Όταν σβήνει το καντήλι

Διάφορα Θέματα που δεν μπορούν να είναι σε άλλη κατηγορία

Συντονιστής: Συντονιστές

Βασίλειος
Νέο Μέλος
Νέο Μέλος

Re: OTAN ΣΒΗΝΕΙ ΤΟ ΚΑΝΤΗΛΙ

Δημοσίευση από Βασίλειος »

Σας ευχαριστώ πολύ όλους σας για την ευλογημένη συζήτηση :smile: και όλα όσα επικοδομητικα ο καθένας σας έθεσε!!!
Τελευταία αμέλησα το καντηλάκι μου...αλλά από δω και πέρα θα με πιο επιμελής!!

Λίγα ακόμη:_

Το Καντήλι
Η λέξη καντήλι προέρχεται από τη λατινική candela=κερί.

Στη χριστιανική Εκκλησία το Καντήλι τοποθετείται μπροστά στις άγιες εικόνες. Αυτό που τοποθετείται μπροστά στον Εσταυρωμένο, μέσα στο Ιερό Βήμα, διατηρείται πάντοτε αναμμένο και γι' αυτό λέγεται «ακοίμητο» Καντήλι.

Ένα Καντήλι τοποθετείται επίσης στο εικονοστάσι του σπιτιού και ανάβεται κάθε μέρα, σύμφωνα με την ορθόδοξο παράδοση.

Μια συνήθεια που διατηρεί τον βαθύ χριστιανικό συμβολισμό της με το Φώς του Χριστού που φωτίζει κάθε άνθρωπο, που θερμαίνει την ελπίδα και που παρηγορεί και συντροφεύει στις ατέλειωτες ώρες της μοναξιάς.

Το άναμμα του καντηλιού ενέχει τον συμβολισμό ότι προσφέρεται ως θυσία σεβασμού και τιμής προς τον Θεό και τους Αγίους του. Συμβολίζει επίσης, το φώς του Χριστού που φωτίζει κάθε άνθρωπο, καθώς επίσης συμβολίζει και το γνωστό παράγγελμα του Κυρίου μας ότι πρέπει να είμαστε, οι χριστιανοί, τα φώτα του κόσμου.

Το έλαιον, το λάδι δηλ. που καίει στα καντήλια μας, “τον του Θεού υπεμφαίνει έλαιον” γράφει ο Άγ. Συμεών Θεσσαλονίκης, το έλεος του Θεού που φανερώθηκε όταν η περιστερά του Νώε επέστρεψε στην Κιβωτό για να σημάνει την παύση του κατακλυσμού, έχοντας στο ράμφος της κλάδο ελαίας, ή όταν ο Ιησούς, καθώς επροσηύχετο εκτενώς, επότιζε με τους θρόμβους του ιδρώτος του την ελιά, κάτω από τα κλαδιά της οποίας γονάτισε την μαρτυρική εκείνη νύχτα, στο Όρος των Ελαιών.Βέβαια, όλοι ξέρουμε πως απείρως ανώτερος του υλικού φωτισμού είναι ο εσωτερικός, αγιοπνευματικός φωτισμός. Έγραφε λοιπόν ο Θεοφόρος Πατήρ Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός : “Φωτίσωμεν…γλώσσαν” και συμπληρώνει ο σχολιαστής του : Επετεύχθη τούτο ;

Το λάδι συμβολίζει το άπειρο έλεος του Θεού, αλλά και τα κανδήλια συμβολίζουν την Εκκλησία που είναι μεταδοτική Θείου ελέους και φωτιστική. Συμβολίζουν βέβαια τους ίδιους τους αγίους που το Φώς τους έλαμψε, κατά το λόγο του Κυρίου, «έμπροσθεν των ανθρώπων, όπως ίδωσι τα καλά έργα και δοξάσωσι τον Πατέρα τον εν τοίς ουρανοίς».

