Ορθοδοξία και Ορθοπραξία

Ότι έχει σχέση με την Ορθοδοξία γενικότερα.

Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές

Απάντηση
Ionas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΟΡΘΟΠΡΑΞΙΑ

Δημοσίευση από Ionas »

Προφανώς Διονύση και οι υπόλοιποι αγαπολογούντες δεν έχετε διαβάσει προσεκτικά αυτά που γράφω.....Διότι αν τα είχατε διαβάσει θάπρεπε να λέτε "καθαρούς" και αιρετικούς τους Άγιους Πατέρες με το σκεπτικό σας....Νομίζω έχετε μπερδέψει τα πράγματα ή σας βολεύουν έτσι που τα λέτε...Ο διαχωρισμός μεταξύ Ποιμένων και Ποιμνίου έχει γίνει από τον ίδιο το Χριστό και τους Αποστόλους Του. Δεν μπορεί να αρθρώσει λόγο κηρυκτικό ή να ελέγξει περί αμαρτίας Επίσκοπος ή Πρεσβύτερος που ο ίδιος είναι ακόλαστος...αυτό νομίζω το καταλαβαίνει και ένα μικρό παιδί. Τώρα για το ότι ο Χριστός καλεί όλους τους ανθρώπους σε μετάνοια κατά συνέπεια και τους Κληρικούς είναι αστείο και να λέγεται...Απλούστατα αυτός ο οποίος έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία δεν μπορεί να είναι Κληρικός. Αυτό λέει ο Απόστολος Πάυλος, αυτό λένε και οι Άγιοι Πατέρες...δεν είστε εσείς πιό πιστοί για να δείχνετε μεγαλύτερη αγάπη από αυτούς...Αν Επίσκοπος ή Πρεσβύτερος πέσει σε βαριά αμαρτία, που τον κωλύει να Ιερουργεί σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες, μπορεί κάλιστα να αποσυρθεί σε Μοναστήρι αν μετανοιώσει και να σώσει την ψυχή του εκεί...
Γνώσεσθε την αλήθεια και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς
Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από dionysisgr »

Μαλλον εσυ αδερφε εχεις παρανοησει και σπευδεις να μας καταστησεις αγαπολογους ξεχνωντας και ο ιδιος, οτι ο Θεος Αγαπη Εστιν.

Εγω προσωπικα αναφερομαι στην κατακριση των Ιερεων και οχι στο εαν κανονικως θα πρεπει να εξακολουθουν να Ιερουργουν και να Ποιμαινουν εαν και εφοσον εχουν πεσει σε τοσο σοβαρα παραπτωματα διαπιστωμενα και Συνοδικως καταδικασμενα.

Γιατι με το να καταδικαζεις καποιον εν συνειδησει, ελαφρα τη καρδια και μαλιστα χωρις κανονικη αρμοδιοτητα οντας λαϊκος, συνιστα μεγαλυτερο αμαρτημα πορρω, απο αυτο που ισως να εχει διαπραξει ο εκαστοτε κατηγορουμενος Επισκοπος η Ιερεας.

Και λεμε το εξης αυτονοητο. Εφοσον δεν υπαρχει κτιστο ον ανθρωπινο που να ειναι ατρεπτο και αναμαρτητο, τοτε πως θα διαφυγουν της αμαρτωλοτητος οι μετεχοντες του αξιωματος της Ιερωσυνης;

Αυλους και ασωματους Λειτουργους εχεις να σε διακονουν Ionas; Εαν ησουν Επισκοπος θα τα ελεγες αυτα; Και με καποιο παραπτωμα ανθρωπινο, να σε στελναμε με συνοπτικες διαδικασιες εις το πυρ το εξωτερον;

Και να μηδενιζαμε παραχρημα, οτι εργο ειχες κανει ποιμαντικο, φιλανθρωπικο, θεολογικο, λειτουργικο, και οτι αλλο; Και να μην σου διναμε καιρον μετανοιας, οπως εδωσε ο Ιδιος ο Χριστος στους παντες και κατηγορηθηκε μαλιστα και ως φιλος των πορνων και των τελωνων απο τους "αμεμπτους φαρισαιους;

Σε ποια περιπτωση αναφερεσαι, για να τοποθετηθουμε πιο ειδικα; Γιατι εαν δεν αναφερεσαι σε καποια περιπτωση και μιλας γενικα και αοριστα, τοτε που ειναι η συγχωρητικοτητα και η μακροθυμια σου ως Χριστιανου, για την οποια μαλιστα εντελεσαι παρα του Κυριου, ακομα και για τους εχθρους σου, ποσο μαλλον για τους "εκπεσοντες" Ιερεις σου;

Eτσι πρεπει να πορευεται η μαρτυρικη Ορθοδοξια; Με ρομφαια και αναθεματα; Η να μακροθυμει, να ανεχεται, να νουθετει, να επαναφερει, να μεταβαλλει τον σκοτισμενο νουν, ενος εκαστου που ξεστρατισε και εχει δικαιωμα να σκονταψει και αυτος, και εμεις υποχρεωση να τον σηκωσουμε;
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
dora gian
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από dora gian »

