Οδηγός εξομολογήσεως

Διαβάσατε ένα καλό Ορθόδοξο Χριστιανικό βιβλίο; προτείνετε το και σε μας.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
VASSILIKH
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας
Επικοινωνία:

Οδηγός εξομολογήσεως

Δημοσίευση από VASSILIKH »

Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Re: Οδηγός εξομολογήσεως

Δημοσίευση από filotas »

Έχουμε συζητήσει πολλές φορές, ότι τα τυποποιημένα ερωτηματολόγια δεν βοηθάνε σε τελική ανάλυση την εξομολόγηση, επειδή δίνουν την εντύπωση στον άνθρωπο που θα τα χρησιμοποιήσει, ότι η πνευματική ζωή είναι ένα σύνολο κανόνων, αυτό όμως απέχει πολύ από την Ορθόδοξη αντίληψη της πνευματικής ζωής.

Η Ορθόδοξη πνευματικότητα αφορά την σταδιακή προσέγγισή μας στο Θεό. Ότι διευκολύνει την πορεία αυτή είναι ο πνευματικός αγώνας κι ότι την εμποδίζει είναι αμαρτία. Το τι είναι αμαρτία σε τελική ανάλυση, εκτός από τις χτυπητές περιπτώσεις, είναι κάτι που πρέπει να διευκρινίζεται από τον Πνευματικό μας.

Το σωστότερο είναι η σταδιακή προσέγγιση του τι είναι αμαρτία και τι όχι και πως διεξάγεται ο πνευματικός αγώνας για την αποφυγή των αμαρτιών και την πνευματική μας πρόοδο, πρέπει να ξεδιαλύνεται σταδιακά με τη συνεργασία του εξομολογούμενου και του Πνευματικού του.

Όλοι οι έμπειροι Πνευματικοί ξέρουν τον τρόπο να εισάγουν σταδιακά των "νεοφώτιστο" στην πνευματική ζωή χωρίς να τον εξουθενώσουν ή να τον σκανδαλίσουν, αλλά και χωρίς να παραβλέπουν σημαντικά πνευματικά προβλήματα, που μπορούν ν' αποτελέσουν εμπόδιο στην πορεία του εξομολογούμενου.

Νομίζω ότι, το καλύτερο που έχει να κάνει κάποιος που θέλει να εξομολογηθεί για πρώτη φορά, είναι να ρωτήσει τους οικείους ή τους φίλους, που γνωρίζει ότι έχουν πνευματική ζωή, να του συστήσουν ένα καλό Πνευματικό, να πάει εκεί και να εμπιστευτεί τα παρακάτω στον Πνευματικό.
VASSILIKH
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας
Επικοινωνία:

ναι, συμφωνά αλλά και αυτός ο οδηγός είναι χρήσιμος γιατί κάποιος μπορεί να μην ξέρει ότι κάτι από αυτά που αναφέρει ο οδηγός είναι αμαρτία...
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

Βασιλική το ξέρει όμως ο Πνευματικός κι αυτός έχει την ευθύνη να τον καθοδηγήσει από τα πιο σημαντικά στα λιγότερο σημαντικά κι απ' αυτά που πρέπει άμεσα ν' αντιμετωπίσει, σ' εκείνα που μπορούν να περιμένουν για αργότερα.
VASSILIKH
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας
Επικοινωνία:

ναι φυσικά...απλά λέω ότι μπορεί να βοηθήσει και αυτό μαζί με τον πνευματικό.... το λέω γιατί με έχει βοηθήσει και μένα...
Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από smarti »

Τι μου θυμισες τωρα....
με αυτο το βιβλιαρακι το οποιο μου ειχε χαρισει μια φιλη μου....με βαση αυτο πηγα και εξομολογηθηκα για πρωτη φορα......διαβαζα και συγχρονως εγραφα τις αμαρτιες ...δεν ηξερα τι ακριβως ειναι η εξομολογηση και δεν μου ειχε πει κανεις...και ετσι με αυτο το βιβλιαρακι σαν καλο κοριτσακι καθησα και εγραψα ποσες σελιδες...και οταν πηγα στον πατερα να τα εξομολογηθω και ειδε τα ποσα φύλα ειχα...τρομαξε ο ανθρωπος και μου ειπε,,Ολα αυτα???????????,,Και παλι...ειχα ξεχασει και πολλα....φανταστειτε... :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :28
Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν Γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Λέσχη Αναγνωστών - Βιβλιοπροτάσεις”