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει οι Ορθόδοξοι να ανάβουμε το καντήλι όπως για παράδειγμα

για να μάς θυμίζει την ανάγκη για προσευχή,
για να φωτίζει το χώρο και να διώκει το σκότος όπου επικρατούν οι δυνάμεις του κακού,
για να μάς θυμίζει ότι ο Χριστός είναι το μόνο αληθινό Φώς και η πίστη σε Αυτόν είναι Φώς,
για να μάς θυμίζει ότι η ζωή μας πρέπει να είναι φωτεινή,
για να μάς θυμίζει ότι όπως το καντήλι απαιτεί το δικό μας χέρι για να ανάψει έτσι και η ψυχή απαιτεί το χέρι του Θεού, τη Χάρη Του δηλαδή,
για να μάς θυμίζει ότι πρέπει το θέλημά μας να καεί και να θυσιαστεί
για την αγάπη προς το Θεό κ.ά.
Εννοείται, βέβαια, ότι το λάδι των καντηλιών πρέπει να είναι ελαιόλαδο και μάλιστα όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητος. Άλλωστε ο Κύριος προσευχήθηκε στον κήπο των Ελαιών και ο ναός με τα κανδήλια μετατρέπεται σε νέο κήπο και ελέους (λαδιού) και Ελέους Θεϊκού Το λάδι τους μας θυμίζει την ευσπλαχνία του Θεού και το φως τους στη ζωή μας, που πρέπει να είναι φωτεινή και άγια.

Η φωτοχυσία του ναού συμβολίζει το θείο φως της παρουσίας του Θεού που φωτίζει τις καρδιές όχι μόνο των νεοφώτιστων αλλά και όλων των χριστιανών. Ο Κύριος φανέρωσε αυτή τη μεγάλη αλήθεια για τον εαυτό Του με τα ακόλουθα λόγια: "Εγώ ειμι το φως του κόσμου" (Ιωάν.8/η: 12). Είναι φως όχι μόνο λόγω της φωτεινής διδασκαλίας Του, αλλά κυρίως λόγω της φωτεινής παρουσίας Του. Αυτό επιβεβαιώνεται κυρίως από τη θαυμαστή Μεταμόρφωσή Του, όπου "έλαμψε το πρόσωπον αυτού ως ο ήλιος, τα δε ιμάτια αυτού εγένετο λευκά ως το φως" (Ματθ.17/ιζ: 2).

Στο Σύμβολο της Πίστεως ο Υιός του Θεού παρουσιάζεται ως "φως εκ φωτός". Στην ακολουθία του Εσπερινού επίσης ο υμνογράφος παρουσιάζει τον Κύριο ως "φως ιλαρόν". Και οι χριστιανοί με τα μυστήρια της Εκκλησίας και τον πνευματικό τους αγώνα μπορούν να δεχθούν το φως της χάριτος του Αγίου Πνεύματος και να το ακτινοβολούν με τη ζωή τους.

Στην "επί του όρους" ομιλία ο Κύριος συμβουλεύοντας τους μαθητές Του είπε: "Υμείς εστε το φως του κόσμου.... ούτω λαμψάτω το φως υμών έμπροσθεν των ανθρώπων, όπως ίδωσιν υμών τα καλά έργα και δοξάσωσι τον πατέρα υμών τον εν τοις ουρανοίς" (Ματθ 5/ε: 14-16). (Δηλαδή: Εσείς είστε το φως του κόσμου... έτσι να λάμψει το φως σας μπροστά στους ανθρώπους για να δουν τα καλά σας έργα και να δοξάσουν τον πατέρα σας τον επουράνιο). Εδώ φαίνεται καθαρά ότι το φως των μαθητών του Χριστού είναι τα καλά έργα της αγιοπνευματικής ζωής τους. Οι άγιοι στην άλλη ζωή θα ομοιάσουν με τον Κύριο, θα γίνουν "θεοί κατά χάριν". Αυτό το εκφράζει ο Κύριος καθαρά με τα προφητικά λόγια Του: "Τότε οι δίκαιοι εκλάμψουσιν ως ο ήλιος εν τη βασιλεία του πατρός αυτων" (Ματθ. 13/ιγ: 43).

