Ντόμπρος ή διπλωμάτης;

Εδώ τίθενται Πνευματικά Ερωτήματα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Άβαταρ μέλους
theodora
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από theodora »

Δεν είναι υποχρεωτικό να τα καταλαβαίνουμε όλα. Ότι δεν μπορούμε να καταλάβουμε το αφήνουμε στην άκρη. Όπως και όλα τα "γιατί?"............
Τα "γιατί" τα γνωρίζει μόνο ο Κύριος. Ας Τον εμπιστευθούμε σαν τα μικρά παιδιά. Και σε τελευταία ανάλυση γιατί να τα καταλαβαίνουμε όλα και γιατί όλα θα πρέπει να είναι ρόδινα και ευχάριστα σε εμάς? Δοξασμένο να είναι το Όνομα του Κυρίου μας Σμάρω μου γιατί δεν θα αδικήσει κανέναν μας.
Ο Κύριος γνωρίζει γιατί έκανε τους απλούς χωρίς αξιώματα Αποστόλους Του και όχι τους μεγάλους φιλοσόφους . Γιατί καταδέχτηκε να σταυρωθεί σαν ο χειρότερος από τους ανθρώπους? Και τόσα άλλα "γιατί?". Στην άκρη τα "γιατί?" για μας τους μικρούς............ άστα για τους άλλους........... τους πιό σπουδαγμένους και τους πανεπιστήμονες! Αρκεί η ΑΓΑΠΗ.
Τον μόνον που μπορεί ν΄αγαπήσεις είναι ο Θεός.
Τους ανθρώπους τους αγαπάς γιά να τους πας ή για να σε πάνε στο Θεό.
Άβαταρ μέλους
Evi_J
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Evi_J »

smarti έγραψε:Οπως ειπε και η Byzantine_Spirit η διπλωματια ειναι το ιδιο με τη ψευτια.και εγω αυτο λεω εδω και χρονια.
Και εγώ το λέω!! Είμαι τύπος που μπορεί να έχει χιλιάδες ελατώματα, αλλά ψέμματα δεν λέω ποτέ (εν γνώση μου τουλάχιστον).... κάτι που όσο περίεργο και αν φαίνεται, κάνει τους άλλους να θυμώνουν. ( 8O ) Τους θυμώνει όμως, όχι επειδή δεν θέλουν την αλήθεια αλλά επειδή τα λέω απότομα.

Εδώ λοιπόν αρχίζουν τα προβλήματα. Αν π.χ κάποιος είναι βλάκας και εγώ του το πω, όσο αλήθεια και αν είναι, ουσιαστικά όχι μόνο τον πρόσβαλα (που δεν θα έχει σημασία αφού δεν θα το κατάλαβε), όχι μόνο αύξησα τον εγωισμό μου ότι έχω δίκιο, αλλά κατέκρινα και τον Θεό που..... δεν στάθηκε άξιος (!) να φτιάξει έναν άνθρωπος της προκοπής!! 8O Καταλαβαίνεις σε τι σημείο εγωισμού φτάνουμε!! Τώρα αν ο άλλος είναι ΣΤΑ ΑΛΗΘΕΙΑ βλάκας, αυτό είναι άλλο θέμα. Τον εγωισμό μας δεν τον ενδιαφέρει αυτό. Από την στιγμή που "φταίει αυτός", είναι σώνει και καλά δικό του το λάθος, και όχι δικό σου που δεν του δίνεις να καταλάβει!!

Το θέμα λοιπόν δεν είναι αν λες ψέμματα, αλλά αν νομίζεις ότι λες αλήθεια. Πιθανόν να λες το μεγαλύτερο ψέμμα της ζωής σου και να νομίζεις ότι είναι αλήθεια. Και εδώ χρειάζεται η διπλωματία. Όμως τι σοϊ διπλωματία; Πολύ σωστά το είπε η Θεοδώρα και ο Θεοδώσης. Άλλο η ανθρώπινη διπλωματία που καταλήγει στο ψέμμα και την υποκρισία, και άλλο η δίκαιη κρίση που την αποκτάς (όσο γίνεται τουλάχιστον) από την χάρη του Αγίου Πνεύματος!

