Μοναχισμός και αλλαγή γνώμης
Συντονιστής: Συντονιστές
-
stavrosko
- Βασικός Αποστολέας

Να πω και εγώ με τη σειρά μου ότι έχω ακούσει κάποιες αμφιβολίες για τους αφιερωμένους (όχι μοναχούς, όχι έγγαμους) από πνευματικό άτομο στο Όρος.
Από ότι κατάλαβα η αμφιβολία δεν έγκειται στο γεγονός της αφιέρωσης (δεν είναι αμαρτία προφανώς) αλλά στο δύσκολο του εγχειρήματος.
Πρέπει να είναι μετρημένα στα δάκτυλα τα άτομα που μπορούν να το κάνουν αυτό και να αφιερωθούν σε κάποια ιεραποστολή ή σε κάποια πνευματική ή όχι διακονία.
Ελπίζω αδελφέ να είσαι ένας από αυτούς τους μετρημένους αλλά να μη βασίζεσαι στις δυνάμεις σου ποτέ. Ο Θεός τα δίνει όλα. Είναι μεγάλη απόφαση και θα πρέπει να κάνεις πολύ πολύ προσευχή.
Ο Θεός μαζί σου.
Από ότι κατάλαβα η αμφιβολία δεν έγκειται στο γεγονός της αφιέρωσης (δεν είναι αμαρτία προφανώς) αλλά στο δύσκολο του εγχειρήματος.
Πρέπει να είναι μετρημένα στα δάκτυλα τα άτομα που μπορούν να το κάνουν αυτό και να αφιερωθούν σε κάποια ιεραποστολή ή σε κάποια πνευματική ή όχι διακονία.
Ελπίζω αδελφέ να είσαι ένας από αυτούς τους μετρημένους αλλά να μη βασίζεσαι στις δυνάμεις σου ποτέ. Ο Θεός τα δίνει όλα. Είναι μεγάλη απόφαση και θα πρέπει να κάνεις πολύ πολύ προσευχή.
Ο Θεός μαζί σου.
O Θεός ιλάσθητοί μοι τω αμαρτωλώ
O Θεός ιλάσθητοί μοι τω αμαρτωλώ
Εγώ αυτό που γνωρίζω είναι πως είναι βαριά η καλογερική.....
Οι μοναχοί είναι για τα μοναστήρια το ίδιο και οι αρχιμανδρίτες....να κάθονται για πολλά χρόνια στο μοναστηράκι της μετάνοιάς τους και μετά να βγαίνουν στον κόσμο και το αυτονόητο.....οι μητροπολίτες το ίδιο και ακόμα πιο αυστηρότητα στην επιλογή των.
Τώρα αν ένας-μια θέλει να γίνει μοναχός-η είναι καθαρά προσωπική του απόφαση και δεν τοποθετείται σαν θέμα μέσα σε ένα φόρουμ όπου μπορεί να ακουστούν-γραφούν τα μύρια όσα όπως και τα δικά μου.
Οι δόκιμοι μοναχοί να δοκιμάζονται για πολλά χρόνια.....το δε μοναχικό σχήμα είναι ένα και μόνον ένα.
Να αφήσουν ορισμένοι τα παραμυθάκια με τους αφιερωμένους στον κόσμο τις μπουρδες και τα κουραφέξαλα.
Οι μοναχοί είναι για τα μοναστήρια το ίδιο και οι αρχιμανδρίτες....να κάθονται για πολλά χρόνια στο μοναστηράκι της μετάνοιάς τους και μετά να βγαίνουν στον κόσμο και το αυτονόητο.....οι μητροπολίτες το ίδιο και ακόμα πιο αυστηρότητα στην επιλογή των.
Τώρα αν ένας-μια θέλει να γίνει μοναχός-η είναι καθαρά προσωπική του απόφαση και δεν τοποθετείται σαν θέμα μέσα σε ένα φόρουμ όπου μπορεί να ακουστούν-γραφούν τα μύρια όσα όπως και τα δικά μου.
Οι δόκιμοι μοναχοί να δοκιμάζονται για πολλά χρόνια.....το δε μοναχικό σχήμα είναι ένα και μόνον ένα.
