Αποφθέγματα Αγίων
Συντονιστής: Συντονιστές
- smarti
- Κορυφαίος Αποστολέας
Re: Αποφθέγματα Αγίων !
* ΄Οποιος θέλει να νικήσει το πνεύμα της καταλαλιάς, ας επιρρίπτει την κατηγορία όχι στον άνθρωπο που αμάρτησε, αλλά στον δαίμονα που τον έσπρωξε στην αμαρτία. Διότι κανείς δεν θέλει να αμαρτήσει στον Θεόν, μολονότι όλοι αυτοπροαίρερα αμαρτάνουμε.
ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ
ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ
Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν Γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών.
- smarti
- Κορυφαίος Αποστολέας
*Όσοι είναι αυστηροί και σχολαστικοί κριταί των σφαλμάτων του άλλου, νικώνται από αυτό το πάθος επειδή δεν απέκτησαν ακόμη για τα ιδικά τους αμαρτήματα ολοκληρωτική φροντίδα, (γνώση) και μνήμη. Διότι όποιος αφαιρέσει «το περικάλυμμα της φιλαυτίας και ιδεί με ακρίβεια τα ιδικά του κακά, για τίποτε άλλο δεν θα φροντίσει πλέον στην ζωή του , αναλογιζόμενος ότι ο χρόνος της ζωής του δεν του επαρκεί για να πενθήσει τις ιδικές του αμαρτίες, έστω και αν θα ζούσε εκατό έτη και αν θα έβλεπε ολόκληρο τον Ιορδάνη ποταμό να βγαίνει από τους οφθαλμούς του ως δάκρυ.
'Αγιος Ιωάννης της Κροστάνδης
'Αγιος Ιωάννης της Κροστάνδης
Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν Γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών.
- smarti
- Κορυφαίος Αποστολέας
Μη περιμένεις την ημέρα του θανάτου σου για να μάθεις την αδυναμία σου. Διερεύνησε τον εαυτό σου όσο ακόμα ζει, προχώρησε με τη σκέψη σου στο εσωτερικό του και τότε θα δεις όλη τη μηδαμινότητα του.
Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος
- smarti
- Κορυφαίος Αποστολέας
Να θυμάσαι πάντοτε, ότι το σήμερα είναι δικό σου, το αύριο είναι στο χέρι του Θεού. Και Εκείνος που σου έδωσε το πρωί, δεν σου υπόσχεται και το βράδυ.
Άγιος Νικόδημος Αγιορείτης
Άγιος Νικόδημος Αγιορείτης
- smarti
- Κορυφαίος Αποστολέας
Το πίπτειν ανθρώπινον, το εμμένειν εωσφορικόν, το μετανοείν θείον.
«Μή σφόδρα θαρρείν, μηδ' απελπίζειν άγαν. Τό μέν γάρ εκλύει,τό δ'ανατρέπει».-Μετάφραση: Μην θαρεύεσαι υπερβολικά, ούτε να απελπίζεσαι πολύ. Διότι το μεν πρώτο χαλαρώνει τη ζωή, το δε δεύτερο την ανατρέπει.
«Μή είς αύριον αναβάλλου ή γάρ αύριον ουδέ ποτε λαμβάνει τέλος».
Δε μπορείς να είσαι ήλιος; Τότε γίνε σελήνη.
Η συναίσθηση της άγνοιας είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη γνώση.
Κλαύσον τους αμετανοήτους, κλαύσον τους μηδέποτε μετανοήσαντες.
Όταν ανακαλύπτεις την πόρτα της καρδιάς σου, ανακαλύπτεις τη πύλη του ουρανού
Τούτο είναι που ανατρέπει όλη την οικουμένη. Η αμέλεια που δείχνουμε για την ανατροφή των παιδιών μας
Η μεν απελπισία αυτόν που έπεσε δεν τον αφήνει να σηκωθεί, η δε αμέλεια τον όρθιο καταφέρνει να το γκρεμίσει.
Η ελπίδα, οδηγεί στη μετάνοια και τη σωτηρία.
Όταν δυστυχούμε είναι φυσικό να πλησιάζουμε το Θεό. Το σπουδαίο και θαυμαστό είναι να μας διακρίνει ευλάβεια όταν ευτυχούμε.
Ανώφελη είναι η νηστεία, όταν περιορίζεται μόνο στις τροφές.
Ο Θεός εμφανίζεται επιεικής στους αμαρτωλούς και αυστηρός στους δικαίους.
Ως φτωχούς βλέπει τους αμαρτωλούς ο Θεός και τους ελεεί, ως πλούσιους βλέπει τους ενάρετους και τους αντιμετωπίζει απαιτητικά.