«Αν όλοι οι άνθρωποι αγαπούσαν και αγαπιόνταν, κανείς δεν θα μπορούσε να αδικήσει κανένα» (Αγ. Ιω. Χρυσόστομος P . G . 61,271)
«Αν όλοι οι άνθρωποι αγαπούσαν και αγαπιόνταν, κανείς δεν θα μπορούσε να αδικήσει κανένα» (Αγ. Ιω. Χρυσόστομος P . G . 61,271)
Merkourios
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από Merkourios »

Παρακολούθησα κάποια σχόλια αγαπητών αδελφών καθώς καί κάτι διαμάχες, ελπίζω φιλικές καί άσπονδες.

Τώρα, να προσθέσω καί κάτι ακόμη:

Όταν θέλουμε να πλύνουμε τό καντήλι τότε τό γεμίζουμε νερό ( τό λάδι τό έχει ήδη κάψει) καί τό πρώτο αυτό νερό τό ρίχνουμε στόν κουβά με τό πλανιδούρι. Μετά τό πλένουμε κανονικά μέ απορυπαντικό κι΄άν έχει πιάσει γλίτσα τό τρίβουμε μέ ένα σύρμα πιάτων τό οποίο τό έχουμε αποκλειστικά γι΄ αυτό τον σκοπό. Τό πλένουμε φυσικά στό νεροχύτη ( λόγω πολυκατοικίας).

Εάν φοράμε οδοντικό μηχάνημα καί έχουμε κοινωνήσει, ξεπλένουμε το μηχάνημα αυτό επάνω στόν κουβά ( πού παίζει ρόλο χωνευτηρίου), τό φυλάμε κάπου ξεχωριστά καί την άλλη μέρα πλένουμε τα δόντια μας και το φοράμε.

Κανονικά το καντήλι πρέπει να καίγεται όλο το 24ωρο, καί άν μπορούμε άς χαλάμε κι΄ έναν τενεκέ καθαρό λάδι το χρόνο γιά τόν Κύριο. Μή ανησυχούμε, θά μάς τό δώσει απ΄ αλλού...

Εάν θέλουμε νά κρατήσουμε τό Άγιο Φώς στό σπίτι μας άς πάρουμε μιά μικρή λαμπίτσα μέ παραφινέλαιο εσωτερικού όμως χώρου πού δέν μυρίζει ( των εξωτερικών χώρων μυρίζουν πετρέλαιο ), καί άς το κρατάμε εφεδρικό μή σβύσει τού καντηλιού ( πού κι΄ αυτό καίει μέ Άγιο Φώς ).

Οί λάμπες αυτές δέν καίνε, δυστυχώς, καθαρό λάδι πού είναι παχύ, καί γι΄ αυτό σβήνουν. Έχω τώρα τό Άγιο Φώς στό σαλόνι μου από τό Πάσχα πού μάς πέρασε...

Έχω βρεί μιά μάρκα πού δέν μυρίζει, FARMALIGHTE καί τά 750ml κάνουν κάπου 4 ευρώ. Νά τήν καίμε πολύ χαμηλά, γιά να μάς βγάλει 1 μήνα τουλάχιστον.

Θεώρησα σκόπιμο νά γράψω κάποια πρακτικά πράγματα καί άν σάς κούρασα "ήμαρτον" καί συγγνώμη...

Merkourios
Άβαταρ μέλους
vasilikirimp
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από vasilikirimp »

Θα ξεκινήσω με το χαιρετισμό μου προς το φίλο μας το Διονύση που κάναμε "μαύρα μάτια " να τον διαβάσουμε και πάλι.