Να αφήσουν ορισμένοι τα παραμυθάκια με τους αφιερωμένους στον κόσμο τις μπουρδες και τα κουραφέξαλα.
-
panagiotis2
- Τακτικό Μέλος

- Επικοινωνία:
aposal έγραψε:Αποσπάσματα από το βιβλίο «ΠΑΪΣΙΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ – ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ & ΔΙΔΑΧΕΣ» των Δ.Δ. Λιακόπουλου, Δ. Μεσσηνιάτη
(σελ. 91)
Πρέπει οι νέοι να γνωρίζουν ποιος είναι ο προορισμός του ανθρώπου και ποιο είναι το νόημα της ζωής. Πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι υπάρχουν δύο δρόμοι : η μοναχική ζωή και η έγγαμη ζωή, αλλά και οι δύο μπορούν να τους οδηγήσουν στον Παράδεισο, στην Άνω Ιερουσαλήμ, εάν ζήσουν κατά Θεόν.
Ο Λιακόπουλος έχει πουλήσει και βιβλίο που αναφέρει ότι ο Χριστός ήταν Ελληνικής καταγωγής, γεγονός που είναι σε πλήρη αντίθεση με Την Αγία Γραφή. Επίσης έχει αναδείξει τουλάχιστον ένα βιβλίο με ψευτο-απόκρυφο ευαγγέλιο που πάλι έρχεται σε αντίθεση με την Χριστιανική Ορθόδοξη Εκκλησία Του Θεού μας Ιησού Χριστού. Και αυτό επειδή όλα τα απόκρυφα ευαγγέλια είναι ψευδή.
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ο Λιακόπουλος είναι αιρετικός, και συνεπώς πρέπει να αποφεύγουμε όλα τα βιβλία που παρουσιάζει.
Δεν είσαι υποχρεωμένος να παντρευτείς όπως λες, δεν μπορείς όμως να θεωρείς τον εαυτό σου μοναχό. Αν τον θεωρείς, βρίσκεσαι σε πλάνη γιατί για να γίνεις μοναχός υπάρχει συγκεκριμένη Λειτουργική διαδικασία.panagiotis2008 έγραψε:Δεν το δέχομαι,είμαι αφιερωμένος πλήρως στον Χριστό και γι'αυτό δεν μπορώ να κάνω οικογένεια.
Δεν ξέρω αν θα αντέξω σε μοναστήρι.
Τεκμαίρεται κάπου οτί όποιος δεν παντρευτεί πάει στην κόλαση?
Αν ζω σύμφωνα με τις εντολές του Χριστού θα σωθώ.
Δεν υπάρχουν 2 δρόμοι,3 είναι όποιον κι αν διαλέξεις αν ζεις Εν Χριστώ,ζεις πνευματικά και συμετέχεις στα μυστήρια της Εκκλησίας μπορείς να σωθείς.
Συμμετέχω κανονικά στο σύνολο των Μυστηρίων της Εκκλησίας και προσπαθώ και ακολουθώ τις εντολές του Χριστού ,δεν θα κάτσει ο Χριστός να με σώσει αν είμαι παντρεμένος και να με καταδικάσει αν δεν είμαι.
Αν δεν πέσω στην πορνεία δεν θα 'χω πρόβλημα αλλά από αυτό θα με φυλάξει ο Θεός μέσα από την Προσευχή.
Οι άγαμοι κληρικοί που ζουν στον κόσμο τι είναι?Οι δια Χριστόν σαλοί που ζούσαν άγαμοι στον κόσμο τι ήταν?
-
panagiotis2
- Τακτικό Μέλος

- Επικοινωνία:
Θα μεινω στα λογια για τον Λιακοπουλο.ειναι σιγουρα αιρετικος. εχω και αποδειξεις. εχει κανει πολυ ζημια σε πολλους και εκλεκτους Χριστιανους, μεταξυ και δυο πολυ γνωστων λαικων του γεροντα Παισιου. σιγουρα το βιβλιο που εβγαλε για τον γεροντα Παισιο ειναι ψευτικο.αποφυγετε τον σαν ο Δ..λος το λιβανι
ΟΝ ΓΑΡ ΑΓΑΠΑ ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΙΔΕΥΕΙ...
-
aposal
- Κορυφαίος Αποστολέας

Αδελφέ μου την συγκεκριμένη άποψη του Γέροντα, την οποία την έχω γραπτώς στο βιβλίο που έγραψε η κυρία Μεσσηνιάτη και το εξέδωσε ο Λιακόπουλος, την έχω ακούσει στην ενορία μου από έναν Σιναΐτη μοναχό, που είχε έρθει για κήρυγμα λόγω εορτής (Δημήτρια). Γι' αυτό και κρίνω ότι δεν είναι αιρετική. Όπως επίσης και όλα τα αποσπασματα του συγκεκριμένου βιβλίου που χρησιμοποιώ τα οποία, κατά την άποψή μου είναι σύμφωνα με άλλα, άλλων συγγραφέων για τον Γέροντα.ser έγραψε:aposal έγραψε:Αποσπάσματα από το βιβλίο «ΠΑΪΣΙΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ – ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ & ΔΙΔΑΧΕΣ» των Δ.Δ. Λιακόπουλου, Δ. Μεσσηνιάτη
(σελ. 91)
Πρέπει οι νέοι να γνωρίζουν ποιος είναι ο προορισμός του ανθρώπου και ποιο είναι το νόημα της ζωής. Πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι υπάρχουν δύο δρόμοι : η μοναχική ζωή και η έγγαμη ζωή, αλλά και οι δύο μπορούν να τους οδηγήσουν στον Παράδεισο, στην Άνω Ιερουσαλήμ, εάν ζήσουν κατά Θεόν.
Ο Λιακόπουλος έχει πουλήσει και βιβλίο που αναφέρει ότι ο Χριστός ήταν Ελληνικής καταγωγής, γεγονός που είναι σε πλήρη αντίθεση με Την Αγία Γραφή. Επίσης έχει αναδείξει τουλάχιστον ένα βιβλίο με ψευτο-απόκρυφο ευαγγέλιο που πάλι έρχεται σε αντίθεση με την Χριστιανική Ορθόδοξη Εκκλησία Του Θεού μας Ιησού Χριστού. Και αυτό επειδή όλα τα απόκρυφα ευαγγέλια είναι ψευδή.
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ο Λιακόπουλος είναι αιρετικός, και συνεπώς πρέπει να αποφεύγουμε όλα τα βιβλία που παρουσιάζει.
Ούτε κι εγώ θεωρώ αξιόπιστο τον Λιακόπουλο.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
-
aposal
- Κορυφαίος Αποστολέας

Τι εννοείς ψεύτικο;panagiotis2 έγραψε:Θα μεινω στα λογια για τον Λιακοπουλο.ειναι σιγουρα αιρετικος. εχω και αποδειξεις. εχει κανει πολυ ζημια σε πολλους και εκλεκτους Χριστιανους, μεταξυ και δυο πολυ γνωστων λαικων του γεροντα Παισιου. σιγουρα το βιβλιο που εβγαλε για τον γεροντα Παισιο ειναι ψευτικο.αποφυγετε τον σαν ο Δ..λος το λιβανι
Η άποψή μου είναι πως ο Λιακόπουλος εκμεταλλευόμενος την μεγάλη επιθυμία του κόσμου για να μάθει για τα μελλούμενα και επειδή ο Γέροντας έχει κάνει πολλές αναφορές στο θέμα, έβγαλε κι αυτός ένα βιβλίο, στο πρώτο μέρος του οποίου δεν έχει συμετοχή.
Αν έχεις καταλάβει κάποια πράγματα από το βιβλίο που είναι ψεύτικα ή αιρετικά (δεν μιλάω για το β΄μέρος που περιλαμβάνει τις προφητείες), σε παρακαλώ πες τα μου κι εμένα, για να μην είμαι σε πλάνη.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
- dionysisgr
- Κορυφαίος Αποστολέας

panagiotis2008, αφου θες να γινεις κοσμοκαλογηρος, διοτι αυτο προφανως εννοεις οταν λες οτι θα "αφιερωθεις" στον Θεον, εν τω κοσμω, τοτε γιατι δεν το κανεις κανονικος καλογηρος για να ακολουθησεις την βασιλικη και διαχρονικα θεσπισμενη απο τους Αγιους Πατερες μας οδο;
Λες: "δεν ξερω εαν θα αντεξω σε μοναστηρι".
