εμποδια κατα την εξομολογηση

Καθημερινά πνευματικά μηνύματα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Re: εμποδια κατα την εξομολογηση

Δημοσίευση από filotas »

aposal έγραψε:
eleimon έγραψε:
LOCKHEART έγραψε:
Απλά με την έννοια ότι απο την στιγμή που έχω επαφές (σεξουαλικές) δεν μπορώ να μεταλάβω έτσι μου εχει πει ο πνευματικός μου. Απο την άλλη μπορώ αν κάνω μεγάλο διάστημα αποχής αλλά και πάλι αφου θα έχω μετά επαφές πάλι το ίδιο θα είναι. Οποτε θα το συζητήσω μαζι του την επόμενη φορά ποιο αναλυτικα.
Με την εννοια της Θειας Μεταληψης ναι σωστα,αυτο συνιστα πιστευω καθε πνευματικος αν δεν εισαι παντρεμενος.
ΣΥΝΗΘΩΣ!
Ας μην ξεχνάμε ότι ο πνευματικός είναι αυτός που αποφασίζει αν θα επιβάλει επιτίμιο και τι είδους.
Αυτό ακριβώς λέω κι εγώ πιο πάνω. Δεν είναι θέσφατο, ούτε αποτελεί απαράβατο κανόνα. Η Ορθοδοξη αντίληψη των επιτιμίων είναι εντελώς διαφορετική απ' ότι στους παπικούς. Τα επιτίμια έχουν σκοπό την πνευματική πρόοδο του ανθρώπου κι όχι την εξουθένωσή του.

Το επιτίμιο της ακοινωνησίας πολύ δύσκολα επιβάλλεται σήμερα από τους Πνευματικούς, μόνο σε περίπτωση που διαπιστώσουν άρνηση του Θεού ή έλλειψη συναίσθησης της αμαρτωλότητας και έλλειψη μετάνοιας.
Άβαταρ μέλους
LOCKHEART
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από LOCKHEART »

Καλημέρα αδέρφια ,

Θα ήθελα να ρωτήσω κάθε πότε πρέπει να εξομολογούμαστε; πχ κάθε φορά που πέφτουμε σε αμαρτία, 1 φορά το μήνα , όποτε το νιώθουμε ;

Βασικά πηγαίνω κάθε 10 μέρες και να μην εξομολογηθώ μου αρέσει να κάνω κουβέντα με τον πνευματικό μου;

Εσεις;
I prefer nothing than something bad
Μακάριοι οι καθαροί τη καρδία, ότι αυτοί τον Θεόν όψονται
Άβαταρ μέλους
eleimon
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από eleimon »

Σπυρο μου καλη σου μερα,καλα κανεις και πηγαινεις και συζητας με τον πνευματικο σου,γενικα δεν υπαρχει κανονας για το ποτε θα πρεπει κανεις να πηγαινει για εξομολογηση.Οποτε εσυ το αισθανεσαι,οποτε αισθανεσαι κατι που σε βαραινει,καλο ειναι να πηγαινεις και να το εξομολογεισαι,οσο μικρο κι αν ειναι γιατι αφηνοντας το θα μεγαλωνει διαρκως χωρις να το καταλαβαινουμε.
Εγω προσωπικα εχω παρα πολυ συχνη επικοινωνια με τον πνευματικο μου,οχι μονο για εξομολογηση,και για συμβουλες αλλα και για να με καθοδηγησει στο πως πρεπει να συμπεριφερθω σε καποια ατομα,ειναι γιατρος της ψυχης μας ετσι ας μη το ξεχναμε.Αρκει να αναπαυομαστε μαζι του.....
Καλο αγωνα!!!
«Το θάνατο δεν τον φοβά­μαι, όχι βέβαια ένεκα των έργων μου, αλλά επειδή πιστεύω στο έλεος του Θεού».
Άβαταρ μέλους
LOCKHEART
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