Η μετάνοια χωρίς ελεημοσύνη είναι νεκρή και χωρίς φτερά.
Όποιος ελεεί το φτωχό δανείζει το Θεό, με βέβαιη επιστροφή του δανείου του.
Ο πλούσιος μπορεί να δικαιωθεί με την ελεημοσύνη, αλλά και ο φτωχός με τη υπομονή.
Με τη μετάνοια σβήνουμε κάθε αμαρτία στο άπειρο πέλαγος της φιλανθρωπίας του Θεού.
Ο Χριστός δε ντρέπεται να απλώσει το χέρι του να πάρη λίγη ελεημοσύνη του πτωχού, και ντρέπεσαι συ να απλώσεις το χέρι να δώσεις λίγον αργύριον ή και άρτον;
Η πρώτη θυγάτηρ του Θεού είναι η ελεημοσύνη, αυτή η ελεημοσύνη κατέπεισε τον Θεό και έγινε άνθρωπος, για να σώσει τον άνθρωπον.
...ούτω είναι και εκείνος, όπου πλεονεκτεί πάντοτε να πλουταίνει, και αυτός πάλιν πτωχός είναι. Εις όλη του τη ζωή ζητιάνος.
Πλoύτον, τον γεννήτορα πάσης παρανομίας, τον ευρετήν πάσης κακίας, τον συνεργόν της ψυχοφθόρου γαστριμαργίας και αντίπαλον της εγκρατείας, τον πολέμιον της σωφροσύνης, τον πάσης αρετής κρυπτόν κλέπτην.
Ο φθόνος τους της ψυχής οφθαλμούς πηροί(τυφλώνει).
Όπως το σώμα έχει ανάγκη από υλική τροφή, έτσι και η ψυχή έχει ανάγκη από καθημερινή υπόμνηση και τροφή πνευματική.
Δεν είναι δυνατό εκείνος που αγωνίζεται για την αρετή να μην έχει πολλούς εχθρούς.
«Μή σφόδρα θαρρείν, μηδ' απελπίζειν άγαν. Τό μέν γάρ εκλύει,τό δ'ανατρέπει».-Μετάφραση: Μην θαρεύεσαι υπερβολικά, ούτε να απελπίζεσαι πολύ. Διότι το μεν πρώτο χαλαρώνει τη ζωή, το δε δεύτερο την ανατρέπει.
«Μή είς αύριον αναβάλλου ή γάρ αύριον ουδέ ποτε λαμβάνει τέλος».
Δε μπορείς να είσαι ήλιος; Τότε γίνε σελήνη.
Η συναίσθηση της άγνοιας είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη γνώση.
Κλαύσον τους αμετανοήτους, κλαύσον τους μηδέποτε μετανοήσαντες.
Όταν ανακαλύπτεις την πόρτα της καρδιάς σου, ανακαλύπτεις τη πύλη του ουρανού
Τούτο είναι που ανατρέπει όλη την οικουμένη. Η αμέλεια που δείχνουμε για την ανατροφή των παιδιών μας
Η μεν απελπισία αυτόν που έπεσε δεν τον αφήνει να σηκωθεί, η δε αμέλεια τον όρθιο καταφέρνει να το γκρεμίσει.
Η ελπίδα, οδηγεί στη μετάνοια και τη σωτηρία.
Όταν δυστυχούμε είναι φυσικό να πλησιάζουμε το Θεό. Το σπουδαίο και θαυμαστό είναι να μας διακρίνει ευλάβεια όταν ευτυχούμε.
Ανώφελη είναι η νηστεία, όταν περιορίζεται μόνο στις τροφές.
Ο Θεός εμφανίζεται επιεικής στους αμαρτωλούς και αυστηρός στους δικαίους.
Ως φτωχούς βλέπει τους αμαρτωλούς ο Θεός και τους ελεεί, ως πλούσιους βλέπει τους ενάρετους και τους αντιμετωπίζει απαιτητικά.
Η μετάνοια χωρίς ελεημοσύνη είναι νεκρή και χωρίς φτερά.
Όποιος ελεεί το φτωχό δανείζει το Θεό, με βέβαιη επιστροφή του δανείου του.
Ο πλούσιος μπορεί να δικαιωθεί με την ελεημοσύνη, αλλά και ο φτωχός με τη υπομονή.
Με τη μετάνοια σβήνουμε κάθε αμαρτία στο άπειρο πέλαγος της φιλανθρωπίας του Θεού.
