Συγγνώμη, αλλά επειδή ορισμένες φορές γίνομαι μύγας, και για να μην διακρινόμαστε για απολυτότητα, θέλω να γίνεται μια εις βάθος έρευνα, για να καταλήξουμε κάπου, που να είναι πλήρως ορθόδοξο.georgeva έγραψε:Θα θελα να πω και εγω την ταπεινη μου γνωμη.Μπορεις να επισκεφτεις τον αρρωστο γειτονα σου;Μπορεις να πιασεις απο το χερι τη γριουλα που κουτσαινει και να την βοηθησεις να περασει απεναντι;Μπορεις να παρεις ενα κουλουρακι και να το δωσεις στον αστεγο που κοιμαται μηνες τωρα στο ιδιο παγκακι;Μπορεις να παρεις ενα ζευγαρι παπουτσια για το παιδακι των μεταναστων που μενουν στο υπογειο,που καθε μερα το βλεπεις να κυκλοφορει και να παιζει με τα τρυπια του παπουτσακια;Μπορεις να πας διακριτικα να ρωτησεις την κοπελα που κλαιει στο παγκακι μονη της,τι της συμβαινει;
Αν ναι τοτε χορεψε οσο θες.Τραγουδα οσο μπορεις.Να χαιρεσαι γιατι δεν εισαι μακρια απο την βασιλεια των Ουρανων.
Τι θέλω να πώ.
Όλες αυτές οι καλές πράξεις είναι προνόμιο μόνο των Ορθοδόξων ή γενικά όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτου θρησκεύματος; Δηλ. ο χριστιανός πιστεύεις ότι θα δικαιωθεί μόνο από τις καλές πράξεις; Τότε σε τι διαφέρουμε από τους άλλους; Μόνο στον τίτλο Χριστιανός;
Οι καλές πράξεις είναι ο ηθικός νόμος που έχει εμφυτεύσει ο Θεός στην καρδιά των ανθρώπων. Εμείς όμως ως Χριστιανοί οφείλουμε, να πράξουμε ακόμα περισσότερα, πέρα από τα έργα. Που βάζουμε την μετάνοια, που την ταπείνωση, που την άσκηση γενικά (προσευχή, νηστεία, μελέτη);
Πάντως είναι πολύ πιό εύκολο να εφαρμόζουμε τις καλές πράξεις, από το να πατάμε κάτω τον εαυτό μας. Δεν είναι κριτήριο ορθόδοξου φρονήματος οι πράξεις μόνο. Διότι και ένας ευαίσθητος στη ψυχή άνθρωπος, όχι απαραίτητα χριστιανός, συγκινείται, κλαίει, πονάει για το κακό που υπάρχει στο κόσμο.
Να δώσω ένα κριτήριο; Αυτός που πράττει όλες αυτές τις καλές πράξεις, σε περίπτωση που τον συκοφαντήσουν, που τον διαβάλλουν, που του καταστρέψουν την περιουσία, που τον ξεφτιλίσουν μπροστά σε πλήθος κόσμου, που του θίξουν την ''αξιοπρέπεια'', καθώς και άλλα κακά που θα του κάνουν, λέω, πως θα αντιμετωπίσει αυτές τις καταστάσεις;
Εδώ θα φανεί το Ορθόδοξο φρόνημα και η πίστη του.