Είναι τα τυχερά, σιμωνία;
Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές
Αγαπητέ Inaap
Ξαναπαραθέτω τα κείμενα για όποιον καλοπροαίρετο θέλει να δει τι λένε οι Άγιοι Πατέρες, μ' αυτό δε θέλω να πω ότι εσύ δεν είσαι καλοπροαίρετος...απλά κάνεις λάθος σε μερικά...είσαι πάντως κατά τη γνώμη μου σε καλό δρόμο...κατά βάση.
« Από τις δεκάτες και τις απαρχές σαν Θεού άνθρωποι (θα τρώτε)…Όπως το βόδι, που εργάζεται στο αλώνι δεν φιμώνεται, τρώει μεν αλλά δεν κατατρώει τα πάντα, έτσι και εσείς που εργάζεσθε στην Εκκλησία του Θεού, από την Εκκλησία θα τρώτε…θα προσφέρετε οι λαϊκοί τας προσφοράς σας και θα τις διανέμη ο επίσκοπος κατά τις ανάγκες εκάστου».( Διαταγαί των Αποστόλων β΄ΧΧV 15).
Λέγουν μερικοί ότι κάποιοι από εσάς λαμβάνουν χρήματα από τους χειροτονούμενους καλύπτοντες την πράξιν αυτήν με ένα πρόσχημα ευσεβείας. Τούτο δε είναι χειρότερον. …Έγινε δε πώλησις, και εάν εσύ πωλής αυτό που έλαβες δωρεάν, θα θεωρηθής ωσάν πωλημένος εις τον Σατανάν και θα σου αφαιρεθή το χάρισμα…Νομίζουν ότι δεν αμαρτάνουν, όταν δεν τα λαμβάνουν πριν αλλά μετά την χειροτονίαν….να εγκαταλείψετε αυτό ..και μη κάμετε του εαυτούς σας αναξίους να τελήτε τα άγια μυστήρια, μολύνοντες τας χείρας σας με τοιαύτας αποδοχάς….Αυτά γίνονται από φιλαργυρίαν. Η δε φιλαργυρία και ρίζα όλων των κακών είναι και ονομάζεται ειδωλολατρία…
Μεγάλου Βασιλείου Επιστολή «Προς Χωροεπισκόπους»
Κανόνας Κγ΄ της Στ΄ Οικουμενικής
Κανένας Επίσκοπος ή Πρεσβύτερος ή Διάκονος της Αχράντου Κοινωνίας όταν μεταδίδει, να μην πάρει από τους μετέχοντες χρήματα ή άλλο είδος για να τους μεταλάβει. Διότι δεν αγοράζεται η ΧΑΡΙΣ, ούτε με χρήματα τον αγιασμό του Πνεύματος μεταδίδομεν, αλλά στους άξιους χωρίς καμία πανουργία μεταδίδομεν. Εάν κάποιος Κληρικός εμφανισθή να απαιτεί έστω και το ελάχιστο, να καθαιρείται επειδή ζήλεψε του Σίμωνα (του μάγου) την πλάνη και κακουργία.
"και ήλθε Νεεμάν εν ίππω και άρματι και έστη επι θύρας οίκου Ελισαιέ. Και απέστειλεν Ελισαιέ άγγελον προς αυτόν λέγων πορευθείς λούσαι επτάκις εν τω Ιορδάνη, και επιστρέψει η σάρξ σου σοι και καθαρισθήση...και εβαπτήσατο εν τω Ιορδάνη επτάκις ...και εκαθαρίσθη...και νυν λάβε την ευλογίαν παρά του δούλου σου, κι είπεν Ελισαιέ ζη Κύριος ....και παραβιάσατο αυτώ λαβείν , και ηπείθησε....εδίωξε Γιεζή οπίσω Νεεμάν...και έλαβε δύο τάλαντα αργυρίου ...και είπεν Ελισαιέ ουχί η καρδία μου επορεύθη μετά σου...κι νυν έλαβες το αργύριον Νεεμάν.......και η λέπρα Νεεμάν κοληθήσεται εν σοι ........ " [Βασιλιών Δ΄ 9]
Σχολιάζων ο Κήρυλλος Ιεροσολύμων το παραπάνω γράφει: "Πέπρακας του λεπρού την ίασιν, και κληρονομείς την λέπραν. Επλήρωσα, φησίν, εγώ το κέλευσμα του ειρηκότος μοι, δωρεάν λάβετε δωρεάν δότε, συ δε επώλησας την χάριν, απόδεξαι της πράσεως την υπόθεσιν"
Και θα κλείσω με του Ισαποστόλου Πατροκοσμά τα λόγια:
-Είνε πολλοί παπάδες εδώ; Κάμνετε τον κόπον, άγιοι ιερείς, νά σηκωθήτε επάνω νά ιδώ, είσθε πολλοί; Άγιοι ιερείς, μου κάμνετε μίαν χάριν, νά διαβάσωμεν ένα άγιο Ευχέλαιον, νά χρισθούν οί χριστιανοί οί αδελφοί μας;
— Όρισμός σου, άγιε του Θεού.
— Έχω φλωρία πολλά νά σας πληρώσω, μά δεν σας τά δίδω. θέλω χάρισμα, διότι με πληρωμήν δεν ενεργεί η Χάρις του Θεού, του Παναγίου Πνεύματος· διότι έτσι λέγει ό Χριστός μας: Χάρισμα σας έδωσα εγώ τήν χάριν μου, χάρισμα νά τήν δίδετε και σεις εις τους αδελφούς σας. Το κάμνετε, άγιοι ιερείς;
— Μάλιστα, άγιε του Θεού.
