smarti έγραψε:Για να εισαι καλος χριστιανος, πρωτα πρωτα πιστευω πως πρεπει να αγαπας.Απο το πιο μικρο μεχρι κια καθε ανθρωπο.Μπορουμε να το πετυχουμε αυτο?Ειναι δυσκολο ,αλλα τουλαχιστον μπορουμε να το προσπαθησουμε. και μετα ολα με τη σειρα τους γινονται.Αν δεν αγαπας, θα σηκωθεις να δωσεις τη θεση σου σε εναν ηλικιωμενο ανθρωπο?Αν δεν αγαπας, μπορεις να δωσεις εστω και μια μικρη ελεημοσυνη? Αν δεν αγαπας ,θα σκεφετεις να πας ενα πιατο φαγητο σε εναν που εχει μεινει μονος του?Αν δεν αγαπας ,θα πας να επισκεφτεις εναν αρρωστο? Αν δεν αγαπας ,μπορεις να παρηγορησεις ,εναν συνανθρωπο σου που περναει δυσκολιες?
καλος χριστιανος για μενα ,μπορει και να κανω λαθοε ειναι ,να κανει οσο μπορει το καλο ,να κραταει τα τυπικα της θρησκειας του, να μην κοιταει να βλαψει τον συνανθρωπο του.Να μην κατακρινει και κατηγορει τους αλλους,πανω απο ολα να εχει τον Χριστο μεσα στη καρδια του,αγαπη για τον πλησιον του και να σκορπαει χαρα στους γυρο του.Αν κανω λαθος συγχωρεστε με
και πανω απο ολα να μαθει στα παιδια του, τον Χριστο μας.
Γιατί πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ότι μια καλή πράξη σημαίνεται απο την αγάπη; Η αγάπη έχει βαθμίδες και μάλιστα πολλές. Ο άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής τα αναφέρει αυτά. Υπάρχουν διάφορα είδη αγάπης. Εμάς τους χριστιανούς όμως ποιά αγάπη μας αφορά;
Κάποιος που σηκώνεται και παραχωρεί τη θέση του στον διπλανό του έχει αγάπη; Μπορεί ναί, να πέτυχε μετά από άσκηση την τελειότητα.
Πάντα όμως συμβαίνει αυτό; Μη κρίνουμε εντελώς ηθικιστικά, επιφανειακά.
Αν αγαπάς έτσι όπως το θέλει ο Θεός, τότε, θα δώσεις την ίδια σου τη ζωή για τον μεγαλύτερο σου εχθρό, που μπορεί να σε κατάστρεψε. Το κάνουμε; Εγώ όχι. Θέλω πολύ δουλειά ακόμα, όχι για να φτάσω την τελειότητα, πράγμα που μπορεί να μη συμβεί ποτέ, αλλά γιατί δε προλαβαίνω εξαιτίας της πτώσεώς μου. Εάν συνεχίσω με τον ίδιο ρυθμό έχω εξασφαλίσει μια θέση κοντά στο ακοίμητο σκουλίκι.
Όλα αυτά που αναφέρεις ως τυπικά καθήκοντα του σωστού χριστιανού έχουν μια θέση στη καθημερινή του ζωή, και βοηθούν αλλά δεν αρκούν.
Αυτός ο χριστιανός όπως τον σκέφτεσαι, ότι είναι ο ιδανικός χριστιανός, σε περίπτωση που του θίξουν τον εγωισμό (αυτό σημαίνει πολλά) πως θα αντιδράσει; Εδώ θα φανεί η αλήθεια.