Θέλω να πω ότι έτσι απλά πήρε και έγραψε;Dimitris39 έγραψε:Αν ότι έγραψε ο μακαριστος Μοναχός Αβερκιος δεν είναι αλήθεια
Γιατί φυλάσσονται στην Ιερά Μονή ιβηρον;
Εσύ Διονύσιε τα βλέπεις από άλλη πλευρά διαφορετικά..
Η άγνωστη ιστορία του Ιούδα του Ισκαριώτη, από χειρόγραφο τη
Συντονιστής: Συντονιστές
- Dimitris39
- Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Η άγνωστη ιστορία του Ιούδα του Ισκαριώτη, από χειρόγραφ
Κύριε,Θεέ μου,Νύμφιε της ψυχής μου, λυτρωτή μου.
Μνήσθητί μου εν τη βασιλεία σου
«Χαίροις μετά Θεόν ή Θεός, τα δευτερεία της Τριάδος ή έχουσα»
ἳνα ὦσιν ἓν, καθώς ἡμεῖς
Θεέ μου σ'αγαπώ
ἳνα ὦσιν ἓν, καθώς ἡμεῖς
Θεέ μου σ'αγαπώ
- dionysisgr
- Κορυφαίος Αποστολέας

Με συγχωρεις Δημητρη, εαν σου χαλασα το μυθο και την ομορφη αναμνηση απο την αφηγηση.
Ομως, εγω Δημητρη, επειδη λες, οτι τα βλεπω τα πραγματα απο αλλη πλευρα,
θα σου πω ειλικρινα,οτι τα βλεπω μοναχα απο την σκοπια, των τεσσαρων αγιων Ευαγγελιστων μας,
Μαρκου, Ματθαιου, Λουκα και Ιωαννη, που δεν μας παραθετουν-αναφερουν τετοια γεγονοτα,
ουτε τα ερμηνευουν, ως αυτοπτες και ζωντες "τω καιρω εκεινω".
Ουτε οι πρωταρχικες πηγες της Εκκληστικης μας, παραδοσης, ανεφεραν ποτε τετοια γεγονοτα και ερμηνειες.
Αυτα ειναι συχνα φαινομενα της μεσαιωνικης-δυτικης επιιροης, απο κυριως Ιησουϊτικη πλευρα, οπου η κατασκευση διαφορων δηθεν "χαμενων" εγγραφων και παπυρων, μαρτυριων και επιστολων οπως Πιλατου, κλπ και δεν συμμαζευεται, ηταν στην ημερησια διαταξη.
Μεχρι και επιστολες του Χριστου ειχαν φτιαξει.. Ολα ψευδεπιγραφα για απολογητικους σκοπους και ενισχυση του κυρους της εκκλησιαστικης μαρτυριας, απο δηθεν εξωθεν αξιοπιστες μαρτυριες.
Ομως ετσι δεν ενισχυεις, ουτε κατοχυρωνεις την Χριστιανικη Αληθεια.
Γιατι η Αληθεια αυτη, πρωτιστως ζειται και μαρτυρειται, υποστατικα, υπαρξιακα,
και δεν εχει αναγκη απο τεκμηριωση με αμφιβολου ποιοτητας τεκμηρια και πηγες.
Η Εκκλησιαστικη αληθεια, κατοχυρωνεται διαχρονικα, αφενος μεσα απο το χριστοκεντρικο βιωμα και την μυστηριακη ζωη,
αφετερου δε ως καρπο αυτης, απο την αναπνεουσα και θαλλουσα καθετη κοινωνια με τον Χριστο,
οσο και την οριζοντια, δηλαδη με την λατρευτικη κοινοτητα που ζει αναμεσα στον ιστορικο χρονο της μαρτυριας,
και τον εσχατολογικο χρονο της δικαιωσης και της Βασιλειας.
Ο Χριστιανος ζει σταυρικα, οπου ο καθετος αξονας του σταυρου, ειναι η θεοκοινωνια εν χαριτι και πνευματι, εν μετανοια και εν αληθεια,
και ο οριζοντιος αξονας, η επικοινωνια και το διαρκες μοιρασμα της εν Χριστω αγαπης, με τον ομοουσιο και ομοιοπαθη συνανθρωπο του.