Πώς όμως αποκτάς αυτήν την χάρη; Για να σου πω ένα παράδειγμα. Εγώ με την μητέρα μου, είμαστε τόσο διαφορετικοί άνθρωποι που θα έλεγε κανείς "πως είναι δυνατόν να είστε μάνα και κόρη"!! Καταλαβαίνεις ότι αυτό φέρνει προβλήματα συνεννόησης με αποτέλεσμα του καυγάδες. Πολύ συχνά τις βάζω τις φωνές (τον παλιό καιρό συνηθιζόταν το αντίθετο να σκεφτείς!!) που "δεν" το ένα και "δεν" το άλλο....

Αυτό όμως ήταν πριν αρχίσω τους τακτικούς εκκλησιασμούς, τους όρθρους και τα απόδειπνα. Από τότε που τους άρχισα; Κομμένα όλα με το μαχαίρι. Οι καυγάδες, οι φωνές, τα πάντα... Αναρωτήθηκα λοιπόν (και από περιέργεια αν μη τι άλλο) το "γιατί". Με το που πας στην εκκλησία τέρμα οι φωνές; Ε, λοιπόν ΝΑΙ! Γιατί πολύ απλά όχι μόνο μπαίνεις μέσα στο πνεύμα της εκκλησίας, αλλά και το ίδιο το Άγιο Πνεύμα μπαίνει μέσα σου.

Και τότε ξέρεις τι αντιλαμβάνεσαι; Ότι ίσως να μην έχεις/είχες τόσο δίκιο τελικά.... Από την στιγμή που εξαλείφεται το "απόλυτο δίκιο" διαπιστώνεις ότι δεν θες να τα λες τσεκουράτα, απότομα, και ντόμπρα!! Όχι επειδή λες ψέμματα, αλλά επειδή διαπιστώνεις ότι ούτε εσύ ξέρεις την αλήθεια. Η διπλωματία μετατρέπεται σε ταπείνωση!

Άρα από δω και πέρα αντί να λες "την αλήθεια" μπορείς πολύ απλά να προτείνεις την -μάλλον αληθινή- αλήθεια. Και εν συνεχεία ο άλλος δεν είναι χαζός. Ακόμα και αν δεν του αρέσει αυτό που του προτείνεις, σέβεται την γνώμη σου επειδή ξέρει ότι δεν του λες ψέμματα πρώτον και ότι δεν θες "να το φας" δεύτερον. Αυτό φέρνει μια ανακούφιση στον συνομιλητή σου. Αρχίζει να σε εκτιμάει. Και ακόμα και αν του πεις κάτι 100% λανθασμένο τουλάχιστον θα ξέρει ότι δεν το έκανες επίτηδες. Αυτό το 100% λάθος θα έχει μετατραπεί σε αλήθεια ΚΑΙ εκτίμηση. Το φαντάζεσαι;

Και έχει και συνέχεια. Αυτή η αλήθεια και η εκτίμηση σε φέρνει ποιο κοντά του ψυχικά και ψυχολογικά. Και με αυτόν τον τρόπο μπορείς να τον επιρρεάσης ΘΕΤΙΚΑ! Ίσως να του αλλάξεις τελείως τα μυαλά για κάποιο πάθος του. Ίσως τον βοηθήσεις να γίνει καλά από κάποια θλίψη. Ίσως, ίσως, ίσως....

