Νηστεύουμε σήμερα;

Ότι έχει σχέση με την Ορθοδοξία γενικότερα.

Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές

Απάντηση
Xpnstos
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από Xpnstos »

Και εγώ σου ζητώ συγγνώμη. Ίσως αυτά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν μια και καλή κάποια στιγμή. Δεν έχει ο καθ' ένας ένα Πηδάλιο στο σπίτι του. Χρόνια το ξέρω και το διαβάζω για την κατάλυση του δωδεκαήμερου.
Ωστόσο για του Σταυρού το ξέρω σίγουρα ότι είναι αυστηρή νηστεία (εκτός αν τύχει Σάββατο ή Κυριακή). Τώρα αν και γιαυτό λέει διαφορετικά το Πηδάλιο, τί να πώ. Έχω χάσει τα αυγά και τα καλάθια. :)
stratos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από stratos »

Χρήστο Χρόνια Πολλά :wink:
Εικόνα
Ierodiakonos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Ierodiakonos »

Xpnstos έγραψε:Και εγώ σου ζητώ συγγνώμη. Ίσως αυτά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν μια και καλή κάποια στιγμή. Δεν έχει ο καθ' ένας ένα Πηδάλιο στο σπίτι του. Χρόνια το ξέρω και το διαβάζω για την κατάλυση του δωδεκαήμερου.
Ωστόσο για του Σταυρού το ξέρω σίγουρα ότι είναι αυστηρή νηστεία (εκτός αν τύχει Σάββατο ή Κυριακή). Τώρα αν και γιαυτό λέει διαφορετικά το Πηδάλιο, τί να πώ. Έχω χάσει τα αυγά και τα καλάθια. :)
Κατά αρχάς ζητώ συγνώμη που δεν σου ευχήθηκα επί τη ονομαστίκη εορτή σου αδελφέ! Συγχώρησον! κατά δεύτερον είναι πολλά που δε γνωρίζουμε σχετικά με ζητήματα Πίστεως και λειτουργικής ζωής καθώς έχουν θεσπισθεί κανόνες που στο διάβας των αιώνων έχουν, ας μου επιτραπεί η έκφρασις, ξεχασθεί και τούτο όχι διότι δεν πρέπει να εφαρμόζονται αλλά δίοτι ο λα'ι'κός δεν μπορεί να ακολουθήσει την αυστηρά μοναστηριάκη νηστεία και να εφαρμόσει τους νόμους περι καταλύσεως, αρτισμού, αποχής. Ας πούμε εις την έναρξη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής έχουμε το λεγόμενον Τριήμερον όπου για τρείς ημέρας απέχουμε ακόμα και από του ύδατος όμως αδελφέ ο λα'ι'κός τούτο δε μπόρει να το κάνει και αντιλαμβάνεσαι τους λόγους! Όμως εις τα μοναστήρια εφαρμόζονται πιστά και ίσως επειδή θα λάβω τον Πρώτον βαθμό Ιερωσύνης όντας άγαμος να έχω αυτές τις αυστηρές απόψεις και ζητώ συγνώμη. Πρίν από μερικές ημέρες σε κάποιο θέμα ομιλούσα περι Οικονομίας και δν γινόμουν αντιληπτός ελπίζω πως τώρα γίνομαι διότι οι Κανόνες αλλάζουν ουχί το Πνεύμα και η ουσία αυτων και τούτο γίνεται μόνον για να μπορούν οι λα'ι'κοί να συμμετέχουν, αυτό λέγεται Οικονομία και σε πολλά υπαρχεί. Εύχεσθε!
PerlMaster
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από PerlMaster »

Η νηστεία δεν είναι αρετή . Είναι άσκηση . Στο μοναστήρι της Κεχαριτωμένης στη Τροιζήνα όπου έκανε ο Πατέρας Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος ασκητικός και Θεοφόρος λένε αυτά που λέει και η Εκκλησία για το Δωδεκαήμερο .