Οχι απο αποκρυφα εγγραφα και οραματιστικες προβολες γεγονοτων που δεν παραλαβαμε ευαγγελικα-αποστολικα.
Δεν το βλεπω λοιπον απο καμια αλλη πλευρα.
Ως εκ τουτου, η πηγη τοποθετειται ειτε στην αποκρυφη γραμματεια, ειτε στην φαντασιακη σφαιρα,
εστω και για ποιμαντικους-διδακτικους σκοπους, οπως προανεφερα στις θεσεις μου παραπανω.
Δεν επεται οτι η μυθοπλασια ειναι παντα κακη. Ο λογος μπορει καλλιστα να διδασκει αληθειες και ως μυθος.
Μαστορες σε αυτο, οι αρχαιοι μας προγονοι. Διδασκαν ηθικη και ζωη, μεσα απο μυθικες συμβολικες εκφανσεις του παντος λογου.
Δεν κατηγορουμε τον Αβερκιο για κανενα δα.. εγκλημα. Ισως καποιους να ωφελησε η αφηγηση του.
Συναγουμε ομως με θεολογικη σκεψη, οτι δεν στεκεται η αφηγηση αυτη τοσο ευαγγελικα, οσο και σωτηριολογικα.
Τωρα εαν ωφελειται καποιος απο αυτο δεν μπορουμε, ουτε θελουμε εμεις να του το "απαγορευσουμε".
Νομιζω καλυψαμε το θεμα επαρκως, αμαρτωλε Σερραιε. Μην μου θλιβεσαι.
Πιες μια μπυρα "Μυθος", οχι τωρα ομως, μετα την νηστεια των Αποστολων,
και χαλαρωσε, που λετε και εσεις επανω..
Ομως, εγω Δημητρη, επειδη λες, οτι τα βλεπω τα πραγματα απο αλλη πλευρα,
θα σου πω ειλικρινα,οτι τα βλεπω μοναχα απο την σκοπια, των τεσσαρων αγιων Ευαγγελιστων μας,
Μαρκου, Ματθαιου, Λουκα και Ιωαννη, που δεν μας παραθετουν-αναφερουν τετοια γεγονοτα,
ουτε τα ερμηνευουν, ως αυτοπτες και ζωντες "τω καιρω εκεινω".
Ουτε οι πρωταρχικες πηγες της Εκκληστικης μας, παραδοσης, ανεφεραν ποτε τετοια γεγονοτα και ερμηνειες.
Αυτα ειναι συχνα φαινομενα της μεσαιωνικης-δυτικης επιιροης, απο κυριως Ιησουϊτικη πλευρα, οπου η κατασκευση διαφορων δηθεν "χαμενων" εγγραφων και παπυρων, μαρτυριων και επιστολων οπως Πιλατου, κλπ και δεν συμμαζευεται, ηταν στην ημερησια διαταξη.
Μεχρι και επιστολες του Χριστου ειχαν φτιαξει.. Ολα ψευδεπιγραφα για απολογητικους σκοπους και ενισχυση του κυρους της εκκλησιαστικης μαρτυριας, απο δηθεν εξωθεν αξιοπιστες μαρτυριες.
Ομως ετσι δεν ενισχυεις, ουτε κατοχυρωνεις την Χριστιανικη Αληθεια.
Γιατι η Αληθεια αυτη, πρωτιστως ζειται και μαρτυρειται, υποστατικα, υπαρξιακα,
και δεν εχει αναγκη απο τεκμηριωση με αμφιβολου ποιοτητας τεκμηρια και πηγες.
