Καμιά προσευχή κάνετε;

Εδώ τίθενται Πνευματικά Ερωτήματα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
friend
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 209
Εγγραφή: Σάβ Αύγ 11, 2007 5:00 am

Δημοσίευση από friend »

NIKOSZ έγραψε:ΠΡΟΣΕΥΧΗ


Aναθέστε όλες τις φροντίδες σας στο Θεό. Eκείνος προνοεί για σας. Mη γίνεστε ολιγόψυχοι και μην ταράζεστε. Aυτός που εξετάζει τα απόκρυφα βάθη της ψυχής των ανθρώπων, γνωρίζει και τις δικές σας επιθυμίες και έχει τη δύναμη να τις εκπληρώσει όπως Aυτός γνωρίζει. Eσείς να ζητάτε από το Θεό και να μη χάνετε το θάρρος σας. Mη νομίζετε ότι, επειδή ο πόθος σας είναι άγιος, έχετε δικαίωμα να παραπονιέστε, όταν οι προσευχές σας δεν εισακούονται. O Θεός εκπληρώνει τους πόθους σας με τρόπο που εσείς δεν γνωρίζετε. Nα ειρηνεύετε λοιπόν και να επικαλείστε το Θεό.


Άγιος Nεκτάριος Πενταπόλεως
ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!!!!!!!τα λεφτα δεν τελειωνουν ποτε,για ολους εχει ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΑΣ.ΕΠΙΣΤΡΕΨΤΕ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΣΑΣ.
lefte
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 116
Εγγραφή: Τετ Αύγ 22, 2007 5:00 am
Τοποθεσία: Koζάνη

Δημοσίευση από lefte »

Ενδιαφέρομαι να μάθω περισσότερα για τους Χαιρετισμούς και την Παράκληση.
Όποιος γνωρίζει ας μας ενημερώσει ,πότε διαβάζονται, σε ποιούς απευθύνονται ....κλπ
konstantinoupolitis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1080
Εγγραφή: Τετ Ιαν 17, 2007 6:00 am
Τοποθεσία: Μακεδονία

Δημοσίευση από konstantinoupolitis »

Το θέμα της προσευχής είναι ζήτημα που τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα ανοιχτό αγκάθι για εμένα.

Η αλήθεια είναι ότι προσεύχομαι ελάχιστα ατομικά. Ως ένα σημείο είναι λογικό ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται. Ψάλτης γαρ ων και λαμβάνω μέρος σε περίπου 120 Θείες Λειτουργίες τον χρόνο, χώρια οι Εσπερινοί και οι Όρθροι. Και αυτό αποτελεί είτε αντικίνητρο, είτε πρόφαση εν αμαρτία για να μην προσεύχομαι ιδιαίτερα εκτός Ναού.
Όμως αναμφίβολα είναι μια κατάσταση που δεν με ευχαριστεί.
Και τούτο το γένος των δαιμόνων "ουκ εκπορεύεται ει μη εν προσευχή και νηστεία".

Η Ψαλτική είναι λειτούργημα και στην περιοχή μας οι ανάγκες μεγάλες. Όμως η κατάσταση υποχρέωσης να βρίσκομαι ντε και καλά στο Ναό, λειτουργεί σε εμένα τουλάχιστον ανασταλτικά, αρνητικά. Νιώθω καλύτερα και ψάλω μάλλον και καλύτερα σε ακολουθίες που πηγαίνω εθελούσια.

Αλλά και αυτές οι περιπτώσεις είναι λίγες, καθώς λόγω των πολλών παρουσιών στο αναλόγιο μου, σπάνια πάω σε ακολουθίες πέραν του Ναού μου.

Διάβασα το κείμενο που πόσταρε ο Ηλίας αναφορικά με την σχετική άποψη του Εφραίμ του Κατουνακιώτου. Νομίζω πως λέει αλήθειες ή εν πάσει περιπτώσει με την μικρή δική μου εμπειρία, ασύγκριτη με την δική του, συμπεράσματά μου βλέπω ότι απαντούν σε λόγια γερόντων.

Το να διαβάζεις έτοιμες ακολουθίες μόνο, νομίζω ότι μπορεί να λειτουργήσει μόνο σε ένα προκαταρτικό στάδιο. Γρήγορα ενέχει τον φόβο να καταντήσει συνήθεια, υποχρέωση και πολλάκις γρήγορα να τελειώνουμε....