eleimon έγραψε:Σπυρο μου καλη σου μερα,καλα κανεις και πηγαινεις και συζητας με τον πνευματικο σου,γενικα δεν υπαρχει κανονας για το ποτε θα πρεπει κανεις να πηγαινει για εξομολογηση.Οποτε εσυ το αισθανεσαι,οποτε αισθανεσαι κατι που σε βαραινει,καλο ειναι να πηγαινεις και να το εξομολογεισαι,οσο μικρο κι αν ειναι γιατι αφηνοντας το θα μεγαλωνει διαρκως χωρις να το καταλαβαινουμε.
Εγω προσωπικα εχω παρα πολυ συχνη επικοινωνια με τον πνευματικο μου,οχι μονο για εξομολογηση,και για συμβουλες αλλα και για να με καθοδηγησει στο πως πρεπει να συμπεριφερθω σε καποια ατομα,ειναι γιατρος της ψυχης μας ετσι ας μη το ξεχναμε.Αρκει να αναπαυομαστε μαζι του.....
Καλο αγωνα!!!

Kαλημέρα και σε ευχαριστώ πολύ . Εχεις δίκιο δεν πρέπει να δίνουμε παρατάσεις και να εγκαταλείπουμε :) Αγώνας ! ! και παλι αγώνας ενάντια στον ΑΟΡΑΤΟ ΠΟΛΕΜΟ με τον Χριστό σύμμαχο ! φιλια ;)
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

LOCKHEART έγραψε:Καλημέρα αδέρφια ,

Θα ήθελα να ρωτήσω κάθε πότε πρέπει να εξομολογούμαστε; πχ κάθε φορά που πέφτουμε σε αμαρτία, 1 φορά το μήνα , όποτε το νιώθουμε ;

Βασικά πηγαίνω κάθε 10 μέρες και να μην εξομολογηθώ μου αρέσει να κάνω κουβέντα με τον πνευματικό μου;

Εσεις;
Σπύρο μου, αν έχεις αυτή την ευχέρεια κι ο Πνευματικός σου έχει τον αντίστοιχο χρόνο για να σου διαθέσει, τότε είναι ευχής έργον. Εγώ, αν ήταν δυνατόν, θα ήθελα να πάω να ζήσω στο Μοναστήρι κοντά στον Πνευματικό μου, για να με στηρίζει στις δυσκολίες του καθημερινού πνευματικού αγώνα.

Αυτό όμως είναι πρακτικά ανεφάρμοστο για τους περισσότερους από μας. Υπό κανονικές η μέχρι σήμερα εμπειρία μου λέει ότι κάθε 1,5 με 2 μήνες η προσωπική επαφή με τον Πνευματικό μας μπορεί να μας καλύψει. Σε περίπτωση έκτακτων δυσκολιών, μπορούμε να μιλήσουμε μαζί του στο τηλέφωνο. Αν στο μεταξύ έχουμε κάποια μεγάλη πτώση, μπορεί να χρειαστεί να επισπεύσουμε την επίσκεψή μας.

Η συχνότητα αυτή δεν έχει να κάνει με το πόσο συχνά κοινωνούμε. Μπορούμε να κοινωνούμε όσο συχνά μας επιτρέψει ο Πνευματικός μας, με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε από την τελευταία φορά που εξομολογηθήκαμε κάποια μεγάλη αμαρτία. Το ποιες είναι μεγάλες αμαρτίες που μας εμποδίζουν να κοινωνήσουμε μέχρι να ξαναεξομολογηθούμε, θα το προσδιορίσουμε με τον Πνευματικό μας.
dora gian
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από dora gian »

((Με την εννοια της Θειας Μεταληψης ναι σωστα,αυτο συνιστα πιστευω καθε πνευματικος αν δεν εισαι παντρεμενος))

Αυτο παιδια ειναι το μεγαλυτερο προβλημα της ορθοδοξιας ,δεν εχει λυθει ουτε προκειτε να λυθει,δεν ειναι η πραξη αυτη καθευατη η αμαρτια , αλλα ο εγωισμος και η ασυδοσια του μεταπτωτικου ανθρωπου , οΝΑΡΚΙΣΙΣΜΟΤΟΥ του που αλλωστε τον απομακρυνε απο το θεο. Πιστευω οτι σε μια σοβαρη σχεση πρεπει να αντιμετοπιζετε το θεμα της θειας μεταληψης με πολυ διακριτηκοτητα ,οι περισοτεροι πνευματικοι απλα εφαρμουζουν τον κανονα ,για να εχουν ισως τη συνειδυση τους ησυχη ενω ξερουν οτι δεν ειναι εφικτο απο τους επιπολαιους νεανισκους ,απομακρυνοντας τους απο την εκκλησια σκεφτομενοι ΓΙΑΤΙ ΜΙΑ θρησκεια αγαπης να ειναι τοσο ανεραστη.Ασε τους κινδυνους που επιφυλασει η απομακρυνση της θειας κοινωνιας.
Με αλλα λογια ισως θα επρεπε να απομακριθουν απο την ΚΡΕΒΑΤΟΚΑΜΕΡΑ του πιστου και να δωσουν περισοτερη βαρυτητα στον εθελοντισμο και την προσφορα στηνκοινοτητα που ζουν, δηλ να γινει ενα πραγματικο μελος της εκκλησιας προσφορας στον συνανθρωπο.
Άβαταρ μέλους
LOCKHEART
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

