Ορθοδοξία και υιοθεσία
Συντονιστής: Συντονιστές
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
- Επικοινωνία:
Μετέχουμε ήδη (η γυναίκα μου) εδώ και 15 χρόνια σε πρόγραμμα παρόμοιου τύπου "αναδοχής" της actionaid. Το ένα παιδάκι που είχαμε ήδη παντρεύτηκε και ξεκινήσαμε με νέο εδώ και καναδυό χρόνια.
http://www.actionaid.gr/?pname=ProgramChild&la=1
Δώσαμε αριθμό πιστωτικής κάρτας και την χρεώνουν νομίζω κάθε μήνα.
Το θέμα το χειρίζεται η γυναίκα μου που ήθελε κοριτσάκι μετά τους δύο μαντράχαλους που έχουμε. Γλυκοκοιτάζει και προς τον Αγιο Στυλιανό...
Χρ
http://www.actionaid.gr/?pname=ProgramChild&la=1
Δώσαμε αριθμό πιστωτικής κάρτας και την χρεώνουν νομίζω κάθε μήνα.
Το θέμα το χειρίζεται η γυναίκα μου που ήθελε κοριτσάκι μετά τους δύο μαντράχαλους που έχουμε. Γλυκοκοιτάζει και προς τον Αγιο Στυλιανό...
Χρ
στα εύκολα ξέρω τι να κάνω - στα δύσκολα σε θέλω ...

konstantinoupolitis έγραψε:Δεν νομίζω ότι υπάρχει ειδική θέση επι της υιοθεσίας. Ωστόσο θυμάμαι έντονα τα λόγια ηγιασμένης μορφής που τόνιζε ιδιαίτερα προς τα άτεκνα ζευγάρια την υιοθεσία.
στο ΜΕΓΑ ΕΥΧΟΛΟΓΙΟ της Εκκλησιας μας υπαρχει ευχη επι υιοθεσιας!οποτε η Εκκλησια μας ευλογει μια τετοια επιλογη!
ομως "ου παντα πασι συμφερει"!δεν ειναι ολα για ολους,δεν ωφελουν τα παντα τους παντας...και εξηγουμαι..
απο πειρα ανθρωπων που γνωριζω εχω διαπιστωσει οτι το θεμα της υιοθεσιας ειναι παρα παρα παρα πολυ ΔΥΣΚΟΛΟ και ΕΠΙΠΟΝΟ!
συνηθως οι θετοι γονεις κατηγορουν τα θετα τους παιδια οτι ειναι "αχαριστα".τα δε παιδια -λογικο ειναι!-με την παραμικρη παρατηρηση απο τους θετους γονεις, προβαλλουν το επιχειρημα οτι εκεινοι δεν ειναι οι πραγματικοι γονεις τους!αργοτερα δε ,πλειστακις,εγκαταλειπουν τους θετους γονεις -μη θεωρωντας τους καν γονεις-και ψαχνουν τους πραγματικους τους γεννητορες!και γινεται μυλος...
απο οτι καταλαβαινεται το θεμα της υιοθεσιας ειναι θεμα παρα πολυ δυσκολο και εξαιρετικα λεπτο!
ειναι σιγουρος καποιος που προβαινει σε υιοθεσια οτι μπορει να τα αντεξει αυτα?θα τα καταφερει?
- filotas
- Κορυφαίος Αποστολέας
- Επικοινωνία:
Όταν η τεκνοποιΐα είναι ανθρωπίνως αδύνατη και το ζευγάρι επιθυμεί διακαώς να υπηρετήσει την δόξαν του Θεού μεγαλώνοντας ένα παιδί, τότε με τη βοήθεια του Πνευματικού τους μπορεί να επιλεγεί η λύση της υιοθεσίας. Είναι ευλογημένη, όταν είναι κάτω απ' τις παραπάνω προϋποθέσεις κι όταν υπηρετεί το θέλημα του Θεού και τις ανάγκες του παιδιού κι όχι των γονέων.
