Ο σταυρός του καθενός

Εδώ τίθενται Πνευματικά Ερωτήματα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

PerlMaster έγραψε:Panagiotis2008 όσο και αν σε ξεβολεύει δύο είναι οι εύκολοι οδοί σωτηρίας . Ιεροσύνη/Μοναχοσμός ή γάμος.
Για να μη προκαλέσω άσκοπους σκαναδαλισμούς δε θα πω το όνομά του αλλά ένας άξιος και γνωστός πνευματικός είπε "δύσκολα σώζονται οι εργένηδες"
Θα συμφωνήσω. Αυτό ακριβώς είπε και ένας Σιναΐτης μοναχός που είχε έρθει στην ενορία μας, κατά τις εκδηλώσεις των Δημητρίων :
"Για τον ορθόδοξο, υπάρχουν δύο δρόμοι να ακολουθήσει : Να παντρευτεί, ή να μονάσει".
Το ότι ένας στους δύο γάμους αποτυγχάνουν, δεν προδίδει, κατά την άποψή μου, ότι ο ισχυρισμός του μοναχού είναι λάθος, αλλά το ότι οι δύο παντρεμένοι δεν δώσανε τον αγώνα που έπρεπε.
Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με κάποιον μοναχό που αποτυγχάνει στο έργο του.
Άλλωστε ο Γέροντας Παΐσιος, αν δεν κάνω λάθος, είχε πει ότι ο σωστός μοναχός, αν ακολουθούσε την κοσμική ζωή, θα γινόταν και σωστός οικογενειάρχης.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Cordelia έγραψε:
PerlMaster έγραψε:.... "δύσκολα σώζονται οι εργένηδες"...
Με τρομάζεις Perl Master... :lol: :lol:

Στην κόλαση όλοι εμείς που δεν θέλουμε να παντρευτούμε ??? :(( :(( :((
Το να μην θέλεις να παντρευτείς (ούτε να μονάσεις) είναι κάτι που πρέπει να το συζητήσεις με τον πνευματικό σου. Έχω την άποψη πάντως ότι δεν είναι πνευματικά ...υγιές.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
panagiotis2008
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από panagiotis2008 »

Καλά ούτε κι εγώ θέλω.
Αυτά είναι απόψεις κάποιων εμένα ένας ιερομόναχος μου είπε πως "δεν είναι 2 οι δρόμοι [ή γάμος ή μοναχισμός],3 είναι,μπορείς να ζήσεις και μόνος μες στον κόσμο"
Εγώ δεν θέλω να κάνω παιδιά και να 'χω οικογενειακές υποχρεώσεις,γιατί είμαι υποχρεωμένος να παντρευτώ?
Μπορείς να μου πεις ένα επιχείρημα και πέρα από αυτά που λέει ο ένας κι ο άλλος.
Εμένα με ενδιαφέρει ο Χριστός κι οι Απόστολοι κι όχι ο ένας κι ο άλλος.
Και το Πνεύμα και η νύμφη λένε ¨έλα.Και όποιος ακούει ας πει ¨έλα.και όποιος διψάει ας έρθει,και όποιος θέλει ας παίρνει δωρεάν το νερό της ζωής.
Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από smarti »

πεστε οτι μια κυρια χ επι χρονια την χτυπαει ο αντρας της ,δεν την φερνει λεφτα σπιτι να ταισει τα μωρα της,την κακκομεταχειριζεται ,την βριζει,τις λεει ψεματα,την απαταει και ο πνευματικος της της λεει ,,θα κανεις υπομονη αυτος ειναι ο σταυρος σου,,πρεπει να τον αντεξεις και χωριζει μετα γιατι δεν τον αντεχει τον σταυρο της.Αυτη η κυρια εχει διαπραξει αμαρτια?Μπορει να μπει ακομα στον παραδεισο ασχετα αυτη αν ζητησε το διαζυγιο?

