Τι σημαίνει ρωμηοσύνη;

Διάφορα Θέματα που δεν μπορούν να είναι σε άλλη κατηγορία

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
giorgospa
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Re: Τι σημαίνει ρωμιοσύνη;

Δημοσίευση από giorgospa »

Εγώ Ρωμηός γεννηθηκα ,Ρωμηος Θε να αποθάνω!
Αθανάσιος Διάκος ,ηρωας επαναστάσεως 1821 και εθνομαρτυρας.
Αμην γενοιτο! (για εμας που θέλουμε)
Άβαταρ μέλους
Σπάρτακος
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Σπάρτακος »

Ωρέ αδέλφια Έλληνες
ο Αθανάσιος Διάκος δεν είπε:
Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω;
Κάπου είχα διαβάσει οτι η λέξη Γραικός είναι εξ' ίσου αρχαία με την λέξη Έλληνας, και προσδιοριζόταν κυρίως στην περιοχή Ηπείρου, Αιτωλ/νίας και λίγο πιό κάτω.
Έλληνας, Γραικός, Ρωμιός, είναι το ίδιο πράγμα, και όποιος έχει αντίρρηση........ε, ας έχει αντίρρηση.
Αληθές είναι το πραγματικό, και η αλήθεια ο ίδιος ο Κύριος, μόνο Αυτός μπορεί να μας ελευθερώσει.
Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από dionysisgr »

Christos έγραψε:
dionysisgr έγραψε:Σχετικα με τον ορκο, Christos, το θεμα ειναι γνωστο, καθως εχει γραφθει τον 20ο αιωνα, λογοτεχνικη αδεία απο τον Ζαλοκωστα, και φυσικα ειναι ψευδεπιγραφος, αφου δεν υπαρχει ουτε βρεθηκε ποτε τετοιο αρχαιο κειμενο.

Αναφερονται ως πηγες ο ψευδοκαλλισθενης και ο Ερατοσθενης, αλλα δεν υπαρχει πουθενα τετοιο αρχαιο κειμενο.

Δοθηκε λογος, προς τους Μακεδονες στρατιωτες, κατα το τελος της εκστρατειας, αλλα αφορουσε την αφοσιωση του Αλεξανδρου προς τους δυσπιστουντες και κουρασμενους στρατιωτες, που ενιωθαν εντονη την εγκαταλειψη και ειχε πεσει το ηθικο τους απο τις συνεχεις και τεραστιες σε διαδρομη

Επισης για τους παρακατω λογους ηταν αδυνατο να εκφρασθει ετσι ο Αλεξανδρος ο Μακεδων.

1. Ο ιδιος ο δασκαλος και θεραποντας του Αριστοτελης, διεχωριζε σαφως τους ανθρωπους σε Ελληνες και βαρβαρους, και αυτην την παιδεια ειχε λαβει παιδιοθεν ο Αλεξανδρος και δεν υπηρχε περιπτωση να εκφρασει αλλο σχημα λογου απο αυτο. Ειναι γνωστη η αγαπη του, ο σεβασμος του, και ο θαυμασμος του για τον Αριστοτελη, στον οποιον απεδιδε το ευ ζειν μαλιστα.

2. Ο διαχωρισμος σε λευκους και μελαμψους, ειναι απομειναρι, της περιοδου αναμεσα στον 18ο εως 20ο αιωνα, οταν και οι φυλετικες εριδες, στην Αμερικανικη ηπειρο κυριως ηταν πολυ εντονες, και η αποικιοκρατια ηταν στα φορτε της, οποτε και στην Ευρωπη υπηρχε αυτο το ρατσιστικο πνευμα. Κατα την αρχαιοτητα ΔΕΝ υπηρχε τετοιος διαχωρισμος, δεν τον ειχαν καν στην σκεψη τους οι αρχαιοι λαοι..

3. Στην αναγκη θα βρεθω εγω διαιτητης (αναρμοστο για Μονοκρατορα), η ενας Θεος πατερας, (ομολογια μονοθεϊστικη) ειναι εκφρασεις αδιανοητες και περα για περα φανταστικες για εναν Μονοκρατορα ειδωλολατρη του 4ου αιωνα π.χ. κατοχο της ελληνιστικης παιδειας, γονο αριστοκρατικης βασιλικης οικογενειας.