Λόγω της νηπιακής μου τάξης στα θέματα θρησκείας λειτουργώ πιο αυθόρμητα και πιο απλά .
Με λίγα λόγια ανάβω το καντηλάκι μου χωρίς να σκεφτώ όλη τη διαδικασία που αναφέρθηκε απο την αρχή του πόστ.
Δε σημαίνει ότι πετώ τα φυτιλάκια αλλά δεν είμαι τόσο σχολαστική τουλάχιστον μέχρι σήμερα γιατί δε το γνώριζα αλλά και δεν έτυχε να το συζητήσω με κάποιον ώστε να μου δώσει κατευθυντήριες γραμμές.
Ότι νοιώθω ότι θέλω να κάνω και να προσφέρω το κάνω και δεν έχω δεύτερη σκέψη , το να μου γεννηθεί η απορία δε το θεωρώ και τόσο αποκαρδιωτικό.
Διαβάζοντας πολλές φορές και συγκεκριμένα σε αυτό το πόστ ένοιωσα ότι μάλλον κάτι κάνω λάθος ( βέβαια ο μόνος που εμπιστεύομαι και στον μόνο που θα ρωτήσω και με βάση τα λεγόμενά του θα πράξω είναι ο πνευματικός μου ) και αυτομάτως μου ήρθε και αυτή η ερώτηση στο μυαλό , σχετικά με το κομποσχοίνη .
Απλά την εθεσα τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο. Εγώ προσωικά το κομποσχοίνη το χρησιμοποιώ πολύ - πάρα πολύ - και έτσι χαλάω και κομποσχοίνια μου κόβονται - ως τώρα τα έχω φυλαγμένα σε ένα κουτί - απλά ορμώμενη απο το θέμα που άνοιξε ρώτησα.
Εξάλλου αν κάποιος διαβάσει την άποψή μου σε κάποιο πόστ περί θυσιών και το να τάζει κανείς κάτι θα δει ότι βροντοφωνάζω πως ( για μένα )
Στο Θεό δε σηκώνεις τα χέρια για να κάνεις ανταλλαγή συμφωνιών ή να ζητάς κάτι απλά και μόνο να λές ευχαριστώ , ένα μεγάλο ευχαριστώ καθημερινά , και ότι προσφέρεις , ότι κάνεις απο πλευράς σου το κάνεις γιατί το θέλεις όχι για " επαγγελματική συμφωνία ".
Και βγάζοντας και αυτό λοιπόν μέσα απο τη καρδιά μου θα εστιάσω και σε ένα ακόμη σημείο , το σημείο των ερωτήσεων , ναι μου αρέσει να γεννιούνται απορίες και να ψάχνω τις απορίες και κάθε φορά φτάνοντας στο κομβικό σημείο της επίλυσης ή της περιπλοκότητας μιας απορίας που δε βρ΄΄ισκει λύση τότε η Πίστη μου γίνεται πιο δυνατή ,να σας πω το γιατί ;
Γιατί συνειδητοποιώ για ποιό Λόγο αγαπώ τόσο πολύ το Θεό μας , το Χριστό μας , τη Παναγίτσα μας.
Η λέξη κλειδί για μένα είναι η συνειδητή συνειδοποίηση !

Κατάντησα να είμαι όπως ο Μικρούτσικος στη τηλεόραση που βγάζει τα της ψυχής του να είμαι εγώ στο φόρουμ. :oops: :oops: :oops:

Και αυτά τα αναφέρω απλά και μόνο διότι εγώ απο όλους σας μαθαίνω και εσείς σίγουρα δε μαθαίνετε τίποτα από μένα - έχετε όμως έναν συνομιλητή που αν και πίσω απο γράμματα και ψευδώνυμα είναι αυτό που πραγματικά έχει μέσα του - με τις όποιες απορίες !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Άβαταρ μέλους
vasilikirimp
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

συνειδητή συνειδητοποίηση = λόγω βιασύνης έκανα λάθος στο πιο πάνω κείμενο
Άβαταρ μέλους
panosgreece
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από panosgreece »

vasilikirimp έγραψε:εγώ θέλω να ρωτήσω και κάτι άλλο

όταν σπάει ή χαλάσει το κομοσχοίνι που φοράμε τι το κάνουμε;

δεν ειναι για το φοραμε ] δεν ειναι μπιζου

ειναι για καποιο λογο ,,,,ειναι για ασκηση
«Άγιοι της ημέρας, πρεσβεύσατε υπέρ ημών»
Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από dionysisgr »

vasilikirimp, και αγαπητοι συνομιλητες, σε αυτο το θεμα, αλλα και γενικοτερα, θα πρεπει να ξεκαθαρισουμε καποια θεματα και νοηματα, για να μην παρεξηγουμαστε χωρις λογο και αιτια.

