"Αναρχισμός" και Ορθοδοξία

Διάφορα Θέματα που δεν μπορούν να είναι σε άλλη κατηγορία

Συντονιστής: Συντονιστές

Άβαταρ μέλους
Μ.Δ.Κ.
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: "Αναρχισμός" και Ορθοδοξία

Δημοσίευση από Μ.Δ.Κ. »

ravniotis έγραψε:Από τότε έχουν περάσει αρκετά χρόνια και πολλές επισκέψεις μου στο Άγιον Όρος και προσυπογράφω την δήλωση αυτή του λυκειάρχη μου. Στο Άγιον Όρος υπάρχουν εμφανή δείγματα τόσο του αναρχισμού (κυρίως στους αναχωρητές-ερημίτες) όσο και του κομμουνισμού (τρανό παράδειγμα τα κοινόβια μοναστήρια).
Ποιά είναι αυτά τα εμφανή δείγματα, και για το πρώτο και για το δεύτερο;
Αληθές είναι το πραγματικό, και Αλήθεια ο ίδιος ο Κύριος, μόνο Αυτός μπορεί να μας ελευθερώσει.
Άβαταρ μέλους
ΜΙΧΣ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από ΜΙΧΣ »

πάνε αντίθετα στο κατεστημένο του πλουτισμού και του εγωισμού... αλλά με τίποτα δεν είναι αναρχικοί, όσο για το ότι κάνουν πράξη τα λόγια του Χριστού και Σωτήρα μας, το κάνουν. Να τους αποκαλούμε κομμουνιστές όταν ο κομμουνισμός ήταν ένα είδος θρησκείας... δε λέει... την ιδέα την είχε, στην πράξη όμως απέτυχε γιατί οι άνθρωποι δεν ήταν διαθετιμένοι να ακολουθήσουν τα λόγια του Σωτήρα μας.

Ο Λυκειάρχης σας ήταν πανέξυπνος άνθρωπος όπως και η σύζυγός του την οποία θαυμάζω και παρακολουθώ τακτικά στις εκπομπές της. Ευλαβέστατοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

Και κέρδισε κι εσένα... :25
+Η ελπίς μου ο Πατήρ, καταφυγή μου ο Υιός, σκέπη μου το Πνεύμα το Άγιον, Τριάς Αγία, δόξα σοι.
Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από dionysisgr »

Αδελφε εν Χριστω ravniotis, με συγχωρεις,
δεν ξερω το φυσικο σου ονομα, αλλα κοιταξε να δεις.

Θεωρω, (εφοσον εννοεις εμας τους προλαλησαντες βεβαια),
οτι δεν ανατριχιαζουμε καθολου αφενος,
αφετερου δεν νομιζω παλι επισης καθολου, μιλωντας για μενα,
(αλλα απο οτι κατανοω και για τους αλλους αδελφους),
οτι εχουμε τις εννοιες του αναρχισμου και του κομμουνισμου,
αποθηκευμενες στο νου μας, μονο με την κακη και την στρεβλη τους εννοια.

Οποτε προφανως θα απευθυνεσαι γενικα και αοριστα, στην τοποθετηση σου.
Αν οχι, μας το διευκρινιζεις εαν θελεις. Παντως για μενα δεν ισχυει αυτο.

Οπως ουτε ο καπιταλισμος, ετσι ουτε ο κομμουνισμος και ο αναρχισμος,
δεν ειναι επικαταρατα, αλλα ουτε και πανακειες. Αυτο δειχνει η ιστορια.

Ισως μεσα στο καθενα, να κρυβονται μερικως καποια θετικα,
αλλα στο ολον τους, και στην πληροτητα τους, εχουν αποτυχει ολα παταγωδως,
και το βλεπουμε καθημερινα.

Αποτυγχανουν δε, για τον απλουστατο λογο οτι πισω απο αυτα τα συστηματα,
κρυβονται μεταπτωτικοι ανθρωποι, με παθη, εγωϊσμο,
πολυ συχνα χωρις φοβο Θεου, και δικαιοσυνη, και ανομα συμφεροντα.

Αποτυγχανουν παλι δε, διοτι απο την φυση του, καθε ανθρωπινο εργο και φιλοσοφια,
ειναι ατελες, προσωρινο και πεπερασμενο. Μαγικη λυση με το κλειδι στο χερι ο ανθρωπος δεν εχει.

Αλλα αυτα ισως ανηκουν σε αλλο θεμα συζητησης.

Σχετικα με τον μαεστρο, και αυτα που λες.

Διαβασαμε το αρθρο ολο, και νομιζω αιτιολογησαμε επαρκως τις αποψεις μας.

Ο φιλος μαεστρος, που συνεντευξιαζεται, δεν θεωρω οτι κανει κατι αλλο,
εκτος απο μια προσωπικη και εξυπνη κατα κοσμον παντοτε,
προωθηση των μπερδεμενων κοσμοθεωριων του, και εν τελει της τεχνης του,
η αυτου, που αποκαλει τεχνη, τελος παντων.

