέσεις», όχι για να αποκτήσουν παιδιά, αλλά «για να μην σας πειράζει και σας παρακινεί στην πορνεία ο σατανάς» (Α΄ Κορ 7,5). Και προχωρώντας, δεν λέει αν επιθυμούν παιδιά, αλλά : «αν όμως δεν μπορούν να εγκρατευτούν, ας έλθουν σε γάμο» (Α΄ Κορ 7,9). Στην αρχή λοιπόν, ο γάμος είχε αυτούς τους δύο σκοπούς, την τεκνογονία και την ικανοποίηση της φιληδονίας. Ύστερα όμως, που γέμισε από ανθρώπους η γη, απομένει ένας σκοπός, η εξουδετέρωση της ακολασίας και της ασέλγειας. Τις περισσότερες φορές βέβαια δεν γνωρίζουμε σε βάθος τον άνθρωπο που θα επιλέξουμε, ή, ακόμη χειρότερα, νομίζουμε ότι τον γνωρίζουμε, αλλά ξαφνικά διαπιστώνουμε κάποιες «παραξενιές» του και πιθανόν μετά τον γάμο.
Ο γάμος όμως είναι ισόβιος δεσμός και δεν πρέπει να σκεφτόμαστε τη διάλυσή του μετά τις όποιες αναποδιές και δυσκολίες, που ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ θα παρουσιαστούν. Και είναι σίγουρο ότι θα παρουσιαστούν, γιατί ακόμη και τέλειοι να είναι οι σύζυγοι, ο πονηρός θα τους βάλει αναποδιές, ώστε να πετύχει τη καταστροφή του γάμου.
Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να κάνουμε πολλή υπομονή και προσευχή (ιδιαίτερα ο πιο πιστός από τους δύο) και να ακούμε προσεκτικά τον πνευματικό μας, που είναι και ο πιο αρμόδιος να μας βγάλει από το αδιέξοδο που, πολλές φορές, βλέπουμε. Και να μην ξεχνάμε αυτό που γράφει στο βιβλίο του με τίτλο «Πως θα επιτύχει ο γάμος» ο μακαριστός Χαράλαμπος Βασιλόπουλος :
«Είναι άλλωστε γεγονός, ότι για πολλούς, ο γάμος με κάποιον δύστροπο σύζυγο, υπήρξε σπουδαίο παιδαγωγικό μέσο, παλαίστρα αρετής. Εκεί, με αγώνα, κέρδισαν την υπομονή, την πραότητα, την ανοχή, την ταπείνωση. Και μαζί με τις αρετές αυτές κέρδισαν στο τέλος και τον δύστροπο σύντροφο. Η οικογένεια είναι γυμναστήριο της αρετής, το εργαστήριο όπου διαμορφώνονται χαρακτήρες. Και όποιος δεν σφυροκοπείται εκεί, είτε σαν σύζυγος, είτε σαν γιος και μέλος της οικογένειας, πολύ δύσκολα θα αντέξει στην κοινωνική ζωή.
Αυτοί που θέλουν να βρουν τον κατάλληλο σύντροφο της ζωής τους πρέπει να συμβουλευτούν, να προσευχηθούν – προ παντός να προσευχηθούν – διότι παρά Κυρίου αρμόζεται γυνή ανδρί». Να τους παρουσιάσει τον κατάλληλο σύντροφο».


Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος λέει ότι αν τηρηθούν όσα πρεσβεύει η ορθοδοξία, δηλαδή εγκράτεια και καθόλου σχέσεις πριν τον γάμο, τότε και η μετέπειτα ζωή των συζύγων θα είναι πιο εύκολη :