Καταρχην μια θεμελιωδης αρχη και καθοριστικη επισης, ειναι οτι εμεις οι Ορθοδοξοι Χριστιανοι, (δεν με ενδιαφερει τι κανουν οι αλλοι με τα πιστευω τους, δεν τους κρινω, αλλα μιλαω για εμας), εμεις λοιπον, που θελουμε να λεγομαστε και να ειμαστε Ορθοδοξοι, με την εννοια του Μυστηριου να κυριαρχει, βαδιζουμε ΔΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ και οχι δια λυσεως των αποριων μας.

Το να λυσεις μια απορια, μεχρι να προχωρησεις στην επομενη, που γεννα συνεχως ο νους μας, ειναι απλα μια προσωρινη τροφη στο αδηφαγο και ανικανοποιητο τερας της ανθρωπινης περιεργειας μας, που δεν ειναι το θεμα μας απλα να την κατηγορησουμε ως κακο, αλλα ειναι ανουσιο το να προσπαθουμε να την "χορτασουμε". Δεν εχει τελος η επιθυμια του νοος, μεσω της διανοιας του, η οποια ειναι τα "πλοκαμια" που του επιτρεπουν να περιφερεται και να απσπαται σε καθε νοημα αισθητο η νοερο, και να μην βρισκει αναπαυση ποτε και πουθενα..

Αυτο ειναι μια απο τις σημαντικοτερες συνεπειες της πτωσης μας. Η διασπαση του νοος. Απο ενοειδης και ενωμενος με τον Θεο σε μια αδιασπαστη λειτουργικη κοινωνια, εξεπεσε, και παρασυρεται απο καθετι που του κινει την περιεργεια την προσοχη την τερψη κλπ.

Ετσι συνηθως ολοι μας, εχουμε μια εγγενη ταση, να θελουμε να αποκωδικοποιησουμε τα παντα, να τα καταστησουμε γνωστικα αντικειμενα της διανοιας μας, και να τα "διαλυσουμε" νοηματικα ωστε να τα κατεχουμε και να προχωρησουμε δηθεν προς τα επομενα ανωτερα. Δεν ειναι ετσι ομως.

Η ολοενα αυξανομενη γνωση των πραγματων δινει μια μονο ουσιαστικη βοηθεια στον πιστο ανθρωπο που θελει βεβαια να την εκλαβει ως τετοια. Ποια; Οτι οση γνωση και να αποκτησει, ενα πραγμα θα ειναι βεβαιο. Οτι εχει πληρη αγνωσια εναντι του Θεου. Οποτε επανερχεται και αναπληρει τα ελλειποντα η Πιστη και η Χαρις του Θεου. Εαν δηλαδη ομολογησουμε οτι δεν κατεχουμε παρα ελαχιστα ψιχια γνωσης περι Θεου και Ορθοδοξιας, τοτε ακριβως ειμαστε στον δρομο για την απολυτη γνωση-αγνωσια του Θεου. Γιατι τοτε γνωριζει καποιος τον Θεο, οταν καταλαβει οτι ποτε δεν μπορει να Τον γνωρισει απολυτα. Γιατι ειναι Του Θεου, το να μας δωσει οση γνωση και επαφη και αντιληψη χωραει το σκευος της προαιρεσεως μας, και οχι δικη μας εργασια.

