Αγαπητέ φίλε μου, έχω κι εγώ Αγιασμό πολλών ετών και δεν αμφιβάλω και πίνω άφοβα. Αλλά έχει και καθολικός φίλος μου πολλών ετών και πάλι δεν παθαίνει κάτι.Harrys1934 έγραψε:Φίλε oceangr2 Θέλεις να πεις ότι φτάνει να πιστεύεις στον Θεό και δεν έχει σημασία που ανίκεις; Ναι και τα δαιμόμνια πιστεύουν στον Θεό, μα τα πιάνει φόβος καο τρόμος μόνο στην σκέψη. Μεθαύριο έχουμε των Φώτων που αγιάζουν τα νερά. Ρωτησε την μητέρα σου που έχει βάλει τον Αγιασμό που πήρε πέριση και κοίταξε τον αν είναι καλός. Και άμα βεβαιωθείς ότι είναι εντάξη πιέστον με μία ευχή που θα κάνεις να σε φωτίσει να μπεις στον σωστό δρόμο, γιατί αλλιώς είσαι Ορθόδοξος μόνο στην ταυτότητα. ¨Εχω Αγιασμό για -17- χρόνια τι λες είναι καλός πίνεται; ¨Εχω αντίδωρο που μου το έφερε ένας φίλος από τον Ναό της ανστάσεως θα είναι πάνω από -15-χρόνα, και φυσικά θα πεπρεπε να έχει σκουληκιάσει, και όμως είναι ολοκάθαρο. Οι Καθολικοί κάνουν αγιασμό, αλλά για να έχουν χάσει την χάρη του Θεού για να το διατηρίσουν λίγες μέρες μόνο, όχι μήνες και χρόνια, βάζουν αλάτι μέσα. Το ¨Αγιο Φως της Αναστάσεως το Πάσχα γιατί δεν βγένει στους άλλους γενικά και βγένει μόνο στους Ορθόδοξους; Εσύ που ζεις έστω φαινομενικά σαν ορθόδοξος και δυσκολεύεσε να τα νιώσεις να τα πιστέψεις, γιατί ίσως (μάλον) διαβάζεις λάθος βιβλία . Πόσο μάλον δίσκολο είναι σε έναν των αιρέσεων να τον φέρεις κοντά. ¨Οτι βιβλία έχεις και διαβάζεις ρίχτα στην θάλασσα γιατί είναι του Νίτσε του Καζαντζάκη και το ίδιο συνάφι. ¨Οσο κρατάς αυτά τα βιβλία δεν θα δείς ποτέ την αλήθεια . Αυτό είναι το συμφέρον σου, το συμφέρον της ψυχής που είναι αθάνατη, και από εσένα εξαρτάτε αν αυτή η ψυχή ζει αιώνια στο φως ¨η στο σκοτάδι Με συνχψρείς που τα γράφω αντίθετα από ότι ήθελες να ακούσεις, αλλά καλίτερα είναι το τσίμπιμα του φίλου, παρα το φιλί του εχθρού.
Πιστεύω και στον Άγιο Φως και στους Αγίους μας, όμως δεν μπορώ να κατακρίνω αδελφό μου, συνάνθρωπό μου επειδή γεννήθηκε απο αλλόδοξη οικογένεια και γαλουχήθηκε έτσι. Όλοι είναι τέκνα του Θεού και οφείλουμε να τους αγαπάμε και να τους σεβόμαστε ως αδελφούς.
Οι πρώτοι Άγιοι της πίστης μας που θεμελίωσαν τον Χριστιανισμό, την εκκλησία του Χριστιανισμού ήταν προ σχίσματος γι αυτό και οι δυτικοί τους λατρεύουν ομοίως με εμάς.
Μετά το σχίσμα αν κάποιοι Άγιοί μας έγραψαν κάτι τις παραπάνω για αιρέσεις, το έκαναν για να μην καταπιεί ο Παπισμός την ορθοδοξία και δικαίως το έπραξαν εκείνη την εποχή μιας και ο παπισμός συμβόλιζε τον μεσαίωνα, την επικοινωνία με δαιμόνια και τον υλισμό με αμύθητα πλούτη βουτηγμένα στο αίμα.
Αυτό δεν σημαίνει οτι είναι άπιστοι (και δεν μιλάω για τον κλήρο αλλά για τους πιστούς) και ο Παράκλητος όπως και στην Ορθόδοξη εκκλησία, έτσι και σε κάποια αίρεση με πεπλανημένους πιστούς, λόγω αγάπης προς τα τέκνα του Τριαδικού μας Θεού, Αγιάζει και το ύδωρ και ευλογεί όλα τα μυστήρια, και επαναλαμβάνω για τους πιστούς στον Θεό και όχι για το δόγμα.
Δεν ξέρω αν μπορείς να με καταλάβεις, αυτό που σώζει είναι η Αγάπη, η συγχώρεση και η Πίστη στον Θεό. Τα δόγματα και οι κανόνες είναι ανθρώπινα.