filotas έγραψε:
Σπύρο μου, αν έχεις αυτή την ευχέρεια κι ο Πνευματικός σου έχει τον αντίστοιχο χρόνο για να σου διαθέσει, τότε είναι ευχής έργον. Εγώ, αν ήταν δυνατόν, θα ήθελα να πάω να ζήσω στο Μοναστήρι κοντά στον Πνευματικό μου, για να με στηρίζει στις δυσκολίες του καθημερινού πνευματικού αγώνα.

Αυτό όμως είναι πρακτικά ανεφάρμοστο για τους περισσότερους από μας. Υπό κανονικές η μέχρι σήμερα εμπειρία μου λέει ότι κάθε 1,5 με 2 μήνες η προσωπική επαφή με τον Πνευματικό μας μπορεί να μας καλύψει. Σε περίπτωση έκτακτων δυσκολιών, μπορούμε να μιλήσουμε μαζί του στο τηλέφωνο. Αν στο μεταξύ έχουμε κάποια μεγάλη πτώση, μπορεί να χρειαστεί να επισπεύσουμε την επίσκεψή μας.

Η συχνότητα αυτή δεν έχει να κάνει με το πόσο συχνά κοινωνούμε. Μπορούμε να κοινωνούμε όσο συχνά μας επιτρέψει ο Πνευματικός μας, με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε από την τελευταία φορά που εξομολογηθήκαμε κάποια μεγάλη αμαρτία. Το ποιες είναι μεγάλες αμαρτίες που μας εμποδίζουν να κοινωνήσουμε μέχρι να ξαναεξομολογηθούμε, θα το προσδιορίσουμε με τον Πνευματικό μας.
Πραγματικά εργάζομαι κοντά στην εκκλησία του Αγ. Διονυσίου περιπου 100μέτρα οπότε μετά ανετα "πετάγομαι" όποτε επιθυμώ, δεν χάνω ευκαιρία για πνευματικές κουβέντες με ανθρώπους της Ορθοδοξίας και πόσο μάλλον πνευματικούς. Βασικά στο ότι ειμαι αρχάριος αναγκαστικά οι επισκέψεις μου ειναι ποιο συχνές... τι να κάνουμε έχει δυσκολίες ο αγώνας :) :lol:
Άβαταρ μέλους
LOCKHEART
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

dora gian έγραψε:((Με την εννοια της Θειας Μεταληψης ναι σωστα,αυτο συνιστα πιστευω καθε πνευματικος αν δεν εισαι παντρεμενος))

Αυτο παιδια ειναι το μεγαλυτερο προβλημα της ορθοδοξιας ,δεν εχει λυθει ουτε προκειτε να λυθει,δεν ειναι η πραξη αυτη καθευατη η αμαρτια , αλλα ο εγωισμος και η ασυδοσια του μεταπτωτικου ανθρωπου , οΝΑΡΚΙΣΙΣΜΟΤΟΥ του που αλλωστε τον απομακρυνε απο το θεο. Πιστευω οτι σε μια σοβαρη σχεση πρεπει να αντιμετοπιζετε το θεμα της θειας μεταληψης με πολυ διακριτηκοτητα ,οι περισοτεροι πνευματικοι απλα εφαρμουζουν τον κανονα ,για να εχουν ισως τη συνειδυση τους ησυχη ενω ξερουν οτι δεν ειναι εφικτο απο τους επιπολαιους νεανισκους ,απομακρυνοντας τους απο την εκκλησια σκεφτομενοι ΓΙΑΤΙ ΜΙΑ θρησκεια αγαπης να ειναι τοσο ανεραστη.Ασε τους κινδυνους που επιφυλασει η απομακρυνση της θειας κοινωνιας.
Με αλλα λογια ισως θα επρεπε να απομακριθουν απο την ΚΡΕΒΑΤΟΚΑΜΕΡΑ του πιστου και να δωσουν περισοτερη βαρυτητα στον εθελοντισμο και την προσφορα στηνκοινοτητα που ζουν, δηλ να γινει ενα πραγματικο μελος της εκκλησιας προσφορας στον συνανθρωπο.