— Παρακαλώ και εγώ τους χριστιανούς και σας συγχωρούν διʼ αυτό το χάρισμα, θέλετε νά βάλω τους χριστιανούς νά σας συγχωρήσουν, ή δεν έχετε αμαρτίας; Και σας φιλεύω αύριον από ένα βιβλίον, όχι διά ληρωμήν, αλλά διά μίαν ευχήν.
— Όρισμός σου.
— Σάς παρακαλώ,χρισπανοί μου, νά είπητε διά τους αγίους ιερείς, οπού θά σας διαβάσουν το άγιον Ευχέλαιον, τρεις φοράς: Ό Θεός συγχωρήσοι και ελεήσοι αυτούς. Αν θέλετε και η αγιωσύνη σας ζητήσατε συγχώρησιν….
[+π. Χαράλαμπου Βασιλόπουλου Δ΄Διδαχή από το Βιβλίο "Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ"]
Δεν επιδέχονται όλα τα παραπάνω αντίρρηση και παρερμηνεία ως προς αυτό που με πολύ ένταση φωνάζουν: ΔΩΡΕΑΝ ΛΑΒΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΤΕ.
Ακόμη και το σόφισμα: πάρτε δωρεά δώστε δωρεά , καταπέφτει σαν σκέψη και λόγος από μόνο του...Διότι, αγαπητέ μου, λέγεται ΔΩΡΕΑ δηλαδή δωρίζεται, δεν μπορεί να πωληθεί. Τι πουλάς, λένε οι Πατέρες, τον Ατίμητο??? Ακόμη και χωρίς να τα ζητήσεις, ο Απόστολος Πέτρος και ο Ελισαίος δεν ζήτησαν τίποτα, αν πάρεις αυτό που σου δίνουν ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΙΜΩΝΙΑ, το τονίζει και ο Μέγας Βασίλειος: "ΕΓΙΝΕ ΠΩΛΗΣΙΣ...θα θεωρηθείτε πωλημένοι στο Σατανά...".
Αυτά....νομίζω περιττό να λέμε ξανά και ξανά τα ίδια....
Τέλος και τω Θεώ δόξα.
Ξαναπαραθέτω τα κείμενα για όποιον καλοπροαίρετο θέλει να δει τι λένε οι Άγιοι Πατέρες, μ' αυτό δε θέλω να πω ότι εσύ δεν είσαι καλοπροαίρετος...απλά κάνεις λάθος σε μερικά...είσαι πάντως κατά τη γνώμη μου σε καλό δρόμο...κατά βάση.
« Από τις δεκάτες και τις απαρχές σαν Θεού άνθρωποι (θα τρώτε)…Όπως το βόδι, που εργάζεται στο αλώνι δεν φιμώνεται, τρώει μεν αλλά δεν κατατρώει τα πάντα, έτσι και εσείς που εργάζεσθε στην Εκκλησία του Θεού, από την Εκκλησία θα τρώτε…θα προσφέρετε οι λαϊκοί τας προσφοράς σας και θα τις διανέμη ο επίσκοπος κατά τις ανάγκες εκάστου».( Διαταγαί των Αποστόλων β΄ΧΧV 15).
Λέγουν μερικοί ότι κάποιοι από εσάς λαμβάνουν χρήματα από τους χειροτονούμενους καλύπτοντες την πράξιν αυτήν με ένα πρόσχημα ευσεβείας. Τούτο δε είναι χειρότερον. …Έγινε δε πώλησις, και εάν εσύ πωλής αυτό που έλαβες δωρεάν, θα θεωρηθής ωσάν πωλημένος εις τον Σατανάν και θα σου αφαιρεθή το χάρισμα…Νομίζουν ότι δεν αμαρτάνουν, όταν δεν τα λαμβάνουν πριν αλλά μετά την χειροτονίαν….να εγκαταλείψετε αυτό ..και μη κάμετε του εαυτούς σας αναξίους να τελήτε τα άγια μυστήρια, μολύνοντες τας χείρας σας με τοιαύτας αποδοχάς….Αυτά γίνονται από φιλαργυρίαν. Η δε φιλαργυρία και ρίζα όλων των κακών είναι και ονομάζεται ειδωλολατρία…
Μεγάλου Βασιλείου Επιστολή «Προς Χωροεπισκόπους»
Κανόνας Κγ΄ της Στ΄ Οικουμενικής
Κανένας Επίσκοπος ή Πρεσβύτερος ή Διάκονος της Αχράντου Κοινωνίας όταν μεταδίδει, να μην πάρει από τους μετέχοντες χρήματα ή άλλο είδος για να τους μεταλάβει. Διότι δεν αγοράζεται η ΧΑΡΙΣ, ούτε με χρήματα τον αγιασμό του Πνεύματος μεταδίδομεν, αλλά στους άξιους χωρίς καμία πανουργία μεταδίδομεν. Εάν κάποιος Κληρικός εμφανισθή να απαιτεί έστω και το ελάχιστο, να καθαιρείται επειδή ζήλεψε του Σίμωνα (του μάγου) την πλάνη και κακουργία.
