Ευχή !

Ότι έχει σχέση με την Ορθοδοξία γενικότερα.

Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές

Πως προσευχεστε νοερά κατα την διαρκεία της ημέρας?

Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με
13
43%
Κύριε Ιησού Χριστέ,ελέησον με τον αμαρτωλό
4
13%
Κύριε Ιησού Χριστέ,Υιέ του Θεού,ελέησον με
2
7%
Κύριε Ιησού Χριστέ,Υιέ του Θεού , ελέησον με τον αμαρτώλο
8
27%
Κύριε ελέησον
1
3%
όλα τα παραπάνω !
2
7%

Σύνολο ψήφων: 30

Kostantinosve
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος
Επικοινωνία:

Η δύναμη του Ονόματος (συνέχεια)

Δημοσίευση από Kostantinosve »

Το Όνομα είναι δύναμη , αλλά και καθαρά μηχανική επανάληψη από μόνη της δεν πετυχαίνει τίποτα . Η Νοερά Προσευχή δεν είναι μαγικό φυλαχτό . Όπως σε όλες τις μυστηριακές ακολουθίες , ο άνθρωπος καλείται να συνεργήσει με το Θεό δια μέσο της ζωντανής πίστης του και της ασκητικής του προσπάθειας . Καλούμαστε να επικαλεστούμε το Όνομα με περισυλλογή και εσωτερική επαγρύπνηση ,περιορίζοντας τις σκέψεις μας στα λόγια της Προσευχής , συνειδητοποιώντας τι είναι εκείνο στο οποίο απευθυνόμαστε και το οποίο ανταποκρίνεται σε μας , στην καρδιά μας . Τέτοια έντονη προσευχή δεν είναι ποτέ εύκολη στα αρχικά στάδια , και πολύ σωστά χαρακτηρίζεται από τους Πατέρες σαν ένα κρυφό μαρτύριο. Ο Άγ. Γρηγόριος ο Σιναΐτης μιλάει συνέχεια για «την ένταση και τον κόπο» που υφίσταται εκείνοι που ακολουθούν το Δρόμο του Ονόματος μια «αδιάλειπτη προσπάθεια» χρειάζεται , όσοι το επιχειρούν θα ʽχουν τον πειρασμό να εγκαταλείψουν τον αγώνα «από τον επίμονο κόπο που προκαλεί η έντονη συμμετοχή του νου». «Οι ώμοι σας θα πονούν και συχνά θα αισθάνεστε πόνους στο κεφάλι» , μας προειδοποιεί , «αλλά επιμένετε συνέχεια και με διαρκή πόθο , αναζητώντας τον Κύριο στην καρδιά σας» . Μόνο διαμέσου τέτοιας υπομονετικής πίστης θα ανακαλύψουμε την αληθινή δύναμη του Ονόματος»

Αυτή η πιστή εγκαρτέρηση παίρνει τη μορφή μιας, πάνω απʼ όλα, προσεχτικής και συχνής επανάληψης . Ο Χριστός είπε στους μαθητές Του «προσευχόμενοι δε μη βαττολογήσετε»(Ματθ. στ΄ , 7), αλλά η επανάληψη της Προσευχής του Ιησού , όταν εκτελείται με εσωτερική τιμιότητα και συγκέντρωση, δεν είναι με κανένα τρόπο «μάταιη» . Η πράξη της συνεχούς επίκλησης του Ονόματος έχει ένα διπλό αποτέλεσμα : κάνει την προσευχή μας πιο ενοποιημένη και σύγχρονα πιο εσωτερική.
Κυριε Ιησού Χριστέ ελέησον με . . .
Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς . . .
Kostantinosve
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος
Επικοινωνία:

Re: Η δύναμη του Ονόματος (συνέχεια)

Kostantinosve έγραψε:Αυτή η Εβραϊκή αντίληψη του Ονόματος περνά από την Παλαιά στην Καινή Διαθήκη. Δαιμόνια αποβάλλονται και άνθρωποι θεραπεύονται δια του Ονόματος του Ιησού , γιατί το Όνομα είναι δύναμη .Όταν αυτή η δύναμη του Ονόματος θα έχει ορθά εκτιμηθεί , πολλά χωρία θʼ απαιτήσουν μια πληρέστερη σημασία και έμφαση : η πρόταση στην Κυριακή Προσευχή «Αγιασθήτω το Όνομά σου» η υπόσχεση του Χριστού στο Μυστικό Δείπνο ότι «όσα αν αιτήσετε τον πατέρα εν τω ονόματί μου, δώσει υμίν» (Ιωάν. στʼ ,23) , η τελευταία Του σύσταση στους Αποστόλους «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη , βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος» (Ματθ. κηʼ, 19), η διακήρυξη του Απ. Πέτρου ότι δεν υπάρχει σωτηρία παρά μόνο «εν τω Ονόματι Ιησού Χριστού του Ναζωραίου» (Πραξ. δʼ 10-12) τα λόγια του Απ. Παύλου «ίνα εν τω ονόματι Ιησού παν γόνι κάμψη» (Φιλ. βʼ ,10) το καινούργιο και μυστικό όνομα το γραμμένο πάνω σε ψήφο λευκή που θα δοθεί σε μας στους Έσχατους Χρόνους (Αποκ. βʼ ,17).
παιδιά συγγνώμη για την επανάληψη ,δεν πρόσεξα ότι ξανάγραψα το κείμενο αυτό 8O 8O 8O
Kostantinosve
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος
Επικοινωνία:

