Απόδειπνο

Εδώ τίθενται Πνευματικά Ερωτήματα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Άβαταρ μέλους
Byzantine_Spirit
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Byzantine_Spirit »

panagiotis2008 έγραψε:Διαφωνώ,οι άνθρωποι δεν αγιάσθηκαν από τις "τυπικές" προσευχές αλλά από την Πνευματική τους προσπάθεια.
Αν δεν κάνεις προσπάθεια και δεν έχεις ταπεινότητα και δεν κάνεις πλήρη υπακοή όσες Προσευχές Μεσονυκτικού,Όρθρου,Χαιρετισμούς και τροπάρια κι αν πεις στην κόλαση θα πας.
Μπορεί κάποιος να μην μπορεί να τα πει όλα,τι σημαίνει οτί αν εγώ κάνω αγώνα και δεν λέω όλες τις Ακολουθίες και συ τις λες εγώ δεν θα αγιάσω ενώ εσύ θα αγιάσεις?
Αυτό είναι αστείο ,υπήρχε ψυχή που μέσα σε 1 μήνα έφτασε σε θεωρία και ζούσε τα Μυστήρια του Θεού επειδή υπηρέτησε αμαρτωλούς και δεχόταν όλες τις ταπεινώσεις χωρίς κουβέντα κι έδειξε τέτοια ταπεινότητα την αξίωσεο Θεός και έφτασε σε τέτοια μέτρα που δεν είχαν φτάσει χρόνια άλλοι σε εκείνο το μοναστήρι που είχαν πει χιλιάδες ακολουθίες περισσότερες.
Ο μοναχός Ζαχαρίας έφτασε σε τεράστια πνευματικά μέτρα που ο πατέρας του δεν είχε φτάσει σε πολύ περισσότερα χρόνια.
Ο Αγιασμός ενός ανθρώπου εξαρτάται από την προσπάθεια,την θέληση που έχει και από το πόσο καθαρή είναι η καρδιά του και πόσο καθαρή έχει φτάσει να είναι η ψυχή του.
Εξ'άλλου ο Παίσιος ένας απο τους μεγαλύτερους Αγίους από μια στιγμή και μετά δεν έλεγε καμμιά Ακολουθία αλλά ακατάπαυστα μόνο την Ευχή "Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον με."
Και στον καθένα κάνει υπόδειξη ο Πνευματικός του και μόνο αυτήν εκτελεί.
panagiotis2008..

Έγραψες....

Τόσο απλά.

(προσωπικά, συμφωνώ 100% μαζί σου)
«Ο λύχνος του σώματος εστίν ο οφθαλμός· εάν ουν ο οφθαλμός σου απλούς η, όλον το σώμα σου φωτεινόν έσται.»
Ierodiakonos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Ierodiakonos »

Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά σε όλους και πάλι! Αγαπητέ εν Χριστώ αδελφέ theodosis79 θα μου επιτρέψεις να σου πώ πώς ο Κανόνας που θέτει ο Πνευματικός είναι απαράβατος και ούτε ενός "και" δεν πρέπει να αλλοιούτε! Σκοπός του Κανόνος δεν είναι να κάμνεις μηχανικά την προσευχή ή της μετάνοιες ή να αναγιγνώσκεις το Απόδειπνο ή να κάμνεις το κομποσκοινάκι σου, αλλά να αποκτήσεις μέσω του Κανόνος κατά αρχάς την Υπακοή που οφείλεις στον Πνευματικό και κατά δεύτερον να πολεμάς τα πάθη όποια και αν είναι αυτά! Λογικό μετά την εργασία σου να μην μπορείς να κάμνεις Κανόνα! Ζήτα από τον Πνευματικό σου να σου ορίσει τί πρέπει να κάμνεις, γενικά σε ότι έχει να κάνει με θέματα Πνευματικού και εξ ομολογούμενου ή υποτακτικού καλό είναι να τα συζητάμε με τον Πνευματικό μας διότι αυτός θα σε βοηθήσει και όχι εμείς που δεν είναι και δουλειά μας!
Το να μην τηρείς τον Κανόνα αν ήσουν Μοναχός θα ήτο μεγάλη απώλεια, όμως σαν λαϊκός δεν θα δεχθείς επιτίμηση βαριά, οφείλεις να το πείς όμως αγαπητέ μου στον Πνευματικό σου δια να μπορέσει να σε βοηθήσει! Ο Θεός μαζί σου! Αμήν
stavrosko
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από stavrosko »

Πιστεύω ότι πρώτο μέλημα είναι η μετάνοια και η ταπείνωση.
Άνευ αυτών η προσευχή γίνεται μάταιη.