Τα κείμενα τουλάχιστον βασικούς ψαλμούς, οφείλουμε αν θέλουμε να δούμε προκοπή, να καθίσουμε να τα διαβάσουμε μεταφρασμένα, ερμηνευμένα. Γιατί την ώρα εκείνη που απαγγέλεις αρχαίο υμνολογικό κείμενο, δεν καταλαβαίνεις πολλά για να μην πω τίποτε, όπως περίπου λέει και ο γέρων Εφραίμ.

Βασικό πράγμα είναι η δημιουργία κλίματος, ατμόσφαιρας, μιας μορφής κατανύξεως. Διαβάζοντας τα ερμηνευτικά του Χρυσοστόμου, νομίζω σε Λόγο αναφορικά με το γεγονός που ο Χριστός πήρε μαθητές στην Καισάρεια την του Φιλίππου, για να τους προετοιμάσει, νομίζω για την Μεταμόρφωση και το Πάθος, βρήκα ένα σχετικό σχόλιο. Λέει εκεί ο Χρυσόστομος, ότι προϋποτίθεται ένα σχετικό προκαταρτικό στάδιο και αναφέρει ως παράδειγμα το γεγονός πως δεν κάνουμε έρωτα, εννοείται εγγάμως, πριν την προσευχή. Και αυτό γιατί διατηρείται η σχετική ατμόσφαιρα για αρκετή περίοδο και αυτό δεν βοηθάει στην αυτοσυγκέντρωση.

Με όλο το παραπάνω, πιστεύω πως η προσευχή πρέπει να καταλήγει σε κάποια τελείως προσωπικά λόγια μας προς τον Θεό, τον Άγιο μας, τον Φύλακα Άγγελο. Αυτό είναι ουσιαστικό. Οι τυποποιημένες προσευχές και Ακολουθίες μπορούν να καταλήξουν σε βατολογία, σε πολυλογία, σε επαναλαμβανόμενες αιτήσεις, λες και ο Θεός θα εισακούσει την επανάληψη και την πολυλογία και όχι την ψυχούλα μας.

Εδώ όμως υιοθετώντας το παραπάνω αξίωμα, του προπαρασκευαστικού σταδίου και της τελικης προσωπικής προσευχής, βρίσκομαι πάντα μπροστά στα παρακάτω ερωτήματα:

1) Το πρώτο ήδη το ανέφερα: Μηπώς απλά βατολογώ, οδηγούμενος σε μια στείρα προσευχή, όπου η κλήση μου προωθείται, αν καν υπάρχει δίκτυο;

2) Αιτείτε και δοθήσετε: Απο την μια υπάρχει η Γραφική αυτή ρήση και απο την άλλη σκέφτομαι πόσο συμφέρον είναι το να λαμβάνεις; Περισσότερο συμφέρον είναι το να δίνεις και όχι να λαμβάνεις. Στην πραγματικότητα, ελέγχομαι όταν ζητάω κάτι απο τον Θεό: "Ξέρεις εσύ καλύτερα απο Αυτόν αυτό που χρειάζεσαι", ή "Ζητάς βοήθεια για τον τάδε ή το δείνα ζήτημα. Είσαι πιο φιλάνθρωπος απο Αυτόν;"

Ωστόσο πονάω, είμαι αδύναμος και ζητάω ξανά και ξανά το ίδιο, γιατί μου έχει γίνει ως άλλος σκόλωψ τη σαρκί.

3) Πόση ώρα και πότε να προσεύχομαι. Εδώ οι απόψεις διίστανται και κάθε περίπτωση ούτως ή άλλως είναι εξατομικευμένη.

Κωνσταντίνος



Εικόνα
Αναθηματική ψηφιδωτή παράσταση απο τον Μαρτυριακό Ναό του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης με την Θεοτόκο φιλοτεχνημένη στον τύπο της Παρακλήσεως
Θ΄( ; ) αιών
nkope
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1347
Εγγραφή: Σάβ Απρ 08, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: Κοζάνη
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από nkope »

« Καμιά προσευχή παιδιά μου δεν πάει χαμένη. Κι εμένα αυτή η προσευχή με κράτησε τόσα χρόνια. Πάντα η προσευχή στηρίζει. Να μη δειλιάζουμε, να μη φοβόμαστε. Ει ο Θεός μεθ' ημών, ουδείς καθ ημών. Πολλοί οι πειρασμοί, πολλές οι παγίδες του διαβόλου και στο Μοναστήρι και έξω στον κόσμο. Αλλά όλα με την προσευχή και την χάρη του Θεού διαλύονται ».