Δε καταλαβαίνεις τι διαφορά των τυπικών των μοναστηριών από το επίσημο τυπικό της εκκλησίας μας ? Δε καταλαβαίνεις ότι άλλο τι λέει ο γέροντας να κάνουν τα πνευματικά του παιδιά κατ ιδίαν και άλλο τι ισχύει για όλους γενικά ?
Ο πνευματικός μου έβαλε κανόνα σε κάποιον να φάει μπριζόλα Μεγάλη Παρασκευή γιατί με τον εγωισμό που είχε από την άσκηση που έκανε νόμιζε ότι είχε αγιάσει . Αυτό ήταν κάτι πολύ ειδικό , ίσχυε μόνο για εκέινον .
και η ουσία αυτων και τούτο γίνεται μόνον για να μπορούν οι λα'ι'κοί να συμμετέχουν, αυτό λέγεται Οικονομία και σε πολλά υπαρχεί. Εύχεσθε!
Κάτσε να στα πω όσο προλαβαίνω που είσαι ακόμα λαϊκός ! Σε λίγο που θα γίνεις ανώτερο ον να εύχεσαι και για μας τους υπάνθρωπους τους λαϊκούς όταν θα τρώμε τα λαδομπούκια .
Ierodiakonos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Ierodiakonos »

PerlMaster έγραψε:Η νηστεία δεν είναι αρετή . Είναι άσκηση . Στο μοναστήρι της Κεχαριτωμένης στη Τροιζήνα όπου έκανε ο Πατέρας Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος ασκητικός και Θεοφόρος λένε αυτά που λέει και η Εκκλησία για το Δωδεκαήμερο .

Δε καταλαβαίνεις τι διαφορά των τυπικών των μοναστηριών από το επίσημο τυπικό της εκκλησίας μας ? Δε καταλαβαίνεις ότι άλλο τι λέει ο γέροντας να κάνουν τα πνευματικά του παιδιά κατ ιδίαν και άλλο τι ισχύει για όλους γενικά ?
Ο πνευματικός μου έβαλε κανόνα σε κάποιον να φάει μπριζόλα Μεγάλη Παρασκευή γιατί με τον εγωισμό που είχε από την άσκηση που έκανε νόμιζε ότι είχε αγιάσει . Αυτό ήταν κάτι πολύ ειδικό , ίσχυε μόνο για εκέινον .
και η ουσία αυτων και τούτο γίνεται μόνον για να μπορούν οι λα'ι'κοί να συμμετέχουν, αυτό λέγεται Οικονομία και σε πολλά υπαρχεί. Εύχεσθε!
Κάτσε να στα πω όσο προλαβαίνω που είσαι ακόμα λαϊκός ! Σε λίγο που θα γίνεις ανώτερο ον να εύχεσαι και για μας τους υπάνθρωπους τους λαϊκούς όταν θα τρώμε τα λαδομπούκια .
Ντροπή σου για το τρόπο που ομιλείς και δεν σέβεσαι. Ούτε ζηλωτής είμαι ούτε λέγω κάτι το παράλογο. Να σε φωτίσει ο Θεός να αποκτήσεις ταπεινότητα και να σκέφτεσαι πρώτα πριν μιλήσεις.
giannisxr
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Δημοσίευση από giannisxr »

επειδη εγω ειμαι και λιγο αγυρτουλης και δεν νηστευω και συχνα ξερω απο την μακαριτισσα την γιαγια μου οτι
την βδομαδα του αρτζιβουρτσιου, πρωτη εβδομαδα του τριωδιου
απο το πασχα ως του θωμα
και απο τα χριστουγεννα ως την παραμονη του σταυρου (4/1) του δινουμε και καταλαβαινει στο φαγητο
επισης το μεγα σαββατο η γιαγια μου δεν εβαζε κατσαρολα στην φωτια μηδε την μεγαλη παρασκευη και μια μερα ημουν τοτε δεν ημουν 15 χρονων με φωναξε που ζητησα φαγητο την μεγαλη παρασκευη
αυτα τηρουμε σαν παραδοση χρονια τωρα σπιτι αυτα ξερω αυτα λεω
ααα και την πρωτη εβδομαδα της νηστειας των χριστουγεννων δεν τρωγαμε ψαρι ενεκα που θελαμε να κοινωνησουμε των εισοδειων
και αυστηρο αλαδοτο την ημερα του σταυρου 14 σεπτεμβρη
αυτα απο την οικογενειακη μου παραδοση τα λεω
αν και τα περισσοτερα δεν τα κραταω
ντροπη μου
η αναλυση σκοτωνει την αγαπη
(αγιος νικολαος βελιμιροβιτς)
alithis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από alithis »