4. Ειναι κειμενο σαφως με λογο, συνταξη, και λυρισμο, λογοτεχνικο, και πνευμα των μεσων του 20ου αιωνα.

Και φυσικα πολυ ρομαντικο και ουτοπικο για να ειναι αληθινο.
Αγαπητέ Διονύση,
Το Όρκο του Μεγάλου Αλεξάνδρου του διάβασα πρώτη φορά πρίν μερικές δεκαετίες σε οπισθόφυλο τεύχους της επίσημης έκδοσης του Ελληνικού Στρατού "Στρατιωτική Επιθεώρηση"
http://www.army.gr/dimosieuseis/periodi ... eorisi.php

Με μιά γρήγορη αναζήτηση στο Google θα τον βρείς καταχωρημένο μεταξύ άλλων στον κόμβο του Πανεπιστημίου Αθηνών
http://speech.di.uoa.gr/globe/orkos/orkosgr.html

και στην Ορθόδοξη Ομάδα Δογματικής Έρευνας
http://www.oodegr.com/neopaganismos/ell ... ndros1.htm

Εσύ πέραν των δικών σου επίχειρημάτων ποιές πηγές έχεις να παραθέσεις προς υποστήριξη της απόψεως σου;
Σεβαστε και φιλτατε αδελφε, αντιδικουμε περι σκιας ονου, και πιστεψε με δεν υπαρχει τετοιο θεμα.

Οι πηγες που αναφερεις, ειναι υπόψιν μου, Christos, αλλα δυστυχως απλα αναπαραγουν το ψευδεπιγραφο τουτο κειμενο, και δεν το τεκμηριωνουν κατ'ουδενα επιστημονικο τροπο, ιδιως δε οταν ΚΑΜΜΙΑ ΔΕΝ παραθετει το αρχαιο πρωτοτυπο κειμενο.

1. η δε oodegr.com, δεν παραθετει καν το κειμενο, προφανως γιατι γνωριζει περι αυτου, αλλα αναφερεται απλα σε μια "ομιλια" στην ΩΠΗ.

2. Η σελιδα του πανεπιστημιου, ειναι μια εγκατελειμμενη απο το 2002, προχειροδουλεια, χωρις καμμια επιστημονικη τεκμηριωση, χωρις α αναφερει πηγες και μελετες, παρα μονο ξερα το ψευδεπιγραφο κειμενο, και τελειωσαμε.. φαινεται δε να ειναι καθαρα ιδιωτικη και ανεπισημη πρωτοβουλια.

3. Οσο για την Στρατιωτικη επιθεωρηση, την σεβομαι την τιμω, αλλα ακολουθει τον ιδιο δρομο με τις αλλες δυο δημοσιευσεις.

Εαν θελεις εσυ παντως, θα ηθελα να μας παραθεσεις το πρωτοτυπο Αρχαιο κειμενο, Christos, ωστε να αρω τα επιχειρηματα μου, που δεν και ειναι απολυτως δικα μου, μιας και εχω και εγω οσο να'ναι μια σχετικη προσβαση στην επιστημονικη κοινοτητα και βιβλιογραφια.

Επειδη ομως ΔΕΝ θα βρεις πουθενα το αρχαιο κειμενο, αφενος για να μην κουραστεις χωρις λογο, και αφετερου για να προφυλαξω το κυρος σου στο φορουμ, εσπευσα να αντικρουσω αυτο το γελοιο και ψευδεστατο παραμυθακι-προπαγανδα-φιλολογικο παραληρημα.

Ομως εσυ με παρεξηγησες. Εγω παντως σε αγαπω και σε τιμω. Και δεν θελω να παρασυρεσαι απο τετοια ανυποστατα πραγματα.
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από dionysisgr »

Ρωμανε, προσεξε με λιγο για να συννενοουμαστε, συντομως και περιεκτικως, και να μην εκτιθεμεθα στους αναγνωστες, μιας και η προχειροτητα με την οποια απαντας, ειναι παροιμιωδης, αδερφε μου.

1. Εγραψες : "..Αυτά που πρεσβεύεις, είναι δυστυχώς η προπαγάνδα των Φράγγων και το τεράστιο ψέμμα του Καρλομάγνου.."