Τωρα τι τεχνη ειναι να βαζεις καποιον να.. ουρει επι σκηνης,
και να σε κραζει ο κοσμος οπου πας, ειναι ενα αλλο θεμα, που μας υπερβαινει..

Αυτα νομιζω εγω, τωρα εσυ εαν βλεπεις κατι αλλο, πιο ουσιωδες, καλως πραττεις.

Τωρα σχετικα με αυτο που λες περι Αγιου Ορους.

Εχει ειπωθει οντως και απο αλλους, π.χ. π.Βασιλειος Γοντικακης πρωην Ιβηριτης Ηγουμενος,
υπο μια μορφη κοινωνιολογικου κατηγορηματος-θεωρησης της μοναστικης πολιτειας,
σε οτι αφορα την χρηστη διοικηση της. Οχι στο πνευματικο της γιγνεσθαι.

Και αυτο εχει μια βαση. Αλλα μαλλον ειναι μια ισονομια και πρωτιστως συνοδικη,
υπο την Εκκλησιαστικη εννοια, κοινοτικη πολιτεια,
παρα μια αναρχικη η κομμουνιστικη, οπως καποιοι θελουν τραβωντας απο τα μαλλια,
να την παρουσιασουν.

Σιγουρα ο Χριστιανισμος, που διατριβει μεσα στην κτιση και την ιστορια,
δεν ειναι κατι θεωρητικο και φανταστικο, αλλα ζωη και εργα, πολιτισμος και μνημεια,
ειτε με την πνευματικη και δογματικη τους υποσταση, ειτε με την υλικη,
αποτελειται δε, απο τους ανθρωπους και τα εργα τους, ως προς το ενα σκελος του,
εχει την δικη του κοινωνιολογια, που πιθανον σε καποια θεωρητικα σημεια,
να συμπιπτει με τις γενικες εννοιες και αρχες του κομμουνισμου και του αναρχισμου.

Αυτο ομως ειναι το επιμερους, δεν αποτελει γενικο συμπερασμα, η απτη πραγματικοτητα.

Το να πει κανεις δηλαδη οτι στον Αθωνα, ειναι αναρχικοι, η, κομμουνιστες, ειναι αρκετα απλοϊκο,
και καθαρα εκτος πραγματικοτητος. Ασε που υπαρχουν και βασιλικοι επανω αρκετοι..

Επειτα αυτο που λες περι αναχωρητων και ερημιτων δεν ισχυει.

Καθολου αναρχικοι δεν ειναι. Καταρχας εχουν απαντες πνευματικο πατερα,
στον οποιο κανουν υπακοη και συνεχη εξαγορευση λογισμων.

Αρα στην ουσια παραμενουν υποτακτικοι εν τη μονωσει τους, και οχι αδεσποτοι.
Επειτα εχουν την μια και μονη Αρχη, την Αναρχη, την Τριαδικη, που λεει και παραπανω ο Κυριακος,
και τελουν υπο την συνεχη Της, επιστασια και χαρη. Αρα παλι δεν ειναι οτι να'ναι και οπου να'ναι.

Επισης δεν εχουν θελημα δικο τους, κατα κοσμον, συμφωνα με τα παραπανω.
Αρα ο αναρχισμος με την κοσμικη εννοια, πορρω απεχει απο αυτες τις καταστασεις.

Επισης σε οτι αφορα τον κομμουνισμο και τα κοινοβια, παλι αυτα προηγουνται αφενος πολλους αιωνες,
πριν να εμφανιστει η θεωρητικη του κομμουνισμου, αρα το βλεπεις καπως αναποδα χρονικα.

Τα κοινοβια ειναι ηδη γεγονος ιστορικο, απο τον 3ο αιωνα, αλλα και ακομα πιο πισω απο τον 1ο αιωνα,
οι αγαπες, δηλαδη οι κοινες πρωτοχριστιανικες τραπεζες, και η κοινοκτημοσυνη των Χριστιανων,
ειναι ο οδηγος για ολες τις μετεπειτα ανθρωπινες πολιτικες θεωριες, που μαλιστα αυτες,
με σκοπιμο τροπο διεστρεψαν την ανθρωπο-κοινωνιολογικη αναφορα των Χριστιανων
απο και προς τον Θεον, και την εκαναν αδιεξοδα κυκλικη προς τον ανθρωπο,
με αποτελεσμα ολα αυτα τα τραγικα που ειδαμε τον 20ο αιωνα.

Οπως αλλωστε ειπε και ο μεγας Ντοστογιεφσκι, "χωρις Θεο, ολα επιτρεπονται".

