filotas έγραψε:
Ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο βασιλιά όλης της κτίσης με απόλυτη εξουσία πάνω σ΄όλα τα υπόλοιπα κτίσματα, αλλά και καθήκον να τα φροντίζει με αγάπη. Η σχέση του με την κτίση χάλασε μετά την πτώση, όχι γιατί άλλαξε η κτίση, αλλά γιατί ο άνθρωπος άλλαξε τρόπο που την προσεγγίζει.
.........................................................................................................
Μετά την Δευτέρα Παρουσία θα ανακαινιστεί κι ολόκληρη η κτίση και θ' αποκτήσει ξανά την αρχική της αρμονία.
Τα ζωα λοιπον στον Παραδεισο πριν την πτωση, δεν επροκειτο να θανατωθουν,ετσι δεν ειναι ? Τωρα, μετα την Δευτερα Παρουσια ,την ανακαινιση ολης της κτισης και την επαναφορα της στην προ-πτωτικη κατασταση,τα ζωα δεν θα επανελθουν σε κατασταση μιας καποιας αφθαρσιας??? Αναρωτιεμαι συχνα.
Πολυ θα ηθελα να ξαναβρω ολα τα ζωα που αγαπησα...
...ΚΑΙ ΙΔΟΥ ΕΓΩ ΜΕΘ`ΥΜΩΝ ΕΙΜΙ ΠΑΣΑΣ ΤΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΩΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΟΣ. ΑΜΗΝ.
konstantinoupolitis εσυ τι αποψη εχεις?
Εχουν τα ζωα ψυχη ναι η οχι και γιατι?
Εδω θα γραψω ορισμενα πραγματα που πρεπει να ξερει ο καθε Ορθοδοξος Ψυχη ειναι το αυλο αθανατο πνευματικο στοιχειο της ανθρωπινης υπαρξης.
καὶ εἶπεν ὁ Θεός· ποιήσωμεν ἄνθρωπον κατ᾿ εἰκόνα ἡμετέραν καὶ καθ᾿ ὁμοίωσιν, καὶ ἀρχέτωσαν τῶν ἰχθύων τῆς θαλάσσης καὶ τῶν πετεινῶν τοῦ οὐρανοῦ καὶ τῶν κτηνῶν καὶ πάσης τῆς γῆς καὶ πάντων τῶν ἑρπετῶν τῶν ἑρπόντων ἐπὶ γῆς γῆς.
Η Γενεση λεει οτι και τα ζωα εχουν "ψυχη ζωσα" (Γένεσις 1:30, 6:17κλπ) ομως ο ανθρωπος εχει πλαστει "κατ᾿ εἰκόνα ἡμετέραν καὶ καθ᾿ ὁμοίωσιν" οποτε εαν δεχθουμε οτι ολα τα ζωα εχουν ψυχη σαν τον ανθρωπο, τοτε πρεπει να δεχθουμε υποχρεωτικα οτι το πραγματικο και κυριο στοιχειο του ανθρωπου, αυτο που τον κανει ομοιο με το Θεο δεν ειναι η αθανατη ψυχη αλλα τα χερια και τα ποδια!!!
Φυσικα καθε λογικος ανθρωπος καταλαβαινει οτι το φθαρτο σωμα που εχουμε δεν μπορει σε καμια περιπτωση να ειναι εικων του Θεου.
Αυτα εν συντομια. Διαφορες αλλες... "θεωριες" ειναι ασυμβιβαστες με την Ορθοδοξια.
Τα ζώα δημιουργήθηκαν από το Θεό για την εξυπηρέτηση του ανθρώπου, με τον θανατο τους παυουν να υπαρχουν. Αυτο φυσικα δεν σημαινει οτι πρεπει να τα κακοποιουμε.
Μονο ο ανθρωπος εχει για κυριο συστατικο του την αθανατη ψυχη πλαστηκε αθανατος γιαυτο φοβαται τον θανατο.
πολυ ωραια,panos!
αρα μπορουμε να πουμε οτι και τα ζωα εχουν μεν ψυχη,αλλα οχι ομως τετοια ψυχη (λογικη) ,οπως αυτη με την οποια εχει προικιστει ο ανθρωπος απο τον Θεο! ισως το "ψυχη ζωσα" αναφερεται στην ζωη ,την οποια εχουν τα ζωα...συμφωνουμε?
Αγαπητοί φίλοι επιτρέψατέ μου να καταθέσω εδώ μία σχετική "λογική" απορία ενός Αθέου...
-- "Εσείς οί Χριστιανοί, μού είπε, πιστεύετε στήν άλλη ζωή, καί ότι πεθαίνοντας ο άνθρωπος ή ψυχή του ζεί αιωνίως. Όμως, δεν ήλθε ποτέ κανείς από τήν άλλη ζωή γιά να μάς πεί κάτι γι΄ αυτήν, ούτε έχουμε δεί ψυχές τέτοιων ανθρώπων...
-- Ξέρεις, τού λέω, πόσες χιλιάδες Χριστιανικές Εκκλησίες υπάρχουν σε όλο τόν κόσμο σε ονόματα Αγίων;
-- Τί θές νά ειπείς;
-- Όλοι αυτοί οί Άγιοι πού σού λέω, έχουν μαρτυρήσει για τον Χριστό πού εσύ δεν πιστεύεις, κι΄ έχουν ειδικό χάρισμα καί δικαίωμα από τόν Χριστό να εμφανίζονται καί να θεραπεύουν ή να σώζουν τόν κόσμο...
Οί εμφανίσεις λοιπόν τών Αγίων, είναι οί εμφανίσεις τών ψυχών τών Αγίων πού ούτε πέθαναν, ούτε μηδενίστηκαν, ούτε εξατμίστηκαν.