Αυτα απο την μη.. επιθεση σου στον Filota. Τον οποιο μαλιστα στεναχωρησες και δεν του ζητησες ουτε μια συγνωμη. Λαθος σου, και εισαι και φρεσκος στο ορθοδοξο φορουμ μας.

2. Ανεφερε μου επισης σε παρακαλω, εαν εχεις επιστημονικες πηγες που να αποδιδουν σαφως, τα κειμενα Περι Ουρανιου Ιεραρχιας, Περι Εκκλησιαστικης Ιεραρχιας, Περι Μυστικης Θεολογιας στον Αγιο Διονυσιο τον Αρεοπαγιτη, ΠΡΙΝ το κανω εγω, και αρχιζει να γελαει μαζι σου ολο το φορουμ, γιατι ΟΛΗ η επιστημονικη και θεολογικη κοινοτητα γνωριζει περι του αντιθετου, καθως και οτι η Εκκλησια τα αποδιδει στον Διονυσιο, και τον τιμα, για την Αγιοτητα και βιοτη του, χαριν και μονο της παραδοσεως, αλλα ΟΛΟΙ ξερουν οτι ανηκουν σε ανωνυμο συγγραφεα, μεταξυ 3ου τουλαχιστον και 5ου αιωνα, λογω επαναλαμβανω της θεολογικης γλωσσης και των δογματικων εννοιων που αναφερουν, οι οποιες ειναι μακραν του 1ου αιωνος.

Ο αγιος Μαξιμος ο Ομολογητης πρωτος (7ος αιων) για να μαθαινεις, και ο αγιος Γρηγοριος ο Παλαμας υστερα (14ος αιων), ερμηνευουν ο καθενας τα συγγραμματα μεν, αλλα δεν τοποθετουνται σαφως σε καμμια περιπτωση, ουτε και ειχαν τα μεσα τοτε, για το κατα ποσο ανηκουν αυτα στον Αρεοπαγιτη Διονυσιο. Απλα το παιρνουν απο την παραδοση οτι ειναι δικα του.

3. Επειδη με υφος χιλιων καρδιναλιων, μας παριστανεις τον τιμητη και "αποκλειστικο αντιπροσωπο" Ελλαδας και Κυπρου.. της ταλαιπωρης Ρωμιοσυνης, και ηρθες ευκαιρως ακαιρως να μας.. διδαξεις πατριδοφροσυνη και εθνοκαπηλεια, και περασμενα μεγαλεια διηγωντας τα να κλαις, γιαυτο προκαλεις την δικαιολογημενη μας αντιδραση και την δικαια απορια μας, ποθεν ερχεσαι και που το πας..

Επισης σε προκαλω εκ νεου να απαντησεις στην ερωτηση την οποια την ξεχασες φαινεται..

λοιπον να την ξαναβαλω να την θυμηθεις:

"5. Βρισκεις οτι υπαρχει πνευματικος λογος σοβαρος, να γινεται αυτη η συγχυση που μονο τους ιστορικους πρεπει να απασχολει, και οχι εμας σαν Ορθοδοξους Χριστιανους αφου κατα τον θειο και Μεγα Παυλο Αποστολο του Χριστου "«Ου γαρ έχομεν ώδε μένουσαν πόλιν, αλλά την μέλλουσαν επιζητούμεν»

Μηπως ο Παυλος δεν ηξερε τι ελεγε, η ηταν προδοτης της.. πατριδος του, και αφελης.. οικουμενιστης;

Για πες μου, τι λες γιαυτο;

Τελος αγαπητε μου, Ρωμανε, μαθε οτι κανενας Γεροντας, η Ιερεας, οσο κυρος και να εχει, και φυσικα τιμουμε και μεγαλυνουμε τους αξιους μας Μοναστες και Πρεσβυτερους τους οποιους επικαλεισαι, ΔΕΝ εχει δικαιωμα να διαμορφωνει Ιστορια, και να συνδεει υπερ του δεοντος, τον Ελληνισμο με την Ορθοδοξια, στο βαθμο που φτανει να γινεται εθνικιστικο και γενετικο το θεμα Πιστεως και σωτηριας, και ξερεις πολυ καλα, οτι αυτοι οι δρομοι, ειναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ, ΔΙΟΤΙ, ανοιγουν τους ασκους του αιολου, περι "περιουσιου λαου" και απολυτου προορισμου του εθνους μας, και αλλα τινα φαιδρα και ματαια πραγματα.

