Τι σημαίνει ρωμηοσύνη;

Διάφορα Θέματα που δεν μπορούν να είναι σε άλλη κατηγορία

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Ρωμανος
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Re: Τι σημαίνει ρωμηοσύνη;

Δημοσίευση από Ρωμανος »

Σπάρτακος έγραψε:ΠΑΡΤΕΣ

Η Ρωμιοσύνη εν φυλή συνότζιαιρη του κόσμου,
κανένας δεν εβρέθηκεν για να την-ι-ξηλείψη,
κανένας, γιατί σιέπει την που τάψη ο Θεός μου.
Η Ρωμιοσύνη εν να χαθή, όντας ο κόσμος λείψη!

Σφάξε μας ούλους τζι' ας γενή το γαίμαν μας αυλάτζιν, κάμε τον κόσμον ματζιελλειόν τζιαι τους Ρωμιούς τραούλλια, αμμά ξέρε πως ίλαντρον όντας κοπή καβάτζιν τριγύρου του πετάσσουνται τρακόσια παραπούλια.

Αρα, συνότζιαιροι της δημιουργίας του Θεού είμαστε εμείς οι ελληνες – Ρωμιοί, και όχι από…………………………
Νέας Ρώμης, δήθεν ρωμιοί……………………………….

Αυτή είναι η ψυχή του λαού μας.Και σ’ όποιον αρέσουμε, για τους άλλους…δεν θα μπορέσουμε….
Εφόσον το παραθέτεις μόνος σου το εκλεκτό ποντιακό ποίημα που λέει για τη Ρωμιοσύνη και άρα συμφωνούμε, γιατί πέσατε να με φάτε που έγραψα έναν τίτλο όλο κι όλο: "Τα νέα της Ρωμιοσύνης";
Ειλικρινά σε χώρο που έχει σήμα του το σύμβολο της Ρωμιοσύνης δεν περίμενα τέτοια αντίδραση...
Εγώ τελικά δεν βλέπω πού διαφωνούμε...
Μέσα τους φωτίζεται το άυλο γέλιο
καθώς επιστρέφουν στην πατρίδα οι εξόριστοι
plagiaskepsi
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από plagiaskepsi »

ti skotoneste?????
apla ta pragmata..........
kante ena test D.N.A.
:8 :8 :8
an me apokalesis aderfe den pareksigieme...oute an me pis me to mikro mou onoma i me to epitheto mou
oute an me pis vlaka........anoito.......
ego test D.N.A. den kano
me sinxorite ksero ti ime.
ksero. TELOS.
plagiaskepsi
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από plagiaskepsi »

tora efxaristos na sizitisoume gia kati pou den ksero.....
stin diathesi sas.
Antonios eks Athinon
filtor
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filtor »

Ρωμανος έγραψε:
Σπάρτακος έγραψε:ΠΑΡΤΕΣ

Η Ρωμιοσύνη εν φυλή συνότζιαιρη του κόσμου,
κανένας δεν εβρέθηκεν για να την-ι-ξηλείψη,
κανένας, γιατί σιέπει την που τάψη ο Θεός μου.
Η Ρωμιοσύνη εν να χαθή, όντας ο κόσμος λείψη!

Σφάξε μας ούλους τζι' ας γενή το γαίμαν μας αυλάτζιν, κάμε τον κόσμον ματζιελλειόν τζιαι τους Ρωμιούς τραούλλια, αμμά ξέρε πως ίλαντρον όντας κοπή καβάτζιν τριγύρου του πετάσσουνται τρακόσια παραπούλια.

Αρα, συνότζιαιροι της δημιουργίας του Θεού είμαστε εμείς οι ελληνες – Ρωμιοί, και όχι από…………………………
Νέας Ρώμης, δήθεν ρωμιοί……………………………….