Η Εκκλησιαστικη αληθεια, κατοχυρωνεται διαχρονικα, αφενος μεσα απο το χριστοκεντρικο βιωμα και την μυστηριακη ζωη,
αφετερου δε ως καρπο αυτης, απο την αναπνεουσα και θαλλουσα καθετη κοινωνια με τον Χριστο,
οσο και την οριζοντια, δηλαδη με την λατρευτικη κοινοτητα που ζει αναμεσα στον ιστορικο χρονο της μαρτυριας,
και τον εσχατολογικο χρονο της δικαιωσης και της Βασιλειας.
Ο Χριστιανος ζει σταυρικα, οπου ο καθετος αξονας του σταυρου, ειναι η θεοκοινωνια εν χαριτι και πνευματι, εν μετανοια και εν αληθεια,
και ο οριζοντιος αξονας, η επικοινωνια και το διαρκες μοιρασμα της εν Χριστω αγαπης, με τον ομοουσιο και ομοιοπαθη συνανθρωπο του.
Οχι απο αποκρυφα εγγραφα και οραματιστικες προβολες γεγονοτων που δεν παραλαβαμε ευαγγελικα-αποστολικα.
Δεν το βλεπω λοιπον απο καμια αλλη πλευρα.
Ως εκ τουτου, η πηγη τοποθετειται ειτε στην αποκρυφη γραμματεια, ειτε στην φαντασιακη σφαιρα,
εστω και για ποιμαντικους-διδακτικους σκοπους, οπως προανεφερα στις θεσεις μου παραπανω.
Δεν επεται οτι η μυθοπλασια ειναι παντα κακη. Ο λογος μπορει καλλιστα να διδασκει αληθειες και ως μυθος.
Μαστορες σε αυτο, οι αρχαιοι μας προγονοι. Διδασκαν ηθικη και ζωη, μεσα απο μυθικες συμβολικες εκφανσεις του παντος λογου.
Δεν κατηγορουμε τον Αβερκιο για κανενα δα.. εγκλημα. Ισως καποιους να ωφελησε η αφηγηση του.
Συναγουμε ομως με θεολογικη σκεψη, οτι δεν στεκεται η αφηγηση αυτη τοσο ευαγγελικα, οσο και σωτηριολογικα.
Τωρα εαν ωφελειται καποιος απο αυτο δεν μπορουμε, ουτε θελουμε εμεις να του το "απαγορευσουμε".
Νομιζω καλυψαμε το θεμα επαρκως, αμαρτωλε Σερραιε. Μην μου θλιβεσαι.
Πιες μια μπυρα "Μυθος", οχι τωρα ομως, μετα την νηστεια των Αποστολων,
και χαλαρωσε, που λετε και εσεις επανω..
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
-
vasilisalt
- Κορυφαίος Αποστολέας

Δημήτρη μήπως το πρώτο ειναι ή το τελευταίο;
Γυρω από την πίστη μας υπάρχουν δεκαδες δοξασίες, λαογραφιες,
παραδόσεις, που πολλές φορές συγκρούονται και μεταξυ τους.
Και πολλές εκλαικευσεις συνθετων εννοιών ή ακαταληπτων από τον άνθρωπο.
Και δεν νομίζω να υπαρχει κανένας κανόνας που να λέει πως ότι γίνεται
εντός ΑΟ ειναι νομοκανονικο και ακριβές.
Συνήθως ειναι. Αλλά και ο Λιακόπουλος αγιορειτες επικαλείται...
Και όσον αφορά τα αρχεία των μονών δεν εχουν μονο πνευματική σημασία,
αλλα και ιστορική.
Δεν θα ζητήσουμε το λόγο ούτε από τον μ. Αβερκιο, ούτε από τη γερόντισσα τη
δική σου.
Εδω ακουμε και ακουμε για σενάρια, επί σεναρίων, με λεπτομέρειες πολιτικοστρατιωτικες
που ούτε ο ΓΕΣ πιθανόν να ξέρει από μοναχούς, θα μας χαλασει η πιθανή αγνη αθωότητα
κάποιων;
Γυρω από την πίστη μας υπάρχουν δεκαδες δοξασίες, λαογραφιες,
παραδόσεις, που πολλές φορές συγκρούονται και μεταξυ τους.