Χρειαζεται ιδιαιτερη προσοχη.Σε ολους μας!

Να μην καβαλαμε το καλαμι, γιατι θα πεσει πιο μεγαλη σφαλιαρα απο οτι εχει πεσει στο παρελθον. Αντι να κοιταμε τα πνευματικα μας χαλια, και την καταντια μας, καθομαστε και βαυκαλιζομαστε ποσο πιο ανωτεροι ειμαστε απο τους.. φραγκους, και ποσο μας αδικησαν ολοι, λες και εμεις ειμαστε τιποτα μωρες παρθενες, και διαγουμε βιον αγγελικον απο της εμφανισεως μας επι της γης..

θα συμφωνεις πιστευω σε αυτα.

Απαντησε σε αυτα εαν θελεις, εγω δεν θα επανελθω, εκτος εαν υπαρχει κατι επι προσωπικου.

Γιατι ειλικρινα βαρεθηκα, να λεω τα ιδια και τα ιδια, εαν θελετε να κανετε την προπαγανδα σας, καντε την ελευθερα, να ξερετε ομως οτι αυτα ΔΕΝ ωφελουν αλλα ειναι εις ματην.

Και το φορουμ τουτο, σιγα σιγα μεταβαλλεται σε κατι που δεν θα ηθελε κανεις να ειναι, παρα μονο λιγοι..

Και υπαρχουν τα σχετικα κειμενα, και δικα μου, και αλλων αδελφων, που το αποδικνυουν σαφεστατα αυτο.

Kαι ενα τελευταιο, για να κλεισει ψυχωφελως η βραδια μας..

Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ, ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΕΙ, ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ.

Ολα τα αλλα ειναι φουμαρα, και να'χαμε να λεγαμε, πασατεμπο να περνα η ωρα.
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
vasilis_m21
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από vasilis_m21 »

Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο όρος Ρωμιός εχρησιμοποιήτο στο Βυζάντιο σαν αντιδιαστολή στον όρο Έλληνας γιατί Έλληνας παρέπεμπε σε ειδωλολατρία. Δηλαδή Ρωμιός σήμαινε πρακτικά τον χριστιανό έλληνα.
vasilis_m21
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από vasilis_m21 »

Πάντως όταν ακούω στον εκκλησιαστικό χώρο να μιλάνε για ελληνορθόδοξο πνεύμα/πολιτισμό κλπ, δεν μπορώ να πω ότι αποδέχομαι πλήρως αυτον τον όρο. Το ελληνικό στοιχείο μπορεί να συναντά το χριστιανικό από ένα σημείο και πέρα, αλλά στην προηγούμενη περίοδο είχε διαφορές. Ούτε ο χριστιανισμός προσαρμόστηκε στο αρχαιο ελληνικό πνεύμα αλλά ούτε και το ελληνικό πνεύμα εκφράζεται πάντοτε διαμέσου του χριστιανισμού. Δείτε για παράδειγμα το θέατρο, το καρναβάλι. Έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία ελλάδα, και δια μέσου των αιώνων ο ελληνικός λαός τα έχει ενταγμένα στη ζωή του. Η εκκλησία όμως δεν εκφράζεται από αυτα, απεναντίας.
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

Φίλε Βασίλη, η Πρόνοια του Θεού προίκισε τους Έλληνες ώστε να φτάσουν το ελληνικό πνεύμα στο σημείο να πλησιάσουν τόσο πολύ στην Αλήθεια. Επίσης έβαλε στους Έλληνες το μεράκι ν' αποικίσουν, όλο τον τότε γνωστό κόσμο, Μικρά Ασία, Μέση Ανατολή, Κάτω Ιταλία, Σικελία, Σαρδηνία ακόμη και τη Γαλατία.

Ύστερα έβαλε τον Αλέξανδρο να κατακτήσει το μεγαλύτερο μέρος του τότε γνωστού κόσμου (αυτό το λένε και οι προφητείες στην Παλιά Διαθήκη), ώστε να διαδοθεί το Ελληνικό πνεύμα παντού και να προετοιμάσει το έδαφος για τη διάδοση της Χριστιανικής πίστης.