Μα αυτο το επιχειρημα σου ειναι περα για περα λαθος.
Εαν δεν εισαι βεβαιος οτι θα αντεξεις σε μοναστηρι, οπου θα εχεις:
1. Τον Γεροντα σου, ο οποιος ανυστακτως και νυχθημερον θα σε παρακολουθει και θα σε φροντιζει "πνευματικα" μεχρι να ενηλικιωθεις (παντα πνευματικα, εννοω).
2. Τους συναγωνιζομενους αδελφους σου που και αυτοι μπορουν να σε στηριξουν και να σου δωσουν και προτυπα αγωνος με την σταση τους.
3. Την ησυχια απο την βουη και την φθορα που προκαλει ο κοσμος.
4. Αφθονο πνευματικο υλικο και συνεχη Εκκλησιασμο και μετοχη σε λατρευτικη ζωη
5. Διακονημα ωστε να μην αποσπαται η προσοχη σου σε ματαια πραγματα.
Λοιπον εαν δεν ξερεις οτι θα αντεξεις εκει μεσα που ειναι ιδανικο και δοκιμασμενο επι αιωνες των αιωνων σταδιο αθλησης που παρηγαγε τοσους και τοσους σεσωσμενους, πως βρε αδελφε θα αντεξεις οντας "αφιερωμενος" με μονο συμμαχο τον λογισμο σου και την περιστασιακη σου σχεση με τον πνευματικο σου;
Η Εκκλησια δεν λεει οτι οι ανυπαντροι/ες πανε για απωλεια. Επ'ουδενι.
Απλως τονιζει οτι οι πλεον σιγουρες και δοκιμασμενες αλλα και ευλογημενες απο τον Θεον οδοι σωτηριας ειναι ο Γαμος και ο Μοναχισμος.
Λοιπον εαν εχεις τρεις πορτες που οι δυο απο αυτες σε βγαζουν σιγουρα στην σωτηρια (εφοσον βαδιζεις και σωστα βεβαια) γιατι να επιλεξεις την τριτη που ειναι και αμφιλεγομενη;
Λες: "δεν ξερω εαν θα αντεξω σε μοναστηρι".
Μα αυτο το επιχειρημα σου ειναι περα για περα λαθος.
Εαν δεν εισαι βεβαιος οτι θα αντεξεις σε μοναστηρι, οπου θα εχεις:
1. Τον Γεροντα σου, ο οποιος ανυστακτως και νυχθημερον θα σε παρακολουθει και θα σε φροντιζει "πνευματικα" μεχρι να ενηλικιωθεις (παντα πνευματικα, εννοω).
2. Τους συναγωνιζομενους αδελφους σου που και αυτοι μπορουν να σε στηριξουν και να σου δωσουν και προτυπα αγωνος με την σταση τους.
3. Την ησυχια απο την βουη και την φθορα που προκαλει ο κοσμος.
4. Αφθονο πνευματικο υλικο και συνεχη Εκκλησιασμο και μετοχη σε λατρευτικη ζωη
5. Διακονημα ωστε να μην αποσπαται η προσοχη σου σε ματαια πραγματα.
Λοιπον εαν δεν ξερεις οτι θα αντεξεις εκει μεσα που ειναι ιδανικο και δοκιμασμενο επι αιωνες των αιωνων σταδιο αθλησης που παρηγαγε τοσους και τοσους σεσωσμενους, πως βρε αδελφε θα αντεξεις οντας "αφιερωμενος" με μονο συμμαχο τον λογισμο σου και την περιστασιακη σου σχεση με τον πνευματικο σου;
Η Εκκλησια δεν λεει οτι οι ανυπαντροι/ες πανε για απωλεια. Επ'ουδενι.