(μακρια απο εμας ,αλλα λεμε και ξερω ατομα τα οποια βιωσαν τετοιες καταστασεις)

ΑΥΤΟΣ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΝΤΕΧΕΤΕ?
Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν Γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών.
alithis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από alithis »

δεν ειμεθα υπερ του διαζυγιου!ο χριστιανος δεν πρεπει να ζητει την λυσιν του γαμου!δεστε τα παραδειγματα της αγ.φιλοθεης της αθηναιας και της αγιας θωμαιδος της λεσβου-η οποια μετα το θανατο της ,εβγαλε θαυματουργικα και δαιμονιο απο τον ανδρα της ,που τη σκοτωσε- και αλλων πολλων
eortologio_gr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από eortologio_gr »

smarti έγραψε:πεστε οτι μια κυρια χ επι χρονια την χτυπαει ο αντρας της ,δεν την φερνει λεφτα σπιτι να ταισει τα μωρα της,την κακκομεταχειριζεται ,την βριζει,τις λεει ψεματα,την απαταει και ο πνευματικος της της λεει ,,θα κανεις υπομονη αυτος ειναι ο σταυρος σου,,πρεπει να τον αντεξεις και χωριζει μετα γιατι δεν τον αντεχει τον σταυρο της.Αυτη η κυρια εχει διαπραξει αμαρτια?Μπορει να μπει ακομα στον παραδεισο ασχετα αυτη αν ζητησε το διαζυγιο?

(μακρια απο εμας ,αλλα λεμε και ξερω ατομα τα οποια βιωσαν τετοιες καταστασεις)

ΑΥΤΟΣ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΝΤΕΧΕΤΕ?
Το δικό μου σημερινό συμπέρασμα (αν και πιστεύω οτι έτσι γεννήθηκα) είναι οτι είναι αδύνατο να μπορέσουμε να δούμε το πόσο βαρύς είναι ο σταυρος του διπλανού αδελφού μας. Ετσι, είναι ουτοπία ακόμα και να προσπαθούμε να έρθουμε στην θέση του ώστε να "αισθανθούμε" για λίγο τον σταυρό του διότι είναι αδύνατο. Μπορούμε να πούμε "κουράγιο" αλλα η μάχη είναι ατομική με "ίδια κριτήρια".

Η δικιά μου γνώση για το θέμα των διαζευγμένων κατόπιν συμβουλής που πήρα απο Αγιορίτη εντός Ορους, είναι οτι οι διαζευγμένες το καλό που έχουν να κάνουν είναι να αποσυρθούν μετά το διαζύγιο και να ζήσουν φροντίζοντας τα παιδιά και προσευχόμενοι στον Κύριο. Απαγορεύεται να έχουν σχέσεις με άλλους άνδρες και οι ανδρες αποθαρύνονται να έχουν σχέση με διαζευγμένες.

Για το θέμα του διαζυγίου, όλα είναι τυπική νομική διαδικασία και όταν λέω τυπική δεν σημαίνει οτι δεν είναι δύσκολη ή οτι δεν ακολουθεί νόρμες και διαδικασίες. Είναι επίπονο όσο εύκολο και αν εμεις "οι έξω" πιστεύουμε οτι δεν είναι.

Ο παράδεισος είναι ανοιχτός για όλους και πάντα θα είναι άσχετα με τα πόσα "ελαφρού τύπου" αμαρτήματα κάναμε. Τα βαριά αμαρτήματα που περιλαμβάνουν και δολοφονία εν ψυχρώ δεν νομίζω να δίνουν εύκολα εισητήριο για τον παράδεισο.

Ενα διαζύγιο και μια προσπάθεια μετά για αλλαγή του συντρόφου με άλλον στην αρχή φαίνεται ελπιδοφόρα. Στην συνέχεια όμως δυστυχώς θα διαπιστώσουμε οτι τα προβλήματα συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο και με τον νέο σύντροφο.

Η γνώμη μου είναι οτι πρέπει να προσπαθούμε για να διατηρήσουμε μια σχέση μέσα σε έναν γάμο, ζητώντας βοήθεια απο εξειδικευμένο ψυχολόγο "σύμβουλο γάμου" ή απο πνευματικό. Οχι ψυχίατρο.

