Προέχει η ενότητα
Συντονιστής: Συντονιστές
- stathis73
- Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Προέχει η ενότητα
Αγαπητε Κυριακο δεν νομιζω κανεις να μαλωνει τον αλλο, την γνωμη μας λεμε ολοι, οπως και εσυ (και ας μας διαβαζει ολη η γη
) και ανταλασουμε αποψεις και βγαζουμε ολοι τα συμπερασματα μας.
Τις θεός Μέγας ως ο Θεός ημών.
Σ' αυτό δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς, είναι ξεκάθαρο. Και είναι επίσης σημαντικότατη επισήμανση, συμφωνούμε.filotas έγραψε:Η ενότητα Κυριάκο δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά η τελείωση εν Χριστώ. Η ενότητα της Εκκλησίας είναι το μέσον για την επίτευξη της τελείωσης και όχι ο σκοπός.
Γιατί όμως είσαι απόλυτος στο κατωτέρω
filotas έγραψε:δεν αφορούσε αυτό που εννοείς, αλλά το επερχόμενο Πάθος και τον αναγκαίο αποχωρισμό απ' αυτούς που ηγάπησε και ετήρησε άθικτους
Όταν η Γραφή λέει και ο ίδιος ο Κύριος τονίζει ότι :
Δηλαδή που είναι ερμηνευτικό σφάλμα ( και αυθαίρετο συμπέρασμά μου όπως γράφεις) όταν νομίζω ότι αυτό όλο δεν είναι παρά ευχή για την ενότητα της Εκκλησίας, των πιστών δηλαδή του μέλλοντος;filotas έγραψε:Ου περί τούτων δε ερωτώ μόνον, αλλά και περί των πιστευόντων διά τού λόγου αυτών εις εμέ, 21 ίνα πάντες έν ώσιν,
Σου παραθέτω επίσης την ερμηνεία του Τρεμπέλα.
"<Δεν σε παρακαλώ δε μόνον δι' αυτούς τους ένδεκα, αλλά και δι' εκείνους, που θα πιστεύουν δια του κηρύγματός των εις εμέ. Σε παρακαλώ δι όλους αυτούς, δια να είναι όλοι ένα δια της αγάπης και ομοφροσύνης
που θα κυριαρχεί μεταξύτων. Καθώς σύ, Πάτερ είσαι ενωμένος με εμέ και εγώ είμαι ενωμένος μετά σου, λόγω του ότι έχομεν και οι δύο την αυτήν ουσίαν και φύσιν, έτσι σε παρακαλώ , να είναι και αυτοί έν δια της κοινωνίας και ενώσεως με ημάς,, δια να πιστεύση ο διηρημένος και διχασμένος μεταξύ του κόσμος.....>''
Το νόημα της περικοπής δεν εστιάζεται στο "ίνα πάντες εν ώσιν", αλλά στο "ίνα και αυτοί εν ημίν ώσιν" και το επαναλαμβάνει εξηγώντας "εγώ εν αυτοίς και σύ εν εμοί, ίνα ώσιν τετελειωμένοι εις έν".!!!!!!!!!!!!
Γιατί δηλαδή να μην εστιάζεται και στα δύο;
Αληθές είναι το πραγματικό, και Αλήθεια ο ίδιος ο Κύριος, μόνο Αυτός μπορεί να μας ελευθερώσει.
Προφανώς. Οι απαντήσεις δίδονται στο πλαίσιο συζήτησης και όχι διαμάχης, για εμένα τουλάχιστον αυτό ίσχυε και ισχύει. Όταν απαντάς σημαίνει διαφωνία; Όταν διαφωνούμε το δηλώνουμε όπως και τον λόγο της διαφωνίας. Εκτός και αν είμαστε έτοιμοι να διαφωνήσουμε σε οτιδήποτε οπότε είναι άλλη περίπτωση....... .stathisgrh έγραψε:Αγαπητε Κυριακο δεν νομιζω κανεις να μαλωνει τον αλλο, την γνωμη μας λεμε ολοι, οπως και εσυ (και ας μας διαβαζει ολη η γη) και ανταλασουμε αποψεις και βγαζουμε ολοι τα συμπερασματα μας.
Αληθές είναι το πραγματικό, και Αλήθεια ο ίδιος ο Κύριος, μόνο Αυτός μπορεί να μας ελευθερώσει.
- filotas
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Κυριάκο, εγώ δεν είπα ότι δεν είναι πολύ σημαντικά όσα αναφέρονται στην περικοπή και για την ενότητα και την εν Χριστώ τελείωση, όπως εξ άλλου είναι όλα σημαντικά στην Αγία Γραφή, χωρίς καμιά εξαίρεση. Όμως η ενότητα αναφέρεται ως αποτέλεσμα της εν Χριστώ Αγάπης μέσω της οποίας επιτυγχάνεται και η τελείωση και όχι ως το σημαντικότερο στοιχείο της Εκκλησίας. Τα μέλη της Εκκλησίας δεν σώζονται αν δεν κατανοήσουν ότι αυτό που πρέπει να επιδιώκουν είναι η συνολική εν Χριστώ τελείωση και όχι η ατομική. Κανείς δεν σώζεται αγωνιζόμενος μόνο για την προσωπική του σωτηρία, αλλά μέσω της προσπάθειας για την κοινή σωτηρία. Αυτό το δρόμο μας έδειξε ο Χριστός κι αυτόν πρέπει ν' ακολουθήσουμε.
Όμως επιμένω ότι η αγωνία του Χριστού κατά το Μυστικό Δείπνο και όσα τον ακολούθησαν ήταν για το "επερχόμενο Πάθος και τον αναγκαίο αποχωρισμό απ' αυτούς που ηγάπησε και ετήρησε άθικτους", γι αυτό στα προηγούμενα κεφάλαια του Κατά Ιωάννην (14 -15) προσπαθεί να τους καθησυχάσει για τον αναγκαίο αποχωρισμό, εξηγώντας τους τι θα συμβεί και τους δίνει οδηγίες για το πως πρέπει να συμπεριφέρονται ο ένας στον άλλον και απέναντι στον κόσμο. Η περιγραφή του Μυστικού Δείπνου και των συναφών γεγονότων στο Κατά Ιωάννη εκτείνεται σε 4 ολόκληρα κεφάλαια. Τόση μεγάλη σημασία δίνει ο Ευαγγελιστής στα γεγονότα αυτά. Επομένως μην τα περιορίζουμε σε μια μόνο φράση.
Όμως επιμένω ότι η αγωνία του Χριστού κατά το Μυστικό Δείπνο και όσα τον ακολούθησαν ήταν για το "επερχόμενο Πάθος και τον αναγκαίο αποχωρισμό απ' αυτούς που ηγάπησε και ετήρησε άθικτους", γι αυτό στα προηγούμενα κεφάλαια του Κατά Ιωάννην (14 -15) προσπαθεί να τους καθησυχάσει για τον αναγκαίο αποχωρισμό, εξηγώντας τους τι θα συμβεί και τους δίνει οδηγίες για το πως πρέπει να συμπεριφέρονται ο ένας στον άλλον και απέναντι στον κόσμο. Η περιγραφή του Μυστικού Δείπνου και των συναφών γεγονότων στο Κατά Ιωάννη εκτείνεται σε 4 ολόκληρα κεφάλαια. Τόση μεγάλη σημασία δίνει ο Ευαγγελιστής στα γεγονότα αυτά. Επομένως μην τα περιορίζουμε σε μια μόνο φράση.