Αγαπητέ αδερφέ έχουμε ανοίξει θεματάκι δεν ξέρω αν το έχεις παρακολουθήσει αλλα πιστέυω θα λάβεις και άλλες απόψεις επι του θέματος http://agiooros.net/forum/viewtopic.php?f=37&t=7889.
Βασικά η άποψη πολλών νέων ανθρώπων ειναι αυτή που αναφέρεις. Στην δική μου πχ περίπτωση ανέφερα τις δυσκολιες περι γάμου στο πνευματικό και μου είπε ότι ο Θεός γνωρίζει τις προθέσεις και τις δυσκολίες και αυτό δεν σημαίνει οτι ο Θεός έχει κάποιο στυλιάρη και χτυπά τους ανθρώπους μην ξεχνάμε ο ΘΕΟΣ αγάπη εστι. Φυσικά μου ανέφερε οτι αυτό το γεγονός δεν αναιρεί τον πνευματικό αγώνα όπως εξομολόγηση, προσευχη απλά πριν απο την τελευταία πράξη πρεπει να υπάρχει ενα μεγάλο διάστημα αποχής για θεία μετάληψη νόμίζω (αν θυμάμαι καλά) κάπου στις 20 μερες.
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

LOCKHEART έγραψε: Φυσικά μου ανέφερε οτι αυτό το γεγονός δεν αναιρεί τον πνευματικό αγώνα όπως εξομολόγηση, προσευχη απλά πριν απο την τελευταία πράξη πρεπει να υπάρχει ενα μεγάλο διάστημα αποχής για θεία μετάληψη νόμίζω (αν θυμάμαι καλά) κάπου στις 20 μερες.

Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς θέλεις να πεις, αλλά αν αναφέρεσαι στο διάστημα, που πρέπει να μεσολαβήσει, από την τελευταία επαφή του έγγαμου ζευγαριού μέχρι τη Θεία Μετάληψη, είναι 3 μέρες (ας πούμε Πέμπτη - Παρασκευή -Σάββατο) κι όχι 20. Κατά συνέπεια και τα έγγαμα ζευγάρια μπορούν να κοινωνούν κάθε Κυριακή, εφόσον τους το επιτρέψει ο Πνευματικός τους. Αν ήταν έτσι που τα λες Σπύρο, οι έγγαμοι ιερείς, που κοινωνούν σε κάθε Θεία Λειτουργία, δεν θα είχαν καθόλου παιδιά.
Άβαταρ μέλους
LOCKHEART
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

filotas έγραψε: Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς θέλεις να πεις, αλλά αν αναφέρεσαι στο διάστημα, που πρέπει να μεσολαβήσει, από την τελευταία επαφή του έγγαμου ζευγαριού μέχρι τη Θεία Μετάληψη, είναι 3 μέρες (ας πούμε Πέμπτη - Παρασκευή -Σάββατο) κι όχι 20. Κατά συνέπεια και τα έγγαμα ζευγάρια μπορούν να κοινωνούν κάθε Κυριακή, εφόσον τους το επιτρέψει ο Πνευματικός τους. Αν ήταν έτσι που τα λες Σπύρο, οι έγγαμοι ιερείς, που κοινωνούν σε κάθε Θεία Λειτουργία, δεν θα είχαν καθόλου παιδιά.
Παρεξήγηση, μάλλον δεν διευκρίνισα. Αυτό ειναι για τα μη εγγαμα άτομα. Εμένα μου είπε ο πνευματικός μου οτι επειδή έχω σχέση και δεν είμαι παντρεμένος καλό ειναι να περάσει κανα 20ημερο χωρίς "πράξη" για να μπορέσω να μεταλάβω.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Μηνύματα”