Αρα, το να προσπαθησεις να εφαρμοσεις το καλυτερο συστημα, με τις καλυτερες προθεσεις,
βγαζοντας εξω τον ομως Θεο και το Ευαγγελιο Του,
καταληγει σε ολοκληρωτισμους, γκουλαγκ, εξοριες, φουρνους, γενοκτονιες κλπ κλπ..

Αυτα ειναι αποδεδειγμενα ιστορικα, και αδιαμφησβητητα.

Επι της ουσιας.

Δεν μιμειται ο Ορθοδοξος μοναστικος τροπος ανθρωπινα συστηματα,
αλλα ειναι η ιδια η ζωη, εν Πνευματι Αγιων πολιτευομενη, εμπνεομενη και διαγομενη.

Αντιθετα, τα οποια εμφανιζομενα εν χρονω ανθρωπινα συστηματα,
αντιγραφουν κακεκτυπα τον Ευαγγελικο τροπο ζωης, και προσπαθουν το καλο,
δεν αντιλεγουμε σε αυτο,
αλλα ακριβως επειδη αφηνουν ηθελημενα η αθελητα,
τον Θεανδρικο τροπο ζωης και πολιτειας,
και την αναφορα του οντος προς τον Σωτηρα και Λυτρωτη,
απ'εξω απο την εφαρμογη τους, γιαυτο αποτυγχανουν,
και θα συνεχισουν να αποτυγχανουν.

Ουκ επ'αρτω μονον, ζησεται ανθρωπος,
αλλα ζει και αναπνεει μεσα στην καινη πολιτεια την εν Χριστω ζωης,
με Αρχη και Τελος τον Χριστο, και τις εντολες Του, που πληρωνουν τα παντα.

Και αλλιως.

Εαν ο κοσμος, ζουσε Χριστιανικα, δεν θα χρειαζοταν κανενα αλλο "συστημα",
αλλα ο κοσμος θα ηταν παραδεισος, μετα τον αρχικο παραδεισο, και πριν τον τελικο παραδεισο.

Ομως δεν ειναι. Και γιαυτο επινοουνται συνεχως αδιεξοδα συστηματα.
Ασε που υπαρχει και ο πονηρος και το συναφι του, που δουλευει στο κακο νυχθημερον,
και οπως θα ξερεις ειναι μπλεγμενος σε πολλα απο αυτα τα συστηματα..

Δεν ξερω πως το βλεπεις εσυ.
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
vasilisalt
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από vasilisalt »

ravniotis έγραψε:Με αφορμή το δημοσίευμα αυτό θα ήθελα και εγώ να αναφέρω ένα σχετικό περιστατικό.
Πήγαινα στο Κλασικό Λύκειο Αναβρύτων και διευθυντή είχα τον Γεώργιο Σουρέλη, σύζυγο της συγγραφέος Γαλάτειας Γρηγοριάδου Σουρέλη. Κατά την ώρα ενός μαθήματος κάναμε αταξίες με έναν συμμαθητή μου και ο καθηγητής μας έβγαλε από την τάξη και μας έστειλε στο γραφείο του διευθυντή. Εκεί, ο Σουρέλης αφού ρώτησε αρχικά τι κάναμε στο τέλος ήθελε να μάθει το γιατί. Αυθόρμητα ο φίλος μου απάντησε : "γιατί είμαστε αναρχικοί !!!" και ο Σουρέλης μας απαντάει "αφού είστε αναρχικοί να πάτε να γίνεται μοναχοί στον Άγιον Όρος γιατί μόνο αυτοί είναι αληθινοί αναρχικοί !!!" και μας άφησε να φύγουμε.
Εγώ , αν και είχα πάει ήδη 2 φορές στο Άγιον Όρος, μάλλον θεώρησα χαζή την ατάκα αυτή του λυκειάρχη μας και την σχολίαζα περιπαιχτικά με τους άλλους συμμαθητές μου.

Από τότε έχουν περάσει αρκετά χρόνια και πολλές επισκέψεις μου στο Άγιον Όρος και προσυπογράφω την δήλωση αυτή του λυκειάρχη μου. Στο Άγιον Όρος υπάρχουν εμφανή δείγματα τόσο του αναρχισμού (κυρίως στους αναχωρητές-ερημίτες) όσο και του κομμουνισμού (τρανό παράδειγμα τα κοινόβια μοναστήρια).
Τώρα βέβαια κάποιοι ανατριχιάζουν με το άκουσμα αυτών των λέξεων ή έχουν στο μυαλό τους τη μία και μόνο στρεβλή εφαρμογή των δύο αυτών θεωριών. Τίποτα όμως από τα δύο δεν μπορεί να "αλλοιώσει" τη δήλωση αυτή του Γ. Σουρέλη ...
Μου αρέσει πολύ το παραπάνω.
Ο Διονύσης έχει δίκιο στις παρατηρήσεις γιατί λόγω ΄΄μελέτης΄΄ συνήθως θέλει να είναι ακριβοδίκαιος.
Όμως για μένα και το αμπελοφιλοσοφικό μυαλό μου, υπάρχουν ΄΄αναρχικοί΄΄ στο Άγιο Όρος, αν θεωρήσουμε
ως αρχή αυτα που καθημερινά βιώνουμε όλοι, που διδάσκουμε τα παιδιά μας κλπ κλπ.
Είσαι αναρχικός όταν κάνεις ένα σβου σε όλες αυτές τις ΄΄αρχές΄΄ και αναχωρείς για έναν άλλο κόσμο, της κατάκτησης της αιώνιας ευτυχίας
μέσα από ΄΄αντισυμβατικές΄΄ για το σύγχρονο άνθρωπο μεθόδους.
Μπορεί να μην είσαι αναρχικός κατά Μπακούνιν αλλά είσαι αναρχικός σε σχεση με τον καθως πρέπει πετυχημένο μεσοαστούλη.

