Βυζαντινά Κάλαντα με αρμόνιο;

Συζήτηση για την Βυζαντινή Μουσική.

Συντονιστές: alex, Συντονιστές

Απάντηση
Pris
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Δημοσίευση από Pris »

-kallitexniko έγραψε:Νομίζω ότι το να είμαστε εκτός φωνής με 2 μόρια πάνω 2 μόρια κάτω δεν ειναι και κάτι καταστροφικό για τη βυζαντινή μουσικη . ( π.χ με ένα παραδοσιακό βιολί και είναι δύσκολο να εκτελεστεί φανταστείτε με τη φωνή )Το πιο σημαντικό ειναι ο ιεροψάλτης ότα ψέλνει να έχει ύφος και ήθος και με τη μελωδία που βγάζει οι πιστοί να προσεύχονται και όχι το αντίθετο . Επίσης ο χώρος τησ εκκλησίας δεν είναι συναυλιακός χώρος αλλά χώρος προσευχής .
Αυτή είναι η γνώμη σου!
Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα.
Εάν θέλουμε οι νέοι να ακολουθήσουν αυτό το είδος μουσικής που ονομάζεται Βυζαντινή πρέπει να τουσ το προσφέρουμε στην πιο απλή μορφή χωρίς όμως να αλλοιώνουμε το είδος της μουσικής .
Κοίταξε να δείς, δεν έχουμε σουπερ-μάρκετ και θέλουμε να έρθουν όλοι σε εμάς! Όποιος θέλει έρχεται! Ούτε και κάνουμε εκπτώσεις για να μαζέψουμε κόσμο! Αυτά τα κολπάκια που έχουν εισαγάγει διάφορες εσω-εξω-εκκλησιαστικές οργανώσεις (και τελευταία ασπάζεται κι ο πρόεδρος της αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος - a.k.a. κ.Χριστόδουλος) μόνο αλλεργία μου φέρνουν.

Χωρίς παρεξήγηση, αλλά εγώ το φαΐ μου το θέλω και με αλάτι και με πιπέρι! Αν κάποιος το θέλει αλλιώς, έχει καλώς, αλλά δεν μπορεί να το επιβάλει και ως κανόνα για όλους!
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από lovethink »

Pris έγραψε:Χωρίς παρεξήγηση, αλλά εγώ το φαΐ μου το θέλω και με αλάτι και με πιπέρι! Αν κάποιος το θέλει αλλιώς, έχει καλώς, αλλά δεν μπορεί να το επιβάλει και ως κανόνα για όλους!
Ούτε εσύ μπορείς να μου επιβάλεις το αλατοπίπερο με το ζόρι
Εγώ μπορεί να τα τρώω ανάλατα επειδή παίρνω πχ κορτιζόνη
Pris
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Δημοσίευση από Pris »

Voliotis έγραψε: Αν είναι έτσι, γιατί παιδευόμαστε βρε αδερφέ; Ας υιοθετήσουμε την ευρωπαϊκή μουσική στην Εκκλησία, ας βάλουμε και κανά δυο όργανα μέσα για να στηρίζουν τους ψάλτες και θα γίνουμε σαν τους Ευαγγελικούς. Με Οικουμενισμό είτε σε δόγματα είτε σε μουσική θα πλησιάσουμε και τους ετεροδόξους.

:? :? :?

Σαν πολύ δεν τα ισοπεδώνουμε όλα;
Μήπως κινδυνεύει η ορθοδοξία από αυτό και δεν το κατάλαβα;;;
Μήπως η μουσική δεν είναι δόγμα και δεν το έχουμε καταλάβει;
Αυτό δεν είναι λόγος για να τα ισοπεδώσουμε όλα, αλλά ούτε έρεισμα για να εξισώσουμε την διαφθορά της μουσικής και τον οικουμενισμό!
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Και για μισό λεπτό
Εν χορδαίς και κυμβάλοις λέει στις γραφές
Που είναι τα ταμπούρλα και τα μπόνγκος ? που είναι οι κιθάρες ?
Pris
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Δημοσίευση από Pris »

lovethink έγραψε:Και για μισό λεπτό
Αν κάνεις πλάκα το καταλαβαίνω....

Αν το λες σοβαρά να σου θυμίσω ότι είναι ψαλμικός στίχος αυτό που λες από την ΠΑΛΑΙΑ Διαθήκη.
Δεν νομίζω πως χρειάζεται να θυμίσω και τι άλλο λέει η Π.Διαθήκη...
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Pris έγραψε:
lovethink έγραψε:Και για μισό λεπτό
Αν κάνεις πλάκα το καταλαβαίνω....

