Θεία Κοινωνία
Συντονιστής: Συντονιστές
- eleimon
- Κορυφαίος Αποστολέας

Θεία Κοινωνία
Θελω να σας ρωτησω κατι που μου συνεβη το καλοκαιρι μια μερα μετα τον δεκαπενταυγουστο.Ειχα παρευρευθει σε μια λειτουργια σ ενα χωριο της Τριπολης.Μετα τη Θεια Λειτουργια ο ιερεας βγαινει στο μικροφωνο και λεει "θα διαβασω τη συγχωρητικη ευχη της εξομολογησης για ολους σας,κατεβαστε τα κεφαλια σας και μετα την ευχη προσερχεστε σιγα σιγα ο ενας μετα τον αλλον να σας μεταλαβω" Εμεινα αφωνη βεβαια γιατι πηγε παρα πολυς κοσμος να μεταλαβει παρ ολο που σιγουρα θα ειχαν φαει τη προηγουμενη μερα λογω δεκαπενταυγουστου...δε τολμησα ουτε να σκεφτω βεβαια να παω,ουτως η αλλως ειμαι σε κανονα απ το πνευματικο μου,αλλα δε σας κρυβω οτι μ επιασε μια μελαγχολια και μια στεναχωρια γιατι κι εγω αισθανομαι τοσο πολυ την αναγκη να παρω το Χριστο μεσα μου μετα απο καποια συμβαντα που εχω περασει,και αναρωτιομουν αυτος ο ιερεας θα παρει την ευθυνη για ολους αυτους τους ανθρωπους που μεταλαβαν ανεξομολογητοι?....μ επιασε ενα κατι τις γιατι ειπα εγω παιδευομαι μηνες να κοινωνησω και αυτοι οι ανθρωποι πηγαν ετσι στο πουθενα και κοινωνησαν....γιατι???
«Το θάνατο δεν τον φοβάμαι, όχι βέβαια ένεκα των έργων μου, αλλά επειδή πιστεύω στο έλεος του Θεού».
- costisk
- Συστηματικός Αποστολέας

Re: ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μήπως τους είχε ενημερώσει από την προηγούμενη εβδομάδα ή καιρό πριν κι εσύ απλά δεν το ήξερες;
- filotas
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Δρυόβουνου, όταν είναι μεγάλη γιορτή και προσέρχεται πολύς κόσμος για Θεία Κοινωνία ο Ηγούμενος π. Στέφανος (εξαιρετικός Πνευματικός με χιλιάδες πνευματικοπαίδια ανά την Ελλάδα) προκειμένου να προστατεύσει κάποιους Χριστιανούς, που πιθανόν προσέρχονται χωρίς να έχουν εξομολογηθεί ή για τυχόν μικρότερες αμαρτίες που διαπράχθηκαν μετά την Ιερά Εξομολόγηση διαβάζει την συγχωρητική ευχή για όλους τους παρευρισκόμενους. Τώρα εκείνος ξέρει πόσο αυτό μπορεί να βοηθήσει, ίσως όχι όλους, αλλά έστω και έναν αν βοηθήσει είναι αρκετό.
- eleimon
- Κορυφαίος Αποστολέας

Δε ξερω τι να πω,και γιατι δε το κανε ανημερα του δεκαπενταυγουστου? ηταν πολυς κοσμος και κοσμος που ειχε παει πρωτη φορα σαν και μενα,καλοκαιρι ηταν για διακοπες ηταν ολοι...
«Το θάνατο δεν τον φοβάμαι, όχι βέβαια ένεκα των έργων μου, αλλά επειδή πιστεύω στο έλεος του Θεού».
-
aposal
- Κορυφαίος Αποστολέας

Εφόσον εσύ έχεις κάποιον πνευματικό που σε συμβουλεύει τότε θα κάνεις ό,τι σου λέει ο πνευματικός σου. Αν σου έχει απαγορεύσει την Θεία Κοινωνία, καλόν είναι να μην κοινωνήσεις, ασχέτως αν ο ιερέας διαβάζει τη συγχωρητική ευχή, έστω και επιθυμείς σφόδρα να κοινωνήσεις. Το ίδιο συμβαίνει και αν έχεις υποπέσει σε αμάρτημα σοβαρό, το οποίο δεν πρόλαβες να εξομολογηθείς.