Και πολλές εκλαικευσεις συνθετων εννοιών ή ακαταληπτων από τον άνθρωπο.
Και δεν νομίζω να υπαρχει κανένας κανόνας που να λέει πως ότι γίνεται
εντός ΑΟ ειναι νομοκανονικο και ακριβές.
Συνήθως ειναι. Αλλά και ο Λιακόπουλος αγιορειτες επικαλείται...
Και όσον αφορά τα αρχεία των μονών δεν εχουν μονο πνευματική σημασία,
αλλα και ιστορική.
Δεν θα ζητήσουμε το λόγο ούτε από τον μ. Αβερκιο, ούτε από τη γερόντισσα τη
δική σου.
Εδω ακουμε και ακουμε για σενάρια, επί σεναρίων, με λεπτομέρειες πολιτικοστρατιωτικες
που ούτε ο ΓΕΣ πιθανόν να ξέρει από μοναχούς, θα μας χαλασει η πιθανή αγνη αθωότητα
κάποιων;
-
vasilisalt
- Κορυφαίος Αποστολέας

Άσε ρε Διονύση να εξηγήσουμε δυο πράγματα!!!
Αμέσως πετάγεσαι!!!
Σαν τον Αποσαλ ένα πράγμα.
Αμέσως πετάγεσαι!!!
- dionysisgr
- Κορυφαίος Αποστολέας

Γεια σου Βασιλη με τα "νομοκανονικα" σου και τα "ακριβη" σου. Μας εφτιαξες.vasilisalt έγραψε:Άσε ρε Διονύση να εξηγήσουμε δυο πράγματα!!!
Αμέσως πετάγεσαι!!!
Ετσι! Αμα εχεις συνηθισει, να λειτουργεις με την ακριβεια του AutoCAD..
Ουτε χιλιοστο δεν σου ξεφευγει.
Και κανονικα ο Σερραιος, πρεπει να παρει στην πλατη Κανονα, γιατι αντιλεγει στην Νομοκανονικη Γραμματεια.
Εκατο βουρδουλιες στο καταστρωμα, καταμεσης στο απανεμο λιμανι των Σερρων!!!
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
-
aposal
- Κορυφαίος Αποστολέας

Πράγματι.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
- dionysisgr
- Κορυφαίος Αποστολέας

Πραγματι, για ποιο Αποστολε;aposal έγραψε:Πράγματι.
Oτι πεταγομαι σαν εσενα,
η,
για το αξιο και δικαιο βουρδουλιασμα του Σεραιου,
η,
για το ησυχο και γραφικο λιμανι των Σερρων;
Αιντε μην προτεινω και εσενα τωρα για βουρδουλιασμα, αλλα τι ωφελεια να ερθει;
Θα χαλασουμε τσαμπα τον βουρδουλα, και χειροτερος θα γινεις..*
*Παντα υπαρχει περιθωριο να γινει χειροτερος ο Αποστολος.
- Captain Yiannis
- Κορυφαίος Αποστολέας

Το πρόβλημα τώρα είναι τα ..καταστρώματα και τα λιμάνια ..αλλά, ... που θα πάει ...
...δεν θα λιώσουνε οι πάγοι,
Γειά σου Δημήτριε ..αγνό και αγαθό τέκνο των περιχωρούντων εις τας Σέρας
...δεν θα λιώσουνε οι πάγοι,
Γειά σου Δημήτριε ..αγνό και αγαθό τέκνο των περιχωρούντων εις τας Σέρας
Κανείς δεν είναι τέλειος και κανείς δεν θα πρέπει να απαιτεί από τους άλλους τελειότητα.
Όλοι ως ατελείς πορευόμαστε και με ατέλειες συμπορευόμαστε.
Η τελειότητα δεν ανήκει στους ανθρώπους παρά μονάχα στον Θεό.
Όλοι ως ατελείς πορευόμαστε και με ατέλειες συμπορευόμαστε.
Η τελειότητα δεν ανήκει στους ανθρώπους παρά μονάχα στον Θεό.