Ύστερα επέτρεψε οι Ρωμαίοι να κατακτήσουν όλο τον τότε γνωστό κόσμο, για να υπάρχει έστω και δια των όπλων ειρήνη και να είναι εύκολη οι πρόσβαση παντού των Αποστόλων και των διαδόχων τους.

Η σύνδεση Χριστιανισμού και Ελληνισμού είναι άρρηκτη και δεν αποφάσισαν οι άνθρωποι γι αυτό, επομένως δεν έχει νόημα εμείς να το αρνούμαστε.

Οι όροι Ρωμαίος και Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία δεν ανήκουν στους Έλληνες. Ήταν ένα διοικητικό σχήμα το οποίο πέρασε για 1000 χρόνια από τον Ελληνικό χώρο (με την ευρύτερη έννοια), αλλά δεν επηρέασε καθόλου την μορφή ή τη διατήρηση του Ελληνικού πνεύματος (παρά μόνο στη νομοθεσία και τη διοίκηση).

Επομένως ποιος ο λόγος να επικαλούμαστε κάτι που δεν εκφράζει αυτό που είμαστε;
Άβαταρ μέλους
Ρωμανος
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από Ρωμανος »

Αδελφοί, επειδή εσκανδάλισα χωρίς να το θέλω, εισάγοντας τον όρο Ρωμιοσύνη (Το ίδιο άραγε σας σκανδαλίζει, όταν την γράφει ο Ρίτσος και την μελοποιεί ο Θεοδωράκης;)
ζητώ ταπεινά συγνώμη.
Καίτοι η φράσις μου "αυτά που πρεσβεύεις είναι δυστυχώς η προπαγάνδα των φράγγων και το τεράστιο ψέμμα του Καρλομάγνου" δεν πιστεύω ότι συνιστά επίθεση στον αδελφό μας filota, αλλά μια δική μου εκτίμηση, βάσει των όσων παρέθεσα από το site του μακαριστού π. Ιωάννου Ρωμανίδη, αν και ο ίδιος ο αδελφός, ουδέποτε μου ανέφερε, ότι τον στενοχώρησα, εν τούτοις προθύμως ζητώ και απ΄αυτόν να με συγχωρέσει αν τον επίκρανα.
Ούτε τον πολύξερο παριστάνω, ούτε τον θεολόγο.
Γνώμονάς μου είναι πάντα, οι λόγοι και τα έργα των Αγίων και αυτά που η Αγία μας Εκκλησία παραδέχεται.
Ερωτώ μόνον: Γιατί στις Εκκλησίες μας, κυματίζει μαζί με την Ελληνική σημαία και η συμαία της Ρωμιοσύνης, δηλαδή ο δικέφαλος αετός;
Για τον Άγιο Διονύσιο θα γράψω με παραπομπές, άλλωστε ποτέ δεν τολμώ να πώ κάτι, χωρίς να το στηρίζω σε Αγίους αλλ΄επειδή στο χώρο που βρίσκομαι δεν έχω πρόσβαση στην βιβλιογραφία, επιφυλάσσομαι.
Πάντως η επιστημονική κοινότης, στο βαθμό που σέβεται τους Αγίους και δεν θεωρεί εαυτήν ανωτέραν των Αγίων, δεν νομίζω να γελάει μαζί μου. Το δε επιχείρημα ότι ο Άγιος Γρηγὀριος ο Παλαμάς δεν είχε τα μέσα, να καταλάβει ένα γραπτό άν είναι του 1ου ή του 3ου-5ου αιώνος δεν ευσταθεί, διότι το μόνο που χρειάζεται είναι η παραβολή των κειμένων...
Αδελφέ Διονύση, νομίζω πάντως ότι και οξύς γίνεσαι και ειρωνικός απέναντί μου, ως μή ώφειλες. Δέν μονομαχούμε, αλλά συζητούμε περί της αληθείας. Νέος μεν εγώ στον χώρο αυτόν, (αλλ΄ουδόλως νέος δυστυχώς ή ευτυχώς στα χρόνια της ζωής) έμαθα από τους αείμνηστους γονείς μου την ευπρέπεια του διαλέγεσθαι.