"και ήλθε Νεεμάν εν ίππω και άρματι και έστη επι θύρας οίκου Ελισαιέ. Και απέστειλεν Ελισαιέ άγγελον προς αυτόν λέγων πορευθείς λούσαι επτάκις εν τω Ιορδάνη, και επιστρέψει η σάρξ σου σοι και καθαρισθήση...και εβαπτήσατο εν τω Ιορδάνη επτάκις ...και εκαθαρίσθη...και νυν λάβε την ευλογίαν παρά του δούλου σου, κι είπεν Ελισαιέ ζη Κύριος ....και παραβιάσατο αυτώ λαβείν , και ηπείθησε....εδίωξε Γιεζή οπίσω Νεεμάν...και έλαβε δύο τάλαντα αργυρίου ...και είπεν Ελισαιέ ουχί η καρδία μου επορεύθη μετά σου...κι νυν έλαβες το αργύριον Νεεμάν.......και η λέπρα Νεεμάν κοληθήσεται εν σοι ........ " [Βασιλιών Δ΄ 9]
Σχολιάζων ο Κήρυλλος Ιεροσολύμων το παραπάνω γράφει: "Πέπρακας του λεπρού την ίασιν, και κληρονομείς την λέπραν. Επλήρωσα, φησίν, εγώ το κέλευσμα του ειρηκότος μοι, δωρεάν λάβετε δωρεάν δότε, συ δε επώλησας την χάριν, απόδεξαι της πράσεως την υπόθεσιν"
Και θα κλείσω με του Ισαποστόλου Πατροκοσμά τα λόγια:
-Είνε πολλοί παπάδες εδώ; Κάμνετε τον κόπον, άγιοι ιερείς, νά σηκωθήτε επάνω νά ιδώ, είσθε πολλοί; Άγιοι ιερείς, μου κάμνετε μίαν χάριν, νά διαβάσωμεν ένα άγιο Ευχέλαιον, νά χρισθούν οί χριστιανοί οί αδελφοί μας;
— Όρισμός σου, άγιε του Θεού.
— Έχω φλωρία πολλά νά σας πληρώσω, μά δεν σας τά δίδω. θέλω χάρισμα, διότι με πληρωμήν δεν ενεργεί η Χάρις του Θεού, του Παναγίου Πνεύματος· διότι έτσι λέγει ό Χριστός μας: Χάρισμα σας έδωσα εγώ τήν χάριν μου, χάρισμα νά τήν δίδετε και σεις εις τους αδελφούς σας. Το κάμνετε, άγιοι ιερείς;
— Μάλιστα, άγιε του Θεού.
— Παρακαλώ και εγώ τους χριστιανούς και σας συγχωρούν διʼ αυτό το χάρισμα, θέλετε νά βάλω τους χριστιανούς νά σας συγχωρήσουν, ή δεν έχετε αμαρτίας; Και σας φιλεύω αύριον από ένα βιβλίον, όχι διά ληρωμήν, αλλά διά μίαν ευχήν.
— Όρισμός σου.
— Σάς παρακαλώ,χρισπανοί μου, νά είπητε διά τους αγίους ιερείς, οπού θά σας διαβάσουν το άγιον Ευχέλαιον, τρεις φοράς: Ό Θεός συγχωρήσοι και ελεήσοι αυτούς. Αν θέλετε και η αγιωσύνη σας ζητήσατε συγχώρησιν….
[+π. Χαράλαμπου Βασιλόπουλου Δ΄Διδαχή από το Βιβλίο "Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ"]
Δεν επιδέχονται όλα τα παραπάνω αντίρρηση και παρερμηνεία ως προς αυτό που με πολύ ένταση φωνάζουν: ΔΩΡΕΑΝ ΛΑΒΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΔΟΤΕ.
Ακόμη και το σόφισμα: πάρτε δωρεά δώστε δωρεά , καταπέφτει σαν σκέψη και λόγος από μόνο του...Διότι, αγαπητέ μου, λέγεται ΔΩΡΕΑ δηλαδή δωρίζεται, δεν μπορεί να πωληθεί. Τι πουλάς, λένε οι Πατέρες, τον Ατίμητο??? Ακόμη και χωρίς να τα ζητήσεις, ο Απόστολος Πέτρος και ο Ελισαίος δεν ζήτησαν τίποτα, αν πάρεις αυτό που σου δίνουν ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΙΜΩΝΙΑ, το τονίζει και ο Μέγας Βασίλειος: "ΕΓΙΝΕ ΠΩΛΗΣΙΣ...θα θεωρηθείτε πωλημένοι στο Σατανά...".
Αυτά....νομίζω περιττό να λέμε ξανά και ξανά τα ίδια....
Τέλος και τω Θεώ δόξα.
Γνώσεσθε την αλήθεια και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς
- dionysisgr
- Κορυφαίος Αποστολέας

inaapp, μιλας με θεολογο (konstantinoupolitis), σε περιπτωση που δεν το ειχες καταλαβει, στο λεω προς πληροφορηση σου.
Aλλο εαν συγκαταβαινει και μιλαει απλα, λαικα θα λεγαμε.
Αν τωρα βεβαια εισαι και εσυ θεολογος τοτε μαλλον εχουμε να κανουμε με μια επιστημονικη θεωρηση των πραγματων και απο μερους σου.
