«Δική» του Θεία Λειτουργία καθιέρωσε ο ιερέας Κων. Μπέης

Συντονιστής: Συντονιστές

Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: «Δική» του Θεία Λειτουργία καθιέρωσε ο ιερέας Κων. Μπέης

Δημοσίευση από dionysisgr »

Ετσι ειναι δυστυχως. Τα χαλια μας, δεν εχουν τελος.

Οι προτεσταντες και οι λοιποι πλανεμενοι, θα γινουν Ορθοδοξοι, και εμεις θα καταντησουμε.. προτεσταντες εν τη Ορθοδοξια μας, αυτην που θα νομιζουμε οτι εχουμε τελος παντων.

Μαλλον ηρθε η ωρα να μας αφαιρεθει, και αυτο που εχουμε, σαν αλλος Ισραηλ.

Καθοτι κρινομαστε αναξιοι κατα παντα, αναξιοι των Πατερων μας, των Αγιων μας,
και προδιδουμε ελαφρα τη καρδια, και ασυστολα, οτι ιερο και οσιο εχει απομεινει,
στο ονομα της ηλιθιας νεωτερικοτητας, και του αρρωστημενου εωσφορικου εγωϊσμου καποιων
"νεων" ψευδο-Χρυστοστομων, και ψευδο-Βασιλειων, και ταχα μου ανακαινιστων, του μη ανακαινιζομενου.

Και θα δοθει το δωρο της Πιστεως σε αλλους λαους, που προσερχονται τωρα στην Ορθοδοξια, συμφωνα με το σχεδιο του Κυριου.

Αυτα που ειπαν οι Πατερες μας, αυτα ζουμε και παθαινουμε τωρα.

Εφοσον πειραχθει το τελευταιο οχυρο, που ειναι η Λατρεια, τοτε ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ.

Ετσι απλα και ξεκαθαρα. Δεν δεχομαι επιχειρηματα, ουτε και αντιλογια σε αυτο.

Ας μην μπει κανεις στον κοπο να απαντησει διοτι, θα παρει την απαντηση που του αξιζει, και θα ειναι ιδιαιτερα σκληρη, και θα διαγραφουμε και οι δυο απο το φορουμ μερες που ειναι.

Αισχος!!
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
Christos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Christos »

dionysisgr έγραψε:Εφοσον πειραχθει το τελευταιο οχυρο, που ειναι η Λατρεια, τοτε ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ.

Ετσι απλα και ξεκαθαρα. Δεν δεχομαι επιχειρηματα, ουτε και αντιλογια σε αυτο.
Συμφωνώ!
Εξ'ού και παρότι κατά κανόνα αποστρέφω το πρόσωπο μου απο τα κακώς κείμενα της Εκκλησίας άνοιξα αυτό το θέμα ώστε να καυστηριαστεί η προσπάθεια αλλοίωσης της Λειτουργικής ζωής της Εκκλησίας η οποία αποτελεί καρπό της δράσης του Αγίου Πνεύματος δια των Αγίων Πατέρων ανά τους αιώνες όπως μου είχε πεί προ ετών φίλος Αγιορείτης.
Shubik
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από Shubik »

Αγαπητέ Χρήστο,
Από τις εκδόσεις "Νεκτάριος Δ. Παναγόπουλος" μπορείς να αγοράσεις το Ψαλτήριο του Αγίου Νεκταρίου. Στις σελίδες 75--76 θα δεις

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ
ἐπὶ τῇ περατώσει τῆς μεταφράσεως τῶν ψαλμῶν

... ὅταν τέλος τὸ ἐκτυπώσω, θὰ τὸ ἔχω ἐγκόλπιόν μου καὶ θὰ τὸ φέρω ἐπάνω μου, ὅπου ἄν πορευθῶ. Μὲ αὐτό θὰ αἰνῶ καὶ θὰ ὑμνῶ καὶ θὰ εὐλογῶ τὸν Θεόν.

