Λειτουργία στα Νεοελληνικά ;

Διάφορα Θέματα που δεν μπορούν να είναι σε άλλη κατηγορία

Συντονιστής: Συντονιστές

Άβαταρ μέλους
trisathlios
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Re: Λειτουργία στα Νεοελληνικά ;

Δημοσίευση από trisathlios »

Χαίρετε (εν κυρίω)

Η Χάρις βρίσκεται μέσα στο αρχαίο κείμενο και ΟΧΙ στην μετάφραση.
pilotos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από pilotos »

Θα μου επιτρέψεις , αδελφέ μου, να διαφωνήσω.

Η Χάρις του Θεού μεταδίδεται σε όλους τους ανθρώπους, μέσω κάθε γλώσσας, αλλά κυρίως μέσω των Μυστηρίων, που είναι υπεράνω γλώσσας και φυλής.

Για το θέμα αυτό έχω τοποθετηθεί. Υπάρχουν δύο τρόποι :
1) αν επιμείνουμε να είναι όλα τα κείμενα στα αρχαία, ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΑΟΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ, ΔΩΡΕΑΝ, σε κάθε εκκλησιαζόμενο Βιβλιαράκια με τις ακολουθίες, όπου δίπλα να έχει μετάφραση στα ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, για όσους δεν καταλαβαίνουν.

Επιπλέον, αφού επιμένουμε αρχαία ελληνικά ( και σας το λέω σαν φιλόλογος ) Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ να μάθουν οι άνθρωποι τις ψαλμωδίες ειναι ΝΑ ΣΥΜΨΑΛΛΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΑ, τουλάχιστον σε κάποια τροπάρια , πράγμα που σημαίνει ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ( όχι δια ροπάλου, αλλά χάριν των ενοριτών ) των αργών ρυθμών σε κάθε τροπάριο.

2) Ο δεύτερος τρόπος είναι να γίνεται δεύτερη Θεία Λειτουργία στους ναούς στα νέα ελληνικά, από τις 10.30 -11.30 , στους ναούς με πολλούς ιερείς.

Ταπεινή μου γνώμη είναι ότι κανονικά θα έπρεπε να γίνεται και ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ και σε άλλες γλώσσες, σε κεντρικούς ναούς των αστικών κέντρων για τους Αλβανούς, Ρώσους, Ρουμάνους, Βουλγάρους και Σέρβους Ορθοδόξους, μαζί με Ορθόδοξη κατήχηση, ενώ στα τουριστικά θέρετρα να γίνεται η δεύτερη Θεία Λειτουργία και ομιλία σε ξένες γλώσσες, πχ ΑΓΓΛΙΚΑ, ΓΑΛΛΙΚΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ.

Όσο δεν γίνεται κάτι από αυτά, τόσο οι άνθρωποι θα πέφτουν θύματα αιρέσεων. Με όσους ψευδομάρτυρες του Ιεχωβά ή πεντηκοστιανούς συζητώ αυτά τα χρόνια ( και μάλιστα πρόσφατα είχα άλλες 2 τέτοιες συζητήσεις ) ΟΛΟΙ, ΜΑ ΟΛΟΙ αυτό μου είπαν : Δεν καταλαβαίναμε τις ψαλμωδίες, δεν μας εξήγησε κανείς την Αγία Γραφή στη απλή γλώσσα, δεν μας έλυσαν τις απορίες, ήταν ακαταλαβίστικα.

Προσωπικά προτιμώ συνδυασμό και ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ. Και ο πρώτος τρόπος και ο δεύτερος και να βρούμε και άλλους τρόπους να κατηχήσουμε την ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ.

Και δεν χρειάζεται να πάμε σε άλλες χώρες. Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν, πλέον, εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους , κάθε φυλής και θρησκεύματος. Και δεν κάνουμε ΣΧΕΔΟΝ ΤΙΠΟΤΑ και να τους πλησιάσουμε και να τους κατηχήσουμε ( πλην εξαιρέσεων ) . Και τους αρπάζουν οι ΑΙΡΕΣΕΙΣ !!!