Και μιας και μιλαμε για θεολογια μπορεις να μου λυσεις την απορια αυτη που μου δημιουργηθηκε;
Αναφερεις: Έκτακτα (επίρρ.): εκτάκτως, κατ`εξαίρεση, εκτός προγράμματος (το εγραψες σχετικα με τα Χαρισματα αυτο;)
Kαι η ερωτηση ειναι: Εκτος προγραμματος τινος; inaapp;
Διακρινεις και αν ναι, με βαση ποια κριτηρια την χορηγηση της Θειας Χαριτος στον καθενα, καθως και την ταξη η οποια την χαρακτηριζει σε εκτακτη και μη;
Aλλο εαν συγκαταβαινει και μιλαει απλα, λαικα θα λεγαμε.
Αν τωρα βεβαια εισαι και εσυ θεολογος τοτε μαλλον εχουμε να κανουμε με μια επιστημονικη θεωρηση των πραγματων και απο μερους σου.
Και μιας και μιλαμε για θεολογια μπορεις να μου λυσεις την απορια αυτη που μου δημιουργηθηκε;
Αναφερεις: Έκτακτα (επίρρ.): εκτάκτως, κατ`εξαίρεση, εκτός προγράμματος (το εγραψες σχετικα με τα Χαρισματα αυτο;)
Διακρινεις και αν ναι, με βαση ποια κριτηρια την χορηγηση της Θειας Χαριτος στον καθενα, καθως και την ταξη η οποια την χαρακτηριζει σε εκτακτη και μη;
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
dionysisgr έγραψε:
Αδελφέ dionysisgr,
σχετικά με το πρώτο ερώτημα που έθεσες έχω να πω τα εξής: Αν παρατηρήσεις τις δυο τελευταίες μου δημοσιεύσεις, ενώ ήθελα να τονίσω κάποια βασικά σημεία των σκέψεών μου, να υπογραμμίσω αυτές και να τις "χρωματίσω", για κάποιο λόγο δεν μπόρεσα να το κάνω. Ίσως να οφείλεται σε σφάλμα της σελίδας, ή σε δικό μου. Αυτό που ήθελα να προσέξει κάποιος ήταν η λέξη ''κατ`εξαίρεση''. Παρόλ` αυτά δεν έσβησα τη λέξη ''προγράμματος'' και άφησα το λήμμα από το λεξικό, ως έχει.
Αν δεν αρέσει (ούτε σ`εμένα αρέσει) η λέξη "εκτός προγράμματος", τότε ας βάλλουμε στη θέση της τη λέξη "κατ`εξαίρεση" που σημαίνει "ιδιαίτερα", "κατ`εξοχήν".
Δεν ακούμε στη Θεία Λειτουργία το "Εξαιρέτως της Παναγίας Αχράντου, υπερευλογημένης, ενδόξου......."; Ιδιαίτερα δηλ., δεν ζητάμε τις πρεσβείες της Παναγίας;
Το Άγιο Πνεύμα όπως ξέρεις κι εσύ, Χαριτώνει όλη την κτίση. Όλη η κτίση δηλ. θεραπεύει, εκβάλλει δαιμόνια, καθαρίζει λεπρούς, κλπ; Όχι βέβαια, αυτό συμβαίνει μόνο με τους ανθρώπους. Όχι όμως με όλους. Υπάρχουν άγιοι οι οποίοι μπορεί να μην έχουν κάποιο από αυτά τα χαρίσματα, αλλά σίγουρα έχουν κάποια άλλα όπως: το χάρισμα των δακρύων, το χάρισμα της καρδιακής προσευχής, το χάρισμα της μετανοίας, το χάρισμα της μακροθυμίας κ.ο.κ Το Άγιο πνεύμα όπου θέλει πνεί. Έτσι δεν είναι; Οπότε μιλάμε για ιδιαίτερα χαρίσματα και όχι για "μη ιδιαίτερα". Και η Ιερωσύνη π.χ δεν είναι Δωρεά, Χάρισμα του Αγίου Πνεύματος; Είναι όλοι Ιερείς;
Η ίδια Χάρις του Θεού δεν αγκαλιάζει τα πάντα; Τα πάντα έχουν Ιερωσύνη;
Από τα αποτελέσματα των Θείων ενεργειών γνωρίζουμε τα διάφορα Χαρίσματα, καθώς και τις ιδιαιτερότητές τους.
Και αφού το Άγιο Πνεύμα "όπου θέλει πνεί", έχω απαντήσει ήδη στο τελευταίο σου ερώτημα.
Αν είμαι λάθος, παρακαλώ πολύ ας με διορθώσει κάποιος. Μπορεί να νομίζω πως τα ξέρω όλα. Δεν θέλω και δεν επιδιώκω κάτι τέτοιο, αλλά ότι κατανοώ, από αυτά που καμιά φορά μελετάω, αυτά και διατυπώνω.
Αδελφέ μου Iona,Ionas έγραψε: Αυτά....νομίζω περιττό να λέμε ξανά και ξανά τα ίδια....
Τέλος και τω Θεώ δόξα.
συμφωνώ μαζί σου, να δώσουμε ένα τέλος αφού δεν καταλήγουμε κάπου.
Να μην γράφουμε τα ίδια και τα ίδια. Ο καθένας με τις απόψεις του. Τελικά σε ένα πράγμα διαφωνούμε. Ας είναι η διαφωνία μας αυτή. Σεβαστές όλες οι απόψεις που εξέφρασαν οι αδελφοί. Μέσα από τον διάλογο-αντίλογο μαθαίνουμε και πλουτίζουμε τις εμπειρίες μας.