Αυτή είναι η ψυχή του λαού μας.Και σ’ όποιον αρέσουμε, για τους άλλους…δεν θα μπορέσουμε….
Εφόσον το παραθέτεις μόνος σου το εκλεκτό ποντιακό ποίημα που λέει για τη Ρωμιοσύνη και άρα συμφωνούμε, γιατί πέσατε να με φάτε που έγραψα έναν τίτλο όλο κι όλο: "Τα νέα της Ρωμιοσύνης";
Ειλικρινά σε χώρο που έχει σήμα του το σύμβολο της Ρωμιοσύνης δεν περίμενα τέτοια αντίδραση...
Εγώ τελικά δεν βλέπω πού διαφωνούμε...
Συνήθως όταν δεν εξοντώνουμε τα πάθη μας προσπαθούμε να εξοντώσουμε τους άλλους.
Αυτό ακριβώς κάνω κι εγώ τώρα... :roll:
Άβαταρ μέλους
Ρωμανος
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από Ρωμανος »

filtor έγραψε: Συνήθως όταν δεν εξοντώνουμε τα πάθη μας προσπαθούμε να εξοντώσουμε τους άλλους.
Αυτό ακριβώς κάνω κι εγώ τώρα... :roll:
Κατ΄αρχάς εκπληκτικό το αβαταρ, που τον βρήκες τόσο όμορφο τον δικέφαλο αετό;
Και στο δια ταύτα, έχεις δίκιο, εγώ πολύ συχνά τελευταία, λέω ν΄αφήσω το διαδίκτυο και να ασχοληθώ με τα πάθη μου, αλλά...να δω πότε θα το κάνω πράξη...
Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από dionysisgr »

Μην ανησυχεις αδελφε Ρωμανε, μεινε εδω, κανε υπακοη σε οτι σου λεμε.. και θα δεις πως θα αγιασεις πολυ συντομα και ανωδυνα.. :lol:

Ετσι για να το ελαφρυνουμε και να ευθυμησουμε κατα τι, η τροπον τινα, οπως θελετε και αγαπατε.

Ομως,

Δεν μου απαντησες σε προηγουμενη μου, ερωτηση, οτι εφοσον δεν υφισταται πια η 'Νεα Ρωμη' και η παλαι ποτε ανατολικη ρωμαϊκη αυτοκρατορια, τι ακριβως μας ωφελει αυτη η συζητηση;

Ιστορια ξερουμε, ενταξει, ειμαστε περηφανοι, ολα ωραια, ΑΛΛΑ τι αλλο μας δινει αυτη η οπισθεν αναδρομη; Σαν Χριστιανου Ορθοδοξους, σαν ποιμνιο του Κυριου μας, σε τι μας προβιβαζει, τι καρπωνομαστε απο αυτα τα θεματα;

Και παλι,

Εφοσον το εθνικο αυτο κρατος, που μας φιλοξενει στον παροντα και προσκαιρο βιο, εχει σαφες και νομικα κατοχυρωμενο παγκοσμιως ονομα, ητοι: Ελλαδα, και οι κατοικοι του αποκαλουνται Ελληνες;

Ρωταω,

Ποια η πνευματικη μας συγκομιδη απο αυτην την ρητορικη και μονο ουσιαστικα, διαλεκτικη περι της σκιας του ονου, αφου αντικρυσμα στην εν Χριστω ζωη μας, αυτα δεν εχουν, αλλα ειναι ιστορικες ματαιπονιες, κενοδοξες αναφορες σε ανθρωπινα μεγαλεια, σε δοξες φθαρτες, σε εποχες μπερδεμενες, οχι οσο η ελεεινη δικη μας, αλλα αρκετα πονεμενες και αυτες.

Λεει μια ολλανδικη παροιμια, 'δεν ωφελει να κλαις πανω απο το χυμενο γαλα'.

Ειναι χαμενος χρονος, φαια ουσια, δωρεαν διαμαχη, δονκιχωτισμος, νοσηρη νοσταλγια, ολα αυτα.

Ολη η ιστορια του ανθρωπου, μας διδασκει καθημερινα και επαναλαμβανομενα, οτι, ολα περνουν και χανονται, και μονο ο Λογος του Θεου, μενει εις τον αιωνα.

Θεωρειτε οτι στην καινη γη, και τους καινους ουρανους που ελπιζουμε και επιζητουμε, και μας υποσχεθηκε ο αψευδης Θεος και Κυριος μας, θα εχουμε 'εθνικοτητες' και 'ρατσες';

Σιωπη ειναι η ομιλια του μελλοντος αιωνος. Αεικινητη σταση. Ατελευτητο τελος. Ατελεστη τελειοτητα. Εν πνευματι και αληθεια. Και οσοι αξιωθουμε μελλει να 'οψομεθα τον Θεον καθως Εστιν'.

Διαβατηρια, τελωνεια, μητρωα, εθνικοτητες, μειονοτητες, αυτοκρατοριες, αποικιες, ΔΕΝ θα υπαρχουν.