Όσον αφορά τον κομμουνισμό, στο κοινόβιο μοναχισμό νομίζω έχουμε μια πολύ υγιή εκφρασή του.
Όλοι πασχίζουν για να παραχθεί κοινόχρηστος πλούτος και από αυτόν ο καθένας παίρνει μόνο τα ελάχιστα για την επιβίωσή του...
Υπάρχει αλήθεια κάτι ποιο αριστερό;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Συνολικά για τη συνέντευξη έχετε δίκιο.
Μου άρεσε όμως πολύ το κομμάτι για το Αγιο Όρος.
Εννοείται πως δεν εξετάζουμε συνολικά την κομμουνιστική θεωρία.
Άβαταρ μέλους
Captain Yiannis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Captain Yiannis »

vasilisalt έγραψε:
ravniotis έγραψε:Με αφορμή το δημοσίευμα αυτό θα ήθελα και εγώ να αναφέρω ένα σχετικό περιστατικό.
Πήγαινα στο Κλασικό Λύκειο Αναβρύτων και διευθυντή είχα τον Γεώργιο Σουρέλη, σύζυγο της συγγραφέος Γαλάτειας Γρηγοριάδου Σουρέλη. Κατά την ώρα ενός μαθήματος κάναμε αταξίες με έναν συμμαθητή μου και ο καθηγητής μας έβγαλε από την τάξη και μας έστειλε στο γραφείο του διευθυντή. Εκεί, ο Σουρέλης αφού ρώτησε αρχικά τι κάναμε στο τέλος ήθελε να μάθει το γιατί. Αυθόρμητα ο φίλος μου απάντησε : "γιατί είμαστε αναρχικοί !!!" και ο Σουρέλης μας απαντάει "αφού είστε αναρχικοί να πάτε να γίνεται μοναχοί στον Άγιον Όρος γιατί μόνο αυτοί είναι αληθινοί αναρχικοί !!!" και μας άφησε να φύγουμε.
Εγώ , αν και είχα πάει ήδη 2 φορές στο Άγιον Όρος, μάλλον θεώρησα χαζή την ατάκα αυτή του λυκειάρχη μας και την σχολίαζα περιπαιχτικά με τους άλλους συμμαθητές μου.

Από τότε έχουν περάσει αρκετά χρόνια και πολλές επισκέψεις μου στο Άγιον Όρος και προσυπογράφω την δήλωση αυτή του λυκειάρχη μου. Στο Άγιον Όρος υπάρχουν εμφανή δείγματα τόσο του αναρχισμού (κυρίως στους αναχωρητές-ερημίτες) όσο και του κομμουνισμού (τρανό παράδειγμα τα κοινόβια μοναστήρια).
Τώρα βέβαια κάποιοι ανατριχιάζουν με το άκουσμα αυτών των λέξεων ή έχουν στο μυαλό τους τη μία και μόνο στρεβλή εφαρμογή των δύο αυτών θεωριών. Τίποτα όμως από τα δύο δεν μπορεί να "αλλοιώσει" τη δήλωση αυτή του Γ. Σουρέλη ...
Μου αρέσει πολύ το παραπάνω.
Ο Διονύσης έχει δίκιο στις παρατηρήσεις γιατί λόγω ΄΄μελέτης΄΄ συνήθως θέλει να είναι ακριβοδίκαιος.
Όμως για μένα και το αμπελοφιλοσοφικό μυαλό μου, υπάρχουν ΄΄αναρχικοί΄΄ στο Άγιο Όρος, αν θεωρήσουμε
ως αρχή αυτα που καθημερινά βιώνουμε όλοι, που διδάσκουμε τα παιδιά μας κλπ κλπ.
Είσαι αναρχικός όταν κάνεις ένα σβου σε όλες αυτές τις ΄΄αρχές΄΄ και αναχωρείς για έναν άλλο κόσμο, της κατάκτησης της αιώνιας ευτυχίας
μέσα από ΄΄αντισυμβατικές΄΄ για το σύγχρονο άνθρωπο μεθόδους.
Μπορεί να μην είσαι αναρχικός κατά Μπακούνιν αλλά είσαι αναρχικός σε σχεση με τον καθως πρέπει πετυχημένο μεσοαστούλη.