Τέλος και τω Θεώ δόξα.
- dionysisgr
- Κορυφαίος Αποστολέας

Αγαπητε inaapp, κατα πρωτον οχι μονο δεν απαντας στην ερωτηση μου τινος ειναι το προγραμμα και οι εκτακτες χορηγησεις της Χαριτος, αλλα με μπερδευεις περισσοτερο με την γενικη θεωρηση της θειας οικονομιας που επιχειρεις.
Εν πασει περιπτωση αστο δεν πειραζει, απλα να εχεις υποψιν σου επισης οτι η Ιερωσυνη ειναι αξιωμα και δεν ειναι χαρισμα.
Εχει βαθμους και Ιεραρχια, κατα τα αρχετυπα της ουρανιου ιεραρχιας, καθως και Αποστολικη διαδοχη που κρατα απο τον Μεγα Αρχιερεα Κυριο Ιησου Χριστον, κατα την ταξη Μελχισεδεκ και φτανει εως της συντελειας του Αιωνος.
Μπορει καλλιστα ενας Ιερεας να εχει στερηθει της Χαριτος για διαφορους λογους, ομως το αξιωμα του Ιερεως διατηρειται εσαει.
Αλλο Ιερατικο αξιωμα εις διακονιαν αλλο Θεια Χαρις μην τα συγχεουμε.
Χαρις μπορει να εχει και ενας λαικος, ενω ιερατικο αξιωμα οχι.
Επισης ενα τελευταιο και σε συγχαιρω για τους προβληματισμους σου, και που ασχολεισαι ενεργα με τετοια θεματα, ειναι το να προσπαθησεις να "διακρινεις" απο τα λεγομενα του συνομιλητη σου, εστω και αν μιλαει απλα, το γνωστικο του επιπεδο, αυτο ειναι χρησιμη τεχνη και πρεπει να ασχοληθεις με αυτο για να μην μπαινεις σε νερα που δεν πατωνεις.
Οπως δηλαδη εμεις που ενα θεμα, οταν δεν νιωθουμε τις δυναμεις μας, να μας κρατανε, μενουμε απ'εξω και προσπαθουμε να εντρυφησουμε και να μαθουμε, ετσι και εσυ, να πραττεις το ιδιο, και πολυ θα ωφεληθεις.
Φιλικα σου μιλαω μην με παρεξηγησεις.
Εν πασει περιπτωση αστο δεν πειραζει, απλα να εχεις υποψιν σου επισης οτι η Ιερωσυνη ειναι αξιωμα και δεν ειναι χαρισμα.
Εχει βαθμους και Ιεραρχια, κατα τα αρχετυπα της ουρανιου ιεραρχιας, καθως και Αποστολικη διαδοχη που κρατα απο τον Μεγα Αρχιερεα Κυριο Ιησου Χριστον, κατα την ταξη Μελχισεδεκ και φτανει εως της συντελειας του Αιωνος.
Μπορει καλλιστα ενας Ιερεας να εχει στερηθει της Χαριτος για διαφορους λογους, ομως το αξιωμα του Ιερεως διατηρειται εσαει.
Επισης ενα τελευταιο και σε συγχαιρω για τους προβληματισμους σου, και που ασχολεισαι ενεργα με τετοια θεματα, ειναι το να προσπαθησεις να "διακρινεις" απο τα λεγομενα του συνομιλητη σου, εστω και αν μιλαει απλα, το γνωστικο του επιπεδο, αυτο ειναι χρησιμη τεχνη και πρεπει να ασχοληθεις με αυτο για να μην μπαινεις σε νερα που δεν πατωνεις.
Οπως δηλαδη εμεις που ενα θεμα, οταν δεν νιωθουμε τις δυναμεις μας, να μας κρατανε, μενουμε απ'εξω και προσπαθουμε να εντρυφησουμε και να μαθουμε, ετσι και εσυ, να πραττεις το ιδιο, και πολυ θα ωφεληθεις.
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
dionysisgr έγραψε:Αγαπητε inaapp, κατα πρωτον οχι μονο δεν απαντας στην ερωτηση μου τινος ειναι το προγραμμα και οι εκτακτες χορηγησεις της Χαριτος, αλλα με μπερδευεις περισσοτερο με την γενικη θεωρηση της θειας οικονομιας που επιχειρεις.
Αγαπητέ dionysisgr,
κατά πρώτον σ`ευχαριστώ για τις συμβουλές σου και αλλοίμονο εάν σε παρεξηγούσα. Απαραίτητες οι διορθώσεις.
Απορώ όμως γιατί επιμένεις στο πρώτο ερώτημα. Στην προηγούμενη δημοσίευση απάντησα.
Αλλά από τα επόμενα που θα πω, ίσως γίνω πιό κατανοητός για όλες τις απορίες σου. Μπορεί η διατύπωση των όσο είπα προηγουμένως, να μην έτυχε και της καλύτερης έκφρασης. Εύχομαι κάπου να μπορέσω να πατώσω
κι εγώ.
Νικολάου Ματσούκα "Δογματική και Συμβολική Θεολογία Β' "
σελ. 489 κ.ε
Η λειτουργικότητα του Εκκλησιαστικού σώματος έχει μια κεντρική και αξονική χ α ρ ι σ μ α τ ι κ ή εξουσία........είναι το μυστήριο της Ιερωσύνης.