Μην στεναχωρειτε εαυτους και αλληλους, χωρις προφανη λογο και αιτια.
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
dora gian
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Τι σημαίνει ρωμιοσύνη;

Δημοσίευση από dora gian »

Ρωμανος έγραψε:
dora gian έγραψε:Η Ελλαδα κατω απο αυτες τις εμηνειες ελληνικοτητας και διατηρωντας τον χαρακτηρα που της εδωσε η Ιστορια ως Α) ΚΟΙΤΙΔΑ του νοτιοβαλκανικου πελασγο γραικικου πολιτισμου που διαμορφωσε τις Βαλκανικες λαοτητες.
Συγνώμη αδελφή μου, αλλά δεν μου απάντησες:
Ξέρεις τί σημαίνει ακριβώς η λέξη λαότης;
Διότι εγώ δεν γνωρίζω να υπάρχει τέτοια λέξη Ελληνική.
ΟΤΕ ΕΓΩ ΞΕΡΩ ΟΜΩΣ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΑΙΑΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΞΕΡΕΙ....ΓΡΑΦΕΙ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΤΗ που πραγματικα ειναι αξιολογη και την υπογραφει οΓεωργιος Αλεξανδρου οτι [κλεινοντας το κειμενο θελω να τονισω, οτι δεν επιθυμω να περιορισω την αξια και το ευρος αλλων ιστορικων σχολων σκεψης στην αναλυση και παρουσιαση της νεωτερης Ελληνικης ιστοριας και των αιτηματων ,προσπαθησα να ακολουθησω ενα μοντελο προσεγγισης της Νεωτερης Ελληνικης Ιστοριας και εθνογεννησης χρησιμοποιοντας κυριως -αλλα οχι αποκλειστικα εργαλεια μετενεωτερικης οπτικης της Ιστοριας και μεσα απο της ερμεινιες της Ελληνικοτητας και τις φορμες που διαμορφωθηκαν]....αν θελεις σε πμ μπορω να σου πω την πηγη........
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Είμαι Έλληνας!
Προσπαθώ να γίνω ορθόδοξος Χριστιανός, γιατί προς το παρόν μόνον κατ' ευφημισμόν είμαι Χριστιανός. Ένας αμαρτωλός και ανάξιος, να λέγομαι Χριστιανός, είμαι!
Να με συγχωρέσετε!
Τη Ρωμηοσύνη μην την κλαις, εκεί που πάει να σκύψει,
με το σουγιά στο κόκαλο, με το λουρί στο σβέρκο...
(Γ. Ρίτσος - Μ. Θεοσωράκης)
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
dora gian
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από dora gian »

A.....ΒΑΛΩ ΦΩΤΙΑ :P :P Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑς ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΑΡΘΡΟ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ .......ΛΕΕΙ....
Άβαταρ μέλους
Ρωμανος
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από Ρωμανος »

dionysisgr έγραψε:Μην ανησυχεις αδελφε Ρωμανε, μεινε εδω, κανε υπακοη σε οτι σου λεμε.. και θα δεις πως θα αγιασεις πολυ συντομα και ανωδυνα.. :lol:

Ετσι για να το ελαφρυνουμε και να ευθυμησουμε κατα τι, η τροπον τινα, οπως θελετε και αγαπατε.

Ομως,

Δεν μου απαντησες σε προηγουμενη μου, ερωτηση, οτι εφοσον δεν υφισταται πια η 'Νεα Ρωμη' και η παλαι ποτε ανατολικη ρωμαϊκη αυτοκρατορια, τι ακριβως μας ωφελει αυτη η συζητηση;

Ιστορια ξερουμε, ενταξει, ειμαστε περηφανοι, ολα ωραια, ΑΛΛΑ τι αλλο μας δινει αυτη η οπισθεν αναδρομη; Σαν Χριστιανου Ορθοδοξους, σαν ποιμνιο του Κυριου μας, σε τι μας προβιβαζει, τι καρπωνομαστε απο αυτα τα θεματα;

Και παλι,

Εφοσον το εθνικο αυτο κρατος, που μας φιλοξενει στον παροντα και προσκαιρο βιο, εχει σαφες και νομικα κατοχυρωμενο παγκοσμιως ονομα, ητοι: Ελλαδα, και οι κατοικοι του αποκαλουνται Ελληνες;

Ρωταω,

Ποια η πνευματικη μας συγκομιδη απο αυτην την ρητορικη και μονο ουσιαστικα, διαλεκτικη περι της σκιας του ονου, αφου αντικρυσμα στην εν Χριστω ζωη μας, αυτα δεν εχουν, αλλα ειναι ιστορικες ματαιπονιες, κενοδοξες αναφορες σε ανθρωπινα μεγαλεια, σε δοξες φθαρτες, σε εποχες μπερδεμενες, οχι οσο η ελεεινη δικη μας, αλλα αρκετα πονεμενες και αυτες.