Το δεδομένο σε μια σχέση είναι οτι η ευθύνη για την πορεία της κατανέμεται 50-50 στους συμμετέχοντες. Στην περίπτωση διαζυγίου ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ευθυνονται για την διάλυση της σχέσης. Εάν αυτό γίνει κατανοητό, τότε ίσως να βρεθεί μια λύση. Οσο δεν γίνεται και ο ένας φορτώνει την ευθύνη των προβλημάτων στον άλλο δεν υπάρχει δρομος επιστροφής. Οταν δε παρουσιασεί και το "τρίτο πρόσωπο" σαν "σωσίβιο σταλμένο απο τον ουρανό", άστα να πάνε...

Αυτός που πιστεύει οτι πιθανώς να μην εισαχθεί στον παράδεισο λόγω του διαζυγίου του/της, δείχνει πάνω απ'όλα ότι έχει ψήγματα πίστης στην βούληση του Θεού. Αρα ας μείνει εκεί και όλα τα ερωτήματα θα βρούν τον δρόμο τους.

Υπεράνω όλων ο Θεός και λίγο ποιό κάτω ο Νομος του κράτους με τις διαδικασίες και τους δικηγόρους.

Χρ.
στα εύκολα ξέρω τι να κάνω - στα δύσκολα σε θέλω ...
Εικόνα
Carlos
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από Carlos »

Να ρωτήσω και εγώ με τη σειρά μου κάτι...
Αν εγώ δεν μπορώ να παλέψω με τον εαυτό μου πως μπορώ ταυτόχρονα να παλεύω και με άλλους?
Τελικά υπάρχει ελευθερία?
Αυτά τα ερωτήματα μου δημιουργήθηκαν από το συγκεκριμένο ποστ.
Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από smarti »

Carlos έγραψε:Να ρωτήσω και εγώ με τη σειρά μου κάτι...
Αν εγώ δεν μπορώ να παλέψω με τον εαυτό μου πως μπορώ ταυτόχρονα να παλεύω και με άλλους?
Τελικά υπάρχει ελευθερία?
Αυτά τα ερωτήματα μου δημιουργήθηκαν από το συγκεκριμένο ποστ.
carlos,τι εννοεις,οταν λες αν υπαρχει ελευθερια?Γενικα δεν καταλαβα τι εννοεις.Μηπως μπορεις να το αναλυσεις λιγο ποιο πολυ για να το καταλαβω ,η αργοστροφη?
Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν Γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών.
DOMINIQUE
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από DOMINIQUE »

To πιο εύκολο είναι να τα βάλεις με τους άλλους,ο εαυτός μας μένει ανέπαφος.Ρίχνουμε τα ΄βάρη στους άλλους,σκοτωνόμαστε και ούτε καν υποπτευόμαστε τον εαυτό μας,το εγώ μας.Αυτό που μας τρώει και μας καθοδηγεί σε λάθος δρόμους.
Από ελευθερία έχουμε πολύ,τόσο που είμαστε ελεύθεροι να πληγώνουμε τον άλλον,να κλέβουμε,να παίζουμε με τις ανθρώπινες ζωές,να σκοτώνουμε...Πόσο ακόμα πιο ελεύθεροι πρέπει να είμαστε?
Ολους τους θησαυρούς της γης εάν έχεις και δεν έχεις Θεό στην καρδιά σου,δεν έχεις τίποτα...
Carlos
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από Carlos »

Λοιπόν το να λέμε οτι υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι , γαμος - μοναχισμός, μου φένετε σκλαβιά. Μήπως με την έννοια μοναχός κάποτε εννουσαν τον μη παντρεμένο γενικότερα και όχι το ρασοφόρο? Γιατί αν όχι τότε νομίζω πως η ελευθερία δέχεται ένα ακόμη πλήγμα από τους ανθρώπους πάντα.
Το πρώτο ερώτημα απευθήνεται στην "σκλαβια" του γάμου και του μοναχισμού. Νομίζω είναι σαφές. Για να μην παρεξηγηθώ όμως πρέπει να πω εδώ πως το σκλαβιά είναι σε πολύ περισσότερα εισαγωγικά.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Ερωτήματα”