Εδώ όμως αρχίζει ένα πρόβλημα. Έχοντας αυτήν την φιλία αποκτάς αμέσως ένα πράγμα που δεν θες: ευθύνες. Σαφέστατα το να "νταντεύεις" τον άλλον δεν είναι και το ποιο εύκολο πράγμα. Όμως εδώ είναι το μέγα ερώτημα: ΘΕΣ να πάρεις στους ώμους σου αυτές τις ευθύνες για χατήρι του Χριστού; Θες, να αφήσεις τον εγωισμό σου στην άκρη για χατήρι κάποιου τρίτου; Συνειδητοποιείς τι σημαίνει "αφήνω τον εγωισμό μου"; Σημαίνει, Θ. Λειτουργίες, όρθρους, απόδειπνα.... δηλ έλλειψη ύπνου, χάσιμο προσωπικού χρόνου, βρισίδι από τους γείτονες/συναδέλφους/κ.λ.τ που δεν καταλαβαίνουν τα της εκκλησίας.... Είναι μεγάλο το ζήτημα.... ΘΕΣ να το κάνεις; Αν το κάνεις θα μιλάς ντόμπρα, αληθινά, χωρίς διπλωματία και ψευτιές, και όμως όλοι θα σε σέβονται χωρίς να λένε ότι τους πρόσβαλες. Όσοι το εκτιμήσουν δηλ... όσοι δεν το εκτιμήσουν θα φταίνε οι ίδιοι, γιατί εσύ τουλάχιστον προσπάθησες. Όμως απαιτούνται θυσίες. ΘΕΣ λοιπόν; Από σένα εξαρτάται....

Όλα από αγάπη (ή όχι....) γίνονται... Δίκιο είχε ο π. Ιάκωβος.....
Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από smarti »

Evi και Θεωδορα σας ευχαριστω πολυ.
Θεωδορα ,πολυ σωστα μιλας και εχεις δικαιο για τα ,γιατι.Θα προσπαθησω να μην ρωταω τοσα πολλα.Σε ευχαριστω!!
Εφη ,,εχθες το βραδυ αυτο μιλουσα με μια φιλη μου ,οτι τελικα εμεις οι ανθρωποι δεν κανουμε τιποτα.Εχω π.χ ενα προβλημα ,και αν το πω στον πνευματικο μου ,μετα απο λιγο ξαφανιζεται.Ολα ο θεος τα κανει ,πιστευω με μεσολαβητη τον πνευματικο μας.Και οπως ειπες και οι προσευχες και ο εκκλησιασμος.
Ολα τα ασχημα, μαλλον τα κανει το εγω μας.Γιατι να μου πει ,να γινω ποιο διπλωματισσα ,αρα δεν ειμαι αρεστη και φουσκα ο εγωισμος μας.Αυτη η υπερηφανεια ειναι πολυ ασχημο πραγμα.μακαρι να μπορουσαμε να τα βλεπουμε ολα με πνευματικη διακριση και να μην πεφταμε συνεχια στις παγιδες του :twisted: :twisted: και στους λογισμους μας,οι οποιοι μπορουν να σου φερουν τα πανω ,κατω.
Ευχαριστω ολους παρα πολυ που με απαντησαν και με βοηθησαν.

:)
Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν Γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών.
fousca
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Δημοσίευση από fousca »

ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ, Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ Κ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΟΥ ΧΑΛΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΗΡΕΜΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ. ΑΛΛΑ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΜΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΝΤΟΜΠΡΟΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΕΡΙΣΤΙΚΟ. ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΟΜΟΡΦΑ ΜΕ ΗΡΕΜΙΑ, Κ ΝΑ ΛΕΣ ΝΤΟΜΠΡΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ Κ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ. ΟΠΟΤΕ ΕΝΑΣ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ Κ ΤΩΝ ΔΥΟ ΘΑ ΕΙΧΕ ΑΨΟΓΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ. ΑΣ ΠΟΥΜΕ: ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΚΑΦΕ?Κ ΕΣΥ ΔΕΝ ΘΕΣ ΝΑ ΠΑΣ. ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΞΕΡΑ Κ ΑΠΟΤΟΜΑ. ΘΑ ΠΕΙΣ <ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΗΜΕΡΑ,ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΝΙΣΟΥΜΕ> ΕΤΣΙ ΕΙΣΑΙ Κ ΝΤΟΜΠΡΟΣ ΑΛΛΑ Κ Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙΑ ΑΣΧΗΜΗ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΑΖΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ Κ ΝΑ ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΣ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ Κ ΜΕΤΑ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ (ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΣΩΣΤΟ). ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΑ
Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από smarti »

Αυτο που λες φουσκα ,δεν νομιζω να ειναι διπλωματια ,αλλα ευγενικος τροπος.Η κανω λαθος.Οταν εισαι διπλωματης ,νομιζω πως αλλα σκεφτεσαι ,αλλα εννοεις και αλλα λες.Στις σχεσεις με πολυ συγγενικα προσωπα ,αν υπαρχει διπλωματια ,τοτε πως μπορει να υπαρξει η αληθεια?
Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν Γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών.
Gewrgiosgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Gewrgiosgr »

