Γυμναστική (body building) & νηστεία!

Πνευματικά θέματα

Συντονιστές: pAntonios, Συντονιστές

Άβαταρ μέλους
Γεώργιος-Κέρκυρα
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Γυμναστική (body building) & νηστεία!

Δημοσίευση από Γεώργιος-Κέρκυρα »

Π.Αντώνιε, ευλογείτε! Έχω ανακαλύψει τον Θεό εδώ και πολύ λίγο χρονικό διάστημα και τα ερωτήματά μου είναι, όπως καταλαβαίνετε άπειρα και ανακύπτουν συνεχώς περισσότερα μαζί με τους συνοδεύοντες πειρασμούς.. Επειδή το οικογενειακό, φιλικό και συγγενικό περιβάλλον μου έχει μια τυπικότατη στην καλύτερη περίπτωση σχέση με την Εκκλησία, όπως είχα και εγώ μέχρι τώρα, με διακρίνει βαθύτατη άγνοια για τα πνευματικά ζητήματα και δεν έχω που αλλού να απευθυνθώ..
Απλώς προσπαθώ μέσω ορθόδοξων βιβλίων, φόρουμ, προσευχής & εκκλησιασμού κάθε Κυριακή (συνοδευομένων με τα αντίστοιχα ειρωνικά σχόλια ή τα γεμάτα απορία βλέμματα του προαναφερθέντος περιβάλλοντός μου) να προσεγγίσω περισσότερο τον Θεό.
Η απορία μου είναι η εξής: Επειδή, μέχρι τώρα είχα κάποιες συνήθειες/ασχολίες/χόμπυ, όπως είναι η εντατική γυμναστική με βάρη και συγκεκριμένα το body building (σωματοδομική, ελληνιστί), συμβιβάζεται το τελευταίο με την ορθόδοξη πρακτική; Μπορεί να θεωρηθεί σαν μια μέριμνα για την υγεία και την καλή σωματική και ψυχολογική κατάσταση, δεδομένου ότι το σώμα νομίζω ότι θεωρείται ως Ναός του Αγ.Πνεύματος; Το συγκεκριμένο "άθλημα" απαιτεί πολύ μεγαλύτερη του φυσιολογικού πρόσληψη θερμίδων, όπως πλήρους μορφής πρωτεϊνών (ζωικής προέλευσης), για να υπάρχει "πρόοδος" και "αποκατάσταση" από τις πολύ έντονες προπονήσεις.. Πως μπορεί, αν μπορεί, το τελευταίο δεδομένο (καθημερινή διατροφή με κρέας, συμπληρώματα διατροφής κλπ.) να "συμβιβαστεί" με την νηστεία;
Σημειωτέον, ότι η καθημερινή τήρηση ενός πολύ αυστηρού προγράμματος διατροφής (και μάλιστα άγευστου) & προπόνησης είναι πολύ δύσκολη υπόθεση και, ίσως, ομοιάζει σε βαθμό δυσκολίας και απαιτήσεων αυτοσυγκράτησης και αυτοπειθαρχίας με την τήρηση της νηστείας.
Επίσης, νομίζω ότι το συγκεκριμένο άθλημα προσφέρει κάποιες ωφέλειες (εγκόσμιες βεβαίως), όπως αυτοπειθαρχία, σωματική & ψυχολογική ευεξία, επιβράβευση των κόπων, υγεία, εκμάθηση προγραμματισμού, σχεδιασμού & επίτευξης στόχων.
Επειδή βρίσκομαι σε σύγχυση και πειρασμό, ποια η άποψή σας; Μήπως δεν βλέπω κάτι σωστά;
Ευχαριστώ πολύ & συγνώμη για την άγνοιά μου :oops:
Ήμαρτον εις σε Σωτήρ, ως ο άσωτος υιός. Δέξαι με Πάτερ μετανοούντα και ελέησόν με ο Θεός.
agiooros
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Επικοινωνία:

Re: Γυμναστική (body building) & νηστεία!