Υπάρχει επίσης επιστολή του Αγίου στις μοναχές που προτείνει να το χρησιμοποιούν στη λατρεία. Η γλώσσα της μετάφρασης είναι μια απλή καθαρεύουσα της εποχής του Αγίου. Διαφέρει από την ακαδημαϊκή καθαρεύουσα. Τέλος, τα ποιητικά μέτρα είναι αυτά των ποιητών προ Κωστή Παλαμά. Μήπως ήταν και ο Άγιος Νεκτάριος Νεοβαρλααμίτης και ήθελε να αλλοιώσει τη λειτουργική ζωή της εποχής του; Αστεία ερωτήματα. Τη μετάφραση της Λειτουργίας από τα σλαβονικά στα Σέρβικα την πραγματοποίησε ο π. Ιουστίνος Πόποβιτς. Έπαθαν τίποτε οι Σέρβοι; Αλλοίωσε ο π. Ιουστίνος Πόποβιτς τη λειτουργική ζωή των Σέρβων;
Christos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Αγαπητέ "Shubik" έχω εκφράσει την θέση μου επι του θέματος η οποία δεν τείθεται υπό συζήτηση.

Καλό υπόλοιπο της Σαρακοστής! :25
Shubik
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από Shubik »

Καλό υπόλοιπο Σαρακοστής και σε σένα αδελφέ!
Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από dionysisgr »

Αγαπητε μου Χρηστο, σου στελνω την αγαπη μου, τον σεβασμο και την εκτιμηση μου για το πολυσχιδες και ανιδιοτελες, εργο το οποιο κανεις, εις το παμποθητο ονομα του Κυριου μας, και σε εχω στην προσευχη μου.

Σου ευχομαι, καθε επιτυχια, δυναμη εξ'υψους, την σκεπη της Θεοτοκου ως κραταια προστασια, και καλο υπολοιπο της αγιας και μεγαλης τεσσαρακοστης, και ειθε να συναναστηθουμε πνευματικα μαζι με τον Κυριο της Δοξης, αφου πρωτα εχουμε σταυρωσει και νεκρωσει τα παθη μας και τις προσωπικες μας προδοσιες.

Ο Θεος μαζι σου παντοτε. Αμην.

Η Εκκλησια πολεμουμενη νικα, και δοξαζεται και ενδυναμωνεται περισσοτερο, οσο την υποσκαπτουν.

Ζει Κυριος ο Θεος!
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
angieholi
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από angieholi »

Ενώπιον της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αύριο ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως Μελέτιος
Συντάχθηκε απο τον/την Αιμίλιος Πολυγένης 21:02

πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=c ... 0&catid=13

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Romfea.gr», ενώπιον της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου θα βρεθεί αύριο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως κ. Μελέτιος.

Ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως θα βρεθεί ενώπιον της ΔΙΣ, για να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις, σχετικά με τη τέλεση της Θείας Λειτουργίας και των ιερών Ακολουθιών (οι οποίες τελούνται στη Μητρόπολη του) στη καθομιλουμένη.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να ασχοληθεί αύριο Τετάρτη 14 Απριλίου με το εν λόγω ζήτημα, λόγω των πολλών διαμαρτυριών που κατέφθασαν στο Σώμα εδώ και πολύ καιρό. Για τον λόγω αυτό καλείται αύριο ενώπιον τους.

Επίσης, Εκκλησιαστικοί κύκλοι σχολιάζοντας το γεγονός της τέλεσης των ιερών ακολουθιών και της Θείας Λειτουργίας στη καθομιλουμένη, τόνισαν: «το ζήτημα της μεταγλωττίσεως είναι σημαντικό, αλλά δεν μπορεί να γίνεται μεμονωμένα σε κάθε τοπική Εκκλησία».