Ο τελώνης με 6 λέξεις δικαιώθηκε "Ο Θεός ιλάσθητι μοι τω αμαρτωλώ". Δικαιώθηκε γιατί είχε μετάνοια και ταπείνωση.

Αν υπάρχει βέβαια η απαραίτητη πνευματική ετοιμότητα, οι καθορισμένες προσευχές της Εκκλησίας μας βοηθάνε πάρα μα πάρα πολύ.
Και είναι υπέροχες. Ένα από τα μεγαλύτερα πάθη που εμποδίζει την προσευχή είναι η ακηδία.

Ο Θεός δια της Θεοτόκου και όλων των Αγίων να μας προφυλάξει από αυτό το ολέθριο πάθος. Εγώ τουλάχιστον το έχω σε μεγάλο βαθμό :(
O Θεός ιλάσθητοί μοι τω αμαρτωλώ
theodosis79
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από theodosis79 »

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ αδελφοί που με βοηθήσατε τον άφρωνα. Να είσαστε όλοι σας καλά και ο Θεός μαζί σας!
Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από dionysisgr »

panagiotis2008, και Byzantine_Spirit, θα ηθελα να σας ρωτησω διακοπτοντας την φαιδρα σας πανηγυρη, περι του μη σκοπιμου της τηρησης των ακολουθιων, των απο τους Αγιους Πατερες μας, θεσπισμενων, ως μεσων κατανυξεως, αγιασμου, συνεκτικων του Νοος, αλλα και ανωτατου επιπεδου επικοινωνιας νοηματικως και νοερως μετα του Θεου, ερωτω λοιπον, ευθεως.

Κρινετε σκοπιμο να υπαρχουν και να ακολουθουνται αυτες οι προσευχες; H να κανει και να λεει, ο καθεις οτι του κατεβει, και ειδικα ανθρωποι που εισερχονται τωρα μολις, στο σταδιο αυτο, και αναζητουν την βασιλικη και επισημη οδο της Ιερας Παραδοσεως μας, και αντ΄αυτου εμεις τους λεμε: ενταξει μωρε, μην τα λες αυτα, γινε καλος ανθρωπος, και λεγε οτι σου κατεβει, δεν πειραζει.

Φερατε παραδειγμα τον Γεροντα Παισιο, που ειχε φτασει σε τετοια μετρα αρετης, και ελεγε μονο την ευχη και τις ακολουθιες με το κομποσχοινι του.

Αληθεια γνωριζετε, για να φτασει εκει ποσες δεκαετιες ελεγε τις ευχες, αυτος, οπως και ο Γεροντας Πορφυριος, που εχει αφιερωσει σελιδες και σελιδες, στο ποσο μειζονος σημασιας ειναι να διαβαζουμε τους υμνους, τα τροπαρια, τους ψαλμους, και τις ακολουθιες της Εκκλησιας μας;

Αυτο το μετρο θα δωσουμε, εμεις οι "φτασμενοι" στους αρχαριους; To τελειο; Στα μωρα 3 μηνων, δινουν μοσχαρισια μπριζολα, και παιδακια;

Διακριση δεν εχουμε; Εμεις οταν ανοιξαν τα ματια μας, και πηγαμε σε πνευματικο τι μας ειπε αδελφοι μου στην αρχη; Nα λετε οτι σας ερθει;

Λοιπον να μου επιτρεψετε, αλλα δεν ειναι ετσι τα πραγματα, (σαφως και θα εχει ο καθενας την αποψη του, αλλο ποιο ειναι ομως το σωστο να λεμε), εδω εχουμε να κανουμε με πολεμο και επιστημη, οποτε χρειαζομαστε "οπλα" και "τεχνικο νοηματικο εξοπλισμο", που δεν ειναι αλλα απο αυτα που μας εχουν παραδωσει δια των αιωνων οι Θεοπτες Πατερες μας.

Δηλαδη οι ψαλμοι του Δαυιδ τι ηταν, λογια τυπικα, για να'χαμε να λεγαμε;

Η λογια με πνευματικη αγιαστικη δυναμη;

Δια των λογων αγιαζεται ο ανθρωπος, οχι με μαγικες επιδρασεις.

Λογος μας εσωσε, Λογος θα μας καταδικασει.

Και τονιζω ιδιαιτερα το εξης προς αποφυγην παρεξηγησεων. Αυτα που γραφω δεν ειναι σωστα επειδη απηχουν την αποψη μου, αλλα ειναι τα κοινως καθιερωμενα και αυθεντικα παραδεδομενα μεσα, για την πνευματικη μας προοδο.