Απλως τονιζει οτι οι πλεον σιγουρες και δοκιμασμενες αλλα και ευλογημενες απο τον Θεον οδοι σωτηριας ειναι ο Γαμος και ο Μοναχισμος.
Λοιπον εαν εχεις τρεις πορτες που οι δυο απο αυτες σε βγαζουν σιγουρα στην σωτηρια (εφοσον βαδιζεις και σωστα βεβαια) γιατι να επιλεξεις την τριτη που ειναι και αμφιλεγομενη;
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
-
panagiotis2008
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Γιατί ένας που αγαπά πραγματικά τον Χριστό και του 'χει εμπιστοσύνη ,και ζητάει την βοήθειά του συνέχεια για να βαδίσει προς την σωτηρία, θα τον αφήσει μόνο ο Χριστός και δεν θα τον βοηθήσει?
Filotas ποιος σου είπε οτί μόνο οι μοναχοί λαμβάνουν την Θεία Χάρη,οτί μόνο το ράσο παίρνει την χάρη του Θεού?
Filotas στο 'χω ξαναπεί εδώ και αλλού έχει έρθει σε μένα η Θεία Χάρη,και με έχει βοηθήσει πολύ ο Θεός να πολεμήσω τα πάθη μου γιατί ζήτησα την βοήθειά του κι Αυτός με σπλαχνίστηκε.
Βοηθάει πάντα αυτούς που Τον αγαπούν και ζητούν την βοήθειά Του.
Αυτό δεν το λέω για να υπερηφανευτώ η Χάρη είναι δική Του και όπου θέλει Αυτός την στέλνει,το λέω για να θαυμάσετε την μεγαλοσύνη του Θεού,που γιάννει τις ψυχές μας ,και την δικη μου εμένα του αμαρτωλού και τρισάθλιου που με τις τόσες αμαρτίες που'χω κάνει δεν το άξιζα.
Θα 'θελα να πάω σε μοναστήρι αλλά έχω 2 προβλήματα πρέπει να προχωρήσω κι άλλο πνευματικά για να μαι έτοιμος να καρώ εκεί, αλλά και επειδή έχει πεθάνει ο Πατέρας μου είναι η μάνα μου,η αδελφή μου και η θεία μου μόνες τους και μέχρι να αποκατασταθεί η αδελφή μου δεν θα 'θελα να αφήσω την οικογένειά μου και να φύγω να μονάσω.
Filotas ποιος σου είπε οτί μόνο οι μοναχοί λαμβάνουν την Θεία Χάρη,οτί μόνο το ράσο παίρνει την χάρη του Θεού?
Filotas στο 'χω ξαναπεί εδώ και αλλού έχει έρθει σε μένα η Θεία Χάρη,και με έχει βοηθήσει πολύ ο Θεός να πολεμήσω τα πάθη μου γιατί ζήτησα την βοήθειά του κι Αυτός με σπλαχνίστηκε.
Βοηθάει πάντα αυτούς που Τον αγαπούν και ζητούν την βοήθειά Του.
Αυτό δεν το λέω για να υπερηφανευτώ η Χάρη είναι δική Του και όπου θέλει Αυτός την στέλνει,το λέω για να θαυμάσετε την μεγαλοσύνη του Θεού,που γιάννει τις ψυχές μας ,και την δικη μου εμένα του αμαρτωλού και τρισάθλιου που με τις τόσες αμαρτίες που'χω κάνει δεν το άξιζα.
Θα 'θελα να πάω σε μοναστήρι αλλά έχω 2 προβλήματα πρέπει να προχωρήσω κι άλλο πνευματικά για να μαι έτοιμος να καρώ εκεί, αλλά και επειδή έχει πεθάνει ο Πατέρας μου είναι η μάνα μου,η αδελφή μου και η θεία μου μόνες τους και μέχρι να αποκατασταθεί η αδελφή μου δεν θα 'θελα να αφήσω την οικογένειά μου και να φύγω να μονάσω.
Και το Πνεύμα και η νύμφη λένε ¨έλα.Και όποιος ακούει ας πει ¨έλα.και όποιος διψάει ας έρθει,και όποιος θέλει ας παίρνει δωρεάν το νερό της ζωής.