Επιστρεφοντας στο καθ'ημας θεμα, θα πουμε οτι το να αναγαγουμε ολα αυτα τα επιμερους πρακτικα θεματα γυρω απο την επιμελεια των υλικων που προσφερουμε στον Θεο, σε μειζονα παρα ελαχιστα, μαλλον μας αποπροσανατολιζει, παρα μας ενοποιει τον νου, ωστε να εχει μνημη Θεου και να μην εξαντλειται η να μενει εστω μερικως προσκολλημενος σε αυτα.

Απο το καντηλι, απο την εικονα, απο το θυμιαμα, να παρουμε τον νου μας, το τι θα τα κανουμε μετα την χρηση τους λιγη σημασια εχει. Μεσω αυτων να σηκωθει ο νους, να παει στα ασυλληπτα μεγαλειωδη πραγματα του Θεου, στο τι μας εχει δωσει, τι εχει κανει, τι σκοπευει να κανει για εμας τα πλασματα Του, και να μεινουμε προσηλωμενοι στον σκοπο-εντολη που εχουμε λαβει για να κανουμε κτημα μας την μυριοποθητη Αγιοτητα, ωστε να ειμαστε αξια Τεκνα Θεου.

Επισης οι αποριες του τυπου, δεχεται αυτο η το αλλο η Εκκλησια, τι λεει γιαυτο η Εκκλησια, ειναι παγιδα μεγαλη και υπουλη, ωστε να καταστησουμε στον νου μας την Εκκλησια ως συνολο νομοθετικων κανονων ηθικης και συμπεριφορας, ενω δεν ειναι τετοια. Κανε οτι θες, μονο εχε τον νου σου στην προσευχη, και στον Θεο, και δεν θα κανεις κατι που να Τον λυπει, αφου εαν εισαι κοντα Του, θα λαβεις πληροφορια οχι για το τι "κανει" και τι "δεν κανει" αλλα μονο για το πως θα ευαρεστεις τον Φιλανθρωπο Δημιουργο.

Ο Θεος μεσω της Εκκλησιας μας, επιθυμει να μας βαλει σε δρομο σωτηριας και κοινωνιας μαζι του, και οχι σε στρατοπεδο συγκεντρωσης με ταμπελες "απαγορευεται αυτο η εκεινο".. Ουτε επιθυμει να στερηθει ο ανθρωπος τα παντα, και να ειναι ολη η ζωη του ενα "μη".

Αρκει να κανει και να χρησιμοποιει τα παντα ευχαριστιακα, δοξαστικα προς τον Θεο, και οχι εγωιστικα φιληδονα, υπερβολικα και καταχρηστικα. Εαν εχει μετρο και σημειο αναφορας τον Θεο, κανενας δεν θα κανει κατι που να μην το δεχεται ο Θεος και κατ'επεκτασιν η Εκκλησια Του.

Πως λενε οι Πατερες της Εκκλησιας μας: "αγαπα και κανε οτι θελεις" αλλα με κατα Θεον αγαπη, οχι με την του εαυτου μας αγαπη, που ενω εχει τα παθη και τις εξεις του και τις συνηθειες του να τον βασανιζουν, καπου καπου αναρωτιεται και εαν ειναι αυτα επιτρεπομενα απο την Εκκλησια.

Λοιπον μην αυτοπεριοριζομαστε συνεχως και εν παντι, αλλα να εχουμε ανοιχτο νουν, δεκτικο της πληροφοριας απο τον Θεο, μεσω της μνημης Του, και της προσευχης, και εφοσον το καθετι που κανουμε ειναι προς Θεου, θα εχουμε ξεφυγει απο την "κανονικοποιηση" της Πιστης και την ηθικολογικη και νομικιστικη πλευρα της.