Τι ειναι σωστο; να τα κραταμε και να τα υποστηριζουμε; να τα κραταμε και να μην τα υποστηριζουμε, η, να τα υποστηριζουμε εναντι τριτων, αλλα να μην τα κραταμε οι ιδιοι;

Φυλακες της παραδοσεως και μη τηρητες της, δεν πρεπει να γινουμε.
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
panagiotis2008
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από panagiotis2008 »

Κατ'αρχάς στον αρχάριο δεν θα πεις να λέει όλες τις ακολουθίες,θα του δώσεις να πει τισ 2-3 βασικές Προσευχές από το Προσευχητάρι.
Δε νομίζω οτί χρειάζεται ιδιαίτερη νοημοσύνη ή προχωρημένη πνευματική κατάσταση κάποιου για να λέει νοερά την Προσευχή "Κύριε ημών Ιησού Χριστέ ελέησον με " ή για να κάνει ένα 100άρι η 300άρι κομποσχοίνι με την Ευχή λέγοντας και το "Υπεραγία Θεοτόκε σώσον με" και κάποιου Αγίου,εκτος αν μιλάμε για άτομο με διανοητική υστέρηση.
Το θέμα της σωτηρίας και του αγιασμού θέμα διαβάσματος Τροπαρίων ή ύμνων.
Είναι θέμα του να αναγνωρίσεις τις αμαρτίες σου ενώπιον του Θεού,να μετανοείς και να οικτίρεις τον εαυτό σου για αυτές και να προσπαθείς να μην τις επαναλαμβάνεις αλλά κυρίως να είσαι ΤΑΠΕΙΝΟΦΡΩΝ να αγαπάς τους άλλους γύρω σου,να τους πονάς και να κάνεις υπακοή στον Πνευματικό σου.
Αν δεν κάνεις υπακοή και αν δεν έχεις αγάπη μέσα σου 500 τροπάρια την ημέρα να λες στην κόλαση θα πας.
Οι Άγιοι έγιναν Άγιοι γιατί είχαν καθαρίσει από τα πάθη τους τελείως αλλά κυρίως γιατί είχαν ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΤΑΠΕΙΝΟΦΡΟΣΥΝΗ κι όχι για τα πολλά τροπάρια που έλεγαν.
Ο Θεός θα αποφασίσει αν θα πάμε στον παράδεισο ή όχι,κι αν πάμε ποιο στεφάνι θα λάβουμε για το πόσο καθαρή ψυχή θα δώσουμε και πόσο τηρήσαμε το θελημά του κι όχι για το πόσους ψαλμούς και τροπάρια είπαμε.
Και το Πνεύμα και η νύμφη λένε ¨έλα.Και όποιος ακούει ας πει ¨έλα.και όποιος διψάει ας έρθει,και όποιος θέλει ας παίρνει δωρεάν το νερό της ζωής.
tinios
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από tinios »

Όλοι λίγο πολύ δίκιο έχετε!
Οι προσευχές και κυρίως η νοερά προσευχή, δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι όμως άσκηση, γιατί για τον Χριστιανό, δεν φτάνει ο αθλητισμός, πρέπει να κάνει πρωταθλητισμό για να κερδίσει το στέφανο της δόξης!
Σίγουρα χρειάζονται όλα όσα ανέφεραν οι προηγούμενοι, όμως και οι καθιερωμένες προσευχές σ' αυτή τη λογική μας βάζουν!
Πάντα βέβαια με την καθοδήγηση του πνευματικού και κατά το μέτρο της δυνάμεως εκάστου!
Ο Κύριος εβασίλευσεν, ευπρέπειαν ενεδύσατο.
theodosis79
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από theodosis79 »