Όσον αφορά τον κομμουνισμό, στο κοινόβιο μοναχισμό νομίζω έχουμε μια πολύ υγιή εκφρασή του.
Όλοι πασχίζουν για να παραχθεί κοινόχρηστος πλούτος και από αυτόν ο καθένας παίρνει μόνο τα ελάχιστα για την επιβίωσή του...
Υπάρχει αλήθεια κάτι ποιο αριστερό;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Συνολικά για τη συνέντευξη έχετε δίκιο.
Μου άρεσε όμως πολύ το κομμάτι για το Αγιο Όρος.
Εννοείται πως δεν εξετάζουμε συνολικά την κομμουνιστική θεωρία.

Αν είναι δυνατόν.... άκου αναρχικοί οι μοναχοί και οι αναχωρητές ,... Κύριε ελέησον

Βασίλη πες μου ότι δεν κατάλαβα καλά.... τι πάει να πεί ακριβοδίκαιος και αμπελοσοφικό μυαλό ... και ξέρω γω τι άλλο...

Τι; ... δηλαδή να θεωρήσουμε φυσιολογικά και ως αρχή όλα αυτα τα τρελά που συμβαίνουν γύρο μας και ... που καθημερινά βιώνουμε όλοι,
και έτσι λοιπόν επειδή υπάρχουν και κάποιοι συνετοί και ένθεοι άνθρωποι (Αγιορείτες μοναχοί) να τους εξοβελίσουμε (γιατί αυτό κάνουμε όταν τους ονομάζουμε έτσι) και να τους ονομάσουμε και αυτούς αναρχικούς, ....όλοι και όλα στο ίδιο τσουβάλι..

Αυτό μου θυμίζει ένα γνωστικό που έπεσε με αλεξίπτωτο σε ένα νησί τρελών και τον κλείσανε οι τρελοί στο τρελοκομείο γιατί ήταν γνωστικός, Κύριε ελέησον

Αυτές τις παραδοχές κάνουμε και είμαστε ότι είμαστε και φτάσαμε όπου φτάσαμε,

Κύριε ελέησον
Κανείς δεν είναι τέλειος και κανείς δεν θα πρέπει να απαιτεί από τους άλλους τελειότητα.
Όλοι ως ατελείς πορευόμαστε και με ατέλειες συμπορευόμαστε.
Η τελειότητα δεν ανήκει στους ανθρώπους παρά μονάχα στον Θεό.
vasilisalt
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Αυτό κατάλαβες Καπετάνιε;
Εδώ κολλάει το δεν υπάρχουν χυδαίες λέξεις αλλά...
Τελευταία πάντως διακρίνω μια γενικότερη επιθετικότητα στα γραφόμενά σου.
(όχι ως προς εμένα, γενικά μιλάω)
Ας είναι ευλογημένο, όπως θα έλεγες και εσύ

Το αμπελοφιλόσοφος κολλάει σε ότι αφορά τον εαυτό μου και αποτελεί σαφή αυτοκριτική.
Για όσους νιώθουν επαρκείς θεολογικά πιθανόν να είμαι και παρίας.
Όσο του κόβει του καθενός. Τόσο μου κόβει τόσο γράφω.
vasilisalt
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Captain Yiannis έγραψε: ...
Αυτές τις παραδοχές κάνουμε και είμαστε ότι είμαστε και φτάσαμε όπου φτάσαμε,
Κύριε ελέησον
Το ότι οι παραδοχές μου θα ήταν τόσο καταστροφικές για την κοινωνία δεν το είχα υπολογίσει...
Και να φανταστείς δεν τους είπα μόνο αναρχικούς. Τους είπα και κομμουνιστές!!!
Αυτο που το πας; Αυτό μου μοιάζει ακόμα ποιο βαρύ!!!
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Νομίζω πως η λέξη αναρχία είναι πολύ γήινη για να παρουσιάσει μια πνευματική κατάσταση όπως αυή των μοναχών και δη των αναχωριτών. Μου θυμίζει έναν φίλο και συνάδελφο Συριζαίο που ισχυρίζεται ότι ο Χριστός υπήρξε ένας αναρχικός ηγέτης.
Επειδή βέβαια ο Μιχάλης (ranviotis) δεν είναι τυχαίο άτομο και πολύ περισσότερο δεν είναι άσχετος με το Α.Ο. είμαι σίγουρος ότι την έννοια της αναρχίας και του κομμουνισμού της θεωρεί διαφορετικά απ' ό,τι έχει επικρατήσει ως έννοια στις μέρες μας.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Άβαταρ μέλους
Μ.Δ.Κ.
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Μ.Δ.Κ. »