Ο Χριστός δε ντρέπεται να απλώσει το χέρι του να πάρη λίγη ελεημοσύνη του πτωχού, και ντρέπεσαι συ να απλώσεις το χέρι να δώσεις λίγον αργύριον ή και άρτον;
Η πρώτη θυγάτηρ του Θεού είναι η ελεημοσύνη, αυτή η ελεημοσύνη κατέπεισε τον Θεό και έγινε άνθρωπος, για να σώσει τον άνθρωπον.
...ούτω είναι και εκείνος, όπου πλεονεκτεί πάντοτε να πλουταίνει, και αυτός πάλιν πτωχός είναι. Εις όλη του τη ζωή ζητιάνος.
Πλoύτον, τον γεννήτορα πάσης παρανομίας, τον ευρετήν πάσης κακίας, τον συνεργόν της ψυχοφθόρου γαστριμαργίας και αντίπαλον της εγκρατείας, τον πολέμιον της σωφροσύνης, τον πάσης αρετής κρυπτόν κλέπτην.
Ο φθόνος τους της ψυχής οφθαλμούς πηροί(τυφλώνει).
Όπως το σώμα έχει ανάγκη από υλική τροφή, έτσι και η ψυχή έχει ανάγκη από καθημερινή υπόμνηση και τροφή πνευματική.
Δεν είναι δυνατό εκείνος που αγωνίζεται για την αρετή να μην έχει πολλούς εχθρούς.
- smarti
- Κορυφαίος Αποστολέας
Ο Χριστός τα πάντα
Εγώ πατήρ, αδελφός, νυμφίος, οικία, τροφή, ένδυμα, ρίζα, Θεμέλιο, ό,τι θέλεις εγώ, να μην έχης ανάγκην από τίποτε. Εγώ και θα σε υπηρετήσω· διότι ήλθα να διακονήσω, όχι να διακονηθώ. Εγώ είμαι φίλος και μέλος και κεφαλή και αδελφός και μητέρα, όλα εγώ αρκεί να έχης οικειότητα προς εμέ. Εγώ έγινα πτωχός και περιπλανώμενος δια σε' ανέβηκα εις τον Σταυρόν και ετάφην δια σε· εις τον ουρανόν δια σε ικετεύω τον Πατέρα- κάτω εις την γην εστάλην από τον Πατέρα ως πρεσβευτής δια σε.
Συ είσαι δι΄ εμέ τα πάντα και συγκληρονόμος και αδελφός και φίλος και μέλος του σώματος μου.
Διατί λοιπόν αποστρέφεσαι αυτόν πού σε αγαπά; Διατί κοπιάζεις δια τον κόσμον;
Τί περισσότερον θέλεις από εμέ;
Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου.
Εγώ πατήρ, αδελφός, νυμφίος, οικία, τροφή, ένδυμα, ρίζα, Θεμέλιο, ό,τι θέλεις εγώ, να μην έχης ανάγκην από τίποτε. Εγώ και θα σε υπηρετήσω· διότι ήλθα να διακονήσω, όχι να διακονηθώ. Εγώ είμαι φίλος και μέλος και κεφαλή και αδελφός και μητέρα, όλα εγώ αρκεί να έχης οικειότητα προς εμέ. Εγώ έγινα πτωχός και περιπλανώμενος δια σε' ανέβηκα εις τον Σταυρόν και ετάφην δια σε· εις τον ουρανόν δια σε ικετεύω τον Πατέρα- κάτω εις την γην εστάλην από τον Πατέρα ως πρεσβευτής δια σε.
Συ είσαι δι΄ εμέ τα πάντα και συγκληρονόμος και αδελφός και φίλος και μέλος του σώματος μου.
Διατί λοιπόν αποστρέφεσαι αυτόν πού σε αγαπά; Διατί κοπιάζεις δια τον κόσμον;
Τί περισσότερον θέλεις από εμέ;
Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου.
- smarti
- Κορυφαίος Αποστολέας
Άνθρωπος είσαι, μη γίνεσαι θηρίο. Γι΄ αυτό σου δόθηκε το στόμα από τον Θεό, όχι γιά να δαγκώνεις, αλλά για να παρηγορείς με τα λόγια σου.
Όσα κι αν προσφέρεις, εκείνα που μένουν είναι περισσότερα. Και δεν θα δώσεις τίποτα δικό σου, γιατί όλα τα έχεις πάρει από το Θεό.
Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος
Δώσε μερίδιο και στην ψυχή και όχι μόνο στη σάρκα. Δώσε μερίδιο και στον Θεό και όχι μόνο στον κόσμο. Αφαίρεσε κάτι από την κοιλιά και παραχώρησέ το στο πνεύμα.
Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος
Δώσε κάτι, έστω και ελάχιστο, σ΄ εκείνον που έχει ανάγκη. Αντί για μεγάλη προσφορά, δώσε την προθυμία σου. Κι αν δεν έχεις τίποτα, δάκρυσε.
Αγιος Γρηγόριος Θεολόγος
Ευσυνείδητε χριστιανέ, πρόσεχε! Και το μικρότερο παράπτωμά σου φαίνεται επάνω σου μεγάλο. Διότι οι λεκέδες είναι τόσο πιο εμφανείς όσο πιο καθαρό είναι το φόρεμα.
Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος
Όσα κι αν προσφέρεις, εκείνα που μένουν είναι περισσότερα. Και δεν θα δώσεις τίποτα δικό σου, γιατί όλα τα έχεις πάρει από το Θεό.
Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος
Δώσε μερίδιο και στην ψυχή και όχι μόνο στη σάρκα. Δώσε μερίδιο και στον Θεό και όχι μόνο στον κόσμο. Αφαίρεσε κάτι από την κοιλιά και παραχώρησέ το στο πνεύμα.
Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος
Δώσε κάτι, έστω και ελάχιστο, σ΄ εκείνον που έχει ανάγκη. Αντί για μεγάλη προσφορά, δώσε την προθυμία σου. Κι αν δεν έχεις τίποτα, δάκρυσε.
Αγιος Γρηγόριος Θεολόγος
Ευσυνείδητε χριστιανέ, πρόσεχε! Και το μικρότερο παράπτωμά σου φαίνεται επάνω σου μεγάλο. Διότι οι λεκέδες είναι τόσο πιο εμφανείς όσο πιο καθαρό είναι το φόρεμα.
Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος
-
- Κορυφαίος Αποστολέας
Ο Θεός έγινε άνθρωπος για να γίνει ο άνθρωπος Θεός.
Η βασιλεία των ουρανών δεν είναι για αυτούς που αναπάυονται εδω πέρα αλλα για αυτούς που με θλίψη και στεναχώρια διάγουνε τον βίο τους.
Άγιος Αθανάσιος Πατριάρχης Αλεξανδρείας
Η βασιλεία των ουρανών δεν είναι για αυτούς που αναπάυονται εδω πέρα αλλα για αυτούς που με θλίψη και στεναχώρια διάγουνε τον βίο τους.
Άγιος Αθανάσιος Πατριάρχης Αλεξανδρείας
Η ελπίς μου ο Πατήρ, καταφυγή μου ο Υιός, σκέπη μου το Πνεύμα το Άγιον.Τριάς Αγία Δόξα Σοι!
- Dimitris39
- Κορυφαίος Αποστολέας
" Πίστη είναι .. να πιστεύεις αυτό που δεν βλέπεις ,
η ανταμοιβή είναι να δεις αυτό που πιστεύεις. "
Ιερός Αυγουστίνος
Μάθε στην καρδιά σου να εφαρμόζη αυτά που διδάσκει η γλώσσα σου
Αββάς Ποιμήν
η ανταμοιβή είναι να δεις αυτό που πιστεύεις. "
Ιερός Αυγουστίνος
Μάθε στην καρδιά σου να εφαρμόζη αυτά που διδάσκει η γλώσσα σου
Αββάς Ποιμήν
Κύριε,Θεέ μου,Νύμφιε της ψυχής μου, λυτρωτή μου.
Μνήσθητί μου εν τη βασιλεία σου
«Χαίροις μετά Θεόν ή Θεός, τα δευτερεία της Τριάδος ή έχουσα»
ἳνα ὦσιν ἓν, καθώς ἡμεῖς
Θεέ μου σ'αγαπώ
Μνήσθητί μου εν τη βασιλεία σου
«Χαίροις μετά Θεόν ή Θεός, τα δευτερεία της Τριάδος ή έχουσα»
ἳνα ὦσιν ἓν, καθώς ἡμεῖς
Θεέ μου σ'αγαπώ
- smarti
- Κορυφαίος Αποστολέας
Όταν διαβάζεις το Ευαγγέλιο, ο Θεός μιλάει σε σένα.
Όταν προσεύχεσαι, εσύ μιλάς στο Θεό.
Όταν λες το ΄΄ Πάτερ ημών΄΄ εσύ μιλάς στο Θεό` και ο Θεός μιλάει σε σένα.
Αγ. Αυγουστίνος
Όταν προσεύχεσαι, εσύ μιλάς στο Θεό.
Όταν λες το ΄΄ Πάτερ ημών΄΄ εσύ μιλάς στο Θεό` και ο Θεός μιλάει σε σένα.
Αγ. Αυγουστίνος