Σμαραγδη μου καλητερα ντοπρος και αξεστος και απο μεσα καθαρη καρδια παρα διπλοματης και απο μεσα σαπιλα.
Φιλια μου λειψατε ολοι παντως σας σκεφτομαι
Η ελπίς μου ο Πατήρ, καταφυγή μου ο Υιός, σκέπη μου το Πνεύμα το Άγιον.Τριάς Αγία Δόξα Σοι!
Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από smarti »

Εσυ περνας καλα??????????????????????????????????????????????????????? :roll:
Gewrgiosgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Gewrgiosgr »

μια χαρα σμαραγδη μου
Η ελπίς μου ο Πατήρ, καταφυγή μου ο Υιός, σκέπη μου το Πνεύμα το Άγιον.Τριάς Αγία Δόξα Σοι!
Άβαταρ μέλους
Teri
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Teri »

Συμφωνώ με την Evi_J!

Μερικές φορές πρέπει να πεις κάποιες αλήθειες οπωσδήποτε! Εκεί χρειάζεται η διάκριση γιατί είναι σημαντικό να μην κάνεις κακό στον άλλο με τον τρόπο που θα του μιλήσεις! Παράδειγμα: έχεις ,Σμαρώ μου, έναν μαθητή που διαπιστώνεις ότι έχει σκολίωση σε αρχικό στάδιο. Πώς θα το πεις στους γονείς;
Α: Το παιδί σας έχει σκολίωση κι αν δεν το πάτε άμεσα σε ορθοπεδικό θα επιδεινωθεί και θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα
ή
Β: Βλέπω μια δυσκολία σε κάποιες ασκήσεις κι επειδή έχουν δει πολλά τα μάτια μου, ίσως θα ήταν καλό να συμβουλευτείτε κάποιον ορθοπεδικό. Συγγνώμη που σας υποβάλλω στην ταλαιπωρία, αλλά με την υγεία του παιδιού του νομίζω κανείς δεν παίζει. Μακάρι ο ειδικός να σας πει ότι είμαι υπερβολική και κάνω λάθος!

Να σου πω, το Β είναι η δική μου άποψη για τη διπλωματία....
Άβαταρ μέλους
zafeiris
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από zafeiris »

Teri έγραψε:Συμφωνώ με την Evi_J!

Μερικές φορές πρέπει να πεις κάποιες αλήθειες οπωσδήποτε! Εκεί χρειάζεται η διάκριση γιατί είναι σημαντικό να μην κάνεις κακό στον άλλο με τον τρόπο που θα του μιλήσεις! Παράδειγμα: έχεις ,Σμαρώ μου, έναν μαθητή που διαπιστώνεις ότι έχει σκολίωση σε αρχικό στάδιο. Πώς θα το πεις στους γονείς;
Α: Το παιδί σας έχει σκολίωση κι αν δεν το πάτε άμεσα σε ορθοπεδικό θα επιδεινωθεί και θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα
ή
Β: Βλέπω μια δυσκολία σε κάποιες ασκήσεις κι επειδή έχουν δει πολλά τα μάτια μου, ίσως θα ήταν καλό να συμβουλευτείτε κάποιον ορθοπεδικό. Συγγνώμη που σας υποβάλλω στην ταλαιπωρία, αλλά με την υγεία του παιδιού του νομίζω κανείς δεν παίζει. Μακάρι ο ειδικός να σας πει ότι είμαι υπερβολική και κάνω λάθος!

Να σου πω, το Β είναι η δική μου άποψη για τη διπλωματία....

θα συμφωνήσω και εγώ..... :) :) :) :)
η διπλωματία δεν είναι απαραίτητα τρόπος για να πεις ψέματα ή κάτι άλλο.
μπορούμε να λέμε την αλήθεια με πιο όμορφο και ήρεμο τρόπο.....
ο καιρός γαρ εγγυς
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Ερωτήματα”