Σβήσιμο των λαμπάδων Του Αγίου Φωτός το βράδυ της Ανάστασης

Πνευματικά θέματα

Συντονιστές: pAntonios, Συντονιστές

mkazakos
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Re: Σβήσιμο των λαμπάδων Του Αγίου Φωτός το βράδυ της Ανάστασης

Δημοσίευση από mkazakos »

Στο μοναστηρι που εκανα Πασχα ολλοι ειχαν τις λαμπαδες αναμενες, αλλα μες τον ναο δεν ειχε και αλλο φωτισμο μιας και οι πολυελεοι παλι με κερια ηταν. Νομιζω οτι αμα ηταν ολλες σβηστες θα εχανε πολυ απο την κατανυξη. Πολλοι απο τους πατερες τις προηγουμενες μερες στεναχωριοντουσαν λιγο για το αποπνικτικο της ατμοσφαιρας απο τα εκατονταδες αναμενα κερια, αλλα ουδεποτε υπηρξε καποιος επενιγμος για να ειναι σβησμενες στην Ανασταση.
Ομως στην ενοριες ειναι αλλιως μετα εκατονταδες φωτα. Αμα αναψει η φλογα μεσα μας και το καιρι σβησμενο να ειναι, εμεις αναμενο θα το βλεπουμε.
Μακης
ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ, ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
Άβαταρ μέλους
yiorgos31
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από yiorgos31 »

Μάκη πιστεύω αυτό το κερί της καρδιάς πρέπει να είναι αναμμένο συνέχεια... άλλο αν δεν είναι... όλα τα πράγματα όμως έχουν το συμβολισμό τους έτσι και το κερί της Ανάστασης. Νομίζω ότι αν ο ιερέας ζητήσει να σβήσουμε τις λαμπάδες πρέπει να τις σβήσουμε και τις ανάβουμε πάλι φεύγοντας. Τουλάχιστον στη δική μου ενορία δεν το έχουν ζητήσει μέχρι τώρα.
mkazakos
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Δημοσίευση από mkazakos »

yiorgos31 έγραψε:Μάκη πιστεύω αυτό το κερί της καρδιάς πρέπει να είναι αναμμένο συνέχεια... άλλο αν δεν είναι... όλα τα πράγματα όμως έχουν το συμβολισμό τους έτσι και το κερί της Ανάστασης. Νομίζω ότι αν ο ιερέας ζητήσει να σβήσουμε τις λαμπάδες πρέπει να τις σβήσουμε και τις ανάβουμε πάλι φεύγοντας. Τουλάχιστον στη δική μου ενορία δεν το έχουν ζητήσει μέχρι τώρα.
Συμφωνω Γιωργο ετσι απλα ειναι τα πραγματα.
Οταν ειμουν μακρια απο την εκκλησια η ιεροκατακριση ηταν απο τις προσφιλες μου συνηθειες, μιας και το οτι "φταιει" ο παπας και η εκκλησια δικολογουσα αδικαιολογητα πραγματα. Τον νυν πνευματικο μου τον ειχα "θαψει" πολλακις, ομως τα φερε ο Θεος και μου εδειξε το θησαυρο που εκρυβε. Νομιζω οτι κατι παραπανω ξερουν οι Ιερεις και αν καποια πραγματα δεν τα βλεπουμε, ισως θα πρεπει απλως να τους εμπιστευομαστε. Για να το ζητανε, αμα το ζητανε, θα εχουν σιγουρα το καλο της εκκλησιας στο νου τους, δεν νοηται σωφρον Ιερεας να θελει να μειωσει την λαμψη της Αναστασεως, ετσι για καπριτσιο.
Μακης
ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ, ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
Άβαταρ μέλους
vasilikirimp
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από vasilikirimp »

Θα συμφωνήσω με την άποψη της Κατερίνας ................
Δεν είναι ωραίο μέσα στην εκκλησία να κρατάμε τις λαμπάδες αναμένες - δεν ειναι απλά θέμα αισθητικής αλλά για σκεφτείται πόσοι υποφέρουν απο άσθμα , καρδιά κλπ

Δε το θεωρώ τόσο κακό να ανάψουμε τη λαμπάδα μας με το Αγιο Φως την ώρα που θα φύγουμε για το σπίτι μας - δε μειώνει την αξία .

Αυτό που εγώ βρίσκω παράλογο είναι ο τρόπος που απευθύνεται κανείς ............
ser
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Δημοσίευση από ser »

Τα πράγματα κατά τη γνώμη μου έχουν ως εξής:

Είναι μεγάλη αμαρτία να ζητάς από κάποιον να σβήσει τη λαμπάδα του με Το Άγιο Φως, ακόμη και όταν δεν έχει Άγιο Φως. Ο Ιερός Ναός είναι Ο Οίκος Του Θεού, και στο Σπίτι Του Πατέρα μας, θα ανάψουμε όσες λαμπάδες θέλουμε.

Ο Πατέρας μας που οικονομεί για τα πάντα, θα οικονομήσει και για τις Αγιογραφίες Του Οίκου Του (π.χ. να υπάρχουν χρήματα αν χρειαστούν).

Αν οικονομούμε εμείς είτε για τον εαυτό μας (π.χ. αποταμιεύοντας χρήματα στην άκρη μήπως βρεθούμε σε κάποια δυσκολία στο μέλλον) είτε για τις Αγιογραφίες Του Οίκου Του Θεού, τότε δεν πιστεύουμε Στον Θεό.

Και πιο συγκεκριμένα για το θέμα με τις Αγιογραφίες, αντιμετωπίζουμε Το Σπίτι Του Πατέρα μας σαν ιδιωτικό μουσείο ή επιχείρηση.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά θέματα”