Αν το λες σοβαρά να σου θυμίσω ότι είναι ψαλμικός στίχος αυτό που λες από την ΠΑΛΑΙΑ Διαθήκη.
Δεν νομίζω πως χρειάζεται να θυμίσω και τι άλλο λέει η Π.Διαθήκη...
Σοβαρά το λέω και συγνώμμη κι όλας ΑΛΛΑ
Από τη Παλαιά Διαθήκη ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ότι μας συμφέρει
Οταν θέλουν κάποιοι να με στιγματίσουν πχ και να μου πουν ότι είμαι ΣΙΧΑΜΑ και ΒΔΕΛΥΓΜΑ στα μάτια Του Θεού ξέρουν να μου αναφέρουν το δευτερονόμιο και διάφορα άλλα
Οχι λοιπόν ΟΠΟΤΕ μας συμφέρει η ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ είναι ΑΓΙΑ και όποτε δεν μας συμφέρει να μη την αναφέρουμε
Εν Χορδαίς και κυμβάλοις λέει λοιπόν
Που είναι οι κιθάρες ? επαναλαμβάνω
Pris
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Δημοσίευση από Pris »

lovethink έγραψε: Ούτε εσύ μπορείς να μου επιβάλεις το αλατοπίπερο με το ζόρι
Δεν θα σου βάλω με το ζόρι. Εννοείται!
Όμως ο κανόνας είναι το "αλατοπίπερο"!
Εγώ περιγράφω ποια παράδοση έχει φτάσει μέχρις εμένα, κι αυτή είναι αυτή του "αλατοπίπερου".

Αν κάποιος λοιπόν έχει πρόβλημα και δεν μπορεί να φάει "αλατοπίπερο" τον καταλαβαίνω, ξέρω όμως και πως φτιάχνεται το φαγητό κανονικά.

Τίποτα παραπάνω τίποτα παρακάτω!
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Pris έγραψε:
lovethink έγραψε: Ούτε εσύ μπορείς να μου επιβάλεις το αλατοπίπερο με το ζόρι
Δεν θα σου βάλω με το ζόρι. Εννοείται!
Όμως ο κανόνας είναι το "αλατοπίπερο"!
Εγώ περιγράφω ποια παράδοση έχει φτάσει μέχρις εμένα, κι αυτή είναι αυτή του "αλατοπίπερου".

Αν κάποιος λοιπόν έχει πρόβλημα και δεν μπορεί να φάει "αλατοπίπερο" τον καταλαβαίνω, ξέρω όμως και πως φτιάχνεται το φαγητό κανονικά.

Τίποτα παραπάνω τίποτα παρακάτω!
ΟΥΤΕ ΚΑΝΕΙΣ μπορεί να αμφισβητήσει τη ΔΥΝΑΜΗ της θείας λειτουργίας αν στον Χ ναό ψέλνουν με όχι ΒΑΡΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ τρόπο
Εμένα αυτό το αργόσυρτο ΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ που μέχρι να πεις ένα Κύριε κάνεις κάνα δεκάλεπτο δεν με εκφράζει
Δεν μπορείς να πεις ότι ο Χ ναός που ψέλνουν πιο μελωδικά και πιο "ευρωπαϊκά" δεν μεταδίδει τη θεία Χάρη με τα μυστήρια
Pris
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Δημοσίευση από Pris »

lovethink έγραψε: Σοβαρά το λέω και συγνώμμη κι όλας ΑΛΛΑ
Αλάτι...
:D
Από τη Παλαιά Διαθήκη ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ότι μας συμφέρει
Οταν θέλουν κάποιοι να με στιγματίσουν πχ και να μου πουν ότι είμαι ΣΙΧΑΜΑ και ΒΔΕΛΥΓΜΑ στα μάτια Του Θεού ξέρουν να μου αναφέρουν το δευτερονόμιο και διάφορα άλλα
Οχι λοιπόν ΟΠΟΤΕ μας συμφέρει η ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ είναι ΑΓΙΑ και όποτε δεν μας συμφέρει να μη την αναφέρουμε
Εν Χορδαίς και κυμβάλοις λέει λοιπόν
Που είναι οι κιθάρες ? επαναλαμβάνω

Αν το λες αυτό σοβαρά δεν έχεις πάρει μυρουδιά φαγητού (...γιατί αλατοπίπερο μιλάμε λοιπόν;).

Η Π.Διαθήκη είναι όπως λες Αγία και θεόπνευστη αυτό σημαίνει ότι πρέπει να την ακολουθούμε κατά πόδας;;;

Πως ας πούμε ενώ δεχόμαστε τις 10 εντολές ακόμα δεν δεχόμαστε το "οφθαλμόν αντί οφθαλμού..." ; (εκτός και το δεχόμαστε...)

Υπάρχει η Καινή Διαθήκη η οποία συμπληρώνει και εν μέρει καταργεί την Παλαιά!
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Pris έγραψε:Υπάρχει η Καινή Διαθήκη η οποία συμπληρώνει και εν μέρει καταργεί την Παλαιά!
Το θέμα είναι όμως ότι κάποιοι το κάνανε προσωπικό θέμα και καταργούν ότι τους συμφέρει ;)
Απάντηση

Επιστροφή στο “Βυζαντινή Μουσική”