«Νομίζεις ότι συμβάλλει λίγο στην επιτυχία του γάμου το να νυμφευθεί ένας αγνός νέος μια παρθένο; Αυτό συμβάλλει πολύ στη διατήρηση της αγνότητας της γυναίκας και όχι μόνο του νέου. Και το συναίσθημά τους θα είναι τότε καθαρό. Το σπουδαιότερο από όλα είναι ότι τότε ο Θεός θα είναι περισσότερο σπλαχνικός και θα γεμίσει το γάμο εκείνο με άφθονες ευλογίες, όταν συζούν σύμφωνα με την εντολή Του. Και βοηθά, ώστε να μείνει άσβηστος αυτός ο έρωτας. Και όταν ο άνδρας αιχμαλωτιστεί από τον πόθο προς τη γυναίκα του, θα αδιαφορήσει για κάθε άλλη γυναίκα.
Το κέρδος του γάμου είναι να διαφυλάξουν καθαρό το σώμα τους. Εσείς όμως κάνετε το αντίθετο. Όταν γεμίσουν από αμέτρητες κηλίδες, τότε τους οδηγείτε στο γάμο, άσκοπα και μάταια. Γιατί πρέπει, ισχυρίζονται, να περιμένουμε πρώτα να προκόψει, να διαπρέψει στο δημόσιο βίο. Για την ψυχή του όμως δεν γίνεται κανένας λόγος από εσάς, αλλά την παραβλέπετε, ενώ είναι πεσμένη κάτω. Γι’ αυτό είναι όλα γεμάτα από σύγχυση, αταξία και ταραχή».


Μάλιστα, ο Θείος Χρυσόστομος θεωρεί ότι τα προβλήματα μέσα στον γάμο μπορεί να οφείλονται στην προγαμιαία αμαρτωλή συμπεριφορά των συζύγων :

«Σε πολεμάει η γυναίκα σου όταν έρχεσαι στο σπίτι, σε υποδέχεται σαν θηρίο, ακονίζει τη γλώσσα της σαν μαχαίρι; Είναι λυπηρό μεν το πράγμα, γιατί η βοηθός σου έγινε αντίπαλος, όμως ερεύνησε τον εαυτό σου, μήπως κατά την νεανική σου ηλικία έδειξες μοντέρνα και ελευθεριάζουσα συμπεριφορά απέναντι σε κάποια γυναίκα και το τραύμα που προξένησες σε γυναίκα θεραπεύεται με γυναίκα και αυτή η ίδια χειρουργεί την ξένη σαπισμένη πληγή. Κι αν ακόμη δεν το γνωρίζει η ίδια που χειρουργεί, το γνωρίζει όμως ο γιατρός Θεός. Γιατί Αυτός χρησιμοποίησε αυτήν εναντίον σου και σαν νυστέρι».

Τέλος, ότι δεν θεωρώ ότι είναι σωστή η προγαμιαία συμβίωση, χωρίς ερωτική συνεύρεση. Κατά την γνώμη μου δεν είναι εφικτή και επιπλέον δεν θα βοηθήσει στο να φανούν οποιαδήποτε ελαττώματα. Αυτά θα εμφανισθούν αργότερα, μετά το γάμο και θα εμφανιστούν ακόμη και σε πολύ καλούς (χριστιανικά) συζύγους. Δεν υπάρχει δηλαδή περίπτωση να μην υπάρξουν δυσκολίες.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Άβαταρ μέλους
Evi_J
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1086
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 17, 2006 6:00 am

Δημοσίευση από Evi_J »

lovethink έγραψε:Συγνώμμη που τόλμησα να έχω γνώμη και άποψη
Δεν θα το ξανακάνω
Θα απαντάω πάντα με θρησκευτικά ρητά αφού μουμ απαγορεύεται η σκέψη
Κανείς δεν είπε κάτι τέτοιο και το ξέρεις καλά. Όπως ξέρεις και πολύ καλά ότι η σκέψη σου βασίζεται στα συναισθήματα σου και/η στις εμπειρίες σου τα οποία όμως είναι προσωπικά δικά σου και δεν ισχύουν για όλους. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν καθόλου υπομονή (είτε γενικότερα είτε μέσα στον γάμο) όπως υπάρχουν και άνθρωποι που είναι τέρατα υπομονής. Με το να διαλέξεις να υπερασπιστείς τους μεν, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οι δε.