Το τι έφαγαν, αυτοί που κοινώνησαν, την προηγούμενη ημέρα, έχω την άποψη ότι δεν έχει πρωτεύουσα σημασία, όπως συμβαίνει με την καθαρότητα της ψυχής τους.
Το τι έφαγαν, αυτοί που κοινώνησαν, την προηγούμενη ημέρα, έχω την άποψη ότι δεν έχει πρωτεύουσα σημασία, όπως συμβαίνει με την καθαρότητα της ψυχής τους.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
- filotas
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Η γενική συγχωρητική ευχή απευθύνεται σε αμελείς και επιμελείς Χριστιανούς. Στους αμελείς για να μειώσει τη βαρύτητα της αμέλειάς τους και στους επιμελείς για τυχόν συγγνωστές αμαρτίες, που διαπράχθηκαν από την τελευταία Εξομολόγηση, οι οποίες ούτως ή άλλως δεν εμποδίζουν την προσέλευση στη Θεία Κοινωνία.
Η ευχή αυτή διαβάζεται σε όλες της Εκκλησίες στην Ακολουθία της Μεγάλης Πέμπτης πριν τη Θεία Κοινωνία, επομένως αποτελεί καθιερωμένο τυπικό της Εκκλησίας μας.
Η ευχή αυτή διαβάζεται σε όλες της Εκκλησίες στην Ακολουθία της Μεγάλης Πέμπτης πριν τη Θεία Κοινωνία, επομένως αποτελεί καθιερωμένο τυπικό της Εκκλησίας μας.
- eleimon
- Κορυφαίος Αποστολέας

Δηλαδη Νικο μου συγγνωμη τωρα, ολοι αυτοι που ηταν παροντες εκει και μεταλαβαν, αν ισχυει οτι στη Θεια Κοινωνια δεν πρεπει να προσερχεσαι αναξιως οπως λεει ο Ιωαννης ο Χρυσοστομος,τι θα παθουν?θα παθουν τιποτα που μου λεει εμενα ο πνευματικος μου οτι αν παει καποιος και κοινωνησει απο μονος του δε θα του βγει σε καλο?προσωπικα ξερω πολλους που μεταλαμβανουν αναξιως μια χαρα ειναι προς το παρων βεβαια ετσι?απλα μου εκανε εντυπωση γιατι αυτες οι διαφορες μεταξυ ιερεων...ο ενας σου βαζει αποχη για μηνες και ο αλλος κοινωνει ασυστολως οποιον ναναι...ας με συγχωρεσει ο Θεος για τις σκεψεις μου θα παω και αυριο για εξομολογηση και εκφραζομαι ετσι...
- filotas
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Ο ιερέας δεν γνωρίζει ποιος έχει εξομολογηθεί και ποιος όχι. Κοινωνεί όσους προσέρχονται. Γι αυτό "λέει μετά φόβου Θεού πίστεως και αγάπης πρσέλθετε".
Ο Απόστολος Παύλος λέει:
"26 οσάκις γάρ αν εσθίητε τον άρτον τούτον και το ποτήριον τούτο πίνητε, τον θάνατον τού Κυρίου καταγγέλλετε, άχρις ού αν έλθη. 27 ώστε ός αν εσθίη τον άρτον τούτον ή πίνη το ποτήριον τού Κυρίου αναξίως, ένοχος έσται τού σώματος και τού αίματος τού Κυρίου. 28 δοκιμαζέτω δε άνθρωπος εαυτόν, και ούτως εκ τού άρτου εσθιέτω και εκ τού ποτηρίου πινέτω· 29 ο γάρ εσθίων και πίνων αναξίως κρίμα εαυτώ εσθίει και πίνει, μη διακρίνων το σώμα τού Κυρίου. 30 διά τούτο εν υμίν πολλοί ασθενείς και άρρωστοι και κοιμώνται ικανοί. 31 ει γάρ εαυτούς διεκρίνομεν, ουκ αν εκρινόμεθα· 32 κρινόμενοι δε υπό τού Κυρίου παιδευόμεθα, ίνα μη σύν τώ κόσμω κατακριθώμεν. " (Κορινθ. Α 11,26-32)
Να δοκιμάζει λέει ο άνθρωπος τον εαυτό του πριν κοινωνήσει και να παίρνει την ευθύνη ενώπιον του Θεού, γιατί αν δεν έχει προετοιμαστεί κατάλληλα τότε καταδικάζει ο ίδιος τον εαυτό του σε μεγάλη αμαρτία, αφού δεν μπορεί να καταλάβει και να ωφεληθεί από το Σώμα του Κυρίου.