αγιε αδελφε,θερμα τα συγχαρητηρια ,παρακαλω ,για τη γιαγια σας...οπωσδηποτε να τα τυπωσετε και σε κανονιον..σας εβαζε και πιπερι στο στομα οταν ησαστε απρεπης στας εκφρασεις...?!!!!
sakis
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από sakis »

alithis έγραψε:αγιε αδελφε,θερμα τα συγχαρητηρια ,παρακαλω ,για τη γιαγια σας...οπωσδηποτε να τα τυπωσετε και σε κανονιον..σας εβαζε και πιπερι στο στομα οταν ησαστε απρεπης στας εκφρασεις...?!!!!
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
konstantinoupolitis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από konstantinoupolitis »

Δύο πράγματα συνάντησα στο χώρο να θεωρούνται αξιωματικά περίπου ως πανάκεια:

1) Η τήρηση όσο πιο μεγάλων νηστειών κατα παράβαση συνήθως των εκκλησιαστικών τηρουμένων.

2) Ο παραγκωνισμός του "αναγκαίου κακού του ολοκληρωμένου έρωτα", αναφέρομαι βέβαια πάντα στα πλαίσια του Γάμου, προς εκπλήρωση "και καλά" του "Τελείου Γάμου" παρά την Παύλεια προτροπή και χωρίς να οδηγούνται τα ζευγάρια στον ορθό έρωτα και την αγάπη. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Παλαιότερα είχα ακούσει διάφορες ιστορίες, όπως η Νηστεία των Αγίων Αποστόλων τελειώνει στη Σύναξη των Αγίων Αποστόλων και άρα καταλύουμε στις 30 Ιουνίου αν δεν είναι Τετάρτη ή Παρασκευή, τον 15γουστό και αν πέσει η εορτή σε μέρα εκτός Τετάρτης και Παρασκευής καταλύουμε μόνο ψάρι κ.α.

Καλά θα κάνουν οι πνευματικοί να διαβάζουν και λίγη Εκκλησιαστική Ιστορία και Λειτουργική για να μπορούν να γνωρίζουν για τα συγκεκριμένα θέματα.

Η Περίοδος του 12ημέρου, προφανώς μετά την καθιέρωση της απο την Εκκλησία ως επιπλέον Βαπτισματική Περίοδος(εξ ου και ακούγεται το "Όσοι εις Χριστός" αντί του Τρισαγίου Ύμνου), θεωρείται ουσιαστικά Αναστάσιμη και Διακαινήσιμος.

Νηστεία υπάρχει μόνο την Παραμονή των Θεοφανείων.

Η Εκκλησία δεν ευνοεί την τήρηση επιμέρους Νηστειών, με αποτέλεσμα ατάκτως άλλοι να νηστεύουν και άλλοι όχι. Αυτό ήταν που οδήγησε την Α΄ Οικουμενική σε αυστηρή οριοθέτηση του Εορτασμού του Πάσχα. Φυσικά με τον χωρισμό Παλαιού και Νέου Ημερολογίου έγινε το απόλυτο "μπάχαλο" ας μου επιτραπεί η έκφραση. Πας στο Όρος, ή σε Πατριαρχεία που είναι με το παλαιό ή και το αντίστροφο και άλλος τρώει, άλλος όχι, άλλος νηστεύει παραπάνω, άλλος καταλύει παραπάνω. Ας ήταν βέβαια αυτό το λιγότερο κακό....

