xrhstos88 έγραψε:Καλησπέρα,
είναι το πρώτο μου σχόλιο σε αυτήν τη πανέμορφη παρέα, γι' αυτό καλώς σας βρήκα!
Εσάς και Αυτόν!
Ονομάζομαι Χρήστος και είμαι εικοσιτεσσάρων(24) χρονών και φοιτητής.
Φίλε lathras, γιατί σαν παιδί της νέας εποχής που είμαι, μπορώ και ξεχωρίζω κάποια πράγματα;
Γιατί μπορώ να πω ότι, όχι μόνο όλες οι "ταινίες" δεν κάνουν καλό στην ψυχή του ανθρώπου, αλλά την επιρρεάζουν κιόλας;
Πιστεύω, επειδή έχασα πάρα πολλά πράγματα από αυτές, στο παρελθόν, που μόλις πρόσφατα είδα ότι υπάρχουν, ενώ ανέκαθεν ήταν παντού γύρω μου και μέσα μου....
Χαίρομαι λοιπόν, που κατάφερα να λέω πλέον πως χρειάζομαι καθοδήγηση, επειδή θα το κάνουν κι άλλοι!
ΥΓ:Από τώρα αρχίζω να συντονίζομαι κι εγώ, αλλά για κάποιο περίεργο λόγο νιώθω ότι έχω συντονιστεί ήδη!
Καλωσόρισες Χρήστο στην παρέα μας, καλή περιήγηση να έχεις στο όμορφο αυτό ιστότοπο.
Θα βρεις πάρα πολλά χρήσιμα αλλά κυρίως ωφέλιμα για την ψυχή θέματα για να διαβάσεις και να συμμετέχεις.
Είσαι πολύ τυχερός που συνειδητοποίησες και κυρίως που επέλεξες να ανοίξεις τα μάτια της ψυχής σου.
Καλή συνέχεια!
Σε ότι αφορά το θέμα...
Φοβάμαι ότι όσοι άκουσαν ή διάβασαν για "
Την πρώτη μάχη πανελλαδικής μάλιστα εμβέλειας αναμένεται να δώσει ο μυστικός απελευθερωτικός ορθόδοξος στρατός που ήδη έχει συγκροτηθεί και αριθμεί χιλιάδες πιστούς χριστιανούς στην Ελλάδα, στην Κύπρο κ. α. Έτσι την Κυριακή το βράδυ 29 Απριλίου από τις 8:30 μ.μ. χιλιάδες πιστοί, συνεπικουρούμενοι από αγιορείτες ασκητές και ιερείς σε μια συντονισμένη για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση πράξη θα διαβάζουν το Ψαλτήριο, το οποίο εκλαμβάνεται ως το πυρηνικό όπλο που διαθέτει το οπλοστάσιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας." περισσότερο θα το αντιμετωπίζουν ... στην καλύτερη περίπτωση χασκογελώντας...
Με τέτοιο πομπώδες ύφος ανακοινωθέντος περιμένεις τουλάχιστον να έχει ανοίξει η γη και να έχει καταπιεί το Μέγκα ή να έχουν πέσει όλοι του οι αναμεταδότες!
Αντίθετα μια χαρά έγινε η προβολή, όσοι θέλαν την είδαν, όσοι δεν ήθελαν δεν την παρακολούθησαν και επέλεξαν κάτι άλλο...
Νομίζω πως στις περισσότερες από παρόμοιες περιπτώσεις υπάρχει το 'any publicity, positive or negative, turns out to be valuable' και επίσης '"any publicity is good publicity" said to emphasize that it is better that something receives bad publicity than no publicity at all.' [ που σημαίνει (και διορθώστε με οι αγγλομαθείς αν κάνω λάθος) «κάθε δημοσιότητα, θετική ή αρνητική, αποδεικνύεται ότι είναι πολύτιμη» και επίσης «« κάθε δημοσιότητα είναι καλή δημοσιότητα»», λέγεται για να τονίσει ότι είναι καλύτερα να παίρνει κάτι κακή/ αρνητική δημοσιότητα από καμία δημοσιότητα».]
Αυτό που θα χρειαζόταν (κατά τη δική μου λανθασμένη ενδεχομένως γνώμη) είναι περισσότερες παρεμβάσεις και ενημερώσεις όπως:
angieholi έγραψε:Περί της προβολής μιας βλάσφημης ταινίας
Κυριακή των Μυροφόρων σήμερα και το άθεο τηλεοπτικό κατεστημένο έχει προγραμματίσει την προβολή της βλάσφημης ταινίας The Da Vinci Code, που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Dan Brown. Στο βιβλίο αυτό και συνακόλουθα στην ταινία επαναλαμβάνεται το ανιστόρητο ψεύδος, ότι ο Χριστός ήταν παντρεμένος με την Μαρία την Μαγδαληνή. Ο γάμος αυτός μάλιστα είχε καρποφορήσει, σύμφωνα με τον μύθο, και απόγονοι του Χριστού ζούσαν στη δυτική Ευρώπη.
