Νηστεία και χλευασμός

Εδώ τίθενται Πνευματικά Ερωτήματα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Άβαταρ μέλους
ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: νηστεια και χλευασμος

Δημοσίευση από ΣΤΕΦΑΝΟΣ »

Κατά τη γνώμη μου η πνευματική μας ζωή δε πρέπει να επιδεικνύεται . Στην αντίθετη περίπτωση χάνει το νόημά της και όσο προβάλλεται αποκτά μέτρο σύγκρισης και συνεχούς σχολιασμού, κάτι που σίγουρα δεν είνα το ζητούμενο αλλά δεν είναι ούτε θεάρεστο.
Υπάρχουν άνθρωποι ταπεινοί που ζουν σύμφωνα με το λόγο του θεού , που δεν εκπίπτουν ευκολα σε αμαρτίες , που ζουν έχοντας φωλιάσει μέσα τους την αγάπη για τον συνάνθρωπό τους . και που την αγάπη αυτή την αποδεικνύουν με πράξεις.
Πιθανότατα τους περισσότερους απ΄αυτούς δε τους γνωρίζουμε καν.Τους γνωρίζει όμως πολύ καλά ο ίδιος ο Θεός και σίγουρα όταν πρέπει θα τους ανταμείψει.
ο Χριστός σώζει....
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Σωστά! Ο πνευματικός μας αγώνας δεν πρέπει να δημοσιοποιείται. Αλλά δεν μπορεί να τον κρύψεις στην παρέα, όταν είσαι αναγκασμένος να συμφάγεις μαζί τους. Ο πονηρός βάζει πάντα σπιουνιές. Εμένα κάποια στιγμή μου έκαναν επίθεση γνωστά μου άτομα επειδή νήστευα τον Αύγουστο μήνα! (Τους φιλοξενούσα στο εξοχικό μου, στην Τήνο). Κι ήταν τόσο επίμονη η επίθεση που κάποια στιγμή εκνευρίστηκα και έχασα τον έλεγχο!
Αν βέβαια ήταν κάποιος ξένος (πχ Μουσουλμάνος), που δεν τρώει χοιρινό, κανείς δεν θα του έλεγε κουβέντα! Σ' εμάς όμως θα την πουν, γιατί τους βάζει ο πονηρός να το κάνουν! Και είναι λάθος όταν παρασυρόμαστε και εκνευριζόμαστε εναντίον τους, γιατί θα πρέπει να ξέρουμε ότι, εκείνη τη στιγμή, τους κατευθύνει άλλος!
Η περίοδος νηστείας είναι μια περίοδος αγώνα και μέσα σ' αυτόν μπορούμε να εξασκήσουμε ΚΑΙ την υπομονή μας, αλλά ΚΑΙ την αγάπη μας (προς όλους)!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
petrosathonas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από petrosathonas »

Λοιπόν όταν είναι να νηστεύσουμε για τον Χριστό ξεσηκώνεται όλος ο κόσμος να μας καταπιεί ζωντανούς.
Άμα πούμε όμως ότι είμαστε χορτοφάγοι για οικολογικούς ή διαιτητικούς λόγους ή άμα κάνουμε καμία δίαιτα εξπρες γιατί πλησιάζουν οι διακοπές και πέφτουμε κάτω από την υπόταση και την αβιταμίνωση τότε όλα καλά.

Είναι ιατρικά αποδεδειγμένο ότι οι νηστέιες της Ορθοδόξου Εκκλησίας (Τετάρτη και Παρασεκυή άλαδο, Σαρακοστή και Δεκαπενταύγουστο άλαδο και Χριστουγέννων και Αγίων Αποστόλων λάδι κρασί) ειναι φάρμακο υγείας και μακροζωίας. :mrgreen:
arxontopoulo
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Δημοσίευση από arxontopoulo »

eleimon έγραψε:Πως αντιμετωπιζετε τους αλλους οταν σας χλευαζουν επειδη νηστευετε,επειδη κανετε το σταυρο σας περνωντας απο εκκλησια,επειδη εκκλησιαζοσαστε?

