για να γίνει κάποιος μοναχός
Συντονιστής: Συντονιστές
-
- Νέο Μέλος
Φίλε Misha, έχεις δίκιο, γι'αυτό που λες, για τους γονείς και ήταν ένας από τους λόγους ή μάλλον ο μοναδικός, για τον οποίο έφυγα. Όμως πέρασαν τόσα χρόνια και μόνο σωματικώς είμαι στον κόσμο. Δεν μου έχει φύγει από το νου, παραμονή της βραδυάς που θα έφευγα από το μοναστήρι, έτυχε να είναι εκεί, ο πάτερ Εφραίμ ο Ησυχαστής (ο παπούς), πρώην Ηγούμενος της Μονής. Μόλις έμαθε ότι κάποιος δόκιμος ήθελε να φύγει, έστειλε τον Ηγούμενο και με φώναξε. Στο παρεκκλήσι της Μονής, ήμασταν οι δυό μας. Με ρώτησε γιατί ήθελα να φύγω. Του είπα για τους γονείς μου, που το είχαν πάρει κατάκαρδα και στο σπίτι ήταν σαν να είχανε κηδεία. Η μόνη ερώτηση που του έκανα, ήταν εάν είναι θέλημα Θεού να φύγω ή όχι. Αφού με παρεκάλεσε, να μην τον ενοχλήσω, για δύο λεπτά, καθόμασταν στα στασίδια, άρχισε να λέει την ευχή, με κλειστά μάτια. Μετά, μου λέει: δεν πρέπει να φύγεις, είναι εκ του πονηρού. Αν φύγεις, θα φύγει και η θεία Χάρις από πάνω σου και θα γίνεις χειρότερος απ' ότι ήσουνα. Εγώ αντί να κάνω υπακοή, επέμενα ότι έπρεπε να φύγω και αφού μου είπε νά ΄ναι ευλογημένο, έφυγα. Χωρίς, όμως να του πω ποτέ, κάτι... που ''είδα'' λίγες ημέρες πριν, το οποίο έπρεπε να με πονηρέψει, ότι ήταν όντως έτσι όπως μου έλεγε ο Γέροντας. Όλα αυτά φίλε μου, και όχι μόνο, δεν ξεχνιούνται. Ξέρεις είναι πολλά πράγματα από εμπειρία, που θα μπορούσα να σου πω, αλλά πρέπει να είμαι προσεχτικός, στο τι λέω, γιατί διαβάζει πολύς κόσμος και ίσως δεν κάνει, να τα πω όλα. Όχι ότι έχω πρόβλημα, αλλά μερικά πράγματα, ορισμένοι άνθρωποι, δεν τα δέχονται όπως πρέπει. Τον π. Παΐσιο, τον γνώρισα, πριν πάω στο μοναστήρι, σαν επισκέπτης, για λίγο. Δεν μπόρεσα, να μιλήσω μαζί του, γιατί είχε πολύ κόσμο. Θυμάμαι, όμως ότι με ρώτησε από που είμαι. Όταν του είπα μου χαμογέλασε και έφυγε. Αυτή ήταν η μοναδική επαφή που είχα μαζί του. Εγώ στο Άγιο Όρος, όταν ήμουν έμεινα εντός του μοναστηριού έξι μήνες, έξω από το μοναστήρι βγήκα ελάχιστες φορές και αυτές μόνο για δουλειές του μοναστηριού.
Ι.Χ.Θ.Υ.Σ.
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
- Επικοινωνία:
Kάποια πολύ αγαπημένη μου ψυχή μπήκε σε αγιορείτικο μοναστήρι με σκοπό να μονάσει.
Οι γονείς και συγγενείς αντέδρασαν,ο ηγούμενος είπε αυτό που ο γέροντας Εφραίμ είπε σε σένα..πως δλδ ολα αυτά ήταν εκ του πονηρού....
όμως....
ένας φωτισμένος πνευματικός,διορατικός και άγιος παρακάλεσε τον Θεό να επιστρέψει αυτή η ταπεινή ψυχούλα στους γονείς που αντιμετώπιζαν ανυπέρβλητα προβλήματα εκείνη την περίοδο...
έτσι και έγινε,κατά το θέλημα του καλού Θεού κι ας συνέχισε ο αγιορείτης ηγούμενος να ερμηνεύει τα γεγονότα κατά τα συμφέροντα του ....