Σχετικά με το "Η δύναμη του Ονόματος"

Υ.Γ. Τα παραπάνω αποσπάσματα είναι απο το βιβλιαράκι "Η δύναμη του Ονόματος" του επισκόπου Κάλιστου Ware
chelonios
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Δημοσίευση από chelonios »

ΠΑΤΕ ΝΑ ΛΥΣΕΤΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΥΧΗΣ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΜ; ΕΙΧΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΝΑ ΜΠΩ ΚΑΙ ΚΟΥΦΑΘΗΚΑ. ΠΑΝΤΕ ΣΕ ΚΑΝΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΖΩΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΑΘΕΣΤΕ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΕΔΩ ΝΑ ΣΤΗΝΕΤΕ ΑΝΤΙΣΚΗΝΟ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΡΓΟΛΟΓΙΕΣ
plagiaskepsi
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από plagiaskepsi »

ΣΥΝΧΑΡΙΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΕΣ ΝΑ ΚΟΥΦΑΘΗΣ...
........ΞΕΚΟΥΦΑΘΗΚΕΣ ΤΩΡΑ?????????????????
plagiaskepsi
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΓΒΕΙΣ ΠΩΣ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ
plagiaskepsi
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

ΜΗΝ ΠΙΕΖΕΙΣ
ΘΑ ΣΕ ΜΑΛΩΣΩ
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Εδώ μέσα, εκτός από πληροφόρηση, υπάρχει και επικοινωνία. Και το φόρουμ δεν είναι ανταγωνιστικό των θρησκευτικών μας καθηκόντων. Δεν σημαίνει δηλαδή το ότι γράφουμε στο φόρουμ πως δεν μας μένει χρόνος για να υπακούσουμε στον πνευματικό μας! Το χρόνο της τηλεόρασης - κυρίως - κλέβουμε και της αργολογίας!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από smarti »

Απο το βιβλιο

ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ΦΙΛΟΘΕΙΤΟΥ

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ(ΟΜΙΛΙΑΙ)ΤΟΜΟΣ Α'

ΕΚΔΟΣΔΙΣ
ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΦΙΛΟΘΕΟΥ
ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
,βε'

Οταν έλεγε την ευχή μια κοπέλα από την Μικράν Ασία, έβλεπε τον άγγελο της δίπλα της. Οταν δεν την έλεγε, δεν τον έβλεπε. Αυτό της έδωσε την ώθησι να λέει την προσευχή και κατώρθωσε να τη λέη συνέχεια, για να είναι ο άγγελος δίπλα της.
Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν Γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών.
Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από smarti »

Οταν δεν ειμουν ακομα τοσο κοντα στην εκκλησια ,ενω ημουν μεσα σε κοσμο σε πολλες παρεες ,ειχα φιλους,ενιωθα πολλες φορες μονη.
Απο τοτε που μου επετρεψε ο θεος να γνωρισω την ευχη, νιωθω πως εχω μια γλυκια συντροφια παντα.
Δεν νιωθω πλεον μονη μου.
Ακομα και με τη φασαρια στο σπιτι ,απο τις πολλες φωνες τον παιδιων ,,καποιες μαλλον πολλες φορες ,νιωθω μονη και ειναι μια ασχημη κατασταση γιατι δεν ειμαι μονη.
Παντα υπαρχει πολυ μα πολυ φασαρια στο σπιτι,αλλα να ,αν ειχα την ευχη παντα μεσα στη καρδια μου ,δεν θα ενιωθα αυτη τη πνευματικη μοναξια.
Σε ολες τις δυσκολες στιγμες μου που δεν ξερω τι να κανω ,υπαρχει παντα αυτο το σωσιβιο της ευχης.
Ειμαι εντελως αναξια ,να κανει να ζω τα τοσα πολλα ωραια μυστηρια του θεου. Αλλα θα προσπαθησω καποια μερα ,ισως και να μπορεσω να φανω ανταξια των δωρων που μου προσφερονται.
Δεν θα ηξερα πως θα ηταν η ζωη μου τωρα, αν δεν ειχα μαθει την ευχη.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΕ ΜΟΥ.
Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν Γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ορθοδοξία”