Dirfys έγραψε:τι ειναι αληθεια ο μοναχισμος? ποια η διαφορα απο καποιον βαθεια θρησκευομενο που μενει ομως στο σπιτι του?
τι κανει την διαφορα και εχουμε τις μονες και δεν μενει καθενας σε καποιο απομερο δωματιο του σπιτιου του?
γιατι γινετε η κουρα?ποια η σημασια της?
Πολλές απαντήσεις υπάρχουν! Κάποιες δόθηκαν ήδη...
Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος που εορτάζουμε σήμερα λέει κάτι όμορφο:
"Ο μοναχός ζει μόνον για το Θεό"!Άλλωστε αυτό είχε πει και ο Απόστολος Παύλος (προ μοναχισμού!)
"Ζω δε ουκέτι εγώ, ζει δε εν εμοί Χριστός"!
Οπότε αυτό σημαίνει ότι μοναχός μπορεί να είμαι κι εγώ που πληκτρολογώ τόσο συχνά, αν αυτό που κάνω το κάνω για το Θεό και όχι για οποιοδήποτε άλλο λόγο...
Φυσικά στο διάβα τω αιώνων όπως όλα τα πράγματα συστηματοποιήθηκαν, ακόμη και η Εκκλησία που διατύπωσε τη διδασκαλία της και τα τελετουργικά της, έτσι και
ο μοναχισμός συστηματοποιήθηκε σύμφωνα με την εμπειρία των Αγίων Πατέρων και τη θεία αποκάλυψη που έλαβαν πολλοί από αυτούς, όπως ο Άγιος Παχώμιος, ιδρυτής του Μοναχισμού (κοινοβιατισμού).
Η κουρά λοιπόν στο μοναχό αντιπροσωπεύει ό,τι το μυστήριο του γάμου στον έγγαμο που θέλει να πάει στον Παράδεισο μέσω της συζυγίας.
Με την κουρά υπόσχεται ο άνθρωπος την
οριστική αφιέρωσή του στο Θεό και την υπακοή στο θέλημά του, μέχρι θανάτου!
Με την υπόσχεση όμως αυτή παράλληλα με τη δέσμευση που δίδει, παίρνει και μια μεγάλη ευλογία από το Θεό, που τον συνοδεύει σε όλη του τη ζωή.