Η Πιστη ειναι Ελευθερια ειναι η απολυτη υπερβατικη ελευθερια, και οχι να μαντρωθουμε σε πρεπει και μη.
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
Άβαταρ μέλους
eleimon
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από eleimon »

Διονυση μας ελειψαν τα κειμενα σου.....welcome back!!!
«Το θάνατο δεν τον φοβά­μαι, όχι βέβαια ένεκα των έργων μου, αλλά επειδή πιστεύω στο έλεος του Θεού».
filli
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Δημοσίευση από filli »

Διονυση , συμφωνω μαζι σου .Οταν περιμενουμε υπομονετικα τον Θεο εκεινος θα απαντησει μυστικα σε ολες τις απορειες μας πανω στα πρεπει και τα δεν πρεπει. Αρκει ολα να γινονται με αγαπη προς το προσωπο του κι οχι με τυπολατρεια και θρησκοληψία.
Να σε διαβαζουμε συχνοτερα!
Άβαταρ μέλους
vasilikirimp
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Στην ουσία Διονύση λέμε τα ίδια πράγματα απλά εσύ χρησιμοποιείς λεξιλόγιο Χριστιανού και εγώ μιας απλής γυναίκας που μιλά με το συναίσθημα.

Εκεί που διαφωνούμε είναι ότι δε πρέπει να έχω απορίες αλλά να βαδίζω Δια Πίστεως -
εγώ πάλι θεωρώ ότι ένας άνθρωπος ο οποίος Πιστεύει και βαδίζει με βάση τη Πίστη του δε σημαίνει ότι κάνει κλίκ στο μυαλό του , στη νοημοσύνη του και δεν την αφήνει να σκέφτεται ή να έχει ερωτήματα που ψάχνει να βρει τη λύση κλπ.

Διότι τα ερωτήματα και οι απορίες σε παρακινούν να διαβάσεις και να ερευνήσεις περισσότερο τις Γραφές και τα κείμενα των γερόντων μας

Θα πω ένα παράδειγμα σε πρόσφατο πόστ που υπάρχει στο φόρουμ - Ήταν απηλλαγμένος ο Τίμιος Πρόδρομος ; - Αυτό δεν είναι μια απορία και σωστά ετέθη; Γιατί λοιπόν να μην την έχεις και να ψάξεις να βρεις την απάντηση , πρέπει να πεις στον εαυτό σου όχι φύγε απο το μυαλό μου απορία δε δικαιούμαι να έχω απορίες .

Το αναφέρω σα παράδειγμα και μόνο , όχι ότι συγκρίνεται με τις δικές μου απορίες , που πολλές φορές έχω αναφέρει είναι ίσως και γελοίες διότι βρίσκομαι σε νηπιακό στάδιο , δε παύουν όμως να είναι απορίες .

Στο δικό μου μυαλό αυτά δεν επικαλύπτει το ένα το άλλο - ίσως να έχω λανθασμένο μυαλό - δεν είμαι όμως λιγότερο Χριστιανή Ορθόδοξη επειδή σκέφτομαι , απορώ , ρωτώ και προσπαθώ να μαθαίνω!!!!
cloaca
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από cloaca »

Καλημέρα παιδιά
Στο θέμα των αποριών συμφωνώ με την Βασιλική.Πιστεύω ότι πρέπει να ρωτάμε και να ψάχνουμε και εμείς και όχι να καθόμαστε αραγμένοι και να λέμε γιατί να ψάξω άσε τον Κύριο να μου δώσει την απάντηση με Θεία Φώτηση.Εγώ πιστεύω σε όλα τα πράγματα πρέπει να βάζουμε και εμείς το χεράκι μας μαζί με τον Θεό.Όπως και πιστεύω ότι πρέπει να ζητάμε από τον Θεό γιατί ο ίδιος ο Χριστός είπε ζητάτε και θα σας δίνοντε αλλίως θα έλεγε μην ζητάτε τίποτα.
Και για την Εκκλησία πιστεύω ότι πρέπει να ακούμε την Εκκλησία γιατί είμαστε ένα κομμάτι της και όχι ανεξάρτητοι.
Δεν είμαι Θεολόγος και αυτά που είπα μπορεί και να μην στέκουν και ίσως να σφάλω γιαυτό ζητώ συγνώμη αν σκανδάλισα κάποιον με τις ιδέες μου και θα ήθελα να ακούσω και άλλες γνώμες.
Ευχαριστώ
ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΑΡΤΩΛΟΝ
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διάφορα Θέματα”