- Dimitris39
- Κορυφαίος Αποστολέας

Γυρίζω ξανά στο ξεπατωμα από ρίζας των αμαρτιών μου και αφήνω
Τα άλλα σε εσάς.
ΥΓ. οι Ευαγγελιστές είχαν άλλο έργο όχι να ασχολούνται με τον Ιούδα και την ζωή του
ΥΓ. Διονύση τελικά πολύ ματιασμενος είσαι
Κύριε,Θεέ μου,Νύμφιε της ψυχής μου, λυτρωτή μου.
ἳνα ὦσιν ἓν, καθώς ἡμεῖς
Θεέ μου σ'αγαπώ
ἳνα ὦσιν ἓν, καθώς ἡμεῖς
Θεέ μου σ'αγαπώ
Καλώς μπήκε το θέμα, όχι τόσο για το περιεχόμενο, όσο γιατί δοθείσης της ευκαιρίας συζητάμε ορισμένα πράγματα.
Να σταθούμε στην ανάγκη της μελέτης της Αγίας Γραφής που είναι ο πιο κρυστάλλινος και ασφαλής οδηγός, είναι ζωή γιατί είναι ο Κυρίου Λόγος, δεν θέλω να χαλάσω την καρδιά κανενός, απλώς ας θέσουμε κάποια ερωτήματα στη συνέχεια.
Διαβάσαμε λοιπόν διάφορα - γνώμες- ότι δήθεν ο εχθρός δεν γνώριζε ότι ο Κύριος ήταν ο Χριστός.
...................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Λοιπόν είχε άγνοια περί της εμφανίσεως του Αρχαγγέλου Γαβριήλ στην Κεχαριτωμένη πριν τη γέννηση, όσο και των γεγονότων εκείνων των ημερών.
Ούτε είδε, ούτε άκουσε τους ύμνους που άκουγαν, ούτε έβλεπε αυτά που έβλεπαν οι ταπεινοί ποιμένες, την σωτηριώδη ημέρα της Αυτού γεννήσεως, όταν στρατιά αγίων αγγέλλων ανέβαιναν και κατέβαιναν εξ’ ουρανού, - ήταν συνηθισμένα γεγονότα που είχαν συμβεί ξανά -
Κατόπιν των τριών πειρασμών, του είχαν μείνει κάποιες...αμφιβολίες.
Ομολογούσε όμως μέσα απο το στόμα των δαιμονισμένων επανειλημμένως για το Ποιός πραγματικά ήταν ο Κύριος .
Το τι ήξερε λοιπόν και το τι δεν ήξερε ο εχθρός, περιγράφεται όπως προαναφέρθηκε, στοιχειωδώς βέβαια , στα σχόλια της Εκκλησίας μας, την ημέρα της Αγίας Αναστάσεως, όπου εκεί ακούμε ότι δεν νικήθηκε απλώς ο Διάβολος αλλά και ο έσχατος εχθρός ο Θάνατος.
...............................................................................................................................................................................................................................................................................................
Πέρα από αυτά καλό είναι να μην αποθαρρυνόμαστε να παραθέτουμε τη σκέψη και τη γνώμη μας για πνευματικά ζητήματα, γιατί ίσως και να ακούσουμε απλώς μια άλλη γνώμη. Εκτός των άλλων μεταξύ μας τουλάχιστον δεν έχει εμφανιστεί κάποιος που θέλει να κάνει τον πολύξερο και τον έξυπνο, η άγνοια που έχουμε όλοι, άπαντες, μηδενός εξαιρουμένου, πρώτος ο υποφαινόμενος είναι άβυσσος. Ασχετότερος όλων είναι ο Διονύσης και ας νομίζει ότι κάτι ξέρει. Ούτε είναι υποτιμητικό το να μην γνωρίζουμε. Οι γνωρίζοντες κάτι παραπάνω κινδυνεύουν εξ’ ίσου αν όχι περισσότερο, από τους μη γνωρίζοντες έστω κάτι λίγα.