εχει συμβεί να είμαι παρών σε συνομιλίες του π.Παισίου με μοναχούς που ηθελαν να τον συμβουλευθούν κι ο θεοφώτιστος παππούλης τους έλεγε άλλα πράγματα από όσα τους συμβούλευε ο γέροντας τους και αρκετοί αγιορείτες τού διαμαρτύρονταν γι αυτό τον λόγο κατά καιρούς.
Όμως τον παππούλη ενδιέφερε μόνο το θέλημα του Θεού και η σωτηρία της ψυχής και όχι τα ανθρώπινα μικροσυμφέροντα γι αυτό και δεν σταμάτησε να καθοδηγεί κατά Θεόν όσους του το ζητούσαν.
Οι γονείς και συγγενείς αντέδρασαν,ο ηγούμενος είπε αυτό που ο γέροντας Εφραίμ είπε σε σένα..πως δλδ ολα αυτά ήταν εκ του πονηρού....
όμως....
ένας φωτισμένος πνευματικός,διορατικός και άγιος παρακάλεσε τον Θεό να επιστρέψει αυτή η ταπεινή ψυχούλα στους γονείς που αντιμετώπιζαν ανυπέρβλητα προβλήματα εκείνη την περίοδο...
έτσι και έγινε,κατά το θέλημα του καλού Θεού κι ας συνέχισε ο αγιορείτης ηγούμενος να ερμηνεύει τα γεγονότα κατά τα συμφέροντα του ....
εχει συμβεί να είμαι παρών σε συνομιλίες του π.Παισίου με μοναχούς που ηθελαν να τον συμβουλευθούν κι ο θεοφώτιστος παππούλης τους έλεγε άλλα πράγματα από όσα τους συμβούλευε ο γέροντας τους και αρκετοί αγιορείτες τού διαμαρτύρονταν γι αυτό τον λόγο κατά καιρούς.
Όμως τον παππούλη ενδιέφερε μόνο το θέλημα του Θεού και η σωτηρία της ψυχής και όχι τα ανθρώπινα μικροσυμφέροντα γι αυτό και δεν σταμάτησε να καθοδηγεί κατά Θεόν όσους του το ζητούσαν.
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
- Επικοινωνία:
συγκεχυμένα ερωτήματα - καθαρές απαντήσεις
Η φωνή της συνείδησης - η εσωτερική φωνή "εν Χριστώ συντονισμένη" μπορεί και πρέπει να μας καθοδηγεί στην επιτέλεση των καθηκόντων μας σαν άνθρωποι. Μπορεί να μας δώσει τις λύσεις που θέλουμε χωρίς να χρειαζόμαστε "ντε και καλά" τον μέντορα, τον δάσκαλο, τον καθοδηγητή...
Πολλές φορές θα χρειστούμε μια "δεύτερη γνώμη" για κάτι και είναι πολύ σημαντικό αυτή η γνώμη να δίδεται δομημένα και απερίφραστα. Ζητώντας την δεύτερη αυτή γνώμη ζητούμε το καταστάλαγμα της σκέψης κάποιου που πιστεύουμε οτι έχει προέλθει μετά απο εμπειρία και σκέψη. Μια τέτοια γνώμη (εάν είναι αληθινή), αυτόματα περιβάλεται απο αύρα αλήθειας και μπορεί να μας βοηθήσει. Εάν μας δημιουργήσει έστω και πανελάχιστο διασταγμό ώς προς την αλήθεια της δεν πρέπει να την ακούσουμε και πρέπει να την εντάξουμε σε στατιστικά δεδομένα.
Κατα την τελευταία μου επίσκεψη στο Ορος έπαθα σοκ όταν τα διάφορα ταξί που μας μετέφεραν εδώ και εκεί τα οδηγούσαν άτομα που ναι μεν μιλούσαν ελληνικά παρά ταύτα όμως σπασμένα.
Οι αντοχές του Ορους φαίνεται οτι αρχίζουν και γίνονται περιορισμένες. Προσπαθώ και (όσο αυτό είναι δυνατό) βλέπω από κοντά τις εξελίξεις και τις λύσεις διαχρονικά και δεν μπορώ να πώ ότι ενθουσιάζομαι.
Πολλές φορές θα χρειστούμε μια "δεύτερη γνώμη" για κάτι και είναι πολύ σημαντικό αυτή η γνώμη να δίδεται δομημένα και απερίφραστα. Ζητώντας την δεύτερη αυτή γνώμη ζητούμε το καταστάλαγμα της σκέψης κάποιου που πιστεύουμε οτι έχει προέλθει μετά απο εμπειρία και σκέψη. Μια τέτοια γνώμη (εάν είναι αληθινή), αυτόματα περιβάλεται απο αύρα αλήθειας και μπορεί να μας βοηθήσει. Εάν μας δημιουργήσει έστω και πανελάχιστο διασταγμό ώς προς την αλήθεια της δεν πρέπει να την ακούσουμε και πρέπει να την εντάξουμε σε στατιστικά δεδομένα.