Δείξαμε σε άλλη μελέτη μας για τους Γνωστικούς (
http://www.impantokratoros.gr/katharoi-c.el.aspx), ότι ο μύθος αυτός ήταν γνωστικής προέλευσης και είχε διατηρηθεί στους διάδοχους κύκλους των Καθαρών τον Μεσαίωνα. Σε κάποιες περιπτώσεις είχε υιοθετηθεί από την φεουδαρχική αριστοκρατία για να στηρίξει το γαλαζοαίματο αυτής και την φυλετική ανωτερότητάς της.
Για την αναίρεση αυτού του ανυπόστατου ψεύδους, δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά.
Πουθενά στα Ευαγγέλια δεν φαίνεται κάποια «ιδιαίτερη» σχέση του Χριστού προς την Μαρία την Μαγδαληνή, πέραν αυτή του διδασκάλου-μαθήτριας. Ο Ευαγγελιστής Μάρκος ξεκάθαρα σημειώνει ότι
η αγία Μαρία η Μαγδαληνή έγινε μαθήτρια του Κυρίου, όταν αυτός εκδίωξε επτά πονηρά πνεύματα από αυτήν (Μρκ. 16,9). Στον Παπισμό, επικράτησε η λάθος άποψη ότι η αγία ήταν η μοιχαλίδα του Κατά Ιωάννη 8.3 και Κατά Λουκά 7.37. Όπως τόσες άλλες κακοδοξίες του Παπισμού, η άποψη αυτή δεν επιβεβαιώνεται από την ευαγγελική ιστορία, ούτε από την εκκλησιαστική παράδοση.
Με την ανακάλυψη των κειμένων της βιβλιοθήκης του Χηνοβοσκίου (Nag-Hamadi) στα μέσα του εικοστού αιώνα,
βρέθηκε το απόκρυφο κείμενο που κατ’ ευφημισμόν καλείται Ευαγγέλιο του Φιλίππου. Πρόκειται για κοπτική μετάφραση ελληνικού πρωτοτύπου, το οποίο όμως πρωτότυπο δεν βρέθηκε. Η μετάφραση χρονολογείται στις αρχές του β’ μ.Χ. αιώνα. Σ
ύμφωνα με το κοπτικό κείμενο, ο Ιησούς ασπάζεται την Μαρία την Μαγδαληνή. Κανονικά αυτός
ο φιλικός χαιρετισμός δεν θα κρίνονταν άξιος προσοχής, αν δεν υπήρχε η προδιάθεση να του αποδοθεί ερμηνεία σύμφωνη με την προηγούμενη μυθοπλασία. Ωστόσο, από μόνος του δεν αποδεικνύει τίποτα παραπάνω από την σχέση διδασκάλου-μαθήτριας.
Θέλουμε εδώ να τονίσουμε ότι
ο μύθος δεν μπορεί να στηριχθεί στο κείμενο, ούτε και το κάνει. Το κείμενο ανακαλύφθηκε πολύ πρόσφατα, ενώ ο μύθος προηγείται χρονικά αιώνες. Ακόμη και αν θυμηθούμε
την περίπτωση του Ν. Καζαντζάκη, ο οποίος επανέλαβε τα ίδια στις αρχές του εικοστού αιώνα, ο μύθος προηγείται χρονικά της ανακάλυψης. Συνεπώς ο Dan Brown δεν έπλεξε το μυθιστόρημά του βασισμένος στο απόκρυφο.
Εδώ λοιπόν τίθεται ένα ενδιαφέρον ερώτημα.
Που γνώριζε ο Καζαντζάκης τον μύθο αυτό; Το χειρόγραφο δεν είχε ανακαλυφθεί ακόμη. Ο Μεσαίωνας και οι Καθαροί βρίσκονται αιώνες μακριά. Είναι προφανές ότι ο Καζαντζάκης γνώρισε τον μύθο μέσω επαφής με κάποια νέο-γνωστική παράδοση, η οποία διατήρησε, όχι μόνο αυτό τον μύθο αλλά και πολλές άλλες απόκρυφες διδασκαλίες του γνωστικισμού, επεξεργασμένες συγκριτιστικά και αποδιδόμενες στις μέρες μας είτε με την ελιτίστικη μορφή της Μασονίας είτε με το πιο εκλαϊκευμένο παρακλάδι της την Θεοσοφία-Νέα Εποχή. Ας μην τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Την ίδια παράδοση ακολουθεί και ο Dan Brown, τα ίδια συμφέροντα εξυπηρετεί και το Hollywood με την φαντασμαγορική παραγωγή της ταινίας, την ίδια προπαγάνδα προσπαθεί να περάσει και το άθεο και άθλιο τηλεοπτικό κατεστημένο της χώρας με την καθόλου περίεργη σημειολογικά ή συν-πτωματική προβολή της ταινίας την ημέρα της Κυριακής των Μυροφόρων.
http://www.impantokratoros.gr/EFAAB607.el.aspx
Που ενημερώνει με επιχειρήματα για την ΠΛΑΝΗ της ταινίας και σε περίπτωση συζήτησης μπορείς να παροτρύνεις τον άλλο να διαβάσει την Αγία Γραφή (μεγαλύτερο κέρδος θα έχει)
... Αλλά και :
nikolaos-9 έγραψε:Εγώ θα έλεγα πως τέτοιες ταινίες αποτελούν και ένα είδος ..."κουίζ" για το που βρίσκεται η πίστη μας.