Τέλος, μητροπολίτης μιλώντας «Romfea.gr» για το εν λόγω ζήτημα, τόνισε ότι «για να γίνεται κάτι τέτοιο, πρέπει να υπάρχει απόφαση του Σώματος της Ιεραρχίας, ώστε αυτό να ισχύει σε όλους τους Εκκλησιαστικούς χώρους. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί κάθε αλλοίωση των ιερών κειμένων».
Φώς στους μοναχούς είναι οι Άγγελοι... και φώς στους κοσμικούς οι Μοναχοί...
Άβαταρ μέλους
panagiotisspy
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από panagiotisspy »

Ευχαριστούμε Αγγελική.
Επιτέλους, να μπαίνουν σιγά σιγά τα πράγματα στη θέση τους.
Το Λατρευτικό και Λειτουργικό πλαίσιο, είναι σε τελική ανάλυση το μόνο που μας έχει απομείνει, γνώμη μου είναι ότι δεν πρέπει να παραχαραχθεί.
Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων,Αγάπην δε μη έχω,γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν και έχω πάσαν την πίστιν,ώστε όρη μεθιστάνειν,Αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.
angieholi
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από angieholi »

Έτσι είναι Παναγιώτη....

Επί την ευκαιρία βρήκα στο εγκόλπιο http://www.egolpion.com/p_epifanios_leitoyrgika.el.aspx ,αυτό σε σχέση με την μετάφραση των λειτουργικών κειμένων:
epifanios_theodwropoulos2.jpg
Ο π.ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ

Η Εκκλησία δεν μπορεί ν' αλλάζει σαν τον φούρνο του Χότζα ή σαν τους ανεμόμυλους και να γυ­ρίζει κάθε φορά κατά που πηγαίνει ο άνεμος. Οφείλει να κρατήσει ως κόρην οφθαλμού τους ανεκτίμητους θησαυρούς που παρέλαβε μέσα στην λατρεία της. Δεν πρέπει να τους απεμπολήσει.

Σήμερα καταργούμε τους ιαμβικούς κανόνες επειδή δεν τους καταλαβαίνουμε. Αύριο τους πεζούς. Μεθαύριο θα πετάξουμε και τους αίνους. Διότι σε λίγα χρόνια, με την γλώσσα, που δι­δάσκεται σήμερα στα σχολεία, δεν θα είναι κατανοη­τοί ούτε οι αίνοι, που είναι απλούστερα τροπάρια.

Με την ίδια λογική, λοιπόν, θα καταργήσομε και την υπόλοιπη λατρεία της Εκκλησίας. Και τότε τι θα βάλομε στην θέση αυτών; Αντί να λέμε, «Τας κεφά­λας ημών τω Κυρίω κλίνωμεν», θα λέμε, «Σκύψτε στον αφέντη τις κούτρες σας»; Ή, «Σκύψτε στον αφέ­ντη τα κεφάλια σας»;

Τι είδους λατρεία θα γίνει, αν την γράψουμε στην Δημοτική;

Ο Μακαριστός Γέροντάς μας π. Επιφάνιος Ι. Θεοδωρόπουλος
Εκδόσεις "Ορθόδοξος Κυψέλη"
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Φώς στους μοναχούς είναι οι Άγγελοι... και φώς στους κοσμικούς οι Μοναχοί...
Christos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Η ΔΙΣ για την χρήση της δημοτικής στη Θεία Λειτουργία

newsdesk Amen.gr

"Επειδή στην Εκκλησία όλα πρέπει να γίνονται «ευσχημόνως και κατά τάξιν» και τον αρμόδιο λόγο έχει η Ιερά Σύνοδος, γι’ αυτό ο Αρχιερεύς που ενδεχομένως έχει έναν ειδικό λόγο αναγνώσεως κάποιων κειμένων σε μετάφραση, θα πρέπει να λαμβάνει άδεια από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο". Με αυτή την αναφορά της η ΔΙΣ έκανε σαφές ότι κανένας Ιεράρχης δεν δύναται χωρίς προηγούμενη έγκριση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος να προχωρά στην χρήση της δημοτικής για την ανάγνωση κειμένων της Θείας Λειτουργίας. Αφορμή στάθηκε η χρήση της δημοτικής σε Ναούς της Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης, γεγονός για το οποίο ο Μητροπολίτης Μελέτιος - όπως πρώτο δημοσίευσε το Amen.gr- κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις ενώπιον των μελών της ΔΙΣ.

