Άγιον Όρος

Συζήτηση σχετικά με το Αγιο Όρος γενικότερα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
nkope
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από nkope »

Η ανακοίνωση της Ιεράς Κοινότητας αποτελεί μια απόλυτα νηφάλια και χωρίς κραυγές και σχίσματα φωνή, που εκφράζει τις ανησυχίες, που όλοι μας έχουμε για τα γεγονότα στα οποία αναφέρεται. Επίσης συμφωνώ απόλυτα με την προειδοποίηση προς όσους χεριρίζονται τα θέματα του διαλόγου μεταξύ Ορθόδοξης Εκκλησίας και παπικών, ότι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί δεν πρόκειται ν΄αποδεχθούν τετελεσμένα που θ΄ αντιβαίνουν στην Ορθόδοξη πίστη και τις παραδόσεις.

Όμως ταυτόχρονα αποτελεί και μια τρανή απόδειξη ότι το σχίσμα δεν είναι η μόνη λύση απέναντι σε αμφισβητούμενες συμπεριφορές.

Όσα ειπώθηκαν παραπάνω περί μη μνημόνευσης κλπ. δεν ήταν παρά λανθασμένες και εν μέρει κατευθυνόμενες πληροφορίοες από κάποιους που προσπαθούν απελπισμένα να δικαιολογήσουν τη μέχρι τώρα λανθασμένη τακτική τους.
xenos
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από xenos »

PATIENT έγραψε:Έργα θέλουμε να δούμε από τους αγιορείτες πατέρες , έργα...
Τι έργα θέλετε να δείτε? διαδηλώσεις? να βγαίνουν οι Μοναχοί να σκίζουν τα ράσα τους? να ουρλιάζουν στην Ομόνοια "κάτω ο Σατανάς" "όλοι θα πάτε στην κόλαση"?
Το έργο τους οι Αγιορείτες το έπραξαν...
nkope
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από nkope »

xenos έγραψε: Το έργο τους οι Αγιορείτες το έπραξαν...
Φίλε xenos έχεις απόλυτο δίκιο, η Κοινότητα του Αγίου Όρους εξέφρασε με τον καλύτερο τρόπο όλους εμάς και έδειξε ότι αποτελεί την πνευματική κορυφή των Ορθόδοξων Χριστιανών. Ταυτόχρονα αποστόμωσε όλους εκείνους που μας ονομάζουν συλλήβδην οικουμενιστές.
stratos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από stratos »

max1 έγραψε:Mάλλον ήξερε τι έλεγε Μιχάλη. Ηταν ένας μοναχός που ζει ασκητικά μόνος του σ'ένα μικρό μοναστήρι στη Χαλκιδική αλλά πηγαίνει συχνά στο Όρος. Έχει σχέσεις με τη Μ. Χιλανδαρίου.
Έκανε οτο-στοπ και τον πήρα με το αυτοκίνητο μου καθώς πήγαινα Χαλκιδική. Έφτασα στο κελί του από έναν καρόδρομο (κόντεψε να μείνει το αυτοκίνητο μιλάμε) αλλά μου έδειξε μια εικόνα της Αγίας Σκέπης που είχε φέρει μαζί του από τη Σερβία (την οποία φυσικά προσκύνησα) και είπε ότι είναι θαυματουργή.
ΤΥΧΕΡΕΕΕΕΕΕ !!
Εικόνα
PATIENT
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από PATIENT »

nkope έγραψε:
xenos έγραψε: Το έργο τους οι Αγιορείτες το έπραξαν...
Φίλε xenos έχεις απόλυτο δίκιο, η Κοινότητα του Αγίου Όρους εξέφρασε με τον καλύτερο τρόπο όλους εμάς και έδειξε ότι αποτελεί την πνευματική κορυφή των Ορθόδοξων Χριστιανών. Ταυτόχρονα αποστόμωσε όλους εκείνους που μας ονομάζουν συλλήβδην οικουμενιστές.
Ή τάχεις μπερδέψει λίγο τα πράγματα φίλε μου ή δεν μπορώ εγώ να σε καταλάβω.
Όταν λές μας ονομάζουν συλλήβδην οικουμενιστές ,ποιοί αλήθεια είναι αυτοί που τάβαλαν μαζί σου ;
Πιστεύεις εσύ ότι η Εκκλησία είναι διαιρεμένη, ή ότι έχει κανονική διαδοχή και μυστήρια ο πάπας;
Aν το πιστεύεις αυτό και το δηλώνεις ευθαρσώς τότε ναι είσαι οικουμενιστής. Διαφορετικά δεν βγάζω νόημα.