Δημοσίευση από agiooros »

Vre Giorgo na se rotiso to kanis gia Ygeia i gia omorfia?
Άβαταρ μέλους
Γεώργιος-Κέρκυρα
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Δύσκολο να απαντήσω λίγο: το κάνω για υγεία, για σκληραγώγηση του εαυτού μου, για την ικανοποίηση του να επιτυγχάνεις έναν δύσκολο στόχο που θέλει θυσίες, φιλοπονία και προσπάθεια, αλλά και για ομορφιά. Το ξέρω ότι ο κίνδυνος του ναρκισσισμού ελλοχεύει σε μια τέτοια δραστηριότητα, αλλά προσπαθώ να τον αποφεύγω και να επικεντρώνομαι στα θετικά. Νομίζω ότι μπορεί κανείς να το καταφέρει. Επιπλέον, έχω διαπιστώσει ότι με όση μεγαλύτερη ταπεινότητα προσεγγίζει κανείς αυτήν την δραστηριότητα, τόσο καλύτερα αποδίδει. Σίγουρα, υπάρχει και η καρικατούρα του φουσκωτού και του πορτιέρη..
Πάντως δεν έχω σίγουρη απάντηση, γι΄αυτό υπέβαλα αυτήν την ερώτηση και λόγω απειρίας στα πνευματικά, όσο χαζή και άν φαίνεται..
Ήμαρτον εις σε Σωτήρ, ως ο άσωτος υιός. Δέξαι με Πάτερ μετανοούντα και ελέησόν με ο Θεός.
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Έχω την άποψη πως η γυμναστική δεν κάνει κακό, όταν παράλληλα γυμνάζουμε και τη ψυχή μας. Βέβαια, όλα τα είδη γυμναστικής, θεωρώ, έχουν να κάνουν ΚΑΙ με την εμφάνισή μας, το οποίο δεν είναι μεν πνευματικά ώριμο, αλλά είναι επίσης ανώριμο, κατά την άποψή μου, να επιβάλλουμε σε κάποιον να σταματήσει να γυμνάζεται. Είναι καλύτερο νομίζω να φροντίζει κάποιος παράλληλα με το σώμα και την ψυχή του και εάν, με την βοήθεια του πνευματικού του, συνειδητοποιήσει ότι η άσκηση του σώματος αποτελεί τροχοπέδη για την περαιτέρω άσκηση της ψυχής, τότε ας κάνει ό,τι του πει ο πνευματικός του.
Να με συγχωρέσει ο σεβαστός πατέρας Αντώνιος που προπορεύομαι της δικής του απάντησης!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Άβαταρ μέλους
theodora
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από theodora »

Μπράβο σου που ασχολήσαι με την υγεία του σώματος σου και με την ομορφιά του την φυσική.

Εύχομαι να το συνεχίσεις όσο σου το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις σου γιατί είναι πολύ δύσκολο από άποψη χρόνου και σωματικής κούρασης.
Είναι πιό ωφέλιμος ο χρόνος αυτός από την tv, το "πάμε για καφέ", ή οτιδήποτε άλλο σαν hobby.

Άνθρωποι σαν εσένα που δοκιμάζουν τις σωματικές καταπονήσεις και εξασκήσεις (ποιός λέει πως είναι αμαρτία η ΦΥΣΙΚΗ ομορφιά του σώματος μας, με ιδρώτα και άσκηση? ), όταν έρχεται η ώρα και η στιγμή να προσέξουν και την πνευματική τους ομορφιά και υγεία (όπως ακριβώς κάνεις κι εσύ), σημαίνει πως γνωρίζουν εκ των προτέρων τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν, και την πολλή προσπάθεια και επιμονή που θα χρειαστούν.
Σε ζηλεύω ειλικρινά γιατί από τότε που σταμάτησα την σωματική άσκηση, το έριξα στο τσιγάρο και στην ανοησία!!!! (και στην φλυαρία και στην κατάκριση και asta la vista)
Όσο για το θέμα της νηστείας των τροφών, ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ πως δεν θα αντιμετωπίσεις κανένα πρόβλημα με την βοήθεια του πνευματικού σου.
Αυτός που σε γνωρίζει από πολύ κοντά (πιό κοντά από την ψυχή, τί άλλο θα μπορούσε να γνωρίζει άραγε) θα σε βοηθήσει να μην στερηθείς την σωματική σου άσκηση που αγαπάς.
Τρέχα στον πνευματικό σου λοιπόν και εμπιστεύσου τον! Και εάν ακόμα δεν έχεις βρει πνευματικό, τρέχα πιό γρήγορα γιατί όπως ξέρεις καλά, χωρίς τον κατάλληλο γυμναστή θα κάψεις ανώφελα πολλούς μυς και τσάμπα θα κουράζεσαι χωρίς αποτέλεσμα. (τα πνευματικά αγωνίσματα είναι και λιγάκι πιό ζόρικα από τα σωματικά, γιατί εκεί δεν έχεις να κάνεις μόνο με την δική σου θέληση αλλά και με χιλιάδες εξωτερικές ενοχλήσεις......... και πολέμους)
Και πάλι μπράβο σου !!!
Τον μόνον που μπορεί ν΄αγαπήσεις είναι ο Θεός.
Τους ανθρώπους τους αγαπάς γιά να τους πας ή για να σε πάνε στο Θεό.
Άβαταρ μέλους
Γεώργιος-Κέρκυρα
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Όπως βλέπω οι απόψεις τουλάχιστον διίστανται! Η ερώτησή μου αφορά μόνο την σωματική άσκηση. Δεν υπονοώ επ΄ουδενί ότι η τελευταία αναπληρώνει ή πρέπει να αναπληρώσει την πνευματική άσκηση.
Όσο για τον πνευματικό, σε αυτό ξέρω πολύ καλά ότι πρέπει να βρω, δεν το έχω κάνει ακόμη..
Άβαταρ μέλους
Γεώργιος-Κέρκυρα
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Επίσης, να θέσω υπ΄όψιν σας, και μια άλλη παράμετρο: Θεωρείτε ότι η υπερβολική κατανάλωση θερμίδων και κρέατος είναι και αντικοινωνική συμπεριφορά; Πόσο επιβαρύνει το πλανητικό περιβάλλον (εκπομπές αερίων CO2) και πόσο προσβάλλει την ανάγκη για διατροφή του παγκόσμιου πληθυσμού; αυτά επίσης με απασχολούν..
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Σχετικά με την κρεατοφαγία, παραθέτω το παρακάτω απόσπασμα :