Ακολουθεί το σχετικό ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου:

Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 14 Απριλίου 2010, στη δεύτερη Συνεδρία Της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, ύστερα από διάφορα κείμενα που κατατέθηκαν στην Ιερά Σύνοδο για την μετάφραση των λειτουργικών κειμένων, άκουσε την εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα, που του είχε ανατεθεί από προηγούμενη Συνεδρία, και εν συνεχεία δέχθηκε διευκρινήσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελετίου για το θέμα αυτό από την πρακτική που γίνεται στην Ιερά Μητρόπολή του.

Ακολούθως έγινε ευρύτατη συζήτηση, κατά την οποία, λόγω της σοβαρότητος του θέματος, τοποθετήθηκαν όλοι οι Αρχιερείς, οι οποίοι εξέφρασαν τις απόψεις τους μέσα από την θεολογική τους γνώση και την ποιμαντική τους αγωνία. Το θέμα αποδεσμεύθηκε από την πρακτική που τηρείται στην Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης και αντιμετωπίσθηκε γενικά, από πλευράς θεολογικής, λειτουργικής και ποιμαντικής.

Κοινό σημείο των συζητήσεων ήταν ότι η Ορθόδοξη Λατρεία και δη η θεία Λειτουργία είναι ένας μεγάλος λειτουργικός πλούτος, τον οποίο μας παρέδωσαν οι Άγιοι Πατέρες και όλη η διαχρονική παράδοση, όπως θαυμάζεται από τους ετεροδόξους, σε συνδυασμό με την ποιμαντική προσπάθεια μυήσεως των πιστών στα γινόμενα και τελούμενα της Θείας Λατρείας.

Μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατέληξε στα εξής :

1. Η Λατρεία της Εκκλησίας και μάλιστα η θεία Λειτουργία, αποτελούν το κέντρο της Εκκλησιαστικής ζωής, την καρδιά της Εκκλησίας, γι’ αυτό και κάθε προσέγγιση σε αυτήν πρέπει να γίνεται με βαθύτατο σεβασμό. Δεν πρόκειται μόνο για μία λογική κατανόηση, αλλά για μύηση στο «πνεύμα» της, για ένωση των Χριστιανών με τον Χριστό. Γι’ αυτό η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εμμένει στην παράδοση του γλωσσικού ιδιώματος του παραδεδομένου τρόπου τελέσεως της θείας Λειτουργίας και των Ιερών Μυστηρίων. Οιαδήποτε μετάφραση λειτουργικών κειμένων μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ενότητα της Εκκλησίας.

2. Επειδή στην Εκκλησία όλα πρέπει να γίνονται «ευσχημόνως και κατά τάξιν» και τον αρμόδιο λόγο έχει η Ιερά Σύνοδος, γι’ αυτό ο Αρχιερεύς που ενδεχομένως έχει έναν ειδικό λόγο αναγνώσεως κάποιων κειμένων σε μετάφραση, θα πρέπει να λαμβάνει άδεια από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο.

3. Το θέμα όμως αυτό θα συνεχισθεί να συζητείται στις αρμόδιες Συνοδικές Επιτροπές, σε Συνέδρια που θα διοργανωθούν για τον σκοπό αυτόν, σε συνεργασία με τις Θεολογικές Σχολές και όταν ωριμάσει η συζήτηση, και κριθεί αναγκαίο, θα εισαχθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία είναι το ανώτατο όργανο διοικήσεως της Εκκλησίας, προκειμένου να αντιμετωπισθεί Συνοδικώς.

Τέλος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&o ... e&aid=2145
:25
Απάντηση

Επιστροφή στο “Εκκλησιαστική Επικαιρότητα”