Έρχονται από τήν άλλη ζωή, καί τυχαίως δεν γίνανε αυτές οί Εκκλησίες τους, γιατί εμείς οί άνθρωποι ούτε τον πυρετό μας δεν δίνουμε τσάμπα.
Κάποιες ευεργεσίες καί θαύματα είδαν πολλοί άνθρωποι, σύν τήν παρουσία τους, καί τούς έφτιαξαν αυτές τίς Εκκλησίες. Άλλωστε νομίζω ότι κάτι θα έχεις ακούσει από τήν ευσεβή γιαγιά σου περί Αγίων...
-- Ναί, μού λέει, αλλά γιά πές μου, τά ζώα έχουν ψυχή;
-- Τά ζώα, τού λέω, έχουν απλώς ζωή καί τίποτα παραπέρα σύμφωνα πάντα με τήν Αγία Γραφή.
Αλλοίμονο εάν είχανε τα ζώα ψυχή, γιατί τότε θα μάς κυνηγάγανε στήν άλλη ζωή χιλιάδες βόδια, κριάρια, καί κατσίκια πού φάγαμε εδώ, καί θα μάς σουβλίζανε με τα κέρατά τους ζητώντας τό αίμα τους πίσω...
Αφού τά ζώα δέν έχουνε ψυχή, τότε πώς εμφανίζεται ο Άγιος Γεώργιος μέ τό άλογό του; Έχει λοιπόν ψυχή καί τό άλογο;
-- Τό άλογο τού Αγίου Γεωργίου, τού λέω, είναι κατά φαντασία όχι κατά πραγματικότητα.
Καί γίνεται αυτό, γιά να καταλάβουμε ότι αυτός πού τώρα βλέπουμε είναι ο Άγιος Γεώργιος, γνωστός πάντοτε ώς καβαλλάρης Άγιος ! "
Όμως, πάνω στό σημείο αυτό θα καταθέσω καί κάτι ακόμη, όπως το διηγήθηκε ο μεγάλος καί αείμνηστος λαϊκός Θεολόγος Δημήτριος Παναγόπουλος.
Λέει λοιπόν
" ...εμένα να ρωτήσετε για τούς Αγίους, όταν μού παρουσιάστηκε μέσα στό σπίτι μου καβάλλα στό κόκκινο άλογό του ο Άγιος Δημήτριος καί μ΄ έπιασε από τό γιακά καί με ταρακουνούσε λέγοντάς μου,
" σού έδωσε χάρισμα ο Χριστός, γιατί τό κρύβεις καί δεν βγαίνεις να μιλήσεις στόν κόσμο..."
Φυσικά τό κόκκινο άλογο τού Αγίου Δημητρίου μέσα στό δωμάτιο ήταν κατά φαντασία, ( ακόμη καί εάν ακουγότανε νά χλιμιντρούσε ), γιά να καταλάβει ο Δημήτριος ότι αυτός πού τού μιλούσε ήταν ο Άγιος Δημήτριος...
Ναι alithis τα ζωα εχουν ζωικη ενεργεια ας μου επιτραπει η εκφραση, δεν εχουν ψυχη σαν τον ανθρωπο ουτε αλλου ειδους "κατωτερης" ψυχης ας πουμε.
Δεν μπορουμε να δεχθουμε οτι υπαρχουν πολλων ειδων ψυχες πχ ανωτερη του ανθρωπου, μεσαια των ζωων, και χαμηλη των φυτων.
Τα ζωα δεν ειναι λογικα, δεν καταλαβαινουν ποιος ειναι ο Σωτηρας και Θεος μας, ουτε εχουν ψυχη επαναλαμβανω, αλλιως εαν ετρωγα αρνακι πχ θα ειχα αμαρτια αφου θα το δολοφονουσα.
Τα ζωα τα εφτιαξε ο Κυριος γιατι χωρις αυτα δεν ζουμε, τα χρειαζομαστε.
Αμα το καταλαβαιναμε καλα θα ητανε.....
konstantinoupolitis έγραψε:Καλό θα είναι η βεβαιότητα με την οποία αντιμετωπίζουν αρκετοί τέτοια ερωτήματα, να εκφράζεται πιο επιφυλακτικά.
Όλοι όσοι υιοθετούν την άποψη περι μη ψυχής στα ζώα, μπορούν να μας καταθέσουν εδώ τι νομίζουν ότι είναι ψυχή;
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν απο αυτό το ερώτημα και μετά ας διευκρινήσουμε το εάν ή όχι υπάρχει ψυχή στα ζώα για να μην το επεκτείνω έτι.
Τί θεωρείτε λοιπόν ότι είναι ψυχή;
Κωνσταντίνε είπα αθάνατη ψυχή.
Η λέξη ψυχή έχει διαφορετική έννοια στη Θεολογία απ' ότι στην καθομιλουμένη. Ψυχή στη Θεολογία είναι το θέλημα, η βούληση. Τέτοιο πράγμα, όπως είπα και πιο πάνω τα ζώα δεν διαθέτουν. Αν η λέξη ψυχή ερμηνευθεί με την έννοια ύπαρξη, τότε τα ζώα έχουν ψυχή, αλλά με πεπερασμένη διάρκεια.
Τα αλλα ζωα, οσα ζουν στη γη η στον αερα,εχουν φωνη,γιατι αναπνεουν,και εχουν ζωη.Και ολα οσα μεγαλωνουν,πεθαινουν.Ειναι ζωα, απειδη ζουν και μεγαλωνουν,αλλα ψυχη δεν εχουν.