Πίστη και λογική - Ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Κοστώφ απαντά στις ερωτήσεις του Μανώλη Μελινού (Αποσπάσματα από το ομώνυμο βιβλίο)

Κρεατοφαγία

ΜΜ : Επιτρέπεται η κρεατοφαγία;
ΙΚ : Βεβαίως, την επιτρέπει ο ίδιος ο Θεός! Ήδη, μετά τον κατακλυσμό, ο Κύριος επιτρέπει στον Νώε και τους απογόνους του, να αρχίσουν την κρεατοφαγία! Αυτό αναγράφεται στο Θ΄ κεφάλαιο του βιβλίου της Γενέσεως. Το ίδιο φυσικά ισχύει και μετά Χριστόν. Ο Ίδιος ο Κύριος έτρωγε κρέας (στη γιορτή του Ιουδαϊκού Πάσχα) και ψάρια.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
petrosathonas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από petrosathonas »

Γιώργο

απ' ότι καταλαβαίνω θα πρέπει να γυμνάζεσαι πολύ εντατικά. Χρειάζεται προσοχή όμως το body building.
Δοκιμάζεις το σώμα και τις αντοχές του μέχρι τα όρια, για κάτι που ενώ τώρα θέλεις να χτίσεις (το σώμα σου) αργότερα θα θέλεις να αποβάλλεις. Όλη αυτή η μυική μάζα τι θα γίνει όταν με την πάροδο του χρόνου δεν θα μπορείς να γυμναστείς? Καλύτερα λοιπόν σιγα σιγά να το σταματήσεις και να ασχοληθείς με λίγο τρέξιμο, περπάτημα , ποδήλατο ή κολύμπι. Πιο ήρεμα πράγματα δηλαδή και πιο ωφέλιμα.
Εξάλλου ο ίδιος το είπες ότι body building απαιτεί πολύ μεγαλύτερη του φυσιολογικού πρόσληψη θερμίδων. Επομένως πρόκειταΙ για μία "παρά φύσιν" άσκηση του σώματος. Τις ωφέλειες που λες ότι απολαμβάνεις και πολύ περισσότερες θα τις αποκομίσεις από τη μεταστροφή σου προς τον Θεό που όπως είπες έχεις κάνει τον τελευταίο καιρό.