Λεει μια ολλανδικη παροιμια, 'δεν ωφελει να κλαις πανω απο το χυμενο γαλα'.

Ειναι χαμενος χρονος, φαια ουσια, δωρεαν διαμαχη, δονκιχωτισμος, νοσηρη νοσταλγια, ολα αυτα.

Ολη η ιστορια του ανθρωπου, μας διδασκει καθημερινα και επαναλαμβανομενα, οτι, ολα περνουν και χανονται, και μονο ο Λογος του Θεου, μενει εις τον αιωνα.

Θεωρειτε οτι στην καινη γη, και τους καινους ουρανους που ελπιζουμε και επιζητουμε, και μας υποσχεθηκε ο αψευδης Θεος και Κυριος μας, θα εχουμε 'εθνικοτητες' και 'ρατσες';

Σιωπη ειναι η ομιλια του μελλοντος αιωνος. Αεικινητη σταση. Ατελευτητο τελος. Ατελεστη τελειοτητα. Εν πνευματι και αληθεια. Και οσοι αξιωθουμε μελλει να 'οψομεθα τον Θεον καθως Εστιν'.

Διαβατηρια, τελωνεια, μητρωα, εθνικοτητες, μειονοτητες, αυτοκρατοριες, αποικιες, ΔΕΝ θα υπαρχουν.

Μην στεναχωρειτε εαυτους και αλληλους, χωρις προφανη λογο και αιτια.
Αδελφέ, σου απάντησα, ότι το όνομα Νέα Ρώμη, διασώζεται στον πλήρη τίτλο του Οικουμενικού Πατριάρχου.
Τώρα, για την σωτηρία του ανθρώπου, δεν παίζουν ρόλο οι εθνότητες, αυτό είναι σίγουρο.
Όμως, είναι κακό κάποιος να ξέρει την ιστορική διαδρομή της εθνικής ταυτότητάς του;
Και εν πάση περιπτώση, εγώ έναν τίτλο έβαλα σ΄ένα θέμα, και για να δείξω ότι δεν θα έχει ειδήσεις μόνο απ΄την Ελλάδα αλλά από την ευρύτερη περιοχή (των λεγομένων Βαλκανίων) το ονόμασα "Νέα της Ρωμιοσύνης" και "από τους άσπονδους φίλους μας" επεξηγούσα στο πρώτο πόστ, εννοώντας ότι θα έχει και ειδήσεις από τις κινήσεις της Τουρκίας. Αυτό είναι όλο!
Και έγινε χαμός! Εγώ όταν ο αδελφός filotas άνοιξε το θέμα αυτό θεώρησα καλό να εξηγήσω γιατί έβαλα τον τίτλο. Παρέθεσα ιστορικές πηγές από έναν άνθρωπο, που υπήρξε καθηγητής σε πολλά πανεπιστήμια στον κόσμο, αλλά κυρίως ο έμπιστος αντιπρόσωπος όλων των Πατριαρχείων στους διαλόγους με παπικούς, προτεστάντες, αλλά και Εβραίους!!!
Φυσικά όταν κάποιος ζητάει ταπεινά τη σωτηρία του και δεν τον ενδιαφέρουν αυτά, δεν τον αφήνει ο Θεός να πλανηθεί, αφού Εκείνος είπε: "Ζητείτε πρώτον την βασιλεία του Θεού και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν".
Οπότε συμφωνώντας στο θεμελιώδες που είναι η σωτηρία, μπορούμε να κάνουμε συζητήσεις και για τα επί μέρους, χωρίς εμπάθεια, με αδελφική αγάπη κι ας διαφωνήσουμε βρε αδελφέ, δεν είναι και πρός θάνατον!

Να είσαι καλά πάντως για την προτροπή σου, να αγιάσω στο φόρουμ, αυτό που φοβάμαι (κατά τη ρήση του πρώην Βοσνίας Ερζεγοβίνης πατρός Αθανασίου Γιέφτιτς) είναι μήπως αντί αυτού, ξεπαγιάσω! :smile:
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διάφορα Θέματα”