Ο κάθε Χριστιανός παίρνει την ευθύνη για τον εαυτό του, αν έχει προετοιμαστεί κατάλληλα, αν δηλαδή έχει επισκεφτεί τον Πνευματικό του κι αν εκείνος του έχει επιτρέψει να κοινωνήσει, αλλά και για ότι έχει μεσολαβήσει από την Εξομολόγηση μέχρι τη Θεία Κοινωνία. Αυτός έχει την ευθύνη κι όχι ο ιερέας που τον κοινωνεί.
Αυτό δεν αναιρεί τη χρησιμότητα της συγχωρητικής ευχής πριν τη Θεία Κοινωνία. Δεν βλάπτει αφού κάποιους μπορεί να ωφελήσει, ενώ κανένα δεν μπορεί να βλάψει.
Προσοχή όμως δεν πρέπει να εκληφθεί ότι ο ιερέας εκείνη τη στιγμή καλεί όλους τους Χριστιανούς, έτοιμους και ανέτοιμους, προετοιμασμένους κι απροετοίμαστους να κοινωνήσουν. Επικουρικά μόνο συμβάλει με το τυπικό αυτό στην καλύτερη προετοιμασία τους.
Ο Απόστολος Παύλος λέει:
"26 οσάκις γάρ αν εσθίητε τον άρτον τούτον και το ποτήριον τούτο πίνητε, τον θάνατον τού Κυρίου καταγγέλλετε, άχρις ού αν έλθη. 27 ώστε ός αν εσθίη τον άρτον τούτον ή πίνη το ποτήριον τού Κυρίου αναξίως, ένοχος έσται τού σώματος και τού αίματος τού Κυρίου. 28 δοκιμαζέτω δε άνθρωπος εαυτόν, και ούτως εκ τού άρτου εσθιέτω και εκ τού ποτηρίου πινέτω· 29 ο γάρ εσθίων και πίνων αναξίως κρίμα εαυτώ εσθίει και πίνει, μη διακρίνων το σώμα τού Κυρίου. 30 διά τούτο εν υμίν πολλοί ασθενείς και άρρωστοι και κοιμώνται ικανοί. 31 ει γάρ εαυτούς διεκρίνομεν, ουκ αν εκρινόμεθα· 32 κρινόμενοι δε υπό τού Κυρίου παιδευόμεθα, ίνα μη σύν τώ κόσμω κατακριθώμεν. " (Κορινθ. Α 11,26-32)
Να δοκιμάζει λέει ο άνθρωπος τον εαυτό του πριν κοινωνήσει και να παίρνει την ευθύνη ενώπιον του Θεού, γιατί αν δεν έχει προετοιμαστεί κατάλληλα τότε καταδικάζει ο ίδιος τον εαυτό του σε μεγάλη αμαρτία, αφού δεν μπορεί να καταλάβει και να ωφεληθεί από το Σώμα του Κυρίου.
Ο κάθε Χριστιανός παίρνει την ευθύνη για τον εαυτό του, αν έχει προετοιμαστεί κατάλληλα, αν δηλαδή έχει επισκεφτεί τον Πνευματικό του κι αν εκείνος του έχει επιτρέψει να κοινωνήσει, αλλά και για ότι έχει μεσολαβήσει από την Εξομολόγηση μέχρι τη Θεία Κοινωνία. Αυτός έχει την ευθύνη κι όχι ο ιερέας που τον κοινωνεί.
