Ν Η Σ Τ Ι Σ Ι Μ Α Σ Ο Υ Β Λ Α Κ Ι Α
Υλικά που χρειαζόμαστε:
• πίττες για σουβλάκια
• σουπιά ή καλαμάρι ή χταπόδι
• μουστάρδα
• ντομάτα
• κρεμμύδι
• αλάτι
• ρίγανη
Εκτέλεση:
Τηγανίζουμε σε αντικολητικό τηγάνι τις πίττες προσέχοντας να μην γίνουν σκληρές (τις έχουμε αλείψει με ελάχιστο λάδι ή και καθόλου). Αν θέλουμε μπορούμε να τις ψήσουμε σε τοστιέρα. Παράλληλα βράζουμε τα θαλασσινά και όταν ετοιμαστούν τα κόβουμε σε κομμάτια και αν θέλουμε τα βάζουμε στο grill για λίγα λεπτά, ρίχνοντας αλάτι και ρίγανη. Στη συνέχεια αλείφουμε τις έτοιμες πίττες με μουστάρδα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Τέλος τις τυλίγουμε.
Σ Π Α Ν Α Κ Ι Μ Ε
Φ Α Σ Ο Λ Ι Α Μ Α Υ Ρ Ο Μ Α Τ Ι Κ Α
Για έξι με οκτώ μερίδες
Υλικά που χρειαζόμαστε:
• Ένα κιλό σπανάκι
• Μισό κιλό φασόλια
• Δύο κρεμμυδάκια φρέσκα
• Ένα πράσο
• 4 - 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (προαιρετικά)
• Ένα κουτί ντοματάκια κονκασέ
• Αλάτι
• Πιπέρι
• Άνηθο
Τρόπος παρασκευής:
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το σπανάκι. Το κόβουμε σε μικρά κομμάτια μαζί με το πράσο, τα κρεμμυδάκια και τον Άνηθο. Τα σοτάρουμε όλα μαζί σε μία κατσαρόλα μαζί με το λάδι, μέχρι να μαραθούν καλά. Αφού βράσουμε τα φασόλια, τα στραγγίζουμε από το νερό και τα ρίχνουμε και αυτά στη κατσαρόλα για να σοταριστούν.
Λίγα λεπτά αργότερα, ρίχνουμε και το ντοματάκι (αυτό μπορεί να είναι και αντίστοιχη ποσότητα φρέσκιας ντομάτας ψιλοκομμένης).
Τέλος, προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και ένα ποτήρι νερό. Αφήνουμε το μίγμα να βράσει για περίπου ένα τέταρτο της ώρας και σερβίρουμε.
Ρ Ε Β Ι Θ Ι Α Π Ο Ν Τ Ι Α Κ Α
Για δύο μερίδες
Υλικά που χρειαζόμαστε:
• 125 γραμμ. ρεβίθια (το 1/4 του πακέτου 500 γραμμ.)
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
• 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
• 120 γραμμ. φρέσκα μανιτάρια σε φέτες
• 2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή ½ κονσέρβα
• μαϊντανό
• πιπέρι
• λίγο αλάτι
Τρόπος παρασκευής:
Προετοιμασία : Βάζουμε τα ρεβίθια από το προηγούμενο βράδυ να μουσκέψουν σε νερό με μία κουταλιά σόδα.. Την επόμενη μέρα, τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με κρύο νερό, που να τα σκεπάζει . Βράζουμε σε σιγανή φωτιά και αφαιρούμε τον αφρό, που σχηματίζεται στην επιφάνεια, με την τρυπητή κουτάλα .
Αφού βράσουν, σε 1 - 1 1/2 ώρα περίπου, τα σουρώνετε. Τα αποφλοιωμένα ρεβίθια χρειάζονται λιγότερο χρόνο μουλιάσματος και μαγειρέματος .
Βάζουμε τα μανιτάρια να ζεματιστούν με νερό και τα ξεπλένουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα μανιτάρια, το κρεμμύδι και τις πιπεριές στην κατσαρόλα με λίγο νερό και αφού μαραθούν, ρίχνουμε και τα ρεβίθια και ανακατεύουμε καλά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τις ντομάτες, το μαϊντανό, λίγο νερό και το αλατοπίπερο. Ψήνουμε σε σιγανή φωτιά , 20 λεπτά και σερβίρουμε .
Φ Α Κ Ε Σ Μ Ε Ρ Υ Ζ Ι
Για τρείς μερίδες
Υλικά που χρειαζόμαστε:
• 1ποτηράκι του κρασιού φακές
• ½ ποτηράκι του κρασιού ρύζι για πιλάφι
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
• 2 καρότα κομμένο σε φέτες
• 2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή ½ κονσέρβα
• 2 φύλλα δάφνης
• ρίγανη
• λίγο αλάτι
Τρόπος παρασκευής:
Προετοιμασία : Καθαρίζουμε τις φακές και τις βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό. Αφού πάρουν μια βράση, χύνουμε το νερό και τις ξεπλένουμε.
Βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο με λίγο νερό στην κατσαρόλα και αφού μαραθούν, ρίχνουμε τις φακές, τη ρίγανη και τη δάφνη, τις σκεπάζουμε με νερό και τις αφήνουμε να βράσουν για 30 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τις ντομάτες και αφήνουμε να σιγοβράσει το φαγητό για άλλα 15 λεπτά . Τέλος, προσθέτουμε το ρύζι, το αλάτι και 1 φλιτζάνι βραστό νερό. Ανακατεύουμε καλά, σιγοβράζουμε άλλα 15 λεπτά, μέχρι να βράσει και το ρύζι .
Σ Ο Υ Π Ι Α Γ Ε Μ Ι Σ Τ Η Μ Ε Λ Α Χ Α Ν Ι Κ Α
Για δύο μερίδες
Υλικά που χρειαζόμαστε:
• Μία μεγάλη σουπιά περίπου ένα κιλό
• ένα μεγάλο κρεμμύδι
• μια μεγάλη ώριμη ξεφλουδισμένη ντομάτα
• ένα μέτριο κρεμμύδι
• μία μέτρια πιπεριά
• λίγο αλάτι και πιπέρι
Τρόπος παρασκευής:
Καθαρίζουμε και πλένουμε τη σουπιά. Κόβουμε σε φέτες την ντομάτα, το κρεμμύδι και την πιπεριά. Αλατοπιπερώνουμε πολύ λίγο τα λαχανικά και γεμίζουμε με αυτά τη σουπιά. Τυλίγουμε τη σουπιά σε λαδόκολα για να μην μας καεί κατά το ψήσιμο και στη συνέχεια την τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε σιγανή φωτιά στο φούρνο (στους 150 βαθμούς) για τρεις ώρες.
Με τον τρόπο αυτό παρασκευάζουμε πολύ εύκολα ένα πεντανόστιμο πιάτο χωρίς να χρησιμοποιήσουμε καθόλου λάδι. Μπορούμε να το συνοδεύσουμε θαυμάσια με μία φρέσκια σαλάτα εποχής .
Τ Α Χ Ι Ν Ο Σ Ο Υ Π Α
Υλικά που χρειαζόμαστε:
• Μία κούπα ρύζι ή κριθαράκι (ψιλό σκούρο ή ολικής άλεσης)
• Έξι κουταλιές της σούπας ταχίνι
• Χυμό ενός λεμονιού
• Οκτώ περίπου φλιτζάνια νερό
• Αλάτι
Τρόπος παρασκευής:
Βράζουμε το νερό, ρίχνουμε το αλάτι που θέλουμε, στη συνέχεια το ρύζι ή το κριθαράκι. Σκεπάζουμε το σκεύος και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μισό.
Παίρνουμε το ταχίνι και το ανακατεύουμε σιγά σιγά σ΄ένα μπολ μαζί με το χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε και λίγο από το ζεστό χυλό στο μπολ ανακατεύουμε και ρίχνουμε τα υλικά του μπολ στην κατσαρόλα με το ρύζι ή το κριθαράκι (η διαδικασία είναι η ίδια όπως κάνουμε και με το αυγολέμονο).
Η σούπα είναι έτοιμη και δεν θέλει ξανά βράσιμο για να μην «κόψει» το ταχίνι.
Ελπίζω να είσαστε όλοι ευχαριστημένοι..