Τώρα όσο για την ανακοίνωση της Ιεράς Κοινότητας εγώ τη βρίσκω μία καλογραμμένη ανακοίνωση η οποία δεν πρόκειται όμως να φέρει κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Και εννοώ πολύ απλά ότι και ο Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος θα συνεχίσουν την ίδια απαράλλακτη πορεία τους στον Οικουμενισμό.
Μπορώ να σκαλίσω το αρχείο μου έτσι πρόχειρα και να σας βρώ δυό τρείς ίδιες ανακοινώσεις της Κοινότητας του Αγίου Όρους που έγιναν σε παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν. Αν δεν τις γνωρίζετε θα σας τις κάνω γνωστές.
Αποτέλεσμα μηδέν. Την τελευταία δε φορά πριν 2 χρόνια ο Πατριάρχης απάντησε στην διαμαρτυρία των αγιορειτών και δεν βγάλανε τσιμουδιά.
Να λοιπόν που σήμερα ξανακάνει τα ίδια και μάλιστα φέρνει τον πάπα στο Φανάρι και συμπροσεύχονται μαζί σαν να ήταν κανονικός επίσκοπος της Εκκλησίας ο πάπας και όχι ένας αιρετικός (άρα χωρίς ιερωσύνη).
nkope έγραψε: Επίσης συμφωνώ απόλυτα με την προειδοποίηση προς όσους χειρίζονται τα θέματα του διαλόγου μεταξύ Ορθόδοξης Εκκλησίας και παπικών, ότι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί δεν πρόκειται ν΄αποδεχθούν τετελεσμένα που θ΄ αντιβαίνουν στην Ορθόδοξη πίστη και τις παραδόσεις. ...
Αγαπητέ μου το θές δεν το θές , το κατάλαβες δεν το κατάλαβες οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί έχουν ήδη αποδεχτεί πολλά τετελεσμένα... Τόσο τετελεσμένα μάλιστα που θεωρούνται ήδη δεδομένα και αυτονόητα.
Πάρε για παράδειγμα τις συμπροσευχές. Υπάρχουν πάμπολλοι Ιεροί Κανόνες της Εκκλησίας επικυρωμένοι απο Αγιες Οικουμενικές Συνόδους που ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΡΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΕ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ.

ΑΥΤΟΙ ΔΕ ΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΠΟΥ ΠΑΡΑΒΑΙΝΟΥΝ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΑΙΚΩΝ.

ΚΑΙ ΕΡΩΤΩ : ΒΡΕΘΗΚΕ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΠΟΔΟΠΑΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ;
ΠΩΣ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ "αποδεχθούν τετελεσμένα που θ΄ αντιβαίνουν στην Ορθόδοξη πίστη και τις παραδόσεις" ΟΤΑΝ ΟΙ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΔΙΑΜΦIΣΒΗΤΗΤΟ ΕΔΩ ΚΑΙ 4 ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ;
ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΧΕΙ ΟΝΤΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΡΚΟΥΝΤΑΙ ΑΠΛΑ ΣΕ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ;
PATIENT
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από PATIENT »