Κατα την τελευταία μου επίσκεψη στο Ορος έπαθα σοκ όταν τα διάφορα ταξί που μας μετέφεραν εδώ και εκεί τα οδηγούσαν άτομα που ναι μεν μιλούσαν ελληνικά παρά ταύτα όμως σπασμένα.
Οι αντοχές του Ορους φαίνεται οτι αρχίζουν και γίνονται περιορισμένες. Προσπαθώ και (όσο αυτό είναι δυνατό) βλέπω από κοντά τις εξελίξεις και τις λύσεις διαχρονικά και δεν μπορώ να πώ ότι ενθουσιάζομαι.
στα εύκολα ξέρω τι να κάνω - στα δύσκολα σε θέλω ...

-
- Κορυφαίος Αποστολέας
- Επικοινωνία:
μάλλον είναι η εποχή για ενα νεοκολλυβαδικό κίνημα,που θα οδηγήσει την αγιορείτικη κοινότητα πίσω στις πηγές της ένθεης απλότητας και άσκησης.
όσοι αγαπάμε τον Αθωνα ελπίζουμε.....
-
- Τακτικό Μέλος
Δημήτρη πολύ ενδιαφέρουσα η εμπειρία σου...Και τι ευλογία να γνωρίσεις και τον παππού Ιωσήφ!! Νομίζω ότι δεν είναι τυχαίο που γνώρισες αυτή την ιστοσελίδα...
(Btw είναι φοβερό το γεγονός ότι μόνο σωματικά είσαι στον κόσμο. Αυτό είναι καλό! Πολύ καλό, θα έλεγα!)
Κάποιο φωτισμένο πρόσωπο είπε πως, αν δεν περιορίσεις τη γλώσσα σου, αν δεν πεθάνεις για το εγώ σου κι αν δεν έχεις έρωτα για το Θεό σου δε μπορείς να γίνεις μοναχός/η...Και μάλλον έχει δίκιο....
(Btw είναι φοβερό το γεγονός ότι μόνο σωματικά είσαι στον κόσμο. Αυτό είναι καλό! Πολύ καλό, θα έλεγα!)
Κάποιο φωτισμένο πρόσωπο είπε πως, αν δεν περιορίσεις τη γλώσσα σου, αν δεν πεθάνεις για το εγώ σου κι αν δεν έχεις έρωτα για το Θεό σου δε μπορείς να γίνεις μοναχός/η...Και μάλλον έχει δίκιο....
Η εμπιστοσύνη στο Θεό για ό,τι δεν γίνεται ανθρωπίνως είναι μια μυστική συνεχής προσευχή με θετικά αποτελέσματα.
- zafeiris
- Κορυφαίος Αποστολέας
συμφωνώ με τον αδερφό Ιωσήφ :)iosif12 έγραψε:ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΛΟΓΙΣΜΟ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΥΨΕΙ ΤΑ ΕΓΚΟΣΜΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟ ΚΑΝΕΙ.
ΕΑΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΟ Η ΑΠΟ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΟΤΕ ΠΡΑΤΤΕΙ ΣΩΣΤΑ ΑΛΛΙΩΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΑ.
ο καιρός γαρ εγγυς
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
- Επικοινωνία:
Αφού είσαι μόνο σωματικά στον κόσμο γιατί μένεις στον κόσμο αδελφέ μου?
Νομίζω πως ξέχωρα από τα προβλήματα που εμφανίζονται στα Μοναστήρια στο Όρος ή στον κόσμο,πως εφόσον οι γονείς σου δεν είχαν κάποιο οικονομικό ή ιατρικό πρόβλημα δεν έπρεπε να γυρίσεις επειδή λυπήθηκαν,δεν είσαι ιδιοκτησία τους ούτε είχαν το δικαίωμα να αποφασίζουν τι θα κάνεις στην ζωή σου ,χωρίς να δίνουν δεκάρα για το τι πραγματικά επιθυμείς εσύ μέσα από την ψυχή σου,μόνο για να ευχαριστιούνται αυτοί.