Αυτό δεν αναιρεί τη χρησιμότητα της συγχωρητικής ευχής πριν τη Θεία Κοινωνία. Δεν βλάπτει αφού κάποιους μπορεί να ωφελήσει, ενώ κανένα δεν μπορεί να βλάψει.
Προσοχή όμως δεν πρέπει να εκληφθεί ότι ο ιερέας εκείνη τη στιγμή καλεί όλους τους Χριστιανούς, έτοιμους και ανέτοιμους, προετοιμασμένους κι απροετοίμαστους να κοινωνήσουν. Επικουρικά μόνο συμβάλει με το τυπικό αυτό στην καλύτερη προετοιμασία τους.
- dionysisgr
- Κορυφαίος Αποστολέας

eleimon, ισως εχεις δικαιο να εχεις καποιες ενστασεις, αλλα να εχεις υπ'οψιν σου παντοτε οτι η Δικαιοσυνη του Θεου δεν συμβαδιζει με την κοσμικη, και δεν εξυπακουεται οτι θα αποδοθει κατα τον παροντα χρονο της ζωης μας, στην οποια μας δινει χρονους και καιρους μετανοιας.
Ουτε ειναι η Δικαιοσυνη του Θεου, νομικη ανταποδοση των ομοιων με ομοια, η αποκατασταση των χαμενων, αλλα η καταταξη μετα των Δικαιων Πνευματων. Αυτη ειναι η Δικαιοσυνη του Θεου. Η αλλη, η νομικιστικη δικαιοσυνη ειναι για τους προτεσταντες και τους καθολικους που εχουν μπερδεψει το κτιστο με το Ακτιστον.
Αρα αυτοι που βλεπεις να μεταλαμβανουν αναξιως και για τα ματια του κοσμου, οπως παρα πολλοι το συνηθιζουν, θα λαβουν τους κοπους τους οταν ερθει η ωρα, του Κυριου.
Αρα μην τους μακαριζεις επειδη, οπως λες και εσυ με ερωτηματικο, προς το "παρον" ειναι "μια χαρα"..
Εχει ο Θεος για ολους και "αξιους" και αναξιους.
Αλλωστε ποιος ειναι αυτος που εγινε συμβουλος του Θεου, η που γνωριζει την Βουλη Του, για να πει μετα παρρησιας ποιος ειναι αξιος και ποιος οχι.
Υπαρχει στην Εκκλησια και το κατ'οικονομιαν εκτος απο το κατ'ακριβειαν. Υπαρχει περιπτωση για καθαρα ποιμαντικους λογους ο Ιερευς να ηθελε να παροτρυνει τους Πιστους στην Θεια Μεταληψη, ωστε να τους βαλει στο σωστικο δρομο των Μυστηριων. Δεν το γνωριζουμε. Εχουν διακριση οι Ιερεις και δη οι Πνευματικοι, και νουν ανωτερο απο τον δικο μας σε θεματα Πνευματικα.
Δεν μπορει το κατωτερο να κρινει το ανωτερο. Αυτο που λες οτι αλλα λεει ο ενας και αλλα ο αλλος Ιερεας, δεν ειναι παντα κακο γιατι εχουν να κανουν με ανθρωπινα οντα και οχι με ρομποτ.
Ειναι ποικιλες οι καταστασεις, και η καθε περισταση εχει αλλη ποιμαντικη αντιμετωπιση απο τον Πνευματικο.
Το να μην συμφωνουν Ιερεις σε Δογματικα θεματα, ισως θα μπορουσε να μας σκανδαλισει και δικαια, αλλα σε θεματα ποιμαντικης διαχειρισης, εφοσον εχουμε και δικο μας Πνευματικο, ας εχουμε καλυτερα στραμμενη την προσοχη μας προς τα εκει, και ας μην κοιταμε, και μαλιστα με κριτικο πνευμα τι πραττουν οι αλλοι Ιερεις.