Αδερφέ εν Χριστώ Βασίλη θα φανώ λίγο αιχμηρός αλλά σε παρακαλώ μην με παρεξηγήσεις. Πηγαίνουμε δίκην τουρισμού στο Άγιο Όρος και στις ιερές Μονές να πάρουμε καθαρό αέρα, να κάνουμε τις πορείες μας στο δάσος, να βγάλουμε φωτογραφίες τα αξιοθέατα, να φιλοξενηθούμε τζάμπα, να παρακολουθήσουμε και καμιά ακολουθία για να έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας, και που ξέρεις μπορεί να πετύχουμε και κανένα προορατικό γέροντα να μας πει τα μελλούμενα και το ριζικό μας.
Αλλά μοναχός σημαίνει μόνος αδερφέ και μόνο το βάρος αυτό της μοναξιάς είναι ασήκωτο, δεν έχει προσωπική ζωή , καταλαβαίνεις τι θέλω να πω, και αν είναι πραγματικός και άξιος μοναχός και όχι αυτό που ο λαός λέει του διαβόλου οι καλογέροι, γιατί υπάρχουν και τέτοιοι, τιμά το μαύρο ράσο που φορά με πολύ αγώνα, και αιματηρές θυσίες, τηρώντας την υπακοή σε αυτά που θέλει αλλά πολλές φορές και σε αυτά που δεν θέλει, εργαζόμενος σκληρά , νηστεύοντας αγρυπνώντας προσευχόμενος. Τηρεί με το κατά δύναμη τις εντολές του Θεού την φιλαδελφία την υπομονή την αγάπη. Ορισμένοι καρποφορούν στον αγώνα αυτό αλλά όχι όλοι, τότε δεν έχουν καμιά διαφορά από το ζούσαν στον κόσμο και μάλιστα είναι και σε χειρότερη θέση. Αν είναι ασκητής έχει ακόμα μεγαλύτερο πνευματικής φύσεως αγώνα που δεν είναι δυνατόν ούτε να περιγραφεί, αλλά είναι τόσο δύσκολος αυτός ο δρόμος που αν αδιάκριτα και με ιδίαν μόνο θέληση τολμήσει κανείς να ζήσει έτσι, κινδυνεύει από πολλές πλευρές, και δεν θέλω να πώ περισσότερα.
Η αποκοπή του ιδίου θελήματος δεν είναι κάτι το θεωρητικό στην πρακτική του εφαρμογή είναι κάτι που εμείς ίσως να μην το έχουμε γευτεί, η ζωή του μοναχού είναι πλήρως ΄΄στρατιωτικά΄΄ κανονισμένη με την έννοια του κανόνα – νόμου, και γιαυτό λέγονται μοναχικά τάγματα και όχι μοναχικά γκρουπούσκουλα.
Ο μεσοαστούλης από την άλλη που αναφέρεις είναι βουτηγμένος στα πάθη του τα οποία υπηρετεί ελεύθερος και χωρίς κανένα κανόνα – νόμο, όπου θέλει πάει, ότι θέλει κάνει, εκδρομούλες αναψυχής στο Άγιο Όρος, ή στο γειτονικό μπορντέλλο, πάει στη εκκλησία την Κυριακή ή δεν πατάει το πόδι του και το παίζει άθρησκος αγνωστικιστής και άθεος, ζεί χωρίς να του λέει κανείς άμεσα τι να κάνει χωρίς αρχή δηλαδή, και λέει κι από πάνω ότι οι μοναχοί είναι οι αναρχικοί, διότι διέρρηξαν κατά κάποιο τρόπο με τον τρόπο ζωής τους, τη σχέση τους με τον υπόλοιπο κόσμο.
Πετάει και κάτι βαθυστόχαστα στο καφενείο ενώ παίζει χαρτιά ότι ο Χριστός ήταν κομμουνιστής, όταν δεν έχει ιδέα σε τι τον βάφτισαν οι γονείς του χριστιανό ορθόδοξο. Πήγε στο στρατό έτρωγε και κοιμόταν μαζί με τους άλλους έκανε ότι του έλεγαν και τον διέταζαν οι ανώτεροι, φόραγε την ίδια στολή αλλά ποτέ δεν είπε ότι ζούσε σε κοινόβιο, ούτε κατάλαβε ότι ζούσε σε κοινόβιο, γιατί η θολούρα δεν επιτρέπει να ξεκαθαρίσει και να ορίσει τι είναι κοινόβιο, και ότι το κοινόβιο για να υπάρξει και να υφίσταται προϋποτίθενται κανόνες συμβίωσης. Παρ΄όλα αυτά αν και θαύμαζε τα κομμουνιστικά ΄΄κοινόβια΄΄ δεν έβλεπε την ώρα να την κοπανίσει να πάρει καμιά άδεια και να απολυθεί από αυτό το μαρτύριο, τον οποίο μεγάλωνε αν ο μπαμπάς δεν έστελνε και κανένα φράγκο να βγεί ΄΄εξω΄΄ να πεί τις μπύρες του.
Έτσι λοιπόν αν μιλάμε με όρους εφήβου που κάνει σκανταλιές στο λύκειο και τις δικαιολογεί λέγοντας πως είναι αναρχικός, μακάρι νάξερε τι έλεγε και τι έκανε, καλά του είπε ο Λυκειάρχης του, αλλά όχι ότι υπάρχει κοινό σημείο και τόπος μεταξύ αντιθέτων πρακτικών στη ζωή.
Αληθές είναι το πραγματικό, και Αλήθεια ο ίδιος ο Κύριος, μόνο Αυτός μπορεί να μας ελευθερώσει.
Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από dionysisgr »