Οι αποφάσεις ανήκουν σε εσένα όπως και να έχει. :-x
Νομίζω πως ξέχωρα από τα προβλήματα που εμφανίζονται στα Μοναστήρια στο Όρος ή στον κόσμο,πως εφόσον οι γονείς σου δεν είχαν κάποιο οικονομικό ή ιατρικό πρόβλημα δεν έπρεπε να γυρίσεις επειδή λυπήθηκαν,δεν είσαι ιδιοκτησία τους ούτε είχαν το δικαίωμα να αποφασίζουν τι θα κάνεις στην ζωή σου ,χωρίς να δίνουν δεκάρα για το τι πραγματικά επιθυμείς εσύ μέσα από την ψυχή σου,μόνο για να ευχαριστιούνται αυτοί.
Οι αποφάσεις ανήκουν σε εσένα όπως και να έχει. :-x
Και το Πνεύμα και η νύμφη λένε ¨έλα.Και όποιος ακούει ας πει ¨έλα.και όποιος διψάει ας έρθει,και όποιος θέλει ας παίρνει δωρεάν το νερό της ζωής.
-
- Συστηματικός Αποστολέας
- Επικοινωνία:
Πιστεύω Δημήτρη πως ολα θα πανε καλα και θα δωσει ο Θεος! Σημασια εχει να εισαι μεσα στην Εκκλησια! Δεν ειναι θεμα αν θα γινουμε ιερείς, μοναχοι, παντρεμένοι η' ελεύθεροι! Ο σκοπός μας ειναι ο Χριστός... και μονο αυτος... δεν ξερω αν εχεις διαβασει τον βιο του Αγιου Νηφων.... κοσμηκος ηταν! Αλλα σε τι μετρα εφτασε? Τον αξίωσε ο Θεος, παρόλο που κατα τους κανονες δεν μπορουσε, να γινει επισκοπος! Ετσι και εσυ και εγω και καθενας.... ας μετανοουμε και ας αφησουμε το αγχος και τις ανησυχίες μας στον Θεο και αυτος ξερει πολυ καλύτερα απο εμας πως θα τον ευαρεστησουμε...!
Θυμάμαι ενα παιδί εγινε μοναχός, μετά ιερομόναχος... και τώρα ξέρεις τι είναι? τραγουδιστής σε κέντρα... δεν εκανε για μοναχος γιατι δεν ειχε ουσιαστικη πνευματική ζωή! Βλεπω και εγω απο τον εαυτο μου... οταν διαβαζω καποιο βιβλιο πχ το γεροντικό αμέσως ενθουσιάζομαι και λεω να παω σε μοναστήρι! Αλλα μολις κάνω κάποια αμαρτία λεω "τρομαρασου...ακόμα δεν ελευθερώθηκες απο τα πάθη σου στο λιμάνι θα τα θεραπεύσεις στην θάλασσα?"
Ετσι λοιπον ας τα αφήσουμε στον θεο με προσευχη...
Ολα τα παραπανω ειναι απλα γνωμη μου!
Ευχαριστω.
Θυμάμαι ενα παιδί εγινε μοναχός, μετά ιερομόναχος... και τώρα ξέρεις τι είναι? τραγουδιστής σε κέντρα... δεν εκανε για μοναχος γιατι δεν ειχε ουσιαστικη πνευματική ζωή! Βλεπω και εγω απο τον εαυτο μου... οταν διαβαζω καποιο βιβλιο πχ το γεροντικό αμέσως ενθουσιάζομαι και λεω να παω σε μοναστήρι! Αλλα μολις κάνω κάποια αμαρτία λεω "τρομαρασου...ακόμα δεν ελευθερώθηκες απο τα πάθη σου στο λιμάνι θα τα θεραπεύσεις στην θάλασσα?"
Ετσι λοιπον ας τα αφήσουμε στον θεο με προσευχη...
Ολα τα παραπανω ειναι απλα γνωμη μου!
Ευχαριστω.
- filotas
- Κορυφαίος Αποστολέας
- Επικοινωνία:
Καλά Ζαφείρη, αυτό το ξεχασμένο για 2 ολόκληρα χρόνια θέμα που το ανακάλυψες. Παρόμοιο θέμα συζητούσαμε πρόσφατα με τον π. Αντώνιο.zafeiris έγραψε:συμφωνώ με τον αδερφό Ιωσήφ :)iosif12 έγραψε:ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΛΟΓΙΣΜΟ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΥΨΕΙ ΤΑ ΕΓΚΟΣΜΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟ ΚΑΝΕΙ.
ΕΑΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΟ Η ΑΠΟ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΟΤΕ ΠΡΑΤΤΕΙ ΣΩΣΤΑ ΑΛΛΙΩΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΑ.