Νηστεύουμε σήμερα;

Ότι έχει σχέση με την Ορθοδοξία γενικότερα.

Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές

Απάντηση
vic
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Re: ΤΙ ΝΑ ΠΡΩΤΟΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ...

Δημοσίευση από vic »

Tom1 έγραψε:ΜΗΠΩΣ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΤΥΠΙΚΟΝ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ, ΧΑΝΟΥΜΕ (ΟΛΙΓΟΝ) ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ? ΔΕ ΛΕΩ ΝΑ ΤΑ ΙΣΟΠΕΔΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΡΑΞΟΥΜΕ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΝΗΣΤΕΙΕΣ...ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΕΙ Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΜΑΣ ΛΟΙΠΟΝ, ΕΑΝ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΒΑΣΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ (ΙΕΡΟΤΑΤΟΥΣ!!!) ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΝΑ ΝΗΣΤΕΥΟΥΝ ΟΠΩΣ, ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΟΙ ΑΓΙΟΡΗΤΕΣ ΠΑΤΕΡΕΣ. ....
οι ίδιοι οι κανόνες ορίζουν ότι για λόγους υγείας μπορεί κάποιος να μην νηστεύει. επομένως δεν υπάρχει δικαιολογία να μην ακολουθούν τους κανόνες οι πνευματικοί.
Tom1
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Δημοσίευση από Tom1 »

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ, ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΟΡΙΣΕΙ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΝ ΛΟΓΩ ΠΡΟΣΩΠΟΥ. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ ΚΑΝΩΝΕΣ ΟΥΤΕ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΑΓΝΟΙΑ ΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.
ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΑΓΝΟΙΑ ΚΑΝΩΝΩΝ, ΙΔΙΩΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΣΟΒΑΡΟ ΘΕΜΑ.
ΣΩΣΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑ?
ΕΠΙΣΗΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΚΟΗ ΣΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΣΗ?
ΠΑΡΑ ΚΥΡΙΟΥ ΕΓΕΝΕΤΟ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΕΣΤΙ ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΕΝ ΟΦΘΑΛΜΟΙΣ ΗΜΩΝ
alithis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από alithis »

αγαπητε γιαννη,ετη πολλα και ευλογημενα.

Εν πρωτοις ευχομαι ολοθυμως Κυριος ο Θεος να αναπαυει αμφοτερας ενθα οι δικαιοι αναπαυονται,κ να ταις χαριζη τα ελεη του Θεου,την βασιλειαν των Ουρανων και αφεσιν των αυτων αμαρτιων.δεν ηθελα με το χιουμορ μου σε καμμια περιπτωση να δημιουργησω δυσαρεσκεια..δεν ειναι του χαρακτηρος μου.....αλλοιμονο!!με συγχωρεις,αλλα αφ'ενος τα δικα σου πειραγματα σε αλλους με το γνωστο πλεον ...σκωπτικο σου χιουμορ,αφ'ετερου δε τα ..περι αρτζιβουριου,οι λαικες παραδοσεις δοσμενες καπως πιο γλαφυρα και αναφορες σε γιαγιαδες σε θεματα και απαντησεις θεολογικες-χωρις να αγνοειται,βεβαια και η οικογεν παραδοση εκαστου-,ολα αυτα δημιουργησαν ενα κλιμα αστεισμων κ ισως και λιγακι σκωπτικο!αυτα εχει το α-προσωπον διαδυκτιον...!!! μη με περεξηγεις ,λοιπον..
alithis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από alithis »

αγαπητε γιαννη,ετη πολλα και ευλογημενα.