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
Συμφωνώ απόλυτα!filotas έγραψε:Όταν η τεκνοποιΐα είναι ανθρωπίνως αδύνατη και το ζευγάρι επιθυμεί διακαώς να υπηρετήσει την δόξαν του Θεού μεγαλώνοντας ένα παιδί, τότε με τη βοήθεια του Πνευματικού τους μπορεί να επιλεγεί η λύση της υιοθεσίας. Είναι ευλογημένη, όταν είναι κάτω απ' τις παραπάνω προϋποθέσεις κι όταν υπηρετεί το θέλημα του Θεού και τις ανάγκες του παιδιού κι όχι των γονέων.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
- Teri
- Κορυφαίος Αποστολέας
Είναι κάποιος σίγουρος όταν κάνει παιδιά ότι μπορεί να αντέξει το μεγάλωμά τους;alithis έγραψε: απο πειρα ανθρωπων που γνωριζω εχω διαπιστωσει οτι το θεμα της υιοθεσιας ειναι παρα παρα παρα πολυ ΔΥΣΚΟΛΟ και ΕΠΙΠΟΝΟ!
συνηθως οι θετοι γονεις κατηγορουν τα θετα τους παιδια οτι ειναι "αχαριστα".τα δε παιδια -λογικο ειναι!-με την παραμικρη παρατηρηση απο τους θετους γονεις, προβαλλουν το επιχειρημα οτι εκεινοι δεν ειναι οι πραγματικοι γονεις τους!αργοτερα δε ,πλειστακις,εγκαταλειπουν τους θετους γονεις -μη θεωρωντας τους καν γονεις-και ψαχνουν τους πραγματικους τους γεννητορες!και γινεται μυλος...
απο οτι καταλαβαινεται το θεμα της υιοθεσιας ειναι θεμα παρα πολυ δυσκολο και εξαιρετικα λεπτο!
ειναι σιγουρος καποιος που προβαινει σε υιοθεσια οτι μπορει να τα αντεξει αυτα?θα τα καταφερει?
Άραγε είναι λίγα τα παιδιά εκείνα που εγαταλείπουν την εστία των γονέων γιατί "δεν τους καταλαβαίνουν οι ίδιοι γονείς που τους γέννησαν";
Η πρόταση "κλειδί" βίσκεται στα λόγια που υπογράμμισε ο Αποστόλης
Στο κάτω κάτω και τα παιδιά που γεννήσαμε ΔΕΝ είναι δικά μας! Του Θεού είναι και μας τα εμπιστεύτηκε να τα μεγαλώσουμε!filotas έγραψε:όταν υπηρετεί το θέλημα του Θεού και τις ανάγκες του παιδιού κι όχι των γονέων.
Το παιδί που εισπράττει Αγάπη από το γονιό, Αγάπη θα αποδώσει μεγαλώνοντας. Προς κάθε κατεύθυνση!
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
- Teri
- Κορυφαίος Αποστολέας
Καλέ μου Γιώργο σου το είπα και παραπάνω. Δεν είναι προσωπικό το θέμα! Συζήτηση κάνουμε για ένα θέμα που δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε καθημερινό. Δηλαδή αν σου έβαζα την ερώτηση "κληρονομικότητα ή περιβάλλον" θα ήταν πιο εύκολο να πεις τη γνώμη σου;; :) :) :)Gewrgiosgr έγραψε:δηλαδή τέρι θέλεις να υιοθετήσεις και να το μεγαλώσεις εσύ?
Αν το θέλεις πραγματικά θα σου φέρει ο Θεός ενα παιδάκι στον δρόμο σου και θα μεγαλώσετε μαζί ορθόδοξα και ευτιχυσμένα!
quote]Teri έγραψε:
Είναι κάποιος σίγουρος όταν κάνει παιδιά ότι μπορεί να αντέξει το μεγάλωμά τους;
Άραγε είναι λίγα τα παιδιά εκείνα που εγαταλείπουν την εστία των γονέων γιατί "δεν τους καταλαβαίνουν οι ίδιοι γονείς που τους γέννησαν";
Η πρόταση "κλειδί" βίσκεται στα λόγια που υπογράμμισε ο Αποστόλης
filotas έγραψε:όταν υπηρετεί το θέλημα του Θεού και τις ανάγκες του παιδιού κι όχι των γονέων.
αγαπητοι μοι αικατερινη και φιλοτα,
κατ'αρχην εχετε δικιο!θεωρητικα ετσι θα επρεπε να ειναι τα πραγματα!ομως στην πραξη δεν ειναι ετσι,δυστυχως!
συνηθως οι γονεις δεν σκεπτονται ετσι!
ηδη το θεμα της τεκνογονιας -και ιδιαιτερα της τεκνοτροφιας -ειναι ακανθωδες ζητημα!και βεβαιως,οταν καποιος κανει παιδια δεν ειναι βεβαιος οτι θα ανθεξει το μεγαλωμα τους!
αν ομως εχει μια αμφιβολια για το αν θα ανθεξει να μεγαλωσει τα δικα του παιδια,ειναι μυριοπλασιες οι αμφιβολιες και η αβεβαιοτητα για το αν θα καταφερει να μεγαλωσει τα υιοθετημενα τεκνα!διοτι-κακα τα ψεματα-ανθρωπινως ,ενα γονευς περιμενει εστω και μια μικρη ανταποδωση της αγαπης και των κοπων που δαπανα για ενα παιδι!
θεωρητικα δεν θα επρεπε να περιμενει ανταποδοσεις,ομως παντοτε περιμενει ,εστω ενα καλο λογο!
και θεωρητικα,αικατερινη,ενας χριστιανος θα επρεπε να παντρευτει/νυμφευτει εναν κακο ανθρωπο που θα του κανει τη ζωη μαρτυριο,ουτως ωστε να αγιασει!ειναι ευκολο ομως αυτο??!!θα τον ωφελησει τον ανθρωπο ή θα τον βλαψει πνευματικα?!και θεωρητικα ενας χριστιανος πρεπει να χαιρει οταν μαθει οτι εχει καρκινο π.χ.!συμβαινει ομως αυτο?εχουμε τοση πιστη και πνευματικη δυναμη?
ο δοκων εσταναι,βλεπετω μη πεση.....
η πραξη δειχνει πλειστακις μια ,ομως, ..."σκληροτητα" απο μερους του υιοθετημενου τεκνου!
τι να πουμε?!το αντεχει κανεις αυτο?θα τα καταφερει να μην τον επηρεασει?? ο δυναμενος χωρειν,χωρητω..
- Teri
- Κορυφαίος Αποστολέας
Πόσο μεγάλο είναι τελικά το θέμα και με πόσες προεκτάσεις! (καταλαβαίνεις Γιώργο
)
Αγαπητέ alithis εν πολλοίς αληθή είναι όσα κατέγραψες!
{Αν και διαφωνώ με το τρόπο επίτευξης της αγιότητας μέσα από το γάμο, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα, αν θες άνοιξε καινούριο ποστ και το συζητάμε εκεί}
Σκληρότητα από μέρους του υιοθετημένου τέκνου: Γιατί άραγε; Τι ψυχολογικά κενά κρύβει; Τα υιοθετημένα άτομα κουβαλάνε ήδη μέσα τους μια απόρριψη, αυτή του βιολογικού γονέα. Γιατί να εκδηλώσουν σκληρότητα; Μήπως αντιμετωπίζονται σαν "επιταγή με ημερομηνία εξώφλησης" (συγγνώμη για την έκφραση, τη δανείζομαι από ένα υιοθετημένο άτομο); Μήπως το ευρύτερο συγγενικό περιβάλλον τα αντιμετωπίζει ως παρείσακτα;
Είναι κρίμα να μην υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία στην Ελλάδα -ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι έχουμε μεγάλη θητεία. βλπ. Άγιος Στυλιανός πριν αρκετά χρόνια- αλλά η πλειοψηφία των υιοθετημένων, θεωρεί πραγματικούς γονείς αυτούς που τους μεγάλωσαν. Και μήπως δεν είναι;;;

Αγαπητέ alithis εν πολλοίς αληθή είναι όσα κατέγραψες!
{Αν και διαφωνώ με το τρόπο επίτευξης της αγιότητας μέσα από το γάμο, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα, αν θες άνοιξε καινούριο ποστ και το συζητάμε εκεί}
Σκληρότητα από μέρους του υιοθετημένου τέκνου: Γιατί άραγε; Τι ψυχολογικά κενά κρύβει; Τα υιοθετημένα άτομα κουβαλάνε ήδη μέσα τους μια απόρριψη, αυτή του βιολογικού γονέα. Γιατί να εκδηλώσουν σκληρότητα; Μήπως αντιμετωπίζονται σαν "επιταγή με ημερομηνία εξώφλησης" (συγγνώμη για την έκφραση, τη δανείζομαι από ένα υιοθετημένο άτομο); Μήπως το ευρύτερο συγγενικό περιβάλλον τα αντιμετωπίζει ως παρείσακτα;
Είναι κρίμα να μην υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία στην Ελλάδα -ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι έχουμε μεγάλη θητεία. βλπ. Άγιος Στυλιανός πριν αρκετά χρόνια- αλλά η πλειοψηφία των υιοθετημένων, θεωρεί πραγματικούς γονείς αυτούς που τους μεγάλωσαν. Και μήπως δεν είναι;;;
- Teri
- Κορυφαίος Αποστολέας
Σκληρότητα θα δείξει το παιδί αν μάθει την αλήθεια για την καταγωγή του στην εφηβεία.
Το θέμα είναι τεράστιο αλλά δε βλέπω να χει ιδιαίτερο ενδιαφέρον...γι αυτό θα γράψω μόνο κάτι ακόμα για να μην αφήνουμε μισά κάποια πράγματα.
Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου, Λόγοι Δ', Οικογενειακή Ζωή
-Μερικοί γέροντα ,που δεν μπορούν να κάνουν παιδιά, σκέφτονται να υιοθετήσουν κάποιο παιδάκι.
-Ναι, καλύτερα να υιοθετήσουν. Δεν πρέπει να επιμένουν. Αυτό που θέλει ο άνθρωπος δεν είναι πάντοτε και το θέλημα του Θεού.
-Γέροντα, οι θετοί γονείς πρέπει σε κάποια ηλικία να πουν στο παιδί ότι το έχουν υιοθετήσει;
-Ε, το καλύτερο είναι να το πουν στο παιδί σε κάποια ηλικία. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να αγαπούν πολύ και σωστά το παιδί. Υπάρχουν παιδιά που ζουν με τους πραγματικούς γονείς τους και αγαπούν άλλους ανθρώπους πιο πολύ ,γιατί οι γονείς δεν έχουν αγάπη.
π.Αντωνίου Στυλιανάκη, Αποκρίσεις σε υπεύθυνους γονείς
Στο βάθος φοβούνται (οι θετοί γονείς) μήπως κάποτε τους πει το παιδί τους, "εσείς δεν είστε κανονικοί γονείς μου και σας αφήνω και φεύγω"!
Εγώ απλώς θέλω εδώ να διαβεβαιώσω ότι δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αυτό, όταν το παιδί μεγαλώσει με το σωστό τρόπο. Εξ άλλου μη σας διαφεύγει ότι οποιοδήποτε παιδί ,όταν φτάσει στην εφηβεία, μπορεί ν' αμφισβητήσει τους γονείς του και όταν δεν πάνε καλά τα πράγματα στο σπίτι, να σηκωθεί και να φύγει. Άρα δεν είναι η υιοθεσία που δημιουργεί το πρόβλημα.
Το θέμα είναι τεράστιο αλλά δε βλέπω να χει ιδιαίτερο ενδιαφέρον...γι αυτό θα γράψω μόνο κάτι ακόμα για να μην αφήνουμε μισά κάποια πράγματα.
Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου, Λόγοι Δ', Οικογενειακή Ζωή
-Μερικοί γέροντα ,που δεν μπορούν να κάνουν παιδιά, σκέφτονται να υιοθετήσουν κάποιο παιδάκι.
-Ναι, καλύτερα να υιοθετήσουν. Δεν πρέπει να επιμένουν. Αυτό που θέλει ο άνθρωπος δεν είναι πάντοτε και το θέλημα του Θεού.
-Γέροντα, οι θετοί γονείς πρέπει σε κάποια ηλικία να πουν στο παιδί ότι το έχουν υιοθετήσει;
-Ε, το καλύτερο είναι να το πουν στο παιδί σε κάποια ηλικία. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να αγαπούν πολύ και σωστά το παιδί. Υπάρχουν παιδιά που ζουν με τους πραγματικούς γονείς τους και αγαπούν άλλους ανθρώπους πιο πολύ ,γιατί οι γονείς δεν έχουν αγάπη.
π.Αντωνίου Στυλιανάκη, Αποκρίσεις σε υπεύθυνους γονείς
Στο βάθος φοβούνται (οι θετοί γονείς) μήπως κάποτε τους πει το παιδί τους, "εσείς δεν είστε κανονικοί γονείς μου και σας αφήνω και φεύγω"!
Εγώ απλώς θέλω εδώ να διαβεβαιώσω ότι δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αυτό, όταν το παιδί μεγαλώσει με το σωστό τρόπο. Εξ άλλου μη σας διαφεύγει ότι οποιοδήποτε παιδί ,όταν φτάσει στην εφηβεία, μπορεί ν' αμφισβητήσει τους γονείς του και όταν δεν πάνε καλά τα πράγματα στο σπίτι, να σηκωθεί και να φύγει. Άρα δεν είναι η υιοθεσία που δημιουργεί το πρόβλημα.