Η Θεοφανία που ενδιαφέρεται για το θέμα θα τα διαβάσει όλα και θα αποφασίσει μόνη της. Έχοντας όμως -πιστεύω.... αν υποθέτω σωστά (?)- την μέση -κρίνοντας αντικειμενικά- ζωή στην δική μας κοινωνία ασφαλώς θα έχει και τα προβλήματα της και ασφαλώς αν τυχαίνει να μην έχει γνώσεις περί του οποιουδήποτε αντιθέτου θέματος από αυτό που έχει μάθει, θα συμφωνήσει καταναγκαστικά με αυτόν που θα πιστέψει ότι την αντιπροσωπεύει καλύτερα. Πρόσεξε λοιπόν τι λες γιατί είναι σαν να την επιβραβεύεις στα λεγόμενα της. Δέχεσαι εσύ να πάρεις στον ώμο σου τις τυχών λάθος αποφάσεις της, τις οποίες εσύ θα της έχει βάλει ως ιδέα;

Όπως πολύ σωστά αντιλαμβανόμαστε όλοι μας οι συγκυρίες για κάθε άτομο είναι διαφορετικές. Μην κολλάμε στα δικά μας.
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 5014
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 09, 2006 6:00 am

Δημοσίευση από lovethink »

ΑΡΑ aposal δεν πήγες παρθένος στο γάμο
Συμβίωσες
Μην είσαι λοιπόν αυστηρός και επικριτικός σε όσους κάνουν ακριβώς το ίδιο που και εσύ έκανες
Και το ποιός είναι ή όχι Χριστιανός το ξέρει μόνο ο Θεός
Καλή Σαρακοστή
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 25022
Εγγραφή: Παρ Απρ 13, 2007 5:00 am
Τοποθεσία: Απόστολος @ Άγιος Δημήτριος (Μπραχάμι)

Δημοσίευση από aposal »

lovethink έγραψε:ΑΡΑ aposal δεν πήγες παρθένος στο γάμο
Συμβίωσες
Μην είσαι λοιπόν αυστηρός και επικριτικός σε όσους κάνουν ακριβώς το ίδιο που και εσύ έκανες
Και το ποιός είναι ή όχι Χριστιανός το ξέρει μόνο ο Θεός
Αδελφέ μου, πώς μπορώ να είμαι επικριτικός όταν είμαι πολύ χειρότερός τους;
Όχι, δεν κατακρίνω κανέναν! Και ανάξιος είμαι και αναρμόδιος! Γράφω απλά αυτό που θεωρώ ότι πρεσβεύει η Ορθοδοξία μας ως σωστό, άσχετα αν είμαι άξιος, ή όχι να το ακολουθήσω!
Να με συγχωρέσετε αδελφοί μου, γιατί πολλές φορές η γραφή μου δεν είναι ταπεινή. Καταλαβαίνετε και μόνοι σας πόσο απέχω από τον στόχο!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 5014
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 09, 2006 6:00 am

Δημοσίευση από lovethink »

Evi_J έγραψε:Η Θεοφανία που ενδιαφέρεται για το θέμα θα τα διαβάσει όλα και θα αποφασίσει μόνη της. .
Η Θεοφανία καλά θα κάνει να αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη θεματολογία απλά ως συζήτηση και όχι ως κύρηγμα από κανέναν
Μην περιμένει το ίντερνετ ως λύση για τις απορίες της
Το πιο καλό είναι η προσωπική επικοινωνία με έναν πνευματικό :)
Καλή Σαρακοστή
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 5014
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 09, 2006 6:00 am

Δημοσίευση από lovethink »

aposal έγραψε: Γράφω απλά αυτό που θεωρώ ότι πρεσβεύει η Ορθοδοξία μας ως σωστό, άσχετα αν είμαι άξιος, ή όχι να το ακολουθήσω!
!
Δεν ισχυρίστηκα ότι είναι λάθος , απλά το ιδανικό δεν είναι πάντα η μια πλευρά του νομίσματος
Δεν μπορεί κάποιος να εθελοτυφλήσει και να ακυρώσει τις όποιες προεκτάσεις τέτοιων αποφάσεων
Διότι άλλο να το αποφασίσουν αυτό δύο νέοι εξ'αρχής μόνοι τους και άλλο μέχρι τώρα που τους πάντρευαν οι γονείς τους με το ζόρι κάποιους

Δεν θέλω να το αναλύσω άλλο , γιατί απαγορεύεται η σκέψη και ο προβληματισμός μάλλον
Καλή Σαρακοστή
Domna
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 6147
Εγγραφή: Τετ Μαρ 29, 2006 6:00 am
Τοποθεσία: Γερμανία
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Domna »