............Η ιερωσύνη λοιπόν είναι η εξουσιαστική (το αξίωμα που εννοείς) χ α ρ ι σ μ α τ ι κ ή δύναμη που συντρίβει.......................
Επομένως η ιερωσύνη μέσα στην Εκκλησία αποτελεί το χ ά ρ ι σ μ α της κυβέρνησης που δίνει ο Χριστός στα μέλη της κοινωνίας του.............
Η ιερατική, η βασιλική, και η προφητική εξουσία (τα αξιώματα που εννοείς)
είναι μια ποικιλία χ α ρ ι σ μ ά τ ω ν στην εκκλησιαστική ζωή, γιατί ο Χριστός έχει συνενωμένες αυτές τις εξουσίες που κάνουν αρμονική και χαρισματική την κοινωνία του σώματος. Η χ α ρ ι σ μ α τ ι κ ή εξουσία της ιερωσύνης,...........συγκροτεί όλο το σώμα και διακλαδίζεται σε γενική και ειδική ιερωσύνη............... Μέσα σε τούτη τη γενική ιερωσύνη φύεται το
ΕΙΔΙΚΟ ΧΑΡΙΣΜΑ που το έχουν με τη χειροτονία ο επίσκοπος, ο πρεσβύτερος και ο διάκονος. Η ε ι δ ι κ ή ιερωσύνη του επισκόπου, του πρεσβυτέρου και του διακόνου είναι χ α ρ ι σ μ α τ ι κ ή λειτουργία.....
Άλλωστε το ε ι δ ι κ ό αυτό χ ά ρ ι σ μ α ενεργοποιείται μόνο μέσα στο σώμα της εκκλησίας, στο σύνολο του λαού..........Γι`αυτό το χ ά ρ ι σ μ α της ιερωσύνης .............. Πρόκειται κατά βάση για μια μετοχή του λαού στην ιερωσύνη του Χριστού, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν έχει το ε ι δ ι κ ό χ ά ρ ι σ μ α της ιερωσύνης.................... Πάντως για τη <<φυσιολογία>> αυτού του σώματος (Εκκλησία) οφείλει κανείς να επισημάνει ότι το βάπτισμα το χρίσμα και η ιερωσύνη, ως ΧΑΡΙΣΜΑΤΑ που συγκροτούν την ύπαρξη καθ`εαυτή, είναι μυστήρια μη επαναλαμβανόμενα.......
Αυτά τα λίγα περί ιερωσύνης. Κάτι ακόμα: Εφόσον λές ότι η Ιερωσύνη είναι αξίωμα και όχι χάρισμα (απομονώνεις το αξίωμα από το χάρισμα), κατανοείς τη διαβάθμιση της Ιεραρχίας (ιερωσύνης) και της Ουράνιας Ιεραρχίας, ως διακρίσεις προνομιακές και όχι χαρισματικές. σελ. 183.....Οι ανώτερες τάξεις δεν κρατούν το φωτισμό και τον αγιασμό για τον εαυτό τους, αλλά τον μεταβιβάζουν στις κατώτερες...........Πρόκειται για ένα συμπαντικό ενιαίο και χ α ρ ι σ μ α τ ι κ ό σώμα (Θεοτόκος, Αγγελικά Τάγματα, άγιοι, χαρισματούχοι, όλα τα μέλη του σώματος του Χριστού, όλη η κτιστή πραγματικότητα) σε σχέση με την ουσιοποιό, ζωοποιό κ.λ.π
Επέτρεψέ μου να αναφερθώ και σ`αυτό που είπες, ότι ένας ιερέας μπορεί να στερηθεί της Χάριτος αλλά διατηρεί το αξίωμα εσαεί. Άποψή μου είναι
η εξής: το αξίωμα δεν έχει καμιά αξία άνευ χάριτος. Τα χάνει και τα δύο (εφόσον βρίσκονται σε μια λειτουργικότητα) αλλά το Άγιο Πνεύμα έχει αφήσει την "σφραγίδα" του στη καρδιά του "πεπτωκότως" ιερέως, κατά παρόμοιο τρόπο όπως με τη Βάπτιση. Γι`αυτό τονίζω τα ιδιαίτερα χαρίσματα, αυτά που έλεγα τα περί "κατ`εξαίρεση".
Παρακάτω ελπίζω να λύσω τυχόν απορίες σχετικές με αυτό που σε μπέρδεψε (ίσως δικαιολογημένα γιατί δεν τα διατύπωσα όπως θα έπρεπε),
όπως το λές "γενική θεώρηση της Θείας Οικονομίας"
Στον ίδιο τόμο σελ 180-186
.......Ωστόσο στην κτίση υπάρχει μια τέτοια καταρχήν διαβάθμιση, ώστε η μετοχή κάθε περιοχής στις Θείες ενέργειες να είναι δ ι α φ ο ρ ε τ ι κ ή , οπότε και τα α π ο τ ε λ έ σ μ α τ α δ ι α φ ο ρ ε τ ι κ ά (είχα πει ότι από τα αποτελέσματα των θείων ενεργειών γνωρίζουμε τα διάφορα χαρίσματα, κάτι που θα φανεί και παρακάτω). Όμως όλη η κτιστή πραγματικότητα μετέχει στις θείες ενέργειες............Σ`αυτή την οντότητα (εννοεί τη σύνολη κτίση) κατά τάξεις και περιοχές εκδηλώνονται οι αδιάκοπες κινήσεις, η ποικιλία των χ α ρ ι σ μ ά τ ω ν και οι μεταδόσεις των φωτιστικών και αγιαστικών δυνάμεων. ...........Έτσι η μια και αδιαίρετη και κοινή άκτιστη ενέργεια της τρισυπόστατης μονάδας πληθύνεται κατά τις δεκτικότητες των όντων (στη συνέχεια γίνεται λόγος για την ουσιοποιό, ζωοποιό, σοφοποιό, και θεοποιό ενέργεια)..........σελ. 182 ......όλη η κτιστή πραγματικότητα είναι εικόνα της τρισυπόστατης μονάδας, αλλά η μετοχή των διαφόρων τάξεων και περιοχών στις θείες ενέργειες ποικίλει κατά τη δεκτικότητά τους.