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΙΑΚΩΒΟΥ ΤΣΑΛΙΚΗ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
nkope
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1347
Εγγραφή: Σάβ Απρ 08, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: Κοζάνη
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από nkope »

Προσευχή μέσα από το Ιντερνέτ;

Γιατί όχι; << Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με... >>
Αφού ξοδεύουμε τόσες ώρες μπροστά στον υπολογιστή; Τουλάχιστον να βγαίνει και κάτι καλό!
Οι ξένοι το καθιέρωσαν προ πολλού, έστω με το δικό τους τρόπο!

π. Αντώνιος Στυλιανάκης
www.1821.gr
Gewrgiosgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 354
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 16, 2008 6:00 am
Τοποθεσία: Φλώρινα

Δημοσίευση από Gewrgiosgr »

Με την χάρη του Θεού το προγραμμά μου εδω και μερικούς μήνες έχει ώς εξής:Με το που Ξύπναω λέω μερίκες φορές την ευχή ΄καθως πλενωμαι και ετοιμάζωμαι για την δούλεια μετα διαβάζω την Προοιμιακή προσέυχη που δεν ξεπερνάει τα 3 λεπτα και πολύ σπάνια διαβάζω και τον εξάψαλμο το πρώι και φέυγω μετα για την δουλεία μετα μεσημέρι το Πάτερ ημών καμια φόρα διαβάζω τα απογέυματα εσπερινό στην ενορία μου..το βράδυ πριν το φαγητό το Φάγονται πένηντες και εμπλησθήσωνται....και πρίν κοιμήθω απόδειπνο και Χαιρετισμούς Επίσης στην δειαρκέια της ημέρας πιάνω τον εαυτο μου να λέει την ευχη μηχανικα ενω άλλες οπώς για παραδειγμα οταν οδηγάω να προσπαθεί να δίνει περισότερη σημασία στην ευχή.Τώρα καποιες σκέψεις δίκες μου για την Προσέυχη.Καταρχήν Θα ήθελα να παρακαλέσω οποιος έχει 10 ευρω και δεν το έχει διαβάσει να πάει να αγοράσει το ορθοδοξότατο και λογοτεχνικό αριστούργημα "Οι περιπέτειες ενός προσκυνήτη"είναι ακρως ωφέλειμο και διαβάζετε ευκολα.πόλλες φόρες λεμε προσευχές μηχανικά αλλες δίνουμε σημασία στις λέξεις,αλλα πάντοτε πρέπει να γνωρίζουμε οτι ο Θεός εισακούει τις προσευχές μας και οτι γνώριζει την κάθε σκέψη μας.Τον Δεκέμβριο μήνα δεν γνώριζα ούτε το Πιστέυω(Ευτηχώς γνώριζα το Πάτερ ημών!)και τώρα με την βοήθεια του Θεόυ μπόρω αν θέλει ο Θεός στην δειάρκεια της ημέρα να λεώ απο μέσα μου το Τρισάγιον και αλλες προσευχές.Η επιμονή στην προσευχή μετράει.Όσο για τους αισχρούς λογισμούς και για τους δεξίους και τους αριστερούς μαλλον τους επιτρέπει ο Κύριος για να καταλαβαίνουμε την βρώμα που υπάρχει μέσα μας και το πόσο πολύ απέχουμε απο τον ουρανό.Προσωπίκα ειρήνη και ανάπαυση απο λογισμους και βρισκώ μονο μετα την Θεία Κοινώνια μετα την Εξομολόγηση και μετα απο μια καλή πράξη για την αγάπη του Χριστού μας και για την αγάπη του συνανθρώπου και αυτην την αναπαυση για λιγο γιατι αμέσως πεφτώ ο ελεεινος σε αμαρτία επειδη δεν εχω σταθερή ελπίδα στον Θεό.
Η ελπίς μου ο Πατήρ, καταφυγή μου ο Υιός, σκέπη μου το Πνεύμα το Άγιον.Τριάς Αγία Δόξα Σοι!
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Ερωτήματα”