Ανήλικα παιδιά και Μοναχισμός

Διάφορα Θέματα που δεν μπορούν να είναι σε άλλη κατηγορία

Συντονιστής: Συντονιστές

Άβαταρ μέλους
Teri
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Ανήλικα παιδιά και Μοναχισμός

Δημοσίευση από Teri »

Ερώτηση: Ο Ιωακείμ και η Άννα λαχταρούσαν ή όχι, με όλο τους το είναι, ένα παιδί; Πόσο χρονών ήταν η Παναγία όταν την αφιέρωσαν στο ναό;
Άβαταρ μέλους
pepiixthis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από pepiixthis »

Οταν η Μαρία έγινε τριών ετών την έφεραν οι ίδιοι οι γονείς της στο Ναό και την παρέδωσαν στα χέρια του Ζαχαρία του ιερέα. Αυτός την αγκqλιασε, την ευλόγησε και είπε: «Εμεγάλυνε ο Κύριος το ονομά σου σε όλες τις γενεές. Με σένα θα ευλογηθούν τα έθνη και ο Κύριος θα λυτρώση τους υιούς του Ισραήλ».
«στενή η πύλη και τεθλιμμένη οδός η απάγουσα στην ζωήν»
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

vasilikirimp έγραψε:Διατηρώ επιφυλάξεις - συγνώμη για την ωμότητά μου -
θεωρώ ότι είναι ανεπίτρεπτο να υπάρχουν ανήλικα παιδιά μέσα σε Μοναστήρια ή ακόμη και στο Άγιο Όρος - πιθανόν να μην είμαι σε τέτοιο πνευματικό επίπεδο ώστε να μπορώ να δεχτώ αυτή την όπως την ονομάζεται " κλήση " .
Κλήση σε ένα ανήλικο παιδί ; Μου φαίνεται κάπως προσποιητό - αν επεκταθώ πιθανόν να κατηγορηθώ ότι μπερδεύω τη ψυχολογία με τη πνευματικότητα κλπ.

Ειλικρινά όμως όλοι σας με το χέρι στη καρδιά βρίσκεται ότι είναι πρέπον αυτό που γίνεται ;

Θα μπορούσες αγπητέ Στέφανε , αγαπητή Βασιλική ( για μένα ρωτώ ) να δεχτείς τη κόρη σου να πάει στο Μοναστήρι ; σε μια ηλικία των ας πούμε 10 ετών; των 12 , των 15;
Και αν σου εκφράσει αυτή την επιθυμία θα πεις στον εαυτό σου ότι είναι κλήση - δε θα αναρωτηθείς τίποτα παραπέρα;
Το παιδί όταν είναι ανήλικο, καλόν είναι να συνοδεύεται από τους γονείς του. Για να πάει κάποιος να μονάσει, είθισται να παίρνει πρώτα την έγκριση (ευλογία) του πνευματικού του και καλόν είναι να παίρνει και αυτήν των γονέων του.
Μου έχει τύχη περίπτωση γονέως, Θεοσεβούμενου, που επειδή το παιδί του πήγε σε μοναστήρι πίστευε ότι υπέστη πλύση εγκεφάλου. Εγώ, που ήμουν "απέξω" και δεν ήμουν συναισθηματικά μπλεγμένος στο πρόβλημα, είχα διακρίνει μια μεγάλη αγάπη του παιδιού (21 ετών) για τον Θεό και μια πολύ συγκροτημένη Χριστιανική άποψη (πιο συγκροτημένη από την δική μου, τότε), που με έπειθε ότι δεν είχε πέσει θύμα πλύσης. Αλλά οι γονείς... το βλέπουν - δυστυχώς - αλλιώς.
Θεωρώ ότι ένας γονέας που ζει με το παιδί του πρέπει να μπορεί να διακρίνει αν το παιδί του πιστεύει στον Θεό σωστά, ή λάθος. Επειδή όμως οι περισσότεροι είναι εικονικοί Χριστιανοί, τρομοκρατούνται όταν το παιδί του εμφανίσει δήγματα λατρείας προς τον Θεό. Κάποια μητέρα μάλιστα μου απαγόρεψε να μιλάω στην κόρη της για τον Χριστό, γιατί φοβόταν μήπως γίνει ...μοναχή!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Είναι το πρώτο μου μήνυμα με μωβ χρώμα!
Σημαίνει κάτι αυτό;
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Άβαταρ μέλους
ntinoula
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από ntinoula »

aposal έγραψε:Είναι το πρώτο μου μήνυμα με μωβ χρώμα!
Σημαίνει κάτι αυτό;
Καλά μας δουλεύεις; :P Πάνω από το μωβ δεν γράφει "συντονιστής"; Εδώ ανοίχτηκε ολόκληρο θέμα για σένα, και μας ρωτάς τι συμβαίνει... αααα, μάλλον θες να ακούς ότι είσαι συντονιστής... :lol:
Το χαμόγελο είναι το φως του προσώπου μας που δείχνει πώς η καρδιά μας είναι μέσα.
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

Η αντίστοιχη απόφαση είναι το ν΄αποφασίσει ένας άνθρωπος να παντρευτεί αντίθετα στη γνώμη των γονιών του. Για τόσο σοβαρές αποφάσεις ο κάθε άνθρωπος πρέπει ν΄αναλαμβάνει μόνος του το βάρος της ευθύνης. Όλοι οι άλλοι ακόμη και ο Πνευματικός έχουν συμβουλευτικό ρόλο.

Βεβαίως καλά είναι πριν αποφασίσει κάποιος να παντρευτεί ή να καλογερέψει, να είναι αρκετά ώριμος ώστε να πάρει τη σωστή απόφαση. Στην περίπτωση των Μοναστηριών την ωριμότητα της απόφασης την εξσσφαλίζει και μακροχρόνια παραμονή στο στάδιο του δόκιμου, μέχρι ο Γέροντας (ή η Γερόντισσα) και ο αρμόδιος Επίσκοπος να πεισθεί ότι είναι έτοιμος για το Μοναχικό σχήμα.

Αντίστοιχη περίπτωση για το Γάμο είναι ο Αρραβώνας, αλλά πόσοι το σέβονται σήμερα και αξιοποιούν αυτό το στάδιο και το θεωρούν στάδιο προετοιμασίας κι όχι ευκαιρία ολοκλήρωσης των σχέσεων;
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διάφορα Θέματα”