nkope έγραψε: Όμως ταυτόχρονα αποτελεί και μια τρανή απόδειξη ότι το σχίσμα δεν είναι η μόνη λύση απέναντι σε αμφισβητούμενες συμπεριφορές.
Όσα ειπώθηκαν παραπάνω περί μη μνημόνευσης κλπ. δεν ήταν παρά λανθασμένες και εν μέρει κατευθυνόμενες πληροφορίες από κάποιους που προσπαθούν απελπισμένα να δικαιολογήσουν τη μέχρι τώρα λανθασμένη τακτική τους.
xenos έγραψε: Τι έργα θέλετε να δείτε? διαδηλώσεις? να βγαίνουν οι Μοναχοί να σκίζουν τα ράσα τους? να ουρλιάζουν στην Ομόνοια "κάτω ο Σατανάς" "όλοι θα πάτε στην κόλαση"?
Το έργο τους οι Αγιορείτες το έπραξαν...
Ας δούμε λίγο ένα μέρος από το άρθρο του π. Ζήση στην 1η σελίδα του Ο.Τ. της 22 Δεκ. για να αντιληφθούμε ποιά ήταν η Πατερική στάση σε ανάλογες περιπτώσεις.
«Eγγαμος Ιερεύς πολύτεκνος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος , αποφασισμένος να διακόψει το μνημόσυνο του συμφωνούντος με όλα αυτά επισκόπου του (δηλ. του κ. Ιγνατίου) , όταν διακριτικά του υπενθύμισα τις πιθανές διώξεις και ποινές μου είπε: «προτιμώ να καλλιεργώ τα χωράφια μου ,ως απλός αγρότης , και να κρατήσω την πίστη μου, παρά να συνεργήσω στην κατεδάφισή της και να πάω στην κόλαση μαζί με τον πατριάρχη και τους επισκόπους»» !!!

Σοκάρεστε από τα λόγια του απλού αυτού ιερέα;
Mήπως σας φαίνεται ότι είναι φανατικός , αγράμματος και τα σχετικά;
Μην σοκάρεστε και μην εντυπωσιάζεστε καθόλου γιατί στη συνέχεια ο π. Ζήσης τον δικαιώνει πλήρως και μάλιστα όχι επειδή απλά ο ίδιος συμφωνεί γιατί αλλά γιατί συμφωνούν οι Άγιοι πρώτα απ’ όλα !! Σχολιάζει λοιπόν:

« Δεν ξέρω αν ο απλοϊκός αυτός και ολιγογράμματος ιερεύς είχε διαβάσει συγγράμματα Αγίων Πατέρων , αυτά που είπε όμως εκφράζουν την διαχρονική συνείδηση της Εκκλησίας για την στάση όλων των πιστών και των λαϊκών απέναντι των επισκόπων και των πρεσβυτέρων σε περίπτωση που δεν ορθοτομούν τον λόγο της αληθείας, αλλά ενισχύουν την αίρεση και την πλάνη...
Γράφει (ο Άγιος Αθανάσιος) ότι στην περίπτωση που ο επίσκοπος ή ο πρεσβύτερος , οι οφθαλμοί της Εκκλησίας, συμπεριφέρονται κακώς και σκανδαλίζουν τον λαό, πρέπει να εκδιώκονται , έστω και αν υπάρχει κίνδυνος να μείνουν οι πιστοί χωρίς ποιμένα.
Είναι καλύτερα ,συμφέρει , χωρίς επισκόπους και ιερείς να γίνονται οι συνάξεις στους ναούς, παρά να ριφθούν οι πιστοί μαζί με τον επίσκοπο και τους ιερείς στην κόλαση...»

Ελπίζω να καταλάβατε αγαπητοί αδελφοί τώρα , ότι όσοι μιλάμε για διακοπή μνημοσύνου δεν τα λέμε για να δικαιολογήσουμε τους εαυτούς μας για την πορεία μας . Άλλος δρόμος στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει . Έργα δεν είναι ούτε οι φωνές ούτε τα συλλαλητήρια και κακώς ευτελίζει το θέμα ο xenos . Έργο είναι η μη μνημόνευση του Οικουμενιστή επισκόπου απλά και χωρίς φωνασκίες. Αυτό δεν το βγάλαμε από το μυαλό μας αλλά έτσι μας προστάζουν οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας.
Αυτή είναι η «διαχρονική συνείδηση της Εκκλησίας για την στάση όλων των πιστών και των λαϊκών απέναντι των επισκόπων και των πρεσβυτέρων σε περίπτωση που δεν ορθοτομούν τον λόγο της αληθείας, αλλά ενισχύουν την αίρεση και την πλάνη».
stratos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από stratos »

κοιταξτε να τα βρειτε μεταξυ σας πρωτα που η μια παραταξη σας αναθεματιζει την αλλη και η μια παραταξη εχει για την κολαση την αλλη [ψεματα λεω;] και μετα ελα να κανεις και υποδειξεις στην Εκκλησια μας

ελα τωρα...
σαν να μπαινω εγω στα σαιτ σας και να σας κανω μαθημα Ορθοδοξιας
τι με νοιαζει;
αφου δεν ανοικω σε εσας;
γιατι να το κανω;