σελ.470....Η ορθόδοξη θεολογία ως χάρη θεωρεί τη θεία ενέργεια που συνδέεται με τις λειτουργίεςτου σώματος της κοινότητας, δηλ., με τα χαρίσματα................Η χάρη ή καλύτερα οι χάριτες είναι αυτό που λέει ο Απόστολος Παύλος ως <<διαιρέσεις χαρισμάτων>>.....
Εδώ σταματώ, γιατί τάπαιξα
Καλό ξημέρωμα. [/u]
-
konstantinoupolitis
- Κορυφαίος Αποστολέας

Το έχω ξαναπεί και θα το λέω όσο χρειάζεται: Δεν κρίνουμε κατ΄όψιν αλλά κατα τη δικαία κρίσι.
Δεν επικαλούμαι γενικά την ιδιότητά μου, πολύ περισσότερο που επαγγελόμαστε την εκκλησία ως ζώσα και χαρισματική πέρα απο πτυχία, ακαδημαϊκές αναγνωρίσεις και άλλα συναφή.
Αν αναγκάστηκα αυτή τη φορά να το κάνω, το έκανα όχι για να προκρίνω μη έχοντας επιχειρήματα την θέση μου, σαν να λέω "πεφίμωσο ραββίνος ειμί".
Επικαλέστηκα τις ιδιότητές μου γιατί αναξίως μεν ανήκω στην κατηγορία εκείνων των πιστών που είμαι πίσω και όχι μπροστά απο το τέμπλο. Και όσα ξέρει ο νοικοκύρης.....
Ως εκ τούτου δεν στηρίζομαι αποκλειστικά στο τί μου λένε αλλά βλέπω και ιδίοις όμμασι...
Συμπτωματικά πριν απο 1 1/2 ώρα ήμουν με ιερέα σπίτι μου και σε ένα σπίτι για τρισάγιο. Είχαμε ανάλογη κουβέντα. Μου έλεγε πως φτάσαμε, λοιπόν, στην Αθήνα σε σημείο, που να απαιτούνται για ένα τρισάγιο επι του μνήματος 100 € ή να συμπεριλαμβάνεται το "τυχερό" στα συνολικά έξοδα του Γραφείου Κηδειών. Ναί καλά ακούσατε, ζήτησε Γραφείο απο γνωστό μας 300 € εξτρά για την αμοιβή των κληρικών! Και ναι μεν αποκλείεται ιερέας να ζητάει τόσα χρήματα, εννοώ πως το Γραφείο τα φούσκωσε αρκετά, ωστόσο πού θα πάει αυτή η κατάσταση;
Δεν επικαλούμαι γενικά την ιδιότητά μου, πολύ περισσότερο που επαγγελόμαστε την εκκλησία ως ζώσα και χαρισματική πέρα απο πτυχία, ακαδημαϊκές αναγνωρίσεις και άλλα συναφή.
Αν αναγκάστηκα αυτή τη φορά να το κάνω, το έκανα όχι για να προκρίνω μη έχοντας επιχειρήματα την θέση μου, σαν να λέω "πεφίμωσο ραββίνος ειμί".
Επικαλέστηκα τις ιδιότητές μου γιατί αναξίως μεν ανήκω στην κατηγορία εκείνων των πιστών που είμαι πίσω και όχι μπροστά απο το τέμπλο. Και όσα ξέρει ο νοικοκύρης.....
Ως εκ τούτου δεν στηρίζομαι αποκλειστικά στο τί μου λένε αλλά βλέπω και ιδίοις όμμασι...
Συμπτωματικά πριν απο 1 1/2 ώρα ήμουν με ιερέα σπίτι μου και σε ένα σπίτι για τρισάγιο. Είχαμε ανάλογη κουβέντα. Μου έλεγε πως φτάσαμε, λοιπόν, στην Αθήνα σε σημείο, που να απαιτούνται για ένα τρισάγιο επι του μνήματος 100 € ή να συμπεριλαμβάνεται το "τυχερό" στα συνολικά έξοδα του Γραφείου Κηδειών. Ναί καλά ακούσατε, ζήτησε Γραφείο απο γνωστό μας 300 € εξτρά για την αμοιβή των κληρικών! Και ναι μεν αποκλείεται ιερέας να ζητάει τόσα χρήματα, εννοώ πως το Γραφείο τα φούσκωσε αρκετά, ωστόσο πού θα πάει αυτή η κατάσταση;
- dionysisgr
- Κορυφαίος Αποστολέας

inaapp, συνεπως με το να αποτυπωνεις τα παραδεδομενα και αυτονοητα, συμφωνεις μαζι μου οτι, η λαθεμενη διατυπωση σου, προξενησε αυτην την νοηματικη παρεξηγηση, και αρα η προσκαιρη μας διαφωνια, θεωρειται ληξασα.