Και σε παρακαλώ αλλά δεν σε προκαλώ, να συνεχίσουμε με ειρήνη και αγάπη τον διάλογο.
Επειδη με υφος χιλιων καρδιναλιων, μας παριστανεις τον τιμητη και "αποκλειστικο αντιπροσωπο" Ελλαδας και Κυπρου.. της ταλαιπωρης Ρωμιοσυνης, και ηρθες ευκαιρως ακαιρως να μας.. διδαξεις πατριδοφροσυνη και εθνοκαπηλεια, και περασμενα μεγαλεια διηγωντας τα να κλαις, γιαυτο προκαλεις την δικαιολογημενη μας αντιδραση και την δικαια απορια μας, ποθεν ερχεσαι και που το πας..
Έλληνας είμαι, Χριστιανός Ορθόδοξος και δεν το πηγαίνω πουθενά πέρα από τους Πατέρες (παλαιούς και σύγρονους) της Εκκλησίας μας.
Για το «Ου γαρ έχομεν ώδε μένουσαν πόλιν, αλλά την μέλλουσαν επιζητούμεν» ασφαλλώς και αποδέχομαι την ρήση του μεγάλου Αποστόλου Παύλου, άλλωστε μιά ματιά στην υπογραφή μου να ρίξει κανείς, θα καταλάβει, ότι αυτό αποτελεί θεμέλιο στη ζωή μου.
Αυτό το "μένουσαν πόλιν", το ξέρουμε ασφαλώς όλοι ότι αναφέρεται στην παρούσα ζωή και φυσικά μας εκφράζει όλους. Αυτό δεν σημαίνει ότι όταν παραποιείται η ιστορία, εμείς θα αδιαφορήσουμε. Δεν πλεονεκτούμε απέναντι κανενός! Ο γέρων Ιωσήφ αν πρόσεξες μιλάει για ευθύνη και όχι για υπεροχή του Ελληνισμού. Αυτό πιστεύω και εγώ, επόμενος των αγίων γερόντων Πορφυρίου, Παϊσίου, Σοφρωνίου (Σαχάρωφ) και του Αγίου Ιουστίνου (Πόποβιτς).
Τελος αγαπητε μου, Ρωμανε, μαθε οτι κανενας Γεροντας, η Ιερεας, οσο κυρος και να εχει, και φυσικα τιμουμε και μεγαλυνουμε τους αξιους μας Μοναστες και Πρεσβυτερους τους οποιους επικαλεισαι, ΔΕΝ εχει δικαιωμα να διαμορφωνει Ιστορια, και να συνδεει υπερ του δεοντος, τον Ελληνισμο με την Ορθοδοξια, στο βαθμο που φτανει να γινεται εθνικιστικο και γενετικο το θεμα Πιστεως και σωτηριας, και ξερεις πολυ καλα, οτι αυτοι οι δρομοι, ειναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ, ΔΙΟΤΙ, ανοιγουν τους ασκους του αιολου, περι "περιουσιου λαου" και απολυτου προορισμου του εθνους μας, και αλλα τινα φαιδρα και ματαια πραγματα.
Αδελφέ μου, εγώ δεν είπα πρώτος ότι δεν είναι η Ορθοδοξία αλλ΄ούτε ο Ελληνισμός θέμα DNA (και ως Βιολόγος το γνωρίζω καλά) και έφερα παράδειγμα τους Αγίους Ρωμανό τον Μελωδό και Ιωάννη τον Δαμασκηνό που ήταν Σύροι; Γιατί με κατηγορείς για θέσεις στις οποίες πρώτος έχω αντιταχθεί; Εγώ μίλησα για οικουμενικότητα (όχι οικουμενισμό, μην με κατηγορήσεις και γιαυτό) της Ρωμαιοσύνης, όπως δείχνει και οι προσφώνηση της υμνογραφίας της Εκκλησίας μας στους Αγίους Πατέρες: "Χαίρε Πάτερ πανκόσμιε".