Κοιταξτε αδελφοι, επειδη η συζητηση ξεμακραινει,
και δεν ειναι καμμια αναγκη να αρπαχτουμε μεταξυ μας,
για το ποιο "πολιτευμα" ακριβως εχουν οι αδελφοι μας στις μοναστικες πολιτειες,
η στα ορη και τα σπηλαια, και τις οπες της γης,
να πω τα εξης και εγω σε μια συμπληρωση των προηγουμενων.

Καταρχας νομιζω επεξηγηθηκε επαρκως, οτι οι τροποι και οι τοποι της κατα Θεον χριστιανικης πολιτειας,
αρχικα μεσα στις πολεις, και επειτα εξω απο αυτες, ως μοναστικο ιδεωδες, ως παρθενια-ακτημοσυνη και αναχωρηση,
προηγουνται χρονικα τουλαχιστον 15 αιωνες,
απο οποιαδηποτε κοσμικη-κοινωνικη-θεωρητικη-πολιτικη φιλοσοφια
που ειτε εφαρμοστηκε, ειτε εμεινε στα χαρτια και στο νου,
αυτων που την γεννησαν στην διανοια τους.

Ετσι; Ειναι ξεκαθαρο αυτο νομιζω και αυταποδεικτο.

Οπως και ειναι εντελως αστειο, και αποκορυφωση της αγνοιας, να μην πω και της βλασφημιας,
το να λεει καποιος, δικην.. φιλοσοφικου ταξιθετη, οτι ο Χριστος ειναι.. κομμουνιστης, η κατι αλλο.

Δεν χρειαζεται να εξηγησουμε παρακατω το γιατι.
Ενηλικες ειμαστε, και καπως υποψιασμενοι επι τα θεολογικα θεωρω.
Αλλοιμονο εαν δεν εχουμε θεση και γνωση εδω.

Ενα μονο χωριο, θα παραθεσω υπομνηματικα και συντομα.

ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗΝ 18:36
<<...ἀπεκρίθη Ἰησοῦς· Ἡ βασιλεία ἡ ἐμὴ οὐκ ἔστιν ἐκ τοῦ κόσμου τούτου·
εἰ ἐκ τοῦ κόσμου τούτου ἦν ἡ βασιλεία ἡ ἐμή, οἱ ὑπηρέται ἄν οἱ ἐμοὶ ἠγωνίζοντο,
ἵνα μὴ παραδοθῶ τοῖς Ἰουδαίοις· νῦν δὲ ἡ βασιλεία ἡ ἐμὴ οὐκ ἔστιν ἐντεῦθεν..>>

Θα ηθελα ομως να πω επι της ουσιας, ετι περαιτερω οτι..

Πολλες φορες λεγεται κατι, για ποιμαντικους λογους, χωρις να αγγιζει ως ρημα,
την αντικειμενικη πραγματικοτητα, αλλα με συμβολικο και σιβυλλικο τροπο,
προς νουθεσια και καλη σπορα, σε καρδιες που ειναι ανοιχτες προς τετοια.

Εξηγουμαι.

Και ο π.Βασιλειος Γοντικακης, πρωην Ιβηριτης Ηγουμενος, και νυν εφησυχαζων εν τω Αθω,
εχει πει σε ομιλιες του, την δεκαετια του 80 και του 90, σε φοιτητικα αμφιθεατρα,
ανα την Ελλαδα, περι αναρχισμου στο Μοναχισμο, και εκ των υστερων σε συζητησεις και υστερες ομιλιες,
εχει τοποθετηθει, ως εξης: Οτι δηλαδη αυτα δεν ειναι παρα μια θεωρηση, ενα εναυσμα, μια προτροπη,
στο να ξεκολλησει η κρατουσα νοοτροπια, στην κοινωνια, που θεωρει τον Μοναχισμο κατι παρωχημενο, κατι συντηρητικο.

Ο Μοναχισμος ειναι κατ'ουσιαν "αναρχικος" μονο ως προς το εξης.