Εν πρωτοις ευχομαι ολοθυμως Κυριος ο Θεος να αναπαυει αμφοτερας ενθα οι δικαιοι αναπαυονται,κ να ταις χαριζη τα ελεη του Θεου,την βασιλειαν των Ουρανων και αφεσιν των αυτων αμαρτιων.δεν ηθελα με το χιουμορ μου σε καμμια περιπτωση να δημιουργησω δυσαρεσκεια..δεν ειναι του χαρακτηρος μου.....αλλοιμονο!!με συγχωρεις,αλλα αφ'ενος τα δικα σου πειραγματα σε αλλους με το γνωστο πλεον ...σκωπτικο σου χιουμορ,αφ'ετερου δε τα ..περι αρτζιβουριου,οι λαικες παραδοσεις δοσμενες καπως πιο γλαφυρα και αναφορες σε γιαγιαδες σε θεματα και απαντησεις θεολογικες-χωρις να αγνοειται,βεβαια και η οικογεν παραδοση εκαστου-,ολα αυτα δημιουργησαν ενα κλιμα αστεισμων κ ισως και λιγακι σκωπτικο!αυτα εχει το α-προσωπον διαδυκτιον...!!! μη με περεξηγεις ,λοιπον..
alithis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από alithis »

vic έγραψε:

επίσης χρόνια πολλά!! φαίνεται δεν έχεις συνηθίσει στα κείμενα αυτά γιατί δεν διαβάζεις πατέρες της εκκλησίας, αυτά τα λέει ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης

...ειπε γερων!!!!εχεις και το διορατικο μηπως..???βεβαιως και τα εχω διαβασει,αλλα δεν συνιστουν ορους σε θεολογικες συζητησεις συνηθως
giannisxr
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Δημοσίευση από giannisxr »

ηρεμιστε παιδια η νηστεια ειναι ενα κοινο και προσωπικο του καθενος
αλλωστε τα εξερχομενα βλαφτουν και οχι τα εισερχομενα
αν και .....
οπως λεγει και ο ιερος ιωαννης της κλιμακας οταν κοψεις τον λαιμο της κοιλιας τοτε κοβονται και τα παθη....
η αναλυση σκοτωνει την αγαπη
(αγιος νικολαος βελιμιροβιτς)
Άβαταρ μέλους
preloude
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από preloude »

giannisxr έγραψε:ηρεμιστε παιδια η νηστεια ειναι ενα κοινο και προσωπικο του καθενος
αν και .....
οπως λεγει και ο ιερος ιωαννης της κλιμακας οταν κοψεις τον λαιμο της κοιλιας τοτε κοβονται και τα παθη....
aυτο εξυπακουει μια ελξη να σε τραβηξει χωρις γευση.δλδ...
vic
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από vic »

giannisxr έγραψε:ηρεμιστε παιδια η νηστεια ειναι ενα κοινο και προσωπικο του καθενος
αν και .....
νομίζω πως τα περί εισερχομένων και εξερχομένων ειπώθηκαν για το ότι οι Απόστολοι έτρωγαν "ανίπτοις χερσί" και δεν αφορούν την εντολή του θεού περί νηστείας. Εννοείται ότι δεν αρκεί η νηστεία.
giannisxr
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Δημοσίευση από giannisxr »

δλδ προτειμας να εχεις καταρακωσει με την συμπεριφορα σου εναν ανθρωπο και να νηστευει ταυτοχρονα η να φας μεγαλη παρασκευη κρεας και να αγαπας ανηποκριτα;
η αναλυση σκοτωνει την αγαπη
(αγιος νικολαος βελιμιροβιτς)
yianvla
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Δημοσίευση από yianvla »

Συγχωρέστε με που ξεφεύγω πάλι από το ουσιαστικό νόημα της συζήτησης για να ρωτήσω κάτι 'πρακτικό', αλλά σε ένα ημερολόγιο βρήκα κάποιες ημέρες ως ημέρες κατάλυσεως ιχθύος (πχ στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, αλλά και τη σημερινή ημέρα). Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Δεν τρώμε κρέας, αλλά μπορούμε να φάμε ψάρι, άσχετα με τι ημέρα πέφτει η γιορτή; Η 'επιβάλλεται' να φάμε ψάρι; Συγχωρέστε με για την άγνοια μου και ευχαριστώ εκ των προτέρων...και Χρόνια Πολλά στους Γιάννηδες! (Κι εγώ Γιάννης λέγομαι, αλλά γιορτάζω 29/8).
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ορθοδοξία”