Περαν αυτου, οπως θα δεις, η ειδες ηδη, ο konstantinoupolitis, φροντιζει να μας προσγειωσει αποτομα απο τις υψηλες θεωρητικες μας "πτησεις" επι των θεολογικων, και να μας καταδειξει την απτη και σκληρη πραγματικοτητα, που επικρατει στις μερες μας, ως σημαδι εσχατιάς, οχι απλα ημερολογιακης, και συν-τελειακης, αλλα μαλλον πνευματικης, που ειναι και το χειροτερο απο τα δυο προηγουμενα.
Ας ελπισουμε τουλαχιστον οτι δεν αφορα αυτο την πλειοψηφια, και το πιστευω αυτο, των κληρικων, αλλα καποια μεμονωμενα "στελεχη" της Εκκλησιας μας.
Ομως και η κοινωνια ως μητρα των στελεχων αυτων εχει και την περισσια ευθυνη.
Γιατι για τους καρπους τους πικρους, το δεντρο κυριως ευθυνεται και οχι τοσο οι ιδιοι.
Περαν αυτου, οπως θα δεις, η ειδες ηδη, ο konstantinoupolitis, φροντιζει να μας προσγειωσει αποτομα απο τις υψηλες θεωρητικες μας "πτησεις" επι των θεολογικων, και να μας καταδειξει την απτη και σκληρη πραγματικοτητα, που επικρατει στις μερες μας, ως σημαδι εσχατιάς, οχι απλα ημερολογιακης, και συν-τελειακης, αλλα μαλλον πνευματικης, που ειναι και το χειροτερο απο τα δυο προηγουμενα.
Ας ελπισουμε τουλαχιστον οτι δεν αφορα αυτο την πλειοψηφια, και το πιστευω αυτο, των κληρικων, αλλα καποια μεμονωμενα "στελεχη" της Εκκλησιας μας.
Ομως και η κοινωνια ως μητρα των στελεχων αυτων εχει και την περισσια ευθυνη.
Γιατι για τους καρπους τους πικρους, το δεντρο κυριως ευθυνεται και οχι τοσο οι ιδιοι.
konstantinoupolitis έγραψε:Το έχω ξαναπεί και θα το λέω όσο χρειάζεται: Δεν κρίνουμε κατ΄όψιν αλλά κατα τη δικαία κρίσι.
Συμπτωματικά πριν απο 1 1/2 ώρα ήμουν με ιερέα σπίτι μου και σε ένα σπίτι για τρισάγιο. Είχαμε ανάλογη κουβέντα. Μου έλεγε πως φτάσαμε, λοιπόν, στην Αθήνα σε σημείο, που να απαιτούνται για ένα τρισάγιο επι του μνήματος 100 ? ή να συμπεριλαμβάνεται το "τυχερό" στα συνολικά έξοδα του Γραφείου Κηδειών. Ναί καλά ακούσατε, ζήτησε Γραφείο απο γνωστό μας 300 ? εξτρά για την αμοιβή των κληρικών! Και ναι μεν αποκλείεται ιερέας να ζητάει τόσα χρήματα, εννοώ πως το Γραφείο τα φούσκωσε αρκετά, ωστόσο πού θα πάει αυτή η κατάσταση;
Για το τελευταίο που είπες τι να πώ; Χάλια; Ξεφτίλα; Χέσ...; Σκ....ά; Συγγνώμη κιόλας, αλλά αν ακούω τέτοιες ........ ,άστο καλύτερα, εξοργίζομαι και δαιμονίζομαι. Δυστυχώς αυτά βλέπει ο απλός κόσμος και τους πέρνει μπάλα όλους.
Που θα πάει αυτή η κατάσταση; Θα σου πώ γιατί το γνωρίζω. Κατά ΔΙΑΟΛΟΥ. Εκεί θα πάμε όλοι. Αλλά αφού τα ανέχεται ο Θεός, πρός το παρόν, τότε ας τα ανεχθούμε κι εμείς.
Φίλε Konstantinoupolitis, αναφορικά με το πρώτο που είπες, ότι η κρίση μας πρέπει να είναι δίκαια, πράγμα που μας βρίσκει όλους σε συμφωνία, μου έρχεται ο εξής λογισμός: πόσο δίκαιοι όμως είμαστε για να κρίνουμε, όπως δίκαια κρίνει ο Χριστός; Είμαστε χριστοί; Ακόμα και αν είμαστε, τι μπορούμε να πετύχουμε που να αλλάξει μια τέτοια κατάσταση; Πάθη έχουμε πολλά. Το ίδιο και οι Ιερείς.
Σκέφτομαι και λέω: Τουλάχιστον σε τέτοιες περιπτώσεις μήπως πρέπει να κλείνουμε τα μάτια μας, όχι για να μη σκανδαλιζόμαστε εμείς, αλλά περισσότερο για τους άλλους; Υπάρχει που υπάρχει αυτή η πνευματική πτώση, όχι μόνο εντός Ελλάδος αλλά και παγκοσμίως, μπορεί, λέω, η ''υπομονή'' του απλού λαού να σηκώνει και άλλα σκάνδαλα επί σκανδάλων; Οπότε, μήπως πρέπει να τα σκεπάζουμε και να μην τα θρέφουμε;