Απλώς την γνώμη μου είπα.
Ο π.Αντώνιος και ο πνευματικός σου θα σου πουν στα σίγουρα.
Άβαταρ μέλους
panos0
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από panos0 »

Θα σου πω κατι επειδη ξερω 5 πραγματα απο γυμναστηριο.
Η ερωτηση σου ηταν για την νηστειες και το ΒodyΒuilding αλλα μιας και το θεμα πηρε και αλλες διαστασεις θα αναφερθω γενικα.
Ορισμενα κακα κατά την Χριστιανικη και μη αποψη που ισως δεν ξερεις.
Με χορταρακια και οσπρια μυς δεν κανεις,τρωγωντας ομως κάθε ημερα ζωικη πρωτεινη αυξανονται οι πιθανοτητες να πας γυμνασμενος αλλα…νωρις στον άλλο κοσμο, αφου ολες οι ερευνες δειχνουν ότι τα ζωικα λιπη και το κοκκινο κρεας αυξανουν την εμφανιση καρκινου.
Ερευνες παλι εχουν δειξει ότι οσο πιο πολύ τρως τοσο λιγοτερο ζεις, ποντικια εζησαν εως και 20% παραπανω με λιγοτερο φαγητο.Ισως περισσοτερες καυσεις με το φαγητο λιγοτερη ζωη.
Μετα από ορισμενο καιρο σωστης γυμναστικης και αναπτυξης ισως δεις με άλλο ματι τον εαυτο σου, και τους αγυμναστους/αδυναμους αλλους.
Εάν κανεις γυμναστικη χρονια ολο και καποιο τραυματισμο θα αποκτησεις στις (αρθρωσεις, μυες, ισως κοιλη) από την ενταση και το βαρος όπως ξερεις χωρις ζορι στο ΒΒ δουλεια δεν γινεται.
Πειρασμος στο να παρεις ουσιες.
Υπαρχουν και αλλα τα οποια είναι με ελαχιστες πιθανοτητες πχ τραυματισμος από πεσιμο βαρων στο γυμναστηριο πιθανοτητα προσληψης αναβολικων, τρελλοπρωτεινης, κλπ από αμφιβολου προελευσεως συμπληρωματα και αλλα.

Το να μαθεις να εχεις στοχους η προγραμματισμο μπορεις να το μαθεις από 1002 πραγματα κατά την γνωμη μου δεν περιμενεις να το μαθεις από το ΒΒ. Τα κυρια λοιπον καλα του είναι τα εξης

Καλυτερη φυσικη κατασταση.
Ωραιοτερη εμφανιση.
Καλυτερη εντυπωση λογω αυτης πχ σε μια συνεντευξη σε μια κοπελα.
Ευκολοτερη ανασηκωση βαρων στην προσωπικη ζωη ειτε λεγεται τσαντα με ψωνια ειτε συζυγος :mrgreen: .
Υπεροχη σε συμπλοκη.
Αποτροπη επιθεσης λογω εμφανισης.
Μικροτερος κινδυνος «διαλυσης» μετα από πτωση.

Η γνωμη μου.
Δεν απαγορευεται από την θρησκεια η γυμναστικη αλλα θελει προσοχη ωστε να γινεται σωστα.
Η ΒΒ βερσιον της γυμναστικης, με τις αρχες και τους στοχους του κατα την γνωμη μου δεν ταιριαζουν ωραια σε Χριστιανο.
Και αφου ρωτας, δεν συμβιβαζεται η Χριστιανικη νηστεια με το BB, όπως ξερεις η προσληψη υψηλης βιολογικης αξιας πρωτεινης παιζει καιριο ρολο στη αναπτυξη, και τα χορτα. οσπρια κλπ δεν προσφερουν τετοια. Εδώ θα πρεπει να πω ότι αυτό φυσικα διαφερει αναλογα την νηστεια εάν καποιος νηστευει αυστηρα ουτε λογος να γινεται εάν δεν τρωει κρεας Τε Πα τοτε οκ.
Στο BB σκεπτεσαι τι τρως, τι προπονηση θα κανεις, και σιγα σιγα ισως σου γινει και τροπος ζωης αφου σκοπος του είναι να γινεις μεγαλυτερος και «κομματια», ετσι ισως ο διαβολος βρει την ευκαιρια να σε κανει να κολλησεις εκει βλεποντας το σαν χομπι δεν ξερω εάν γινομαι αντιληπτος.
Τελος να σου πω οτι φαινετε οτι ειμαι κατα αλλα και εγω κανω λιγη γυμναστικη στο σπιτι, βλεπεις χρονια στο γυμναστηριο δεν την κοβεις ευκολα...
Δημοσ.: 590
Δημοσ.: 591 " Έρχομαι και εγώ...."

I'll take lives and show all no mercy that night
Attack those not knowing my force
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά θέματα”