Θα σας πω τι εννοώ:
Εάν πχ. δούμε τον Κώδικα Ντα Βίντσι" και μπουν μέσα μας ερωτηματικά, αμφιβολίες και άγχος, σημαίνει πως η βλάσφημη ταινία δούλεψε κι ότι εμείς θέλουμε λίγη ..δουλίτσα! Θέλουμε περισσότερο εκκλησιασμό, εξομολόγηση, Θεία Μετάληψη, λίγο την ευχή του Ιησού κάθε μέρα, λίγο διάβασμα στα Πατερικά κείμενα κλπ. Αυτή είναι η άμυνα στους πειρασμούς του πονηρού και αυτή η πρακτική μας αγιάζει.
Να ρίχνουμε στην πυρά τις ταινίες είναι εύκολο, να όμως που αντιβαίνουμε στο αυτεξούσιο που μας δίνει ο Κύριος με το Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν". Δικαίωμα είναι λοιπόν του κάθε Εβραίου σκηνοθέτη να γυρίζει μία ταινία που αμφισβητεί τον Κύριο, μιάς που δεν πιστεύει σ' Αυτόν, λόγω της δικής του πίστης. Έχουν γυρίσει ένα σωρό ανούσια "ντοκυμαντέρ" στο History Channel (που δείχνει ο ΣΚΑΪ κάθε χρόνο μεσ' στο Μεγαλοβδόμαδο) που αμφισβητούν ευθέως τη Θεότητα του Κυρίου. Ας κάνουν ότι θέλουν αφού αυτά πιστεύουν και αυτά θέλουν να προπαγανδίζουν.
Εμείς όμως θα πρέπει να στεκόμαστε ανώτεροι και να μη μας αγγίζουν οι σειρήνες του πονηρού, αφού θα είμαστε σφιχτά αγκαλιασμένοι στο σώμα του Χριστού. Όσο φωνασκούμε και εναντιωνόμαστε, τόσο θα εκλαμβάνονται ως κινήσεις φόβου -πως η πίστη μας είναι τόσο σαθρή που η παραμικρή αμφισβήτηση είναι ικανή να τη γκρεμίσει- και άλλο τόσο θα μας επιτίθενται όλοι αυτοί που δημιουργούν αντιχριατιανικά κατασκευάσματα.
Θυμήθηκα μία ενότητα στο βιβλίο του Ιερομονάχου Ισαάκ "Βίος Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου" που αναφέρεται στην πρώτη θεοπτία που είχε ο γέροντας σε ηλικία περίπου 15 ετών: Ένας φίλος του λοιπόν (ο Κώστας) του ανέπτυσσε τη θεωρία του Δαρβίνου και τον πείραζε λέγοντας πως ο Χριστός δεν ήταν τίποτε άλλο παρα ένας καλός άνθρωπος. Ο γέροντας κλονίστηκε πολύ και στεναχωρήθηκε αλλά επέμενε στην προσεχή, μέχρι που του παρουσιάστηκε ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός μέσα σε άφθονο φως.
Αφού λοιπόν είχε αυτή τη μεγάλη ευλογία που στερέωσε την πίστη του, μονολογούσε μετά: " Κώστα, άμα θέλεις τώρα, έλα να συζητήσουμε!!"
Πίστη λοιπόν, προσευχή, αγάπη και Θεία Μετάληψη. Ας λένε ότι θέλουν. Άλλωστε ο ίδιος ο Κύριος πάνω στο σταυρό ήταν που ζήτησε από τον Θεό Πατέρα: "Πάτερ, άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι"
Ο αδελφός lathras νομίζω (γιατί δεν τον γνωρίζω τον άνθρωπο) ότι έτσι το είδε γιαυτό και το αντιμετώπισε με αυτό τον τρόπο.

«Γρηγορεῖτε καί προσεύχεσθε, ἵνα μή εἰσέλθητε εἰς πειρασμόν» Ματθ. κστ' 41
Ω Θεέ μου, δώσε μου τη δύναμη να αλλάξω αυτά που μπορώ, την υπομονή να αντέξω αυτά που δεν μπορώ,
και τη σοφία για να γνωρίζω τη διαφορά μεταξύ τους.