Συμφωνώ με τις απόψεις του Evi_J , του nkope και του aposal !!!
Μπράβο, λεβέντη μου που ασχολείθηκες με την πίστη μας !!! ΄
Μπράβο, παλικάρι μου !!!
Μάνω, σου ζητώ συγγνώμη, εύχομαι να μη νομίζεις ότι σου έκανα επίθεση με αυτά που έγραψα !!! :lol:
Και να λες την γνώμη σου έτσι όπως γουστάρεις εσύ γιατί εσύ είσαι το αλάτι εδώ στο φορουμ.
Ο αληθινός χριστιανός έχει τρία γνωρίσματα:
1. Διαβάζει τον Λόγο του Θεού (Αγία Γραφή).
2. Τον εφαρμόζει στη ζωή του.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 5014
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 09, 2006 6:00 am

Δημοσίευση από lovethink »

Domna έγραψε:Συμφωνώ με τις απόψεις του Evi_J , του nkope και του aposal !!!
Μπράβο, λεβέντη μου που ασχολείθηκες με την πίστη μας !!! ΄
Μπράβο, παλικάρι μου !!!
Μάνω, σου ζητώ συγγνώμη, εύχομαι να μη νομίζεις ότι σου έκανα επίθεση με αυτά που έγραψα !!! :lol:
Και να λες την γνώμη σου έτσι όπως γουστάρεις εσύ γιατί εσύ είσαι το αλάτι εδώ στο φορουμ.
Κατάλαβε κανείς ότι δεν διαφωνώ με τις θέσεις της πίστεώς μας ?
Κατάλαβε κανείς ότι σχολίασα πάνω στη κοινωνία μας πόσο επικίνδυνα μπορεί να παρερμηνευθούν όλα αυτά ?
Κατάλαβε κανείς ότι αυτό αφορά την επιλογή των παιδιών που θέλουν να εγκρατευθούν και όχι υποχρεωτική παντρειά με προξενιά ?
Κατάλαβε κανείς ότι απλά δεν θέλω να κρίνω όσους κάναν έρωτα πριν παντρευτούν ?

Δόμνα μου ποτέ δεν μου κάνεις επίθεση αν είναι δυνατόν :)
Οσο για το αλάτι ........ άσε μη πάθουμε κάνα εγκεφαλικό γιατί πολύ αλάτι έπεσε :lol:
Καλή Σαρακοστή
filtor
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 871
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 28, 2006 6:00 am
Τοποθεσία: Κοζάνη
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filtor »

Domna έγραψε: Μάνο, (...) και να λες την γνώμη σου έτσι όπως γουστάρεις εσύ γιατί εσύ είσαι το αλάτι εδώ στο φορουμ.
Υπερτασικοί θα γίνουμε όλοι μου φαίνεται... :lol:
Domna
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 6147
Εγγραφή: Τετ Μαρ 29, 2006 6:00 am
Τοποθεσία: Γερμανία
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Domna »

Σε ευχαριστώ, Μάνω μου, όχι δεν θέλω να πω κάτι τέτοιο, προς Θεού!!!
Φυσικά έχεις όπως και ο κάθενας από εμας το δικαίωμα να γράψεις και τις κοινωνικές απόψεις και όχι μόνο τις εκκλησιαστικές .
Οσον αφορά το δικό μου άτομο, εγώ συμφωνώ με τις εκκλησιαστικές αλλά φυσικά δεν θέλω και να πάρω γουρούνι στο σακί. Εαν μου στήλει ο Θεός κάποιο άτομο, τότε θα βγαίνω βέβαια έξω μαζί του και θα σηζητώ μαζί του ώστε να τον γνωρίσω όσο το δυνατό καλύτερα. Φυσικά δεν είναι αυτό εγγύηση ότι θα είναι ένα πολύ καλό παιδί αλλά δεν ξέρω βρε Μάνω μου, δεν μπορώ να συζήσω με κάποιον μαζί γιατί θα έρθει η στιγμή που θα θέλει το παιδί περισσότερο. Εγώ πάντως δεν πιστεύω ότι ένας άντρας δεν θα το ζητήξει αυτό κάποια μέρα. Και μετά πως θα φορέσω άσπρο νυφικό εαν έχασα την τιμή μου ;;;; Πως θα έχω την ευλογία του Θεού ;;;;;
Ο αληθινός χριστιανός έχει τρία γνωρίσματα:
1. Διαβάζει τον Λόγο του Θεού (Αγία Γραφή).
2. Τον εφαρμόζει στη ζωή του.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ψυχολογικά Θέματα”