Αυτά λίαν προχείρως όπως σωστά λές κι εσύ. "...και γαρ τα κυνάρια εσθίουσι από των ψυχίων τω ν πιπτόντων από της τραπέζης των κυρίων αυτών..."
Με αγάπη Χριστού
Μέσα τους φωτίζεται το άυλο γέλιο
καθώς επιστρέφουν στην πατρίδα οι εξόριστοι
Άβαταρ μέλους
Σπάρτακος
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Σπάρτακος »

Συνέλληνα δεν σκανδαλιζόμαστε με τίποτα εμείς, το θέμα σου είναι πολύ καλό, τι μας πέρασες μυξοπαρθένες;
Εμένα προσωπικά με σκανδαλίζουν μόνο αυτοί που σκανδαλίζονται, είναι σκάνδαλο το να σκανδαλίζεται κανείς.
Αληθές είναι το πραγματικό, και η αλήθεια ο ίδιος ο Κύριος, μόνο Αυτός μπορεί να μας ελευθερώσει.
Άβαταρ μέλους
Ρωμανος
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από Ρωμανος »

Αδελφέ Σπάρτακε, εσύ δεν σκανδαλίστηκες αλλά άλλοι κατά δήλωσή τους σκανδαλίστηκαν, ενοχλήθηκαν ...

Κι επειδή υποσχέθηκα να δώσω στοιχεία για το ότι είναι ο άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης ο αυθεντικός συγγραφεύς, των έργων που φέρουν το Όνομά του, ιδού μερικά μόνο, για να μήν κουράζουμε τους άλλους αδελφούς (έχω πάρα πολλές τέτοιες αναφορές)

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς ήτο κορυφή στη Ελληνική γραμματεία (Οι διδάσκαλοί του έλεγαν, ότι εξηγεί τα του Αριστοτέλους, ως ο ίδιος ο Αριστοτέλης μόνον θα ηδύνατο) και με μεγάλη ευχέρεια μπορούσε να ανακαλύψει άν κάποιος συγγραφεύς είναι ψευδεπίγραφος, με διαφορά μάλιστα 2-4 αιώνες!!!

Στο έργο του "ΠΕΡΙ ΘΕΙΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ" Ενότης30 στίχοι31-32 Πατερικαί Εκδόσεις 'ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΠΑΛΑΜΑΣ' Θεσσαλονίκη 1983 σελίδα 170 (το πρωτότυπο) 171(η μετάφραση) Λέει:
"διό και "θεαρχίαν" και "θεότητα' ο μέγας Διονύσιος ωνόμασεν αυτό,..."

και με τις παραπομπές της σελ 172 α) με την 66 παραπέμπει στο "Περί θέων ονομάτων" 2,1 PG 3, 636C
β) με την 67 στο "Περι ουρανίου ιεραρχίας 1, 2, PG 3, 121ΑΒ
και με την παραπομπή 88 της σελίδας 180 παραπέμπει στο έργο του Ἁγ Διονυσίου Αρεοπαγίτου
"Περί μυστικής θεολογίας" 4, PG 3, 1040D ονομάζοντάς τον πάλι Μέγα Διονύσιο!!!
σελ. 180 (προτότυπο) σελ 181 (μετάφραση)

Ακούς αδελφέ, πώς ο μέγας της θεολογίας μύστης Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς ονομάζει τον συγγραφέα των έργων; Μέγα Διονύσιον, αντί του αισχρού "ψευδο-Διονύσιος".
Το ότι το έργο περιέχει προσθήκες μεταγενέστερες που αφορούν στο Σύμβολο της Πίστεως δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά το κυρίως σώμα είναι αδιαμφησβήτητα του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, της γλωσσης συνηγορούσης προς τούτο, αφού και ο σπουδαίος μελετητής της Πατερικής Γραμματείας Στήβεν Ράνσιμαν, λέει ότι "και η γλώσσα κάλιστα ταιριάζει στον 1ο αιώνα..."

Σύ που φέρεις και το όνομά του (ίσως βέβαια να εορτάζεις τον εν Ζακύνθω επίσκοπο Αιγίνης, τον Σιγούρο)
να είσαι πάντως ευτυχής για το Μέγα του Διονυσίου Όνομα και προς τον αδελφό σου επιεικέστερος και ηπιότερος, γιατί εγώ αδελφέ δεν σε εχθρεύομαι και κατά το κοινώς λεγόμενο δεν ήρθα εδώ ως "άγριο να διώξω τα ήμερα", αλλά ως αδελφός εν αγάπη Χριστού.
Μέσα τους φωτίζεται το άυλο γέλιο
καθώς επιστρέφουν στην πατρίδα οι εξόριστοι
Απάντηση

Επιστροφή στο “Διάφορα Θέματα”