Ούτε είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, τι δήθεν γνώριζε ο Διάβολος και τι όχι, το σημαντικό είναι ότι, ναι μεν λέμε ότι αγαπάμε τον Θεό, όμως έχουμε σχετικό διαζύγιο με τον Λόγο Του, στην Αγία Γραφή, αλλά και για το πόσο Τον αγαπάμε έχει δώσει την απάντηση ο Κύριος μέσα στην Αγία Γραφή……
Να σταθούμε στην ανάγκη της μελέτης της Αγίας Γραφής που είναι ο πιο κρυστάλλινος και ασφαλής οδηγός, είναι ζωή γιατί είναι ο Κυρίου Λόγος, δεν θέλω να χαλάσω την καρδιά κανενός, απλώς ας θέσουμε κάποια ερωτήματα στη συνέχεια.
Διαβάσαμε λοιπόν διάφορα - γνώμες- ότι δήθεν ο εχθρός δεν γνώριζε ότι ο Κύριος ήταν ο Χριστός.
...................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Λοιπόν είχε άγνοια περί της εμφανίσεως του Αρχαγγέλου Γαβριήλ στην Κεχαριτωμένη πριν τη γέννηση, όσο και των γεγονότων εκείνων των ημερών.
Ούτε είδε, ούτε άκουσε τους ύμνους που άκουγαν, ούτε έβλεπε αυτά που έβλεπαν οι ταπεινοί ποιμένες, την σωτηριώδη ημέρα της Αυτού γεννήσεως, όταν στρατιά αγίων αγγέλλων ανέβαιναν και κατέβαιναν εξ’ ουρανού, - ήταν συνηθισμένα γεγονότα που είχαν συμβεί ξανά -
Κατόπιν των τριών πειρασμών, του είχαν μείνει κάποιες...αμφιβολίες.
Ομολογούσε όμως μέσα απο το στόμα των δαιμονισμένων επανειλημμένως για το Ποιός πραγματικά ήταν ο Κύριος .
Το τι ήξερε λοιπόν και το τι δεν ήξερε ο εχθρός, περιγράφεται όπως προαναφέρθηκε, στοιχειωδώς βέβαια , στα σχόλια της Εκκλησίας μας, την ημέρα της Αγίας Αναστάσεως, όπου εκεί ακούμε ότι δεν νικήθηκε απλώς ο Διάβολος αλλά και ο έσχατος εχθρός ο Θάνατος.
...............................................................................................................................................................................................................................................................................................
Πέρα από αυτά καλό είναι να μην αποθαρρυνόμαστε να παραθέτουμε τη σκέψη και τη γνώμη μας για πνευματικά ζητήματα, γιατί ίσως και να ακούσουμε απλώς μια άλλη γνώμη. Εκτός των άλλων μεταξύ μας τουλάχιστον δεν έχει εμφανιστεί κάποιος που θέλει να κάνει τον πολύξερο και τον έξυπνο, η άγνοια που έχουμε όλοι, άπαντες, μηδενός εξαιρουμένου, πρώτος ο υποφαινόμενος είναι άβυσσος. Ασχετότερος όλων είναι ο Διονύσης και ας νομίζει ότι κάτι ξέρει. Ούτε είναι υποτιμητικό το να μην γνωρίζουμε. Οι γνωρίζοντες κάτι παραπάνω κινδυνεύουν εξ’ ίσου αν όχι περισσότερο, από τους μη γνωρίζοντες έστω κάτι λίγα.
Ούτε είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, τι δήθεν γνώριζε ο Διάβολος και τι όχι, το σημαντικό είναι ότι, ναι μεν λέμε ότι αγαπάμε τον Θεό, όμως έχουμε σχετικό διαζύγιο με τον Λόγο Του, στην Αγία Γραφή, αλλά και για το πόσο Τον αγαπάμε έχει δώσει την απάντηση ο Κύριος μέσα στην Αγία Γραφή……
Αληθές είναι το πραγματικό, και Αλήθεια ο ίδιος ο Κύριος, μόνο Αυτός μπορεί να μας ελευθερώσει.