Γιατι και υποτιθεμενα λαθη να κανουν, με το να τα κριτικαρουμε χωρις να ειμαστε απολυτα βεβαιοι, εαν συμφωνει ο τοπικος Επισκοπος και το εχει επιτρεψει, (γιατι αυτος εχει την τελικη ευθυνη για την επαρχια του), το μονο που θα καταφερουμε ειναι να παρουμε αμαρτια και κατακριμα στη ψυχη μας, και καθολου να μην ωφεληθουμε.
Θελουν προσοχη, ειναι λεπτα θεματα αυτα.
Ουτε ειναι η Δικαιοσυνη του Θεου, νομικη ανταποδοση των ομοιων με ομοια, η αποκατασταση των χαμενων, αλλα η καταταξη μετα των Δικαιων Πνευματων. Αυτη ειναι η Δικαιοσυνη του Θεου. Η αλλη, η νομικιστικη δικαιοσυνη ειναι για τους προτεσταντες και τους καθολικους που εχουν μπερδεψει το κτιστο με το Ακτιστον.
Αρα αυτοι που βλεπεις να μεταλαμβανουν αναξιως και για τα ματια του κοσμου, οπως παρα πολλοι το συνηθιζουν, θα λαβουν τους κοπους τους οταν ερθει η ωρα, του Κυριου.
Αρα μην τους μακαριζεις επειδη, οπως λες και εσυ με ερωτηματικο, προς το "παρον" ειναι "μια χαρα"..
Εχει ο Θεος για ολους και "αξιους" και αναξιους.
Αλλωστε ποιος ειναι αυτος που εγινε συμβουλος του Θεου, η που γνωριζει την Βουλη Του, για να πει μετα παρρησιας ποιος ειναι αξιος και ποιος οχι.
Υπαρχει στην Εκκλησια και το κατ'οικονομιαν εκτος απο το κατ'ακριβειαν. Υπαρχει περιπτωση για καθαρα ποιμαντικους λογους ο Ιερευς να ηθελε να παροτρυνει τους Πιστους στην Θεια Μεταληψη, ωστε να τους βαλει στο σωστικο δρομο των Μυστηριων. Δεν το γνωριζουμε. Εχουν διακριση οι Ιερεις και δη οι Πνευματικοι, και νουν ανωτερο απο τον δικο μας σε θεματα Πνευματικα.
Δεν μπορει το κατωτερο να κρινει το ανωτερο. Αυτο που λες οτι αλλα λεει ο ενας και αλλα ο αλλος Ιερεας, δεν ειναι παντα κακο γιατι εχουν να κανουν με ανθρωπινα οντα και οχι με ρομποτ.
Ειναι ποικιλες οι καταστασεις, και η καθε περισταση εχει αλλη ποιμαντικη αντιμετωπιση απο τον Πνευματικο.
Το να μην συμφωνουν Ιερεις σε Δογματικα θεματα, ισως θα μπορουσε να μας σκανδαλισει και δικαια, αλλα σε θεματα ποιμαντικης διαχειρισης, εφοσον εχουμε και δικο μας Πνευματικο, ας εχουμε καλυτερα στραμμενη την προσοχη μας προς τα εκει, και ας μην κοιταμε, και μαλιστα με κριτικο πνευμα τι πραττουν οι αλλοι Ιερεις.
Γιατι και υποτιθεμενα λαθη να κανουν, με το να τα κριτικαρουμε χωρις να ειμαστε απολυτα βεβαιοι, εαν συμφωνει ο τοπικος Επισκοπος και το εχει επιτρεψει, (γιατι αυτος εχει την τελικη ευθυνη για την επαρχια του), το μονο που θα καταφερουμε ειναι να παρουμε αμαρτια και κατακριμα στη ψυχη μας, και καθολου να μην ωφεληθουμε.
Θελουν προσοχη, ειναι λεπτα θεματα αυτα.
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
- eleimon
- Κορυφαίος Αποστολέας

Γι αυτο παραθετω την απορια γιατι σιγουρα υπαρχουν καποιοι απο σας που μπορει να με βγαλετε απο καποια αδιεξοδα,και Δοξα το Θεο εισαστε πολλοι...