Μα, επιτέλους, δεν μας θλίβει αυτή η κατάσταση ; Δεν στεναχωριέστε, αδέλφια μου, όταν βλέπετε τους χιλιαστές ή τους πεντηκοστιανούς να τρέχουν και να παρασέρνουν συνανθρώπους μας ; Δεν στεναχωριέστε, όταν βλέπετε τους νέους να γεμίζουν τις καφετέριες και τα κλαμπς και να μην έρχονται στην Εκκλησία και στο Χριστό ; Τι κάνουμε ;
Και πάνω σε αυτή την πέτρα θα οικοδομήσω την Εκκλησία μου και δεν θα την κατανικήσουν ΠΟΤΕ οι δυνάμεις του Άδη ( Ματθ, 16:18 )
( http://clubs.pathfinder.gr/xristianos )
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Έχω την άποψη πως οποιαδήποτε μετάφραση θα υστερεί σε σχέση με το Θεόπνευστο πρωτότυπο! Επειδή όμως πολλές φορές δεν μπορούμε να κατανοήσουμε το νόημα του πρωτοτύπου, καλόν είναι, πιστεύω, να έχουμε μαζί με το πρωτότυπο και την ερμηνεία του, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα το νόημα του - αξεπέραστου - πρωτότυπου κειμένου.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Άβαταρ μέλους
zafeiris
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από zafeiris »

τα κείμενα της εκκλησίας πρέπει να μείνουν ως έχουν...
ο καιρός γαρ εγγυς
Άβαταρ μέλους
Evi_J
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Evi_J »

Ο κόσμος δεν έρχεται στην εκκλησία είναι όχι επειδή δεν καταλαβαίνει αρχαία, αλλά επειδή πολύ απλά δεν θέλει να έρθει. Επηρεασμένος από το ποιο ηλίθιο πράγμα που αντιλαμβάνονται οι 5 του αισθήσεις, ενστερνίζεται οτιδήποτε άσχημο εμφανιστεί στον δρόμο του. Και αφού η εκκλησία δυσφημίζεται τόσο πολύ συνέχεια (ΚΑΙ ΕΠΙΤΗΔΕΣ) δεν υπάρχει περίπτωση να πάει κάποιος στην εκκλησία αν δεν ενδιαφέρεται. Αν εν συνεχεία, ο άνθρωπος δεν έχει μυαλό να καθήσει να ασχοληθεί και να κρίνει τι εστί σωστό και τι όχι, δεν του φταίνε τα αρχαία ελληνικά.

Ο άνθρωπος που ΘΕΛΕΙ να πλησιάσει τον Θεό ΑΠΛΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ! Η ψυχή του ανθρώπου που κλαίει και οδύρεται και που μετανιωμένη πάει σε πνευματικό δεν χρειάζεται νέα ελληνικά για να καταλάβει. ΑΥΤΟΣ προσπαθεί να μάθει την "γλωσσα" του Θεού μέσω των πνευματικών κειμένων της εκκλησίας σε όποια γλώσσα και αν είναι. Aκόμα και αν δεν ξέρει ποια θρησκεία είναι αληθινή, ακόμα και αν δεν ξέρει τίποτα για την ορθοδοξία, ΨΑΧΝΕΙ μέχρι να βρει την αλήθεια. Αν δεν την βρει με το πρώτο, θα το βρει με το δεύτερο, με τον τρίτο, με το τέταρτο. Αυτό είναι ένα κομμάτι έρευνας που σιγά-σιγά κάνει το μελλοντικό αποτέλεσμα να αξίζει. Να αξίζει για τον κόπο του! Και αυτή ακριβώς η ίδια η έρευνα είναι η θυσία που θέλει ο Θεός από τον άνθρωπο. Να Τον πλησιάσει ελεύθερα με την βούληση του, όχι επειδή η "ορθόδοξη πίστη είναι η αληθινή". Κατά κάθε άνθρωπο η δική του πίστη είναι αληθινή δεν πα να είναι ανοησίες. Γι' αυτο ο δικός μας σκοπός ως χριστιανοί δεν είναι να αλλάξουμε την γλώσσα μας για να καταλαβαίνουν οι αμόρφωτοι, αλλά να φροντίσουμε να μάθουμε αυτούς τους ανθρώπους την γλώσσα μας για να γίνουν και αυτοί μορφωμένοι ώστε να καταλαβαίνουν πια είναι τα φύκια και ποιες οι αληθινές μεταξωτές κορδέλες από μόνοι τους.

Εγώ προσωπικά πέρα από τους άλλους 10.000 λόγους ένας σημαντικός λόγος που συμπάθησα την εκκλησία είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ! Η διατήρηση της γλώσσας, τα αλαμπουρνέζικα που δεν καταλαβαίνω, αυτά που προσπαθώ να μάθω! Η εκκλησία αυτήν την στιγμή είναι η μοναδική που διατηρεί στα κείμενα της τα αρχαία ελληνικά. Και μας λέτε να την αλλάξουμε επειδή δεν καταλαβαίνουν κάποιοι, οι οποίοι μπορούν να διαβάσουν και την μετάφραση δίπλα; Θα μπορούσα να καταλάβω την δυσκολία τους αν δεν υπήρχε η μετάφραση. Αλλά από την στιγμή που υπάρχει είναι αδικαιολόγητοι. Προσωπικά δεν επιδέχομαι καμμία αλλαγή στα κείμενα της εκκλησίας. Να μείνουν ως έχουν.
dora gian
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από dora gian »