Οτι η ησυχια με την πατερικη παντοτε εννοια της, ειναι η απολυτη δραση. Ειναι μια πανσοφη αντινομια.
Το να μενεις εν τη Μονη του Θεου, και να μην κανεις τιποτα, ειναι ισο με το να κανεις τα παντα για ολους.

Καποτε ρωτησαν εναν εγκλειστο γεροντα επι 38 χρονια, λιγο πριν κοιμηθει, τι κανει μεσα στο κελλι του.

Αυτος απαντησε: "Συγκυβερνω μετα του Θεου, τον κοσμο". Φρικτος ο λογος, και ακατανοητος.
Εκει ειχε φτασει. Εκει τον ειχε φτασει ο κατα κοσμον θανατος του.
Αυτο ειναι το δυσθεωρητο αναστημα των νεκρων για τον κοσμο, και αναγεννημενων εν πνευματι Αγιω.

Ο π.Βασιλειος, εφερε αποτελεσμα τα χρονια εκεινα, γεμισε το Ορος, με νεους ανθρωπους,
που καταλαβαν οτι υπαρχει η οντως ζωη εκει πανω, οτι εαν πεθανουν για την κοινωνια,
θα ζησουν στην κοινωνια με τον Θεο και τον ανθρωπο.

Οτι εαν φυγουν μακρια απο τον ανθρωπο, θα βρουν τον ανθρωπο μεσα τους.
Οτι εαν δεν κανουν τιποτα κατα κοσμον, κανουν τα παντα για τον κοσμο.

Η λογικη, του Λογου, καθως και των λογικοποιημενων, κατα Αγιο Ιουστινο Ποποβιτς, οντων που Τον ακολουθουν,
ειναι αντιστροφως αναποδη, απο την λογικη του μεταπτωτικου κοσμου.

Λοιπον μπορει να ειπωθει κατι, με αγαθο αποτελεσμα, για να ξυπνησει καρδιες,
αλλα αυτο δεν σημαινει, οτι ετσι εχουν τα πραγματα στο βαθος και στην αληθεια τους.

Ετσι εξηγειται η ποιμαντικη προτροπη, προς τον Μιχαλη (ravniotis), του Δασκαλου Σουρελη,
και ας μας συγχωρει που ερμηνευουμε κατι που εζησε ο ιδιος, ερημην του, αλλα δεν ερμηνευουμε αφ'εαυτου,
παρα μοναχα συμφωνα με την θεολογικη μας ορθοδοξη παραδοση και πατερικη ανθρωπολογια,
που δεν μπορει να μπει σε στενα πολιτικα η αλλα κοινωνικα πλαισια ωφελιμιστικα η αντιεξουσιαστικα.

Ας σκεφτει καποιος.

Τι θα μπορουσε να πει στ'αληθεια ο π.Βασιλειος, σε ενα αμφιθεατρο της δεκαετιας του 80 η του 90,
καταμεστο με αλαλαζοντες επαναστατημενους κατα παντων φοιτητες,
εκτος απο οτι στον Αθωνα υπαρχει αντιδραση και αναρχισμος;

Να τους κανει μηπως Δογματικη; Να τους κανει κατηχηση; Να τους μιλησει για το Πηδαλιο; Δεν γινεται..

Oπως εχει πει ο μεγας Αποστολος των Εθνων, Παυλος, στην Προς Κορινθιους Α':

<<Ἐλεύθερος γὰρ ὢν ἐκ πάντων πᾶσιν ἐμαυτὸν ἐδούλωσα,
ἵνα τοὺς πλείονας κερδήσω·
καὶ ἐγενόμην τοῖς Ἰουδαίοις ὡς Ἰουδαῖος,
ἵνα Ἰουδαίους κερδήσω·
τοῖς ὑπὸ νόμον ὡς ὑπὸ νόμον,
ἵνα τοὺς ὑπὸ νόμον κερδήσω·
τοῖς ἀνόμοις ὡς ἄνομος, μὴ ὢν ἄνομος Θεῷ ἀλλ’ ἔννομος Χριστῷ,
ἵνα κερδήσω ἀνόμους·
ἐγενόμην τοῖς ἀσθενέσιν ὡς ἀσθενής,
ἵνα τοὺς ἀσθενεῖς κερδήσω·
τοῖς πᾶσι γέγονα τὰ πάντα,
ἵνα πάντως τινὰς σώσω.
Τοῦτο δὲ ποιῶ διὰ τὸ εὐαγγέλιον,
ἵνα συγκοινωνὸς αὐτοῦ γένωμαι.>>

Oποτε ας το δουμε καθαρα ποιμαντικα το πραγμα,
και ας μην κανουμε θεμα εκει που δεν υπαρχει.

Δεν εχει καμμια σχεση ο Μοναχισμος,
με κοσμικα πολιτευματα και φιλοσοφιες.

Αλλοιμονο εαν ειχε, η οποτε ειχε, η εαν θα εχει στο μελλον..
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διάφορα Θέματα”