Σε λιγες μερες μπαινουμε στην Μεγαλη Τεσσαρακοστη και σκεφτομαι αυτο που ειχε πει ο Ιωαννης ο Χρυσοστομος <<Να σέβεσαι την αρχαιότητα της εντολής της νηστείας. Η νηστεία νομοθετήθηκε στον Παράδεισο της Εδέμ. ‘Εχει την ίδια ηλικία με την ανθρωπότητα. Η πρώτη εντολή που έλαβε ο Αδάμ από τον Θεό ήταν: να μη φάγετε από τους καρπούς του δένδρου της γνώσεως του καλού και του κακού. Αυτή δε η εντολή, το «ου φάγεσθαι» δηλαδή, είναι νομοθεσία νηστείας και εγκράτειας. Αν είχε νηστέψει τότε η Εύα και δεν έτρωγε εκείνο τον καρπό δε θα χρειαζόμασταν τώρα αυτή τη νηστεία. Διότι, όπως λέει η Αγία Γραφή, «δεν έχουν ανάγκη ιατρού, αυτή που είναι υγιείς και δυνατοί, αλλά αυτοί που είναι άρρωστοι». Αρρωστήσαμε εξαιτίας της αμαρτίας· ας θεραπευτούμε δια της μετανοίας· μετάνοια όμως χωρίς νηστεία είναι αργή και άκαρπη…

Επειδή δε νηστεύσαμε τότε ξεπέσαμε, διωχθήκαμε από τον παράδεισο· ας νηστεύσουμε λοιπόν για να επιστρέψουμε σ’ αυτόν…
>>

Τη περιοδο αυτη τη θεωρω πολυ πνευματικη για μενα,ομως ερχομαι σε αντιπαραθεση με τους δικους μου,με το συγγενικο περιβαλλον με τους φιλους και γνωστους,πρεπει να λεμε οτι νηστευουμε? η πρεπει να το χειριζομαστε καπως αλλιως για να μη τους δινουμε το δικαιωμα να μας κατακρινουν?

Και δε με πειραζει η κατακριση,μενοχλει που ανθρωποι που τοσο πολυ αγαπαω και προσευχομαι γιαυτους πεφτουν στη κατακριση και η μια κουβεντα φερνει την αλλη.

Εκεινες τις μερες μ αρεσει να περναω αρκετες ωρες στην εκκλησια ιδιως τη Μ Εβδομαδα,ομως αναγκαζομαι πολλες φορες και λεω ψεματα,οτι παω μια βολτα η σε μια φιλη μου για να μη δωσω το δικαιωμα να αρχισουν να σχολιαζουν...

Προβληματιζομαι γενικα με τη πνευματικη ζωη γιατι δε θελω να ακουω τους ανθρωπους που αγαπαω,την οικογενεια μου να μου λεει οτι ειμαι υπερβολικη και οτι το πολυ το Κυριε Ελεησον το βαριεται κι ο παπας....η οτι τα παιδια να μη τα σερνω μαζι μου στις εκκλησιες γιατι θα τα κανω παπαδακια κι αλλου ειδους πικροχολα σχολια,που με στεναχωρουν γιατι στην ουσια χλευαζεται ο Χριστος μας κι οχι εγω,αλλα δε μπορουν να το καταλαβουν.

Προσευχομαι γι αυτους και παρακαλαω να με φωτισει πως να φερομαι για να μη τους σκανδαλιζω με τη σταση μου,κι επαναλαμβανω οτι δε με πειραζει ουτε ο χλευασμος,ουτε η κοροιδια,στεναχωριεμαι γι αυτους.

Ποια ειναι η γνωμη σας γι αυτο? πρεπει να νηστευουμε μυστικως για να μη σκανδαλιζουμε τους αλλους?
πρεπει η πνευματικη μας ζωη να ειναι μυστικη? κι αν ειναι μυστικη πως θα μπορεσουμε να παραδειγματισουμε και τους αλλους να μας ακολουθησουν?
Ελπίδα, όπως σε όλα τα πράγματα έτσι και στο θέμα στο οποίο αναφέρεσαι μεγάλο ρόλο παίζει η αρετή της διακρίσεως. Μέσα στο γεροντικό υπάρχουν διάφορες ιστορίες. Άλλοι πατέρες δέχονται να παρεκκλίνουν από το πρόγραμμα της νηστείας, όπως στην ιστορία που αναφέρει ο Lockheart, και άλλοι αρνούνται να το κάνουν. Νομίζω ότι όταν πρόκειται για καθιερωμένη νηστεία της Εκκλησίας, δεν πρέπει να υποχωρούμε, εκτός για λόγους υγείας και με την σύμφωνη γνώμη του πνευματικού μας. Όταν, όμως, πρόκειται για νηστεία την οποία κάνουμε εμείς αυτοπροαιρέτως για λόγους μεγαλύτερης ασκήσεως και εγκρατείας, πέραν δηλαδή της καθιερωμένης νηστείας της Εκκλησίας, τότε μπορούμε να παρεκκλίνουμε από αυτήν χάριν την φιλοξενίας αλλά και για να αποφύγουμε λογισμούς υπερηφανείας.