Ξερετε στην Αμερικη ,κπροστ απο καθε καθησμα υπαρει σε βιβλιαρακι ολη η λειτουργια , και διπλα η εξηγηση στα αγγλικα ,το δε λειτουργικο γινεται ανα παραγραφους στα ελληνικα πρωτα και αμεσως στα αγγλικα , προσωπικα αυτο με κουραζε ,αλλα επρεπε να γθνετε για να καταλαβαινουν και οι Αμερικανοι.νομιζω επισεις οτι η αρχαια γλωσσα δεν μπορει να αντικατασταθει απο την νεοελληνικη σε νοημα και βαθος, καλο ειναι να υπαρχει η μεταφραση οπως ανεφερα παραπανω...για οσους το επιθυμουν . Τις προαλλες τξυδευα με μια φιλη και τις εβαλα να ακουσει την παρακληση τηςΠαναγιας απο την Σημονοπετρα του Αγιου ορους ..... μου ειπε βγαλτο γιατι δεν καταλαβαινω τιποτα ........ΟΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟΙ ανθρωποι σημερα δεν θελουν να κουραζουν το μυαλο τους , τα θελουν ολα σερβιρισμενα στο πιατο για να μην χανουν χρονο :wink:
Άβαταρ μέλους
Evi_J
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Evi_J »

dora gian έγραψε:ΟΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟΙ ανθρωποι σημερα δεν θελουν να κουραζουν το μυαλο τους , τα θελουν ολα σερβιρισμενα στο πιατο για να μην χανουν χρονο :wink:
Επειδή έτσι έμαθαν. Αν μάθουν αλλιώς... Εξάλου όπως η ανάτασση της ψυχής είναι ο Θεός, έτσι και η ανάτασση της σκέψης είναι η γλώσσα. Ας υπάρχουν και τα δύο. Και αρχαία και νέα. Έτσι θα εξυπηρετούνται όλοι.
mkazakos
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Δημοσίευση από mkazakos »

Harrys1934 έγραψε:Μαλλον πριν λιγα πολυ λιγα χρόνια καποιος εκανε αυτην την δοκιμη, αλλα επεσε στο καινο. Ξερεις ποιός ήταν;;τωρα προσατα δεν υπαρχει πλεον.
Μου φενεται, υπαρχει και μια μητροπολη ακομα και σημερα, που ο δεσποτης που και που το κανει, τουλαχιστον εκανε ολη την λειτουργια στα νεοελληνικα.
ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ, ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από lovethink »

pilotos ΣΥΜΦΩΝΩ με όσα είπες
Δεν πάω Εκκλησία για να μάθω αρχαία ούτε για να γίνω φιλόλογος
Ας μείνουν στα αρχαία οι ύμνοι για να μην χαλάσουν τα μελωδικά μέτρα αλλά τα κείμενα που διαβάζουν οι ψάλτες θα έπρεπε να είναι κατανοητά σε όλο το κόσμο
Δεν πάνε μόνο φιλόλογοι στην Εκκλησία
Πάνε και γιαγιάδες ( κυρίως ) πάνε και μικρά παιδιά , πάνε και νέοι που επειδή δεν μπορούν να καταλάβουν λένε μόνοι τους από μέσα το "Πάτερ Ημών" ή σκέφτονται δικές τους προσευχές
Καλή Σαρακοστή
Άβαταρ μέλους
babisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από babisgr »

lovethink έγραψε:pilotos ΣΥΜΦΩΝΩ με όσα είπες
Δεν πάω Εκκλησία για να μάθω αρχαία ούτε για να γίνω φιλόλογος
Ας μείνουν στα αρχαία οι ύμνοι για να μην χαλάσουν τα μελωδικά μέτρα αλλά τα κείμενα που διαβάζουν οι ψάλτες θα έπρεπε να είναι κατανοητά σε όλο το κόσμο
Δεν πάνε μόνο φιλόλογοι στην Εκκλησία
Πάνε και γιαγιάδες ( κυρίως ) πάνε και μικρά παιδιά , πάνε και νέοι που επειδή δεν μπορούν να καταλάβουν λένε μόνοι τους από μέσα το "Πάτερ Ημών" ή σκέφτονται δικές τους προσευχές
Και εγώ είμαι από τους νέους αλλά εξ αιτίας του καθημερινού εκκλησιασμού άρχισα να καταλαβαίνω πολλά. Θέλω να πω ότι με προσπάθεια όλα γίνονται
Καθεῖλε δυνάστας ἀπό θρόνων καί ὕψωσε ταπεινούς...
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διάφορα Θέματα”