Στην Ελλάδα τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος της που αντιπροσωπεύουν οι δύο πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης υπάρχουν ενεργότατες κοινότητες Αρμενιών. Και να εφαρμοσθή η άποψη κάποιων επι του προκειμένου, πάνω απο τους μισούς Έλληνες θα τελούσαν το "αρτζιβούριο". Φαντάζεσθε την Μισή Ελλάδα να τρώει και την άλλη όχι;

Με την ίδια αφελή λογική που στηρίζεται στον ευσεβισμό, θα έπρεπε να μην τελούμε την Νηστεία της Θεοτόκου, δεδομένου ότι αυτή έχει νόημα όπου τελείται περιφορά Τιμίου Ξύλου. Στην Πόλη κανονικά γίνονταν αυτή η Νηστεία, όπου και λιτανεύονταν 14 ημέρες ο Τίμιος Σταυρός και σε κάποιες περιοχές με Τεμάχιο Τιμίου Ξύλου. Βέβαια αυτή η άποψη δεν βολεύει τους Ευσεβιστές.

Κατ΄ εμε, αφού καθιερώθηκε τελικά συνολικά η εν λόγω νηστεία, ορθώς πρέπει να τηρείται απο όλους, γιατί καλύτερα γενική νηστεία παρά γενικό μπάχαλο.

Τώρα περι Τριημέρων Νηστείας και Εννάτες, αποχή νηστείας δηλαδή μέχρι την Εννάτη, ας τηρούμε επιφυλάξεις, γιατί ενδέχεται να είναι και επιρροές απο το Ραμαζάνι, όπως ο μακαριστός Ι.Μ. Φουντούλης αναφέρει και που κατα κανόνα η γραφίδα του υπήρξε Φάρος Ορθοδοξίας στην Λειτουργική.

Τέλος ο Άγιος Νικόδημος στο "Πηδάλιο" καταθέτει αρκετές προσωπικές του απόψεις που δεν δεσμεύουν απαραίτητα την Εκκλησία. Εκκλησιαστική Πατρολογία αποτελούν απο το "Πηδάλιο" οι Οικουμενικοί και Τοπικοί αλλά με Οικουμενικό κύρος Κανόνες και όχι όλο το εν λόγω βιβλίο.
giannisxr
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Δημοσίευση από giannisxr »

κωνσταντινοπολιτη καταρχας συμφωνω με οσα λες ειλικρινα και προσυπογραφω
να το τραβηξουμε λιγο παραπανω ομως;
οτι πουθενα καμοια συνοδος η κανονας δεν μιλαει για 40μερη νηστεια χριστουγεννων; απλως ηταν μια αρχη των στουδιτων μοναχων που επικρατησε;
να πουμε πως η καθιερωμενη χριστουγεννιατικη νηστεια ηταν οντως η βαπτιστηρια νηστεια των τριων ημερων πριν την βαπτιση;
η να μην τα πω γιατι θα γινω αιρετικος.....
οσο για την γιαγια μου
δεν νομιζω πως θα μου εβαζε πιπερι ειδικα οταν ελεγα την αληθεια γιατι η μακαριτισσα η κυρα -Ολγα ειχε σκληροτερη γλωσσα απο μενα και ηταν ποιο αποτομη οσον αφορουσε τα της εκκλησιας
και τα τελευταια 17 χρονια της ζωης της τα περασε εν πληρη ασκησει και μαρτυριω λογω διαφορων συνθηκων επομενος της εχω μεγαλη εμπιστοσυνη αλλωστε αυτη μαζι με την αλλη γιαγια μου την καπετανισσα με οδηγησαν στα πρωτα μου βηματα και θα σε παρακαλεσω αλλη φορα αγαπητε alithis να εισαι προσεκτικοτερος οταν αναφερεσε στην προσωπικη ζωη των αλλων
η αναλυση σκοτωνει την αγαπη
(αγιος νικολαος βελιμιροβιτς)
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ορθοδοξία”