ετσι και εσυ...τι σε νοιαζει τι γινεται στην δικη μας Εκκλησια;
εχεις καμια σχεση μ αυτην και εχεις ενδιαφερον;
το μονο ενδιαφερον που εχετε ειναι να βρισκετε κανενα σκανδαλο σε εμας για να αισθανεστε και εσεις λιγο καλυτερα

οπως ειδες απο την Ανακοινωση της Κοινοτητας κανεις δεν κοιμαται
εχουμε Αξιους Ιερεις και Μοναχους Δοξα το Θεω ακομα, και σε δυσκολες στιγμες θα μπαινουν μπροστα
δεν περιμενουμε απο αυτους που [απο μονοι τους] εθεσαν τον εαυτο τους εκτος εκκλησιας συμβουλες

[παντως πρεπει να στεναχωρησε αρκετους η ανακοινωση ...λιγο θα μετριαστει το μπλα μπλα κατα των οικουμενο-Αγιορειτων]
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος stratos την Πέμ Ιαν 04, 2007 7:59 am, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.
Εικόνα
Voliotis
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Δημοσίευση από Voliotis »

Όσων αφορά το μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο, τα επιβεβαιώνω κι εγώ που ανήκω στη μητρόπολή του. Πριν από 2-3 χρόνια, είχε έρθει μια πρεσβεία καθολικών στο Βόλο και ο επίσκοπος διέταξε να βάλουν αρμόνιο μέσα σε ορθόδοξο ναό για να τους δεχτούν με το δικό τους τρόπο. Μάλιστα απείλησε με αφορισμούς όσους διαφωνούσαν!
filtor
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filtor »

Καλημέρα!
Εγώ είμαι καινούργιος στα εκκλησαστικά και πολύ άσχετος.
Βλέπω πολλούς φίλους του site περιχαρακωμένοι πίσω από τις απόψεις τους εδώ και καιρό να ξιφουλκούν για τον αν ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι "προδότης" ή όχι κ.λπ.
Δεν είδα όμως από κανένα να προσπαθεί να εμβαθύνει ψύχραιμα στα πράγματα, χωρίς φόβο και πάθος, και να αναρωτηθεί γιατί έγινε ότι έγινε;
Να μπει λίγο στην θέση του Πατριάρχη - προς Θεού δεν δικαιολογώ κανένα για ότι κάνει! - και να αναρωτηθεί γιατί έκανε ότι έκανε.
Τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά;
Προσωπικά, μου φαίνεται βαρύ και αφελές ο Πατριάρχης να έκανε μία ενέργεια που ήξερε εκ των προτέρων ότι θα τον φέρει σε ρήξη με το ποίμνιό του.
Από την άλλη όμως είμαι και πεπεισμένος από αυτά που έχω διαβάσει ότι με τους παπικούς δεν έχουμε καμιά σχέση όσο αυτοί δεν μετανοούν.
Οπότε τι παίζεται;
Ας προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε τα πραγματικά αίτια της ενέργειας αυτής και ας σταματήσουμε να επαναλαμβάνουμε ο καθένας τις δικές του απόψεις, με αυτοδικαιωτική διάθεση, που δεν συμβάλλουν σε κανένα πραγματικό διάλογο.

Αρχίζοντας μια προσπάθεια ερμηνείας αυτής της συνάντησης θα αναφέρω, συνοπτικά, αυτό που έχω διαβάσει σε εφημερίδα :
η συνάντηση αποτέλεσε μία πολιτική κίνηση ενίσχυσης του βαλλομένου και αδύναμου Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, απέναντι στο Πατριαρχείο της Μόσχας το οποίο θέλει να γίνει η 3η Ρώμη.

Ας συνεχίσουμε την προσπάθεια ερμηνείας ψύχραιμα και με ευρύτητα πνεύματος χωρίς φυσικά να ξεπουλήσουμε αυτό που πιστεύει ο καθένας.
stratos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από stratos »

Voliotis έγραψε:Μάλιστα απείλησε με αφορισμούς όσους διαφωνούσαν!
ΕικόναΕικόναΕικόνα
Εικόνα
Απάντηση

Επιστροφή στο “Το Αγιο Όρος”