Αδελφοί μην διαπληκτιζόσατε τώρα εξαιτίας του θέματος που έθεσα. Ολοι ξερουμε οτι αυτέ οι ευχές ειναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζώς ενός πιστό και το κατα δύναμη πρέπει να τις λέει και αν δεν μπορει να κανει μια προσπαεθια η μια θυσια εστω απο τον λογοστό ελευθερο χρονο του για να τις πει. Είναι αλλωστε ζωτανη συνομιλία με το Θεό και Πλαστη μας και γι αυτό δεν πρεπει να παραλλήπονταικτός αν υπαρχει σοβαρος λογος.
Απλά εθεσα το ερώτημα, επειδή όταν καποιες φορες δεν πω τους χαιρετισμούς, ο λογισμός μου λέει ότι η προσευχή μου παει χαμένη και το χειρότερο επειδη κανω παρακοή στον πνευματικό, αντί για ευλογια λαμβανω κρίμα και κατάκριμα. Απλα όταν προσευχομαι πολύ ώρα συνεχόμενα ο νους μου αποσπάται και με πολύ δυκολία καταφέρνω να τον συγκεντρώσω. Και επειδη υπαρχουν στιγμες που με δυσκολία καταφερνω να πω δυο τρεις ευχές η ψαλμους ο λογισμος μου λεει οτι Ο Κύριος δεν με ακούει επειδή είμαι αμαρτωλός, αδιόρθοτος και γεμάτος πάθη. Επείσης πολλές φορες εκεινη την ώρα με ενοχλουν αλλα ατομα γιατι δεν μενω μονος μου στο σπίτι και ο πονήρος με βάζει οργη και αγανάκτηση και νέυρα. Γι αυτο λεω μηπως σε τέτοιεςσ περιπτώσεις θα ήταν καλό να ελεγα λίγο πιο συντομα την προσευχή, εστω λιγότερα παραγματα αλλα πιο συγκεντρομένα.
Ierodiakonos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Ierodiakonos »

Μα και μόνο αδελφέ που λέγεις ότι σε βάζει ο πονηρός να μην τελειώνεις τον Κανόνα σου αυτό και μόνο δείχνει πόσο σημαντική είναι η προσευχή στη ζωή του Ορθόδοξου! Ο πόλεμος θα είναι και εκ των έξω αλλά κυρίως εκ των έσω με λογισμούς όπως και εσύ είπες ότι ο Θεός δε με ακούει, ότι είμαι αμαρτωλός και πολλά αντίστοιχα! Ζήτα από τον Πνευματικό σου να σε βοηθήσει και να του τα λες όλα αυτά γιατί εκείνος θα είναι η ασπίδα σου θα είναι η ρομφαία σου μέχρι να αποκτήσεις το χάρισμα να αδιαφορείς για τους λογισμούς που ο πονηρός θα σου στέλνει την ώρα του Κανόνος! Είναι σημαντικό κομμάτι στη ζωή του Ορθοδόξου Χριστιανού η τήρησις του κανόνος και η υπακοή στον τρόπο που ο Πνευματικός ορίζει να γίνεται! Ναί είναι δύσκολο αδελφέ μου, πάντα είναι, αλλά ο κόπος του σήμερα φέρνει την λύτρωση και την αγαλλίαση! Ο Πνευματικός θα είναι για σένα ένας μικρός Θεός και αυτά που σου ορίζει να τα τηρείς διότι έτσι και την Υπακοή σου κάνεις ως λαϊκός (δε σου ζητάει κανείς να κάνεις Υπακοή που κάνουμε στα μοναστήρια αδελφέ μου για να μην παρεξηγηθώ) αλλά και τον Θεό ευαρεστείς! Απλά να τα λες όλα στον Πνευματικό σου για να μπορεί να σε βοηθάει και να σε συμβουλεύει! Ο Θεός μεθ' ημών, Αμήν!
panagiotis2008
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από panagiotis2008 »

Κι αν δεν μπορεί ο άνθρωπος να βγάλει τον κανόνα του?
Κι εμένα ο πνευματικός μου μου 'χει πει να λέω το Απόδειπνο αλλά επειδή διαβάζω πολύ αργά κάποιες φορές όταν έχω προχωρήσει παραλείπω την Δοξολογία και τα τροπάρια ή κανά ψαλμό,γιατί εν τω μεταξύ τα χω φτύσει από την κούραση και δεν αντέχω να το πω όλο.
Είναι σα να βάζεις μια γυναίκα (που δεν έχει την κατάλληλη σωματοκατασκευή κι αντοχή) να τραβάει βαριές πέτρες σε ένα λατομείο.
Τι θα γίνει?
Πρέπει να έχει διάκριση ο πνευματικός,δεν μπορεί να πάει και να του βάζει του πνευματικοπαιδιού του κανόνα που δεν μπορεί να τον εφαρμόσει στην πράξη.
Αλλιώς του δυσκολεύει τον δρόμο προς την Βασιλεία των Ουρανών,αν του βάζει να σηκώνει έναν σταυρό που δεν αντέχει θα μείνει από εξάντληση στην μέση του δρόμου και δεν θα φτάσει στο τέλος να λάβει το στεφάνι του.
Και το Πνεύμα και η νύμφη λένε ¨έλα.Και όποιος ακούει ας πει ¨έλα.και όποιος διψάει ας έρθει,και όποιος θέλει ας παίρνει δωρεάν το νερό της ζωής.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Ερωτήματα”