Εξαιρετικο θεμα τελειο, θα διαβασω ολους και θα πω και γω κατι γιατι εχω αποψη μεσα απο 4 χρονια διακονιας και πνευματικο παιδι ενος φημησμενου γεροντα ανα την ελλαδα.
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Δεν έλαβες εντολή να κατηγορείς τον τεμπέλη, ούτε να ελέγχεις την κακία, ούτε να ονειδίζεις την οκνηρία, αλλά να ανακουφίζεις την πτωχεία, να ιατρεύεις την συμφορά, να απλώνεις το χέρι σου και να σηκώνεις εκείνους που έχουν πέσει.
ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Σας περιμένω όλους για καφεδάκι και περαιτέρω συζήτηση σήμερα το απόγευμα στις 17:00 στο ξενοδοχείο ΕΣΠΕΡΙΑ (υπάρχει σχετική ενότητα)
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Ionas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Ionas »

Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα.....Αναρωτιέμαι διαβάζεται τι γράφει ο άλλος ή απαντάτε στον εαυτό σας????? Οι φαρισαίοι είπαν:" είναι αναγκαίο να έλθουν τα σκάνδαλα, πλην όμως αλοίμονο στον άνθρωπο δια του οποίου θα έλθουν, τον συνέφερε να είχε δέσει στο λαιμό του μυλόπετρα και να είχε πέσει στη θάλλασσα..." ή ο Χριστός????
Ionas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Ionas »

Να πω δυό λόγια ακόμη στη μεγάλη "αγάπη" του Διονύση....Δεν θα δείξεις αγαπητέ μου την αγάπη σου δίνοντας δυνατότητα στον σκανδαλοποιό να πάρει και άλλες ψυχές στην κόλαση αλλά συνετίζοντας και αυτόν με το να τον απομακρύνεις από τη θέση που λιμαίνεται ώστε να έλθει εις εαυτόν χάνοντας τα αυτονόητα προνόμια του και θα προστατέψεις τους μικρούς αυτούς ...Δεν είναι αγάπη το κουκούλωμα του σάπιου γιατί θα σαπίσει και τα υπόλοιπα...Δυστυχώς αυτό γίνεται στις μέρες μας. Φθάσαμε με αυτή τη νοοτροπία να γίνει πργματικότητα στις μέρες μας η ρήση του Αγίου Κοσμά του αιτωλού: "Την εποχή εκείνη οι κληρικοί θα γίνουν ασεβέστεροι των λαϊκών"
Άβαταρ μέλους
theodora
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από theodora »

Τις λέξεις «αγαπολόγος», «αγαπολογούντες» κοκ, θα πρέπει να είναι η 5η τουλάχιστον φορά που την συναντώ μέσα σε αυτό το φόρουμ, και απευθύνεται από χριστιανούς ορθοδόξους σε αδέλφια τους επίσης χριστιανούς ορθοδόξους.
Σημαίνει κάτι η συγκεκριμένη λέξη? (στο λεξικό δεν την βρήκα, υποθέτω πως είναι αυτός που αγαπάει τα λόγια ............? ή που τα λόγια του αναφέρονται συνεχώς γύρω από την αγάπη?.......)
Γνωρίζω πως η λέξη χρησιμοποιήται για ορθοδόξους μεν, αλλά για αυτούς που επιθυμούν την ένωση όλων των εκκλησιών (άρα είναι μακρυά από την ορθή την πίστη)
Εσύ αδελφέ Iona λέγοντας «Διονύση και οι υπόλοιποι αγαπολογούντες» υπονοείς πως είμαστε μακρυά από την ορθή πίστη του Κυρίου μας, ή κάτι άλλο?

Ρωτάω και από περιέργεια και για να καταλάβω και το ύφος της δήθεν αντιπαράθεσης.
Και γιατί «η μεγάλη αγάπη του Διονύση», η ΑΓΑΠΗ είναι εντός εισαγωγικών? Σημαίνει κάτι?

Και για να ξεκαθαρίσω την θέση μου θέλω να διευκρινίσω πως για σοβαρά τέτοια θέματα κρίσεως Ποιμεναρχών, αρμόδιος για την ψυχή μου, τις πράξεις μου και τις απόψεις μου είναι ο πνευματικός μου και εν συνεχεία το σύνολο της Εκκλησίας μας.
Τον μόνον που μπορεί ν΄αγαπήσεις είναι ο Θεός.
Τους ανθρώπους τους αγαπάς γιά να τους πας ή για να σε πάνε στο Θεό.
Ionas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Ionas »

Προσπάθησα, Θεοδώρα, να εξηγήσω τα αυτονόητα. Ότι δηλαδή πραγματική Αγάπη δεν είναι το να συγκαλύπτεις την αμαρτία και να μην εγγίζεις τα κακώς κείμενα αλλά το να είναι όλα στο Φως και το να αποβάλλεις το σαπρό όπως ο ίδιος ο Χριστός είπε: "ου δύνασθε ποιείν καρπόν καλόν όντες σαπροί..." και "ου γνωρίζετε ότι η ολίγη ζύμη όλο το φύραμα ζυμιοί;". Όταν λες ακριβώς τα αντίθετα από το λόγο του Χριστού δεν μπορεί να είναι ΑΓΑΠΗ αλλά αγαπολογία και "αγαπη".
Άβαταρ μέλους
theodora
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από theodora »

Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου αδελφέ μου Iona.
Έγινες απόλυτα κατανοητός.
Τον μόνον που μπορεί ν΄αγαπήσεις είναι ο Θεός.
Τους ανθρώπους τους αγαπάς γιά να τους πας ή για να σε πάνε στο Θεό.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ορθοδοξία”