Η γνώμη μου, λοιπόν, είναι να τηρείς τις νηστείες όπως η Εκκλησία μας τις έχει θεσπίσει και να μην ανησυχείς για την αντίδραση των άλλων. Κάνε τον αγώνα σου απλά και ταπεινά και δίνε προς τα έξω την καλή ομολογία. Δεν χρειάζεται να έρχεσαι σε αντιπαράθεση με κανέναν αλλά ούτε και να λες ψέμματα. Όταν βλέπεις ότι ο άλλος σε χλευάζει και είναι αντίθετος με τα πιστεύω σου καλύτερα να σιωπάς και να προσεύχεσαι. Να εξηγείς σε κάποιον μόνο όταν δεις ότι ενδιαφέρεται πραγματικά να μάθει και είναι καλοπροαίρετος. Έτσι, κι εσύ δεν θα ταράζεσαι, αλλά και τους άλλους δεν θα ερεθίζεις.
Όπως αγαπάς!
eikonikos
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από eikonikos »

Πολλές φορές αυτοί που χλευάζουν τους άλλους αργότερα αλλάζουν γνώμη και γίνονται μετά θερμοί στις νηστείες και στους εκκλησιασμούς.
Αυτοί που λένε να μην πηγαίνεις στους εκκλησιασμούς και να μην κάνεις τα παιδιά παπαδάκια ίσως δεν έχουν διαβάσει κάποιο βιβλίο χριστιανικό ή δεν μίλησαν με κάποιον φωτισμένο πνευματικό. Ισως αν διάβαζαν κάτι να άλλαζαν την αρνητική τους γνώμη.
Άβαταρ μέλους
eleimon
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από eleimon »

Οχι βεβαια δεν εχουν διαβασει βιβλια κι ουτε θελουν να διαβασουν,αυτο ειναι που με τρωει πιο πολυ που παραμενουν στο σκοταδι τους απαθεις...
«Το θάνατο δεν τον φοβά­μαι, όχι βέβαια ένεκα των έργων μου, αλλά επειδή πιστεύω στο έλεος του Θεού».
Άβαταρ μέλους
vasilikirimp
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από vasilikirimp »

Θεωρώ ότι ο αγώνας που δίνει ο καθένας δε πρέπει να δημοσιοποιείται - ούτε με τρόπο επιδεικτιό ν προβάλλεται ή να καταπιέζουμε ( με το τρόπο μας ) την οικγένεια να ακολουθήσει το δικό μας δρόμο - τη δική μας προσπάθεια.

Προσωπικά δε δίνω αναφορά κάνω αυτό που πρέπει να κάνω αν ερωτηθώ απαντώ δε δίνω το περιθώριο για χλευασμό - τουλάχιστον με το τρόπο που θα απαντησω και θα σταθώ στη θέση μου.
Αυτό δε σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιοι που με το έτσι θέλω - θα σε βγάλουν απο τα ρούχα σου - εκεί προσπαθώ να δείξω εγκράτια και να μη " πάρω φωτιά " .
Εάν τους πω ότι κάνω δίαιτα τότε όλα είναι μέλι -γάλα , εαν όμως δουν ότι νηστευεις αρχίζει μια κοροιδία - δε πειράζει - αυτό πρέπει να μας κάνει ακόμη πιο δυνατούς.

Παρεπιμπτόντως , επειδή εγώ έχω το κουμάντο της κουζίνας στο σπίτι και είμαι και λίγο τεμπέλα ,
σε περιόδους νηστείας κάνω νηστίσιμα γεύματα και έτσι με το τρόπο μου νηστεύουν και ας μη το καταλαβαίνουν!!!!
Και επειδή τους αρέσει ( ο σύζυγος ) να ακούνε για υγιεινή διατροφή ενώ μόλις μιλήσεις για νηστεία ξενίζονται = έτσι και εγώ το σερβίρω ώς υγιεινή διατροφή = στο δικό μου άντρα πιάνει αυτό το κόλπο!!!!
andreastsa
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από andreastsa »

Πιοι νηστεύουν στην Ελλάδα από τις Εικόνες του Έθνους:
Άντρες:
25-34 ετών 45,8%
35-44 ετών 45,5%
45-54 ετών 